Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

Det finns många frågor om EU:s #TrackAndTrace-system

DELA MED SIG:

publicerade

on

Enligt senaste rapporterna, EU:s efterlängtade track and trace (T&T)-system för cigaretter förväntas vara igång om "högst ett år" efter det officiella lanseringsdatumet den 20 maj 2019. Systemet skapades enligt 2014 års tobaksproduktdirektiv, som syftade till att hjälpa till att ta itu med den olagliga handeln med tobaksvaror – ett problem som beräknas generera årliga förluster på mer än 10 miljarder euro för medlemsländerna. Ändå kvarstår betydande problem med det föreslagna systemet, vilket får folkhälsoförespråkare att ifrågasätta hur stor inverkan det kommer att ha när det äntligen är fullt fungerande.

Underliggande frågor

Som det ser ut nu har EU:s T&T-system stimulerat omfattande kritik, särskilt sedan Världshälsoorganisationens (WHO) protokoll för att eliminera olaglig handel med tobaksprodukter trädde i kraft i september 2018. Ledamöterna har hävdade att protokollets bestämmelser som utesluter tobaksindustrins inblandning i systemet bryts av EU:s regelverk, som anförtror nyckeluppdrag till tobaksindustrin. Det finns också frågor om huruvida offentliga myndigheter har full kontroll över systemet, enligt WHO:s krav. Förhoppningarna är höga att EG-domstolen, som för närvarande behandlar ett mål som ifrågasätter just denna punkt, kommer att lägga frågan i vila.

För sin del har kommissionens tjänstemän och företrädare för tobaksindustrin tillbakavisat dessa anklagelser, hävdar EU-systemet är tillräckligt kompatibelt med kraven i WHO:s regler. De pekar på det faktum att även om tobaksindustrin har förmågan att utse och avlöna några av de leverantörer som är involverade i systemet, har bestämmelser antagits för att säkerställa att de behåller en nivå av oberoende från industrin. Till exempel får leverantörer inte generera mer än en femtedel av sin årliga omsättning med denna aktör för att förbli ekonomiskt oberoende.

Men den tröskeln på 20 % är i sig en ganska låg ribba jämfört med WHO:s regler som blockerar tobaksindustrin från någon form av inblandning i regleringspolitik. Faktum är att de flesta av de leverantörer som valts ut för att delta i T&T, inklusive IBM, Honeywell och Atos/Wordline, är långvariga partner inom tobaksindustrin. Denna fråga är särskilt känslig, eftersom historiska partner inom tobaksindustrin vid olika tillfällen har implementerat eller till och med främjat industrins spårbarhetssystem, framför allt Codentify.

Codentify är ett packmarkeringssystem som ursprungligen skapades av Philip Morris International (PMI), och som senare licensieras till sina tre huvudkonkurrenter, som sedan marknadsförde det till nationella regeringar via tredje part. Även om PMI och andra branschaktörer hävdar att systemet är oberoende, försämrar ändå ett stort nät av specialintressen Codentify. WHO har bekräftat så mycket, säger att detta system inte kunde anses vara förenligt med sina egna regler.

Annons

För ytterligare bevis på det lömska sättet på vilket T&T-systemet skulle kunna styras bort från dess uttalade folkhälsomål, behöver du inte leta längre än utnämningen av den japanska jätten Dentsu Aegis Network för att hantera systemets datalagring. I ett nötskal är detta en av de centrala säkerhetsfunktionerna i T&T-systemet, som samlar in alla medlemsländers data om förflyttning av cigarettpaket över hela kontinenten. Överraskande nog organiserade inte kommissionen något offentligt anbud för denna del av systemet, utan tilldelade kontraktet direkt till Dentsu.

Men Dentsu själv har band till tobaksindustrin: 2017 förvärvade det Blue Infinity, ett företag vars T&T-system är direkt härledd från Codentify. För ett företag som har en lång historia av att arbeta för Japan Tobacco International, kan Dentsus förvärv ha hjälpt dem att diversifiera sina intäktsströmmar bort från tobaksindustrin.

Ingen politisk vilja 

Utöver alla dessa frågor som borde oroa folkhälsoförespråkare överallt, möter EU:s T&T-system också otaliga hinder för ett framgångsrikt genomförande. Vissa medlemsländer har misslyckats med att utse de företag som ansvarar för att generera de unika koder som kommer att anbringas på cigarettpaket, utan väljer istället att samarbeta med leverantörer som valts ut av andra EU-länder. Även om detta kan vara ett bekvämt tillstånd för vissa, faller det inte efter WHO:s principer och riktlinjer – för att inte tala om medlemsstaternas egen suveränitet.

Som svar på dessa frågor tog kommissionen ytterligare ett oroande steg under en teknisk briefing i maj: den gav ett undantag som gör det möjligt för ekonomiska aktörer som är involverade i tobaksförsörjningskedjan att själva välja det företag som ska utfärda T&T-koderna, bland dem som redan arbetar i andra medlemsländer. Även om åtgärden är avsedd att vara tillfällig, verkar detta undantag utgöra ytterligare en svaghet i EU-systemet.

Sammantaget bevisar dessa serier av brister det urgamla talesättet "djävulen sitter i detaljerna". Medan ett T&T-system för cigaretter har funnits på önskelistan för folkhälsoorganisationer i åratal, är det som EU beslutade att införa försvagat av många kryphål gömda i dess tekniska standarder.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend