Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

Representerar # COVID-19 ett dödligt hot mot tobakssektorn?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

SARS-CoV-2-pandemin har på det hela taget inneburit dåliga nyheter för rökare och industrin som förser dem. Den senaste utvecklingen inkluderar avslöja forskning som tyder på att rökare antas vara mindre mottagliga för viruset – åtföljda av avslöjanden att vanan faktiskt förvärrar effekterna av sjukdomen – liksom ett offentligt rökförbud i Galicien som har nu sprids över hela Spanien.

Med över en miljon rökare i Storbritannien enligt uppgift sparkade vanan sedan början av COVID-19, hur stort hot representerar den nuvarande krisen för branschen som tjänar på deras beroende? Allmänhetens medvetenhet om farorna med rökning har aldrig varit högre, vilket innebär att tiden är mogen för myndigheter i Europa och på andra håll att införa åtgärder som syftar till att begränsa den dödliga praxisen - men de måste vara försiktiga med störningar och förvärv från den ständigt ihärdiga tobaksindustrin själv .

Stor tobak hotad

I början av utbrottet av coronaviruset kan rökare till en början ha blivit glada över att höra resultaten av en studie från Kina, där de var oproportionerligt underrepresenterade bland drabbade av Covid-19. Efterföljande forskning har inte gett tillnärmelsevis så positiva nyheter; mer än en Fackgranskat papper har funnit att rökare löper ungefär dubbelt så stor risk att uppleva coronasymptom som icke-rökare. Detta överensstämmer med andra studier, som fann att rökare med viruset var dubbelt så sannolikt att läggas in på sjukhus och 1.8 gånger mer troligt att dö än deras icke-rökare motsvarigheter.

Beroendet skadar inte bara dem som innehar cigaretten. Med barmottagare manade för att hålla sina röster nere och till och med temaparkers varnade för att skrika av rädsla för att sprida viruset oralt kan de enorma rökmolnen som tobaksentusiaster släpper ut vara en omgivande epidemi som väntar på att hända. Sydafrika var medveten om faran och vidtog omedelbara åtgärder förbjuda tobaksförsäljning i slutet av mars, även om det sedan dess har återupptagit dessa begränsningar. På senare tid meddelade båda den spanska regionen Galicien och Kanarieöarnas ögrupp att offentlig rökning skulle förbjudas, med resten av landet med tanke på följande färg.

Pandemin har inte bara fått ett svar från lagstiftare - rökare överväger också sin relation med tobak mot bakgrund av farorna som den mycket smittsamma och dödliga andningssjukdomen. I Storbritannien har över en miljon rökare slutat under de senaste sex månaderna, med 41% av dem som hävdar rädsla för coronavirus var deras främsta motivation för att göra det. Samtidigt University College London hittade att fler människor har slutat röka under året fram till juni 2020 än under något annat 12-månadersfönster sedan registreringar började för över ett decennium sedan.

Annons

Underhanded taktik vid spel

Aldrig en att ta sådana motgångar liggandes, Big Tobacco har tillgripit sin beprövade taktiska spelbok. Bland annat intriger den lekboken dumma och påverka vetenskapen av finansiering gynnsamma studier om ämnet coronavirus och rökning, fördröjande anti-tobaksbestämmelser och hävdar att industrin utgör en "nödvändig verksamhet" för att undvika låsningsåtgärder på platser så olika som Italien, Pakistan samt Brasilien.

Samtidigt har stora tobaksföretag varit det den anklagade av kris-tvätt. Philip Morris International (PMI) donerade en rapporterad $ 1 miljon till det rumänska Röda korset och 50 ventilatorer till ett grekiskt sjukhus samt uppskattningsvis 350,000 XNUMX euro till en ukrainsk välgörenhetsorganisation, där andra stora spelare enligt uppgift har gjort detsamma. Kritiker hävdar att dessa till synes altruistiska bidrag inte är något annat än opportunistiska PR-trick som drar nytta av en global tragedi för att måla Big Tobacco i ett positivt ljus – något som branschen själv häftigt avvisar.

Oavsett avsikten bakom donationerna finns det tunga misstankar om att de kan ha strider mot ramkonventionen om tobakskontroll (FCTC) -protokollet, som specifikt förbjuder regeringar eller myndigheter att ta pengar från tobaksindustrin. Det är inte överraskande att den här typen av chikanerier är inget nytt för Big Tobacco, som har plogat en liknande fåra i årtionden. Tyvärr är det en som fortsätter att ge fördelar för de som står bakom oket, trots ansträngningarna att begränsa deras inflytande.

Ineptitude och ineffektivitet i EU

EU:s beslutsfattare har, tråkigt nog, visat sig vara särskilt mottagliga för tobaksindustrins elakartade inflytande. Som detaljerad av OCCRP har EU faktiskt överlämnat stora delar av sitt spår- och spårsystem (T&T) för olaglig tobak till företag med nära kopplingar till industrin. Systemet, som FCTC har lyft fram som ett integrerat steg i att slå ner på en svart marknad som kostnader blocket över 10 miljarder euro per år i förlorade offentliga intäkter är avsett att övervaka ett paketets framsteg i varje steg i leveranskedjan via en unik identifierare och därmed eliminera alla möjligheter till felaktigheter.

En central del av alla framgångsrika T & T-system, som definieras av Illicit Trade Protocol (ITP), är dess fullständiga oberoende från industrin själv. OCCRP-undersökningen har dock avslöjat hur nyckelföretag som utvecklar T&T-programvara och hanterar processen har anknytning till tobaksindustrin, inklusive sju av åtta av de företag som har till uppgift att lagra alla viktiga cigarettdata. Samtidigt verkar ett av huvudföretagen som övervakar hundratals leveranslinjer till EU - Inexto - åtminstone delvis finansieras av Big Tobacco, medan den mjukvara som den använder för att fullgöra sina skyldigheter köptes av PMI själva mot en ryktad avgift bara en schweizisk franc.

Hela processen är så full av ineffektivitet att nio månader efter dess genomförande har insiders sagt att de inte har någon aning om hur effektivt det har varit att begränsa den olagliga handeln, medan en tjänsteman från Storbritanniens handelsnormkontor har kallat det "helt värdelöst ”. Icke desto mindre har EU-tjänstemän rest världen för att beräkna fördelarna med deras system och flera länder har redan köpt in myten, med Inexto hittills kontrakt från Mexiko, Pakistan, Ryssland och regeringar i Västafrika hittills. Det pakistanska kontraktet har åtminstone varit sedan dess ogiltigförklaras genom domstolsbeslut.

Ett vaccin mot industrins inflytande

I en tid när Covid-19-krisen har lett till en kraftig lättnad för hälsoproblem, bör regeringar och hälsogrupper ta en sida från fetma debatten bok och skapa fart för att minska rökningen i deras territorier. Även om det momentumet verkar vinna mark, verkar det tyvärr inte ha undgått det genomgripande och fördärvliga inflytandet från industrin själv, vilket undergräver hela processen.

Big Tobaccos stratagem är allmänt dokumenterad och väl förstådd – men denna kunskap verkar inte kunna förhindra deras framgång ändå. Förutom ett vaccin mot detta dödliga nya coronavirus verkar det som om immunitet mot industriingripande också borde finnas på EU:s prioriteringslista.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend