EU måste följa brittisk ledning och ta itu med #SexualViolence

| Juni 14, 2019

I juni 11 gick nobelpristagaren Nadia Murad i en grupp av ledande brittiska politiker för att kräva rättvisa för de tusentals vietnamesiska kvinnorna som våldtogs av sydkoreanska trupper under landets krig för självständighet. Arrangemanget, som hölls nära parlamenten, deltog av flera överlevande såväl som deras barn, som är kända som "Lai Dai Han" eller "blandat blod" - en skild beskrivning som har blivit van vid att förnedra dem i de fyra årtionden sedan konflikten.

Evenemanget är bara senast i en serie samlingar i London för att kräva rättvisa för Lai Dai Han och deras mödrar. De brittiska lagstiftarnas vilja att stödja orsaken och hjälpa en grupp människor som har misslyckats av sin egen regering bör välkomnas. Men om brittiska, och i själva verket europeiska, politiker vill hjälpa efterlevare av sexuellt våld, måste de omedelbart ta itu med de chockerande missbruksnivåer som fortfarande bevittnas över hela kontinenten.

Europa tycker om att porträtta sig som en global ledare för skydd av kvinnor. EU säger att det är åtagit sig att "Omvandla kvinnors och flickors liv" genom sina yttre förbindelser och har investerade miljoner euro att hantera sexuellt våld i länder som Demokratiska republiken Kongo. Men i EU själv, en i 20 kvinnor har våldtagits sedan 15-åldern och en i 10 har upplevt sexuellt våld.

Trots den här alarmerande statistiken har de flesta länder fortfarande infört lämpliga rättsliga skydd för att ta itu med problemet. Endast nio europeiska stater har antagit en modern definition för behandling av våldtäkt, baserat på brist på samtycke snarare än fysiskt våld. Även Europas mest framåtriktade länder stöter på sexuella angripare genom att inte ge sitt offer ett ordentligt skydd.

Anmärkningsvärt visar ny forskning Förekomsten av våldtäkt och sexuellt våld är dubbelt så högt i Schweiz som det är över hela EU som helhet, även om landet är bland de rikaste (och förmodligen säkraste) i Europa. De forskning, baserat på intervjuer med nästan 4,500 kvinnor och flickor, visar också alarmerande låg rapporteringsnivå. Faktum är att bara 8% av offer säger att de rapporterade sin prövning till polisen.

Amnesty säger att siffrorna är "svindlande" och hoppas att de ger ett "väckarklocka" för den schweiziska regeringen. Men tyvärr är det mycket mer troligt att Berns myndigheter fortsätter sitt lyckliga slummer. När allt kommer ifrån årligt antal våldtäkter har klättrat i flera år och ingen verkar göra någonting åt det.

Liksom många europeiska länder fortsätter det schweiziska rättssystemet att ligga kvar, hålla sig till en föråldrad definition av våldtäkt, baserat på tvång, vilket effektivt föreslår att en person som inte försöker slåss mot sin angripare har gett sitt tillstånd.

Dessa arkaiska juridiska definitioner är helt enkelt en del av ett större problem med ojämlikhet mellan könen, manifestera i bestående betala luckor, sexistisk mediedekning och utbredd våld i hemmet. Schweiz kan presentera som en modern, tolerant nation, men dess inställning till kvinnor har fortfarande långt att gå.

Fasad av jämlikhet

Men även i länder med en mer upplyst strategi fortsätter kvinnor att drabbas av sexuella övergrepp med oroande frekvens. Danmark har fått namnet Europas näst bästa land för jämställdhet, men Europeiska byrån för grundläggande rättigheter har också visat landet har en av de högsta priserna av sexuella trakasserier i EU. Nu fortsätter det skandinaviska landet i vad Amnesty kallar "en genomgripande våldtäktskultur [med] endemisk straffrihet för våldtagare".

Studier tyder på att myndigheterna är grovt underrapportering antalet kvinnor som lider av sexuella attacker. Justitieministeriet har hittade det 5,100 Danske kvinnor utsätts för våldtäkt eller försök till våldtäkt varje år, men forskare vid Syddansk Universitet föreslår att siffra kan ha varit så hög som 24,000 i 2017. Ännu mer alarmerande, bara 890 våldtäkt rapporterades och bara 94 i domar.

Danmarks rättviseminister har åtminstone komma ut till stöd för en modern, samtycksbaserad definition av våldtäkt, vilket är en början. Ändå är juridiska reformer inget om de inte åtföljs av samhällsförändringar. Danmark har varit heter det minst feministiska landet i världen, och detta matar en kultur av slut-shaming som avskräcker många rapsoffer från att komma framåt. De En stor majoritet av angripare är kända till offret, vilket försvagar linjerna ytterligare och skapar ytterligare hinder för dem som vill tala ut.

rättvisa för alla

Europas motvilja mot att ta itu med våldet av sexuella övergrepp är också uppenbart i dess vägran att erkänna antalet kosovo-kvinnor som, liksom offren för Vietnamkriget, våldtogs i konflikt för flera decennier sedan och har levt med stigmatiseringen sedan dess.

Precis som mödrarna till Lai Dai Han har offren för serbiska grymheter i de sena 1990-länderna blivit avskilda av sin egen regering. inte förra året var de ens beviljats ​​en ordentlig pension. Även nu är många kvinnor rädda för att komma fram för att kräva ersättningar, rädda för repressalier från deras djupt konservativa samhälle, som fortfarande ser våldtäkt som en fläck på hela familjen. Så sent som 2017 hade inte en enda överlevande av serbisk våldtäkt talat offentligt om deras prövning.

EU borde ha hjälpt dessa kvinnor. Men enligt Amnesty var "våldtäkt och annat krigstidsexeksuellt våld inte en prioritet" för blocket säkerhetsuppdrag i Kosovo. Bryssel är nu sätter ett försenat tryck på Pristina att erkänna sina våldsoffa före sitt anslutning till EU-medlemskap, men de europeiska ledarna som Angela Merkel och Emmanuel Macron har varit synliga genom sin tystnad.

Så medan förra veckans evenemang i London är ett välkommet steg framåt, finns det fortfarande långt att gå. Europas figureheads måste ta sin cue från Storbritanniens lagstiftare och börja ta itu med sexuellt våld, både tidigare och nuvarande. I annat fall fortsätter den svåra prövningen som utförs av Lai Dai Han och deras mödrar att upprepas.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Hälsa

Kommentarer är stängda.