#EAPM - Prata, prata, prata som politiker sätter ut bås för kommande val

| Kan 16, 2019

Upptagen, upptagen tider för European Alliance for Personal Medicine (EAPM), inte minst när vi går till Sofia för att ansluta sig till den bulgariska alliansen för precision och personlig medicin, kallad BAPPM, för en konferens med titeln "Bröstcancer från A till Z", skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan.

Och nästa månad organiserar Alliansen på 20 juni ett högt tekniskt inriktat rundbord på Real World Evidence och HTA som kommer att struktureras kring en första scenesättare, följt av olika exempel på fall.

Sedan, i september 2019, ett andra rundabord med titeln "Byggstenar för stora data i vården" is tidsbestämd efter sommaruppehållet när parlamentet har ställt sig och parlamentsledamöterna har sina portföljer för den nya femårsperioden.

Detta möte kommer att bygga på diskussionerna i den tidigare juni-händelsen och ta hänsyn till den nya politiska situationen efter valet i hemmet.

Tillbaka till Bulgarien och Sofia-evenemanget kommer att se en rad olika ämnen som omfattas, till exempel tillgång till tidig diagnos och screening, precisionsdiagnostik och läkemedelsbehandling samt rollen som ett tvärvetenskapligt team i beslutsprocessen och behandlingsalternativet.

Konferensen kommer att samla olika intressenter inom arenan av personlig medicin som tagits från hälsovårdspolitiker, medlemmar av hälsokommittén i det bulgariska parlamentet, patientgrupper, betalare, vårdpersonal, industri, vetenskap, akademiker och forskningsrepresentanter.

Rösta vävstolar stor

Den verkliga bevisuppsamlingen som nämns ovan kommer givetvis att äga rum efter det europeiska valet som fortskrider på oss. Så mycket så att en debatt bland många av Spitzenkandidaten ägde rum i mitten av veckan.

Dessa är de främsta kandidaterna från de olika politiska partierna, som hoppas att ersätta Jean-Claude Juncker som kommissionens ordförande för nästa femårsperiod.

Bland de som deltog var den nuvarande Europeiska kommissionens vicepresidenten Frans Timmermans, som representerar S & D-partiet, vill ha en minimiskattesats för bolagsskatt över hela EU.

EPP: s Manfred Weber var också där, tippad av många som nästa "kung", han talade om klimatet, och en ny affär för Afrika (med sin egen kommissionär för att övervaka detta och en spinn på yttre gränserna).

Han kolliderade med Timmermans över austerity, med Ska Keller of the Greens, med angivande av hennes uppfattning att det är bättre att inte handla än att handla illa.

ECR: s Jan Zahradil var också i debatten, liksom den europeiska vänsterns Nico Cué, och de kom med i ALDE: s Margrethe Vestager, som inte formellt är en Spitzenkandidat, eftersom liberalerna har en sväng av främre löpare och spelar inte riktigt.

Ingen av ovanstående grupper kan naturligtvis sluta som kommissionens chef alls, eftersom det är lika sannolikt - trots den allvarliga risken för att Europaparlamentet väldigt irriterar sig - att avvägningar i mörka rum med EU-ledare kommer att hamna på samma sätt sätt som förra gången, när ingen verkligen ville ha Juncker men hej-ho, det är vem vi har.

I alla fall producerar Eurovision Song Contest en klar vinnare. Håll dig klar, kära läsare ...

Under tiden, i Frankrike, ägde rum en debatt mellan två topp franska EU-valkandidater när ett par av dem möttes på tv, men av mer intresse var kommentarer från Juncker avseende franska presidenten Emmanuel Macron.

Kommissionens ordförande sade: "Det verkar tydligt för mig att gruppen kring Macron, men den kan vara sammansatt, kommer att spela mer än en marginell roll och kommer att säga (vid val av nästa kommissionschef).

"Men jag tror inte att det är klart var han ska."

Tydligt eller inte, Macron är tydligt i flera sinnen just nu, inte minst den tyske kansler Angela Merkel, som trots att han talade för tidningen Süddeutsche Zeitungatt Tyskland och Frankrike är "på en mycket liknande våglängd" erkände: "Naturligtvis kämpar vi med varandra. Det finns skillnader i mentalitet mellan oss och skillnader i hur vi förstår våra respektive roller. "

Ny roll för cancerexpert

Europeiska kommissionen har valt den amerikanskbaserade nanomedicinska forskaren Mauro Ferrari att leda sin forskningsfond, Europeiska forskningsrådet, och han kommer att ta upp uppgiften i januari.

Ferrari är känt för sitt arbete med nya behandlingar för cancer, och är också angelägen om att stressa att cancer inte är så enkelt att vara bara en sjukdom.

Han citerades i Politico som säger: "Det första vi behöver göra är att erkänna att cancer inte är en sjukdom, det's inte 100 sjukdomar. Jag tror att några årtionden från nu kommer vi att se tillbaka och skratta på vår okunnighet för att använda ett ord för att beskriva en hel uppsättning sjukdomar. "

Tja, "skratt" är förmodligen inte det rätta ordet, men han är säkert noggrann med sin skildring av cancer.

"Hela tanken att ingen kommer att få cancer längre är löjligt," fortsatte Ferrari. "Tanken att du kan hålla människor från att dö av cancer, att du kan begränsa dess inverkan på livet, tror jag att de är mycket realistiska begrepp."

G7 på hälsa

Världen's sju rikaste nationer (känd som G7) har skickat sina hälsominister till Paris för att diskutera bland annat tillgång till primärvård över hela världen.

Värdland Frankrike går stort på kampen mot ojämlikhet i detta område, med fokus på att förbättra tillgången över hela världen.

Mötet slutar på fredag ​​(17 maj) och Frankrike letar efter en satsning på bordet för att utveckla en online-plattform för bästa praxis och leverans av primärvård.

Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA har alla sina ministrar närvarande och de förenas av representanter från Global Fund, Världshälsoorganisationen, Gavi, Unitaid och Frankrike's egen utvecklingsbyrå. Experter från det civila samhället kommer också att gå med.

Under tiden ska WHO, OECD, Global Fund och Världsbanken uppmanas att underteckna ett brev av engagemang som anger att de har för avsikt att samarbeta i primärvården. De kommer också att vara uppdrag att producera en rapport om arrangemang för online-plattformen.

Även diskuteras i Paris är planer på att eRadikera TB, AIDS och malaria, medan jämställdhet mellan könen är också på agendan, särskilt tillgången till hälso- och sjukvård och den låga representationen av kvinnor på hög nivå inom hälso- och sjukvården.

I detta ämne, EU's rådgivande kommitté för jämställdhetsmöjligheter för kvinnor och män kommer också att bidra.

Sibiu toppmötet

Tidigare i maj ägde ett informellt toppmöte mellan EU: s stats- och regeringschefer rum i Siblu, Rumänien. Landet har naturligtvis för närvarande EU: s roterande ordförandeskap.

De olika politiska grupperna hade mycket att säga om evenemanget, så låt oss börja med PPE: s president, Joseph Daul, som sa: "När vi markerar Europadagen i Sibiu uppmanar vi oss att bygga en framtid baserat på de värderingar som förade fred och välstånd till vår kontinent och hoppas på våra medborgare.

"När europeiska medborgare rösta i valet till Europaparlamentet ... har de möjlighet att bestämma hur vi ska forma vår gemensamma framtid."

S & D-gruppens ledare Udo Bullman kallade toppmötet "en unik möjlighet för EU-ledare att skicka en djärv signal om förnyelse mot EU-medborgarna".

"Vi kan inte fortsätta med affärer som vanligt när vår planet är under historiskt hot och barn lever i fattigdom medan stora företag betalar nästan nollskatter," sa han.

Ska Keller, VD för Gruppen / EFA-gruppen i Europaparlamentet, sade: "Det är uppenbart att" klimatförändringen "i utkastet till version av Sibiu-deklarationen är det sista ordet i slutet av dokumentet. Det verkar som om stats- och regeringscheferna fortfarande inte har förstått hur brådskande situationen är.

"De ignorerar inte bara de tusentals ungdomar som är på gatorna varje vecka och kräver krävande klimatåtgärder, de sätter alla våra framtider i fara. Klimatskydd bör inte vara en fotnot för Europeiska unionen, men den bör ligga i centrum för all europeisk politik. Europeiska unionen måste intensifiera sin ambition och leda till exempel för en ambitiös, global klimathandlingsplan. "

Kellers kollega Philippe Lamberts tillade: "Vi behöver politiker som har modet att få verklig förändring för Europa. Vi vill se en anständig minimiinkomst i alla EU-länder, vi vill ha ett fungerande arbetslöshetsförsäkringssystem på europeisk nivå och vi vill ha ett rättvist beskattningssystem. "

Och GUE / NGL: s ordförande Gabi Zimmersade: "Vi frågar ledarna i EU: s medlemsstater om de har lärt sig några läxor från klimatkrisen, folkomröstningen i Brexit, uppkomsten av extremistiska och nationalistiska styrkor och den växande bristen på förtroende från medborgarna mot EU-institutionerna.

"Vi behöver inte mer tomma löften om klimatförändringar och social jämlikhet. Och vi behöver definitivt inte ett förstärkt militärt samarbete. I stället måste ledarna i EU-länderna rätta till Europas banor. "

Inte fråga mycket, då ...

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska alliansen för personifierade Medicine, Hälsa, Personifierade medicin

Kommentarer är stängda.