Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Kommissionen stöder avgörande forskning om konvalescent plasma för att behandla #Coronavirus

publicerade

on

Kommissionen har meddelat att den med 4 miljoner euro kommer att stödja ett nytt forskningsprojekt, SUPPORT-E, som kommer att samordna ansträngningarna för att avgöra om COVID-19 konvalescent plasmatransfusion - med användning av plasma från patienter som återhämtat sig från sjukdomen - är en effektiv och säker behandling. Finansieringen är en del av kommissionens 1 miljarder pund för coronavirusforskning och innovation, som omfattas av Horizon 2020 och riktar sig till utveckling av vacciner, nya behandlingar och diagnostiska verktyg för att förhindra spridning av viruset.

Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sade: ”Att använda plasma från patienter som har återhämtat sig från COVID-19 och utvecklat ett immunsvar är en mycket lovande väg för att behandla sjukdomen, men vi behöver mer bevis om dess effektivitet och säkerhet. Kommissionen spelar en viktig roll genom att stödja internationella ansträngningar för att förbättra bevismaterialet och bedöma potentialen för denna terapi samt för att säkerställa att den inte har några allvarliga negativa effekter. ”

SUPPORT-E leds av Europeiska blodalliansen (EBA) och samlar 12 stora forskningsinstitutioner och kliniska centra med forskningskapacitet i världsklass från sex EU-länder samt Schweiz och Storbritannien. Det kommer att samordna och möjliggöra kliniska studier på konvalescerande plasmatransfusioner som utförs över hela Europa. Detta hjälper inte bara att avgöra säkerhet och effekt utan också att bättre förstå vilka patienter som ska transfunderas och hur, samt hur donationerna ska testas och väljas för att garantera bästa behandlingsresultat. Projektet bidrar till portföljen av EU-finansierade forsknings- och innovationsåtgärder och kompletterar folkhälsopolitiken och den verksamhet som kommissionen samordnar med medlemsstaterna. Mer information finns här.

coronavirus

Svar från Coronavirus: Över 1 miljard euro från EU: s sammanhållningspolitik för att stödja Spaniens återhämtning

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ändringen av ytterligare nio operativa program för sammanhållningspolitiken i Spanien, totalt värda 1.2 miljarder euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERDF) för att lindra effekterna av koronavirusutbrottet. Denna omfattande återhämtningsmetod kommer att omfördela medel för att stärka det spanska hälsosystemets insatskapacitet, kommer att stödja små och medelstora företag som bidrar till att stärka den ekonomiska sektorn och utveckla ITC inom utbildningssektorn.

Sammanhållnings- och reformkommissionären Elisa Ferreira sa: ”Jag är glad att se att Spanien och dess yttersta region utnyttjar EU: s sammanhållningspolitiska flexibilitetsåtgärder för att stödja medborgare, företag och hälsosektorn i deras dagliga ansträngningar mot viruset. Europeiska kommissionen är redo att stödja spanska regioner och alla medlemsstater tack vare Coronavirus Response Investment Initiative (CRII). ”

En fullständig lista över spanska regioner som gynnats av liknande flexibilitetsåtgärder finns tillgänglig här. Ändringarna är möjliga tack vare den exceptionella flexibiliteten under Initiativ för Coronavirus Response Investment (CRII) och Coronavirus Response Investment Initiative Plus (CRII +) som gör det möjligt för medlemsstaterna att använda sammanhållningspolitisk finansiering för att stödja de mest utsatta sektorerna på grund av pandemin, såsom sjukvård, små och medelstora företag och arbetsmarknader. Ett pressmeddelande finns tillgängligt här.

Fortsätt läsa

coronavirus

COVID-19: Hur EU bekämpar ungdomsarbetslöshet

publicerade

on

Ungdomsarbetslöshet är fortfarande ett viktigt problem i kölvattnet av koronaviruskrisen. Ta reda på mer om ett EU-initiativ för att hjälpa unga människor att få arbete.

COVID-19 kan leda till framväxten av en "lockdown generation", eftersom krisen drabbar ungas arbetsutsikter. Enligt Internationella arbetsorganisationen (ILO) pandemin har en "förödande och oproportionerlig" inverkan på ungdomsarbetet, medan de senaste siffrorna visar att ungdomar står inför stora hinder för fortbildning och utbildning, flyttning mellan jobb och tillträde till arbetsmarknaden.

Mer om EU: s åtgärder mot ungdomsarbetslöshet.

Minska ungdomsarbetslösheten i coronavirus-tider

Före pandemin var EU: s ungdomsarbetslöshet (15-24) 14.9%, vilket var en minskning från toppen på 24.4% 2013. I juli 2020 den steg till 17%. Europeiska kommissionens ekonomiska prognos för sommaren 2020 förutspår att EU: s ekonomi kommer att krympa 8.3% i 2020, den djupaste lågkonjunkturen i EU: s historia. För att kompensera för effekterna på ungdomar föreslog kommissionen ett nytt initiativ Stöd för ungdomsarbete i juli 2020.

Kolla in tidslinjen för EU: s åtgärder för att hantera COVID-19-krisen.

Paketet för stöd till ungdomsanställning består av:
 • En förstärkt ungdomsgaranti;
 • förbättrad yrkesutbildning;
 • förnyad drivkraft för lärlingsplatser, och;
 • ytterligare åtgärder för att stödja ungdomsarbetet.

Vad är ungdomsgarantin?

Ungdomsgarantin inleddes på toppen av ungdomsanställningskrisen 2013 och syftar till att säkerställa att personer under 25 år får ett bra erbjudande om anställning, fortbildning, lärling eller praktik inom fyra månader efter att de blev arbetslösa eller lämnade formell utbildning.

En förstärkt ungdomsgaranti
 • Omfattar ungdomar i åldrarna 15 - 29 (tidigare var den övre gränsen 25).
 • Räcker ut till utsatta grupper, till exempel minoriteter och ungdomar med funktionshinder.
 • Ger skräddarsydd rådgivning, vägledning och mentorskap.
 • Återspeglar företagens behov, tillhandahåller den kompetens som krävs och korta förberedelsekurser.

I en resolution antagen av kommittén för sysselsättning och sociala frågor den 22 september, Välkomnar parlamentsledamöterna kommissionens förslag men kräver att mer pengar ska mobiliseras för nästa fas av ungdomsgarantin (2021-2027). De kritiserar också budgetnedskärningar för ungdomsarbetsstöd som gjordes vid EU-toppmötet i juli.

Dessutom förespråkar kommittén en rättslig ram för att förbjuda obetalda praktikplatser, praktikplatser och lärlingsplatser inom EU. Ledamöter kritiserar också att inte alla EU-länder följer de frivilliga rekommendationerna i ungdomsgarantin och kräver därför att det blir ett bindande instrument.

MEPs kommer att rösta om resolutionen under ett plenarsession i början av oktober.

Parlamentet efterlyser mer ambition

I en resolution om EU: s sysselsättningsriktlinjer som antogs den 10 juli begärde parlamentsledamöterna en översyn av de kommande riktlinjerna mot bakgrund av utbrottet Covid-19, vilket understryker behovet av att ta itu med ungdomsarbetslösheten genom en förstärkt ungdomsgaranti.

I juli stödde parlamentet också en ökning av budgeten för ungdomsanställningsinitiativet, det viktigaste budgetinstrumentet för ungdomsgarantisystem i EU-länderna, till 145 miljoner euro för 2020.

Parlamentet krävde en avsevärd ökning av finansieringen för EU genomförande av ungdomsanställningsinitiativet i en resolution om EU: s nästa långsiktiga budget som antogs 2018. Parlamentsledamöterna gillade hur initiativet har stöttat ungdomar, men sade att förbättringar behövs, inklusive en förlängning av åldersgränsen och fastställande av tydliga kvalitetskriterier och arbetsnormer.

Fortsätt läsa

cancer

Slå cancer: Bättre skydd för arbetstagare mot cancerframkallande kemikalier

publicerade

on

Varje år inträffar cirka 120,000 80,000 arbetsrelaterade cancerfall till följd av exponering för cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen i EU, vilket leder till cirka 1.1 XNUMX dödsfall årligen. För att förbättra arbetarnas skydd mot cancer har kommissionen idag föreslagit att ytterligare begränsa deras exponering för cancerframkallande kemikalier. Denna fjärde revision av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen anger nya eller reviderade gränsvärden för tre viktiga ämnen: akrylnitril, nickelföreningar och bensen. Uppskattningar visar att mer än XNUMX miljoner arbetstagare inom ett brett spektrum av sektorer kommer att dra nytta av förbättrat skydd tack vare de nya reglerna. Dagens förslag är det första initiativet för kommissionens åtagande att bekämpa cancer inom den kommande Europas slående cancerplan.

Kommissionär för jobb och sociala rättigheter Nicolas Schmit sa: ”En arbetsplats bör vara en säker plats och ändå är cancer orsaken till hälften av de dödsfall som är kopplade till arbete. Denna uppdatering av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen är ett av de första stegen i vår ambitiösa plan för att slå cancer. Det visar att vi är fast beslutna att agera och inte kompromissa med arbetarnas hälsa. Mot bakgrund av den stora hälsokrisen på grund av COVID-19 kommer vi att fördubbla våra ansträngningar för att säkerställa att arbetare i Europa skyddas. Vi kommer att titta på konkreta sätt att uppnå detta via den framtida strategiska ramen för arbetsmiljö. ”

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”Att minska det lidande som orsakas av cancer är en prioritet för oss, och för att göra det är förebyggande avgörande. Idag tar vi ett viktigt steg för att skydda våra arbetare från exponering för farliga ämnen på arbetsplatsen och börja vårt arbete under vår kommande Europas slående cancerplan. Med planen kommer vi att sträva efter att ta itu med de viktigaste riskfaktorerna för cancer för alla, men också att vägleda patienter vid varje steg på resan och bidra till att förbättra livet för dem som drabbas av denna sjukdom. ”

Tre nya eller reviderade gränsvärden

Direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen uppdateras regelbundet i linje med nya vetenskapliga bevis och tekniska data. Tre tidigare uppdateringar har tagit upp arbetarnas exponering för 26 kemikalier. Dagens förslag lägger till nya eller reviderade yrkesmässiga exponeringsgränser för följande ämnen:

 • Akrylnitril (ny gräns);
 • Nickelföreningar (ny gräns);
 • Bensen (gränsen revideras nedåt).

Fördelar för arbetare och företag

Att införa nya eller reviderade yrkesmässiga exponeringsgränser för akrylnitril, nickelföreningar och bensen kommer att ha tydliga fördelar för arbetstagarna. Arbetsrelaterade fall av cancer och andra allvarliga sjukdomar förhindras, vilket förbättrar hälsan och livskvaliteten.

Förslaget kommer också att gynna företag genom att minska kostnader orsakade av arbetsrelaterad ohälsa och cancer, såsom frånvaro och försäkringsersättningar.

Utveckling av förslaget och nästa steg

Detta initiativ har utvecklats i nära samarbete med forskare och med företrädare för arbetstagare, arbetsgivare och EU-länder. Arbetsmarknadens parter (fackföreningar och arbetsgivarorganisationer) deltog också genom ett tvåfasskonsultation.

Kommissionens förslag kommer nu att förhandlas fram av Europaparlamentet och rådet.

Bakgrund

Denna kommission har åtagit sig att intensifiera kampen mot cancer och kommer före slutet av 2020 att lägga fram Europas slående cancerplan. Planen kommer att stödja medlemsstaterna att förbättra förebyggande, upptäckt, behandling och hantering av cancer i EU och samtidigt minska ojämlikheten i hälsa mellan och inom medlemsstaterna.

I sitt Meddelande om "Ett starkt socialt Europa för bara övergångar"har kommissionen åtagit sig att granska arbetsmiljöstrategin för att bland annat ta itu med exponeringen för farliga ämnen i syfte att upprätthålla Europas höga arbetsmiljöstandarder. Detta är i linje med Europeiska pelare för sociala rättigheter, som gemensamt förkunnades av Europaparlamentet, rådet och kommissionen vid det sociala toppmötet för rättvisa arbetstillfällen och tillväxt den 17 november 2017, som fastställer arbetstagarnas rätt till en hälsosam, säker och väl anpassad arbetsmiljö, inklusive skydd mot cancerframkallande ämnen.

Ytterligare förbättring av skyddet för arbetstagare från yrkescancer är desto viktigare eftersom enligt EU-OSHAär cancer den första orsaken till arbetsrelaterade dödsfall i EU: 52% av de årliga yrkesdödsfallen för närvarande tillskrivs arbetsrelaterade cancerformer, jämfört med 24% till cirkulationssjukdomar, 22% till andra sjukdomar och 2% för skador.

Detta initiativ är den fjärde översynen av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen. Under de senaste åren föreslog kommissionen tre initiativ för att ändra denna lagstiftning. Dessa tre initiativ antogs av Europaparlamentet och rådet i december 2017, januari 2019 och juni 2019, som adresserar 26 ämnen.

Mer

Kommissionens förslag till den fjärde översynen av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen

Frågor och svar: Slår cancer: Kommissionen föreslår förbättrat skydd för arbetstagare

Följ Nicolas Schmit vidare Twitter

Prenumerera på Europeiska kommissionens kostnadsfria e-post nyhetsbrev om sysselsättning, sociala frågor och inkludering

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend