Anslut dig till vårt nätverk!

Sjukdomar

#Vaccination – Dags att säga emot desinformation! Uttalande av vice ordförande Jyrki Katainen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vaccination är en av de mest framgångsrika folkhälsoåtgärderna hittills, skriver Vice ordförande Jyrki Katainen. Vacciner förebygger inte bara sjukdomar och räddar liv, de minskar också kostnaderna för sjukvården. Under de senaste två århundradena har det genomgående bevisats att vacciner fungerar. Det är en sakfråga, inte en åsiktsfråga. Tyvärr har de av oss som läser nyheterna utan tvekan sett slående rubriker om ökningen av utbrott av sjukdomar som kan förebyggas med vaccin under de senaste åren, vilket resulterat i allvarliga hälsokonsekvenser och ibland – undvikbara dödsfall. Världshälsoorganisationen har utsett vaccindesinformation till ett av de tio största hoten mot folkhälsan i år. Men betyder det att förtroendet för vetenskapen håller på att urholkas?

Vi har några goda nyheter: som framgår av den första Eurobarometern om attityder till vaccination som publicerades i dag, anser 85 % av EU:s medborgare att vaccination är ett effektivt sätt att förebygga infektionssjukdomar, för att skydda dig själv och andra. Flockimmunitet är avgörande, särskilt när man har ett nedsatt immunförsvar och inte kan vaccineras. Barn som överlever cancer ska till exempel inte utsättas för risker eftersom deras jämnåriga inte är vaccinerade.

Eurobarometern visar också att ungefär hälften av EU-medborgarna har vaccinerats under de senaste fem åren och en stor majoritet (79 %) konsulterar och litar på en vårdpersonal för att få information om vaccinationer.

De sistnämnda uppgifterna bekräftar att kommissionens initiativ, tillsammans med koalitionen av hälso- och sjukvårdsarbetare, sätter oss på rätt väg för att effektivt öka medvetenheten. Detta var bara det första resultatet av den nyligen antagna rådets rekommendation om att stärka samarbetet mot sjukdomar som kan förebyggas med vaccin och det finns mer att följa.

Ändå finns det några andra oroande fynd: 48 % européer tror – felaktigt – att vaccin ofta kan ge allvarliga biverkningar och 38 % tror att vaccin kan orsaka de sjukdomar som de skyddar mot.

Detta innebär att vårt arbete med att öka vaccintäckningen och att bekämpa vaccindesinformation är långt ifrån avslutat. Kommissionen kommer att fortsätta att genomföra alla de åtgärder som ingår i rådets rekommendation om stärkt samarbete mot sjukdomar som kan förebyggas med vaccin, och jag är glad att kunna meddela att kommissionen och WHO kommer att stå värd för en Globalt vaccinatoppmöte den 12 september 2019 i Bryssel. Detta är ett tydligt budskap om politiskt stöd för fördelarna med vaccination, vikten av fortsatt forskning för bättre vacciner och behovet av att säkerställa lika tillgång till vaccin för alla. Sist men inte minst är vår globala solidaritet och beslutsamma åtgärder mot vaccindesinformation avgörande. Låt oss alla gå samman för att öka medvetenheten om ett enkelt faktum: Vacciner fungerar!

Bakgrund

Annons

Läs Eurobarometerns resultat här..

Vaccinering Översikt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend