Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

EU måste följa britternas ledning och ta itu med #sexuellt våld

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 11 juni anslöt sig Nobelpristagaren Nadia Murad till en grupp seniora brittiska politiker för att kräva rättvisa för de tusentals vietnamesiska kvinnor som våldtogs av sydkoreanska trupper under deras lands självständighetskrig. Evenemanget, som hölls nära parlamentets hus, deltog av flera överlevande såväl som deras barn, som är kända som "Lai Dai Han", eller "blandat blod" - en nedsättande beskrivning som har använts för att förödmjuka dem i de fyra årtionden sedan konflikten.

Evenemanget är bara senaste i raden av sammankomster i London för att kräva rättvisa för Lai Dai Han och deras mödrar. Brittiska lagstiftares vilja att stödja saken och hjälpa en grupp människor som har misslyckats av sin egen regering bör välkomnas. Men om brittiska, och faktiskt europeiska, politiker vill hjälpa överlevande av sexuellt våld, måste de snarast ta itu med de chockerande nivåerna av övergrepp som fortfarande bevittnas över hela kontinenten.

Europa gillar att framställa sig själv som en global ledare när det gäller skydd av kvinnor. EU säger att det är engagerat "omvandla kvinnors och flickors liv" genom sina yttre förbindelser, och har investerat miljoner euro att ta itu med sexuellt våld i länder som Demokratiska republiken Kongo. Ändå, i själva EU, en av 20 kvinnor har blivit våldtagen sedan 15 års ålder och en av 10 har upplevt sexuellt våld.

Trots denna alarmerande statistik måste de flesta länder fortfarande införa lämpliga rättsliga skydd för att ta itu med problemet. Endast nio europeiska stater har antagit en modern definition för behandling av våldtäkt, baserad på bristande samtycke snarare än fysiskt våld. Till och med Europas utåtriktade mest progressiva länder stödjer sexuella angripare genom att misslyckas med att ge korrekt skydd till sina offer.

Anmärkningsvärt, visar ny forskning förekomsten av våldtäkter och sexuellt våld är dubbelt så hög i Schweiz som det är i hela EU, även om landet är bland de rikaste (och antagligen säkrast) i Europa. De forskning, baserat på intervjuer med nästan 4,500 8 kvinnor och flickor, visar också alarmerande låga rapporteringsnivåer. Faktum är att endast XNUMX % av offren säger att de anmält sin prövning till polisen.

Amnesty säger att siffrorna är "häpnadsväckande" och hoppas att de ger den schweiziska regeringen ett "uppvaknande". Ändå är det tyvärr mycket mer troligt att myndigheterna i Bern fortsätter sin saliga sömn. När allt kommer omkring årliga antalet våldtäkter har klättrat i flera år och ingen verkar göra något åt ​​det.

Annons

Liksom många europeiska länder fortsätter det schweiziska rättssystemet att släpa efter, håller sig till en förlegad definition av våldtäkt, baserat på tvång, vilket effektivt antyder att en person som inte försöker slå ifrån sin angripare har gett sin tillåtelse.

Dessa arkaiska juridiska definitioner är helt enkelt en del av ett större problem med ojämlikhet mellan könen, manifesteras i ihållande löneskillnader, sexistisk mediebevakning och utbrett våld i hemmet. Schweiz kan framstå som en modern, tolerant nation, men dess inställning till kvinnor har fortfarande långt kvar att gå.

Fasad av jämlikhet

Men även i länder med ett mer upplyst synsätt fortsätter kvinnor att utsättas för sexuella övergrepp med oroväckande frekvens. Danmark har fått sitt namn Europas näst bästa land för jämställdhet, men Europeiska byrån för grundläggande rättigheter har visat landet också har en av de högsta priserna sexuella trakasserier i EU. Nu är det skandinaviska landet fortfarande fast i vad Amnesty kallar "en genomgripande våldtäktskultur [med] endemisk straffrihet för våldtäktsmän".

Studier tyder på att myndigheterna kraftigt underrapporterar antalet kvinnor som drabbas av sexuella attacker. Justitiedepartementet har hittade det 5,100 XNUMX danska kvinnor utsätts för våldtäkt eller våldtäktsförsök varje år, men forskare vid Syddansk Universitet föreslår att siffran kan ha varit lika hög som 24,000 2017 under 890. Ännu mer oroväckande, endast XNUMX våldtäkter rapporterades och endast 94 i domar.

Danmarks justitieminister har åtminstone komma ut till stöd för en modern, samtyckesbaserad definition av våldtäkt, vilket är en början. Ändå är juridiska reformer ingenting om de inte åtföljs av samhällsförändringar. Danmark har varit utsedd till det minst feministiska landet i världen, och detta matar en kultur av slut-shaming som avskräcker många våldtäktsoffer från att komma fram. De en stor majoritet av angriparna är kända till offret, vilket suddar ut linjerna ytterligare och skapar ytterligare barriärer för dem som vill säga ifrån.

rättvisa för alla

Europas ovilja att ta itu med gissel sexuella övergrepp är också tydlig i dess vägran att erkänna mängden av kvinnor i Kosovo som, liksom offren för Vietnamkriget, våldtogs i konflikter för årtionden sedan och har levt med stigmatiseringen sedan dess.

Precis som mödrarna till Lai Dai Han, har offren för serbiska grymheter i slutet av 1990-talet blivit avskyvärda av sin egen regering; inte förrän förra året var de ens beviljats ​​vederbörlig pension. Redan nu är många kvinnor rädda för att träda fram för att kräva skadestånd, rädda för repressalier från deras djupt konservativa gemenskap, som fortfarande ser våldtäkt som en fläck på hela familjen. Så sent som 2017 hade inte en enda överlevande efter en serbisk våldtäkt talat offentligt om deras prövningar.

EU borde ha hjälpt dessa kvinnor. Ändå, enligt Amnesty, var "våldtäkt och annat sexuellt våld under krigstid inte en prioritet" för blockets säkerhetsuppdrag i Kosovo. Bryssel är nu satte lite försenad press på Pristina att erkänna sina krigsvåldtäktsoffer inför anslutningen till EU-medlemskapet, men europeiska ledare som Angela Merkel och Emmanuel Macron har förblivit iögonfallande genom sin tystnad.

Så även om förra veckans evenemang i London är ett välkommet steg framåt, är det fortfarande långt kvar. Europas galjonsfigurer måste ta avstamp från Storbritanniens lagstiftare och börja ta itu med sexuellt våld, både förr och nu. Annars kommer den slingrande prövningen som Lai Dai Han och deras mödrar utstod att fortsätta att upprepas.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend