Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM – Prata, prata, prata när politikerna ställer upp för kommande val

DELA MED SIG:

publicerade

on

Upptagna, hektiska tider för European Alliance for Personalized Medicine (EAPM), inte minst när vi åker till Sofia för att ansluta oss till Bulgarian Alliance for Precision and Personalized Medicine, känd som BAPPM, för en konferens med titeln "Bröstcancer från A till Ö", skriver EAPM:s verkställande direktör Denis Horgan. 

Och nästa månad, den 20 juni, organiserar alliansen ett högnivå, tekniskt sinnat rundabordssamtal om Real World Evidence och HTA, som kommer att struktureras kring en första scensättare, följt av olika fallexempel.

Then, in September 2019, a second round table entitled ‘Building blocks for Big Data in health care’ is efter sommaruppehållet när parlamentet har tagit sina platser och parlamentsledamöterna har sina portföljer för den nya femårsperioden.

Detta möte kommer att bygga på diskussionerna från det tidigare evenemanget i juni och ta hänsyn till den nya politiska situationen efter valet i halvcirkeln.

Tillbaka till Bulgarien och Sofia-eventet kommer att se en mängd olika ämnen som behandlas, såsom tillgång till tidig diagnos och screening, precisionsdiagnostik och farmaceutisk behandling, samt rollen som ett tvärvetenskapligt team i beslutsprocessen och val av behandling.

Konferensen kommer att samla olika intressenter inom arenan för personlig medicin från beslutsfattare inom hälso- och sjukvården, medlemmar av hälsokommittén i det bulgariska parlamentet, patientgrupper, betalare, vårdpersonal, representanter för industri, vetenskap, akademi och forskning.

Omröstningen skymtar

Annons

Den verkliga bevisinsamlingen som nämnts ovan kommer naturligtvis att äga rum efter valet till Europaparlamentet som går snabbt över oss. Så mycket att en debatt bland många av Spitzenkandidaten ägde rum mitt i veckan.

Dessa är toppkandidaterna från de olika politiska partierna, som var och en hoppas kunna ersätta Jean-Claude Juncker som kommissionsordförande för den kommande femårsperioden.

Bland de som deltog var nuvarande EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, som representerar S&D-partiet, vill ha en lägsta bolagsskattesats i hela EU.

EPP:s Manfred Weber var också där, tipsad av många som nästa "kung", han talade om klimatet och ett nytt avtal för Afrika (med en egen kommissionär för att övervaka detta och en snurr på yttre gränsåtgärder).

Han stötte ihop med Timmermans om åtstramningar, med Ska Keller från de gröna som uttalade hennes åsikt att det är bättre att inte handla än att handla dåligt. 

ECR:s Jan Zahradil var också med i debatten, liksom den europeiska vänsterns Nico Cué, och de fick sällskap av ALDE:s Margrethe Vestager som inte formellt är en Spitzenkandidat, eftersom liberalerna har en rad föregångare och inte riktigt spelar.

Of course, none of the group mentioned above may end up as Commission chief at all, as it’s just as likely – despite the serious risk of greatly annoying the European Parliament – that trade-offs in dark rooms involving EU leaders will end up the same way as last time, when nobody really wanted Juncker but, heigh-ho, that’s who we got.

Eurovision Song Contest ger åtminstone en klar vinnare. Håll utkik, kära läsare...

Under tiden, i Frankrike, ägde en debatt rum mellan två franska EU-valkandidater när ett par av dem möttes på TV, men av mer intresse var kommentarer från Juncker om Frankrikes president Emmanuel Macron. 

Kommissionens ordförande sa: "Det förefaller mig klart att gruppen kring Macron, hur den än kan vara sammansatt, kommer att spela mer än en marginell roll och kommer att ha ett inflytande (i valet av nästa kommissionschef).

"Men jag tror inte att det är klart vart han är på väg." 

Klar eller inte, Macron är uppenbarligen i flera tankar för tillfället, inte minst Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som trots att hon sa till tidningen Süddeutsche Zeitungatt Tyskland och Frankrike är "på en mycket liknande våglängd" erkände: "Självklart brottas vi med varandra. Det finns skillnader i mentalitet mellan oss såväl som skillnader i hur vi förstår våra respektive roller.”

Ny roll för cancerexpert

EU-kommissionen har valt den USA-baserade nanomedicinska forskaren Mauro Ferrari att leda dess vetenskapsfond, European Research Council, och han tar upp uppdraget i januari.

Ferrari är välkänd för sitt arbete med nya behandlingar för cancer, och vill också betona att cancer inte är så enkelt som att bara vara en sjukdom. 

Han citerades i Politico som att säga: "Det första vi behöver göra är att inse att cancer inte är en enda sjukdom, det's inte 100 sjukdomar. Jag tror att vi om några decennier kommer att se tillbaka och skratta åt vår okunnighet för att vi använder ett ord för att beskriva en hel uppsättning sjukdomar.”

Tja, "skratta" är förmodligen inte det rätta ordet men han är verkligen korrekt med sin skildring av cancer.

"Hela uppfattningen att ingen kommer att få cancer längre är löjlig", fortsatte Ferrari. "Men föreställningen att du kan hindra människor från att dö i cancer, att du kan begränsa dess inverkan på livet, jag tror att det är väldigt realistiska koncept."

G7 om hälsa

Världen's sju rikaste nationer (kända som G7) har skickat sina hälsoministrar till Paris för att diskutera, bland andra ämnen, tillgång till primärvård över hela världen. 

Värdlandet Frankrike går stort in i kampen mot ojämlikhet på detta område, med fokus på att förbättra tillgången över hela världen.

Mötet avslutas på fredag ​​(17 maj) och kl Frankrike letar efter ett runda-bordslöfte att utveckla en onlineplattform för bästa praxis och leverans av primärvård.

Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA har alla sina ministrar närvarande, och de får sällskap av representanter från Global Fund, Världshälsoorganisationen, Gavi, Unitaid och Frankrike'egen utvecklingsbyrå. Experter från civilsamhället kommer också att delta.

Samtidigt ska WHO, OECD, Global Fund och Världsbanken uppmanas att underteckna ett åtagandebrev som anger deras avsikt att samarbeta inom primärvården. De kommer också att få i uppdrag att ta fram en rapport om arrangemang för onlineplattformen.

I Paris diskuteras också planer på att bl.autrota TB, AIDS och malaria, samtidigt som ojämlikhet mellan könen också står på agendan, i synnerhet tillgången till sjukvård och den låga representationen av kvinnor på hög nivå inom hälsosektorn. 

Om detta ämne, EU's Rådgivande kommitté för lika möjligheter för kvinnor och män kommer också att bidra.

Sibiu toppmöte

Tidigare i maj ägde ett informellt toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer rum i Siblu, Rumänien. Landet innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU.

The various political groups had plenty to say about the event, so let’s start with the EPP’s President, Joseph Daul, who said: “As we mark Europe Day in Sibiu, we recommit ourselves to building a future based on the values that brought peace and prosperity to our continent and hope to our citizens. 

"När europeiska medborgare röstar i valet till Europaparlamentet... har de möjlighet att bestämma hur vi ska forma vår gemensamma framtid."

S&D-gruppens ledare Udo Bullman kallade samtidigt toppmötet "en unik möjlighet för EU:s ledare att sända en djärv signal om förnyelse till europeiska medborgare". 

"Vi kan inte fortsätta med business as usual när vår planet är under historiskt hot och barn lever i fattigdom medan stora företag betalar nästan noll skatt", sa han.  

Ska Keller, president of the Greens/EFA Group in the European Parliament, said: “It is striking that in the draft version of the Sibiu declaration, “climate change” is the very last word at the very end of the document. It seems that the heads of states and governments still haven’t understood the urgency of the situation. 

"De ignorerar inte bara de tusentals unga människor som är på gatan varje vecka och kräver klimatåtgärder, de sätter all vår framtid på spel. Klimatskyddet bör inte vara en fotnot för Europeiska unionen, men det bör stå i centrum för all europeisk politik. Europeiska unionen måste öka sina ambitioner och föregå med gott exempel för en ambitiös, global klimathandlingsplan.”

Keller’s colleague Philippe Lamberts added: “We need politicians that have the courage to the bring real change for Europe. We want to see a decent minimum income in all EU member states, we want a workable unemployment insurance scheme on European level and we want a fair taxation system.”

Och GUE/NGL:s ordförande  Gabi Zimmersaid: “We are asking the leaders of EU Member States if they have learned any lessons from the climate crisis, the Brexit referendum, the rise of the extreme right and nationalist forces and the growing lack of trust from citizens towards the EU institutions. 

“We don’t need more empty promises on climate change and social equality. And we definitely don’t need enhanced military cooperation. Instead, the leaders of EU member states must correct the trajectory of Europe.”

Frågar inte så mycket då...

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend