Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Europeiska banker står inför mer än 400 miljarder euro i kreditförluster # COVID-19

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ekonomiskt fallout från koronavirusutbrottet kommer att orsaka en kraftig ökning av kreditförluster hos europeiska banker, två forskningsrapporter visade på tisdagen (21 juli), med mer än 400 miljarder euro (458 miljarder dollar) förluster beräknade under de kommande tre åren, skriver Sinead Cruise.

Lån till små och medelstora företag och osäkrade konsumentlån i Europa, som växte med mer än 20% mellan slutet av 2014 och juni 2019, sågs mest utsatta, visade en rapport från kreditbedömningsbyrån Moody's Investor Service.

Separat sade en rapport från Oliver Wyman att europeiska bankkreditförluster kan spira till 800 miljarder euro om regionen undergick en andra omfattande lockdown för att begränsa spridningen av viruset.

Dessa kreditförluster jämförs med krisen i euroområdet 2012-14, men representerar mindre än 40% av de förluster som upplevdes i den globala finanskrisen 2008-10, sade konsulterna.

"Det är osannolikt att pandemin försvårar den europeiska banksektorn, men många banker kommer att drivas in i ett" limbo-stat "med mycket svag avkastning," sa Christian Edelmann, co-chef för EMEA: s finansiella tjänster vid Oliver Wyman.

"Ambitiösa omstruktureringsinsatser kommer att behövas, men för att lyckas kommer de att behöva engagemang och stöd från beslutsfattare och tillsynsmyndigheter," sade Edelmann och pekade på möjliga fördelar med konsolidering och skapandet av en enda bankmarknad.

Moodys rapport bedömde exponeringen för 14 stora europeiska banksystem för små och medelstora företag och osäkrade konsumentlån med hjälp av uppgifter som samlats in av European Banking Authority (EBA).

Enligt rapporten är banker i södra Europa mest exponerade för små och medelstora företag, medan stora banksystem som Tyskland och Storbritannien har exponeringar under det europeiska genomsnittet på 15%.

Annons

Exponeringarna för osäkrade konsumentlån är högst för banker i Spanien, Österrike, Frankrike och Storbritannien.

Den ekonomiska nedgången i coronavirus förväntas leda till en försämring av lånekvaliteten, med andelen problemlån som beräknas öka med mellan 100 och 300 punkter fram till 2022 för de flesta europeiska banker, tilllade Moody's.

Regeringens stimulans kommer inte helt att kompensera för den ekonomiska och ekonomiska skada som orsakats av pandemin och den fulla omfattningen av försämring av lånekvaliteten kommer att avslöjas först när dessa åtgärder har avvikts, säger byrån.

Problemlån i dessa segment hos europeiska banker var 8.5% respektive 5.6% i slutet av juni 2019, efter en nedgång från 18.5% respektive 8.1% i juni 2015. Detta jämförs med 2.1% för större företag och 2.7% för bostadslån .

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend