Anslut dig till vårt nätverk!

cancer

Europas slående cancerplan: Dags att backa vaping och slå cancer

publicerade

on

Europas slående cancerplan behöver djärva åtgärder mot tobak, och parlamentsledamöterna måste stödja Vaping för att slå cancer, enligt World Vapers Alliance. Den särskilda kommittén för att slå cancer (BECA) har idag identifierat att ”tobaksanvändning, särskilt cigarettrökning, är den viktigaste riskfaktorn för cancerdöd i Europa”.

I en kommentar till det nya dokumentet sade Michael Landl, chef för World Vapers Alliance (WVA): ”För att lyckas med sitt uppdrag måste BECA-utskottet och Europaparlamentet vara modiga nog för att stödja nya tillvägagångssätt. Vapers i hela Europa uppmanar beslutsfattare att erkänna fördelarna med vaping och dess potential att massivt minska skadorna på rökning. Politiker kan inte ignorera fakta längre.

"Vi uppskattar engagemanget från parlamentsledamoten Véronique Trillet-Lenoir och hela den särskilda kommittén för att slå cancer för att bekämpa rökrelaterad cancer. Europe Beating Cancer Plan måste stödja vaping som ett effektivt verktyg för att hjälpa rökare att gå till ett säkrare alternativ. Att "Back vaping, beat cancer!"

Den nya arbetsdokument som presenterades i dagens specialkommitté för att slå cancer (BECA) av kommitténs föredragande MEP Véronique Trillet-Lenoir säger att: ”Tobaksbruk, särskilt cigarettrökning, är den viktigaste riskfaktorn för cancerdöd i Europa. Olika åtgärder för att bekämpa rökning verkar heterogena och genomförs inkonsekvent. Sammantaget är WHO Europa-regionen det globala området med högst tobakskonsumtion, med stora skillnader mellan medlemsstaterna, eftersom andelen rökare varierar med en faktor på upp till 5 från ett land till ett annat. ”

  • Europaparlamentets särskilda kommitté för att slå cancer (BECA) träffades idag för andra gången för en diskussion med hälsokommissionären Stella Kyriakides.

  • Som en del av kommitténs arbete släpptes ett utkast till ARBETSDOKUMENT om insatser från den särskilda kommittén för att slå cancer (BECA) för att påverka den framtida Europas slagcancerplan för kommittén och dess föredragande Veronique Trillet-Lenoir. Det identifierar att tobak är den viktigaste riskfaktorn för cancerdöd i Europa. Du hittar dokumentet här.

  • World Vapers Alliance (WVA) förstärker rösterna för vapers runt om i världen och ger dem möjlighet att göra skillnad för sina samhällen. Våra medlemmar är vapersföreningar såväl som enskilda vapers från hela världen. Mer information finns här. 

  • Michael Landl är chef för World Vapers 'Alliance. Han är från Österrike och baserad i Wien. Han är en erfaren politisk professionell och passionerad vaper. Han studerade vid universitetet i St. Gallen och arbetade för flera offentliga politikställen och även i det tyska parlamentet.

cancer

EAPM-uppdatering: Lung-cancer screening rundabord, sista chans att registrera sig och nyheter om lanseringen av världens första coronavirusvaccin

publicerade

on

Välkomna hälsokollegor, och vänligen hitta det månatliga nyhetsbrevet för European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) för december genom att klicka här. Tiden tikar för EAPM: s lungcancer screeningevenemang, och de senaste dagarna har de verkligt utmärkta nyheterna om tillkomsten av ett COVID-19-vaccin i Storbritannien, så mer av det nedan, skriver EAPM: s verkställande direktör Denis Horgan.

Rundbord för screening av lungcancer

I kölvattnet av flera konferenser om ämnet de senaste åren och lanseringen av European Beating Cancer Plan, är EAPM värd för ett rundabord om screening av lungcancer i samarbete med European Respiratory Society, European Radiology Society samt European Cancer Patient Koalition Tanken är att presentera ett fall för ett samordnat genomförande av lungcancerundersökning i hela EU-regionen. Rundbordet har titeln 'Lungcancer och tidig diagnos: Evidensen finns för riktlinjer för lungundersökning i EU', och idén är att presentera ett fall för ett samordnat genomförande av lungcancerundersökning i hela EU-regionen. kolla in dagordningen för EAPM-konferensen den 10 december om screening av lungcancer häroch registrera här. Dessutom finns mycket information i EAPMs senaste nyhetsbrev, som finns tillgängligt här. 

Kommer HTA-samtal (Health Technology Assessment) att visa att Europas länder kan arbeta tillsammans?

Europeiska hälsovårdsministrarna träffades den 2 december för att granska vad som har gjorts och vad som kan göras för att stärka framtida försvar för att motverka COVID-pandemin. Det är en enorm agenda - och bland de många komponenterna i Europeiska unionen som försöker hitta gemensamma grunder bland sina 27 medlemsländer på vägen framåt, kan en mindre iögonfallande och till synes tillfällig punkt ge en aning om hur bra chansen är att hitta enighet på helheten förbättringar som är nödvändiga.

Den sekundära punkten är hälsoteknikbedömning, och diskussionen bland ministrarna kommer att inrikta sig på förslaget som nu är tre år gammalt för att samordna utvärderingar på EU-nivå, istället för att genomföra så många som 50 olika regionala och nationella utvärderingar bland medlemsstaterna på varje ny medicin. Logiken bakom planen är uppenbar: att undvika dubbelarbete, spara tid och resurser och att nå de bästa besluten genom att samla expertis från hela kontinenten. Men ända sedan förslaget framkom har andra faktorer ingripit - och särskilt vissa länders ovilja att överge sin egen inställning och underkasta sig en dom som kommittén fattat. EAPM arbetar hårt för framåt med HTA och kommer att hålla dig uppdaterad.

Storbritannien godkänner Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccinet, först i världen

Och angående hanteringen av COVID-19-pandemin godkände Storbritannien Pfizers COVID-19-vaccin på onsdagen (2 december) och hoppade före USA och Europa för att bli västens första land som formellt stöder en jab som de sa skulle nå mest utsatta människor i början av nästa vecka. Premiärminister Boris Johnson ansåg läkemedelsmyndighetens godkännande som en global vinst och en stråle av hopp mitt i dysterheten i det nya koronaviruset, som har dödat nästan 1.5 miljoner människor globalt, hamrat världsekonomin och upphöjt det normala livet.

Äldreboende och deras vårdgivare kommer att vara de första i Storbritannien som får vaccinet, sade regeringen den 2 december.

Wei Shen Lim, ordförande för Storbritanniens gemensamma kommitté för vaccination och immunisering, sa att utrullningen av vaccinet skulle prioritera de som troligtvis skulle dö av COVID-19 samt skydda hälso- och sjukvården.

Den första fasen av Storbritanniens vaccinationsprogram kommer att fungera genom nio grupper, som börjar med invånare i vårdhem för äldre vuxna och deras vårdgivare. Därefter kommer alla de över 80 år och andra hälso- och vårdpersonal i frontlinjen att erbjudas jab.

Över 75-talet är i det tredje prioritetsnivån, följt av över 70-talet och extremt kliniska utsatta yngre vuxna.

Storbritanniens läkemedels- och hälsovårdsprodukter (MHRA) beviljade Pfizer-BioNTech-vaccinet för akut användning, vilket de säger är 95% effektivt för att förebygga sjukdom på rekordtid - bara 23 dagar sedan Pfizer publicerade de första uppgifterna från sin sista kliniska klinik rättegång. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsadministrationen (FDA) kommer att sammanträda den 10 december för att diskutera huruvida man ska rekommendera akutanvändningstillstånd för Pfizer / BioNTech-vaccinet och Europeiska läkemedelsmyndigheten sa att det skulle kunna ge akutgodkännande för skottet den 29 december. Storbritanniens hälsosekreterare Matt Hancock sa att sjukhus var redo att ta skott och vaccinationscentra skulle inrättas över hela landet men han erkände att distribution skulle vara en utmaning med tanke på att vaccinet måste transporteras och förvaras vid -70C (-94F), den sorten temperatur som är typisk för en antarktisk vinter.

EU ser 29 december godkännande av virusvaccin, senare än USA

Europeiska unionens läkemedelsmyndighet har sagt att det kan behöva ytterligare fyra veckor för att godkänna sitt första coronavirusvaccin. Europeiska läkemedelsmyndigheten planerar att sammankalla till ett möte den 29 december för att avgöra om det finns tillräckligt med säkerhets- och effektdata om vaccinet som utvecklats av Pfizer och BioNTech för att det ska godkännas, som det var den 2 december i Storbritannien. Tillsynsmyndigheten sa också att man kunde besluta så tidigt som den 12 januari om man skulle godkänna en rival som skott av det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna Inc, som lämnade in sin begäran till amerikanska och europeiska tillsynsmyndigheter denna vecka. Om dess vaccin godkänns sa BioNTech i Tyskland att skottets användning i Europa kan börja innan slutet av 2020 - men det verkar ganska ambitiöst, med tanke på att EU-kommissionen vanligtvis behöver gummistämpla tillsynsmyndighetens beslut. Byrån har ändå lämnat öppen möjligheten att datumet för mötet kommer att föras om uppgifter kommer in snabbare.

Europeiska läkemedelsmyndigheten har ännu inte fått några uppgifter från fas 3 AstraZeneca / Oxford-vaccinförsöket och har inte fått data om vaccinets kvalitet, sa EMA i ett e-postmeddelande. Det väntar fortfarande på data om vaccinets ingredienser och hur det framställs, samt svar på frågor som uppstod från inlämningen av inledande laboratoriestudier. I Belgien sa Christie Morreale, hälsominister för den vallonska regionen i Belgien, att landet skulle få sina första vacciner tidigast i mitten av januari, enligt Brussels Times.

Kommissionens nya läkemedelsstrategi "har patienter och samarbete i centrum"

Planerna för att minska den tid det tar att få godkännande av läkemedel och medicintekniska produkter och driva utvecklingen av nya antibiotika och andra produkter för behandling av sällsynta sjukdomar har beskrivits i en omfattande ny läkemedelsstrategi för Europa. Strategin, som utvecklats av Europeiska kommissionen, är patientfokuserad och syftar till att bygga på industrins samarbetsinsatser under koronaviruskrisen, säger experter inom biovetenskap vid Pinsent Masons, advokatbyrån bakom Out-Law. Kommissionen hoppas kunna leverera strategin under ett antal år.

Catherine Drew från Pinsent Masons sa: "Strategin har patienter i hjärtat och den erkänner behovet av att säkerställa snabb tillgång till säkra och effektiva läkemedel av hög kvalitet. På så sätt erkänner strategin det värde som både innovativa och generiska och biosimilar produkter ger till hjälper till att uppnå det patientcentrerade målet. "

Nicole Jadeja, även från Pinsent Masons, sade: "Det är viktigt att strategin erkänner makt och framtida roll för hälsoinformation och datainfrastrukturer, behovet av olika finansieringskällor för att stödja innovation, rollen av nya läkemedel och alternativa användningar för befintliga. , behovet av nya affärsmodeller som läkemedel för avancerad terapi och cell- och genterapier erbjuder potentialen för engångsbehandlingar och behovet av innovation för miljövänligt läkemedel och tillverkning. "

Team Europe: EU tillkännager 20 miljoner euro för att stödja hälsosystem i ASEAN

Den 2 december tillkännagav Europeiska kommissionen ett nytt program på 20 miljoner euro för att stödja Association of South-East Nations (ASEAN), som en del av Team Europes globala svar på COVID-19. Programmet Pandemic Response and Preparedness i Sydostasien kommer att förbättra den regionala samordningen när det gäller att reagera på koronaviruspandemin och stärka kapaciteten för hälsosystem i regionen. Programmet, med en varaktighet av 42 månader och genomfört av Världshälsoorganisationen, kommer också att ägna särskild uppmärksamhet åt utsatta befolkningar och stödja snabb kommunikation om COVID-19, dess symtom och risker, särskilt på landsbygden och avlägsna områden.

Bekämpa AMR-paradoxer i åldern COVID-19

Antimikrobiell resistens (AMR) är ett av de tio mest brådskande hoten mot global hälsa, och ändå underskattas det av en stor del av befolkningen. AMR är farligare än bilolyckor och till och med cancer, men prioriteras fortfarande varken på EU- eller medlemsnivå inom folkhälsopolitiken. Vidare är AMR sammankopplat med COVID-19-pandemin, ett faktum som har blivit ignorerat av media. Världen tappar sitt mest kraftfulla vårdverktyg, antibiotika; år 2050 kan superbakterier orsaka 350 miljoner dödsfall. Samtidigt väntar forskningssektorn fortfarande på EU: s incitamentsmekanismer och en övergripande strategi för att integrera utvecklingen av - och tillgången till - antimikrobiella medel till överkomliga priser.

I USA fick cirka 70-80% av patienterna på sjukhus COVID-19 antibiotikabehandling, enligt en rapport, även om mindre än 10% faktiskt hade sekundära bakterieinfektioner. I Italien bekräftar italienska National Institute of Health att av 3,335 19 patienter som dog av COVID-86 hade 12% av dem genomgått antibiotikabehandling, trots att endast XNUMX% av dem hade en överlagrad bakterieinfektion.

Ett perspektiv på Alzheimers sjukdom (AD)

Dessutom lanserade EAPM nyligen en akademisk publikation om Alzheimers sjukdom (AD), med ett multistakeholderperspektiv för att ta itu med frågan om biomarkörer, med titeln Piercing dimman av Alzheimers och relaterad demens. Papperet är finns här.

Vi kommer att avstå från COVID-restriktioner för jultomten, bekräftar EU

När Margaritis Schinas, EU: s vice ordförande för att främja vårt europeiska sätt att leva, frågades att försäkra barnen om att jultomten kommer att kunna gå över gränserna fritt för att ge dem sina gåvor, sade EU-kommissionen "kan erbjuda denna försäkran". "Vi kom överens med de religiösa ledarna att detta är en fråga om gränsöverskridande rörelse - Saint Nicholas, Pere Noel, Babbo Natale, Reyes Magos, Agios Vassilis - de kommer alla att kunna leverera gåvorna. Unga européer i all tro borde ha övertygelsen om att kärlek och hopp aldrig kommer att finnas från Europa i dessa dagar, sade han.

Och det är allt för att avsluta din första vecka i december - glöm inte, du kan fortfarande kolla in agendan för EAPM: s 10 december-evenemang om screening av lungcancer här, Registrera här, och nyhetsbrevet finns tillgängligt här. Ha en utmärkt helg.

 

Fortsätt läsa

cancer

EAPM: Håll koll på lungcancer och kommissionens läkemedelsstrategi

publicerade

on

God dag, och välkomna, hälsokollegor, till veckans första uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Vi har fler nyheter om det kommande EAPM-rundbordet om lungcancer, liksom alla vanliga hälso-och sjukvårdsuppdateringar, skriver European Alliance for Personalized Medicine, verkställande direktör Denis Horgan.

Screening av lungcancer och europeisk slagcancerplan

Ja, vi är alla medvetna om att det absolut bästa sättet att minska antalet lungcancerpatienter är att övertala rökare att sluta. Även om inte alla drabbade är eller någonsin har varit rökare. Högriskgrupper finns naturligtvis och tidig diagnos är avgörande. För närvarande ligger fem års överlevnadsnivå på bara 13% i Europa och 16% i Amerika. Detta kommer att diskuteras i vårt kommande evenemang den 10 december. 

Det är den vanligaste cancercancer hos män och lungcancer hos kvinnor representeras av en ”oroande uppgång” enligt Världshälsoorganisationen. Cirka en miljard människor på planeten är vanliga rökare. Och siffror visar att lungcancer orsakar nästan 1.6 miljoner dödsfall varje år över hela världen, vilket motsvarar nästan en femtedel av alla dödsfall i cancer. 

European Respiratory Society och European Society of Radiology (också en anhängare av evenemanget, liksom European Cancer Patient Coalition - ECPC), har föreningarna rekommenderat screening för lungcancer under följande omständigheter: ”I omfattande, kvalitetssäkrad, longitudinella program inom en klinisk prövning eller i rutinmässig klinisk praxis vid certifierade tvärvetenskapliga medicinska centra. ”

NELSON och seger?

NELSON-studien på CT-screening av lungcancer visade att sådan screening minskar lungcancerdödligheten av 26% hos högrisk-asymptomatiska män.  Resultaten visade också att resultaten med screening kunde bli ännu bättre hos kvinnor.

För att screening ska bli kostnadseffektiv måste den tillämpas på den riskpopulation. För lungcancer är detta inte bara baserat på ålder och kön, eftersom det är i majoriteten av screening av bröst- eller koloncancer. Europa måste involvera alla nyckelgrupper i att utveckla rekommendationer och riktlinjer för genomförande, anpassade efter hälso- och sjukvårdsområdet i enskilda länder. 

Olika medlemsländer har redan visat en vilja att gå vidare i screening av lungcancer och företrädare för flera länder kommer att delta i evenemanget.

Alliansen och dess intressenter inser att bland annat vad som krävs i Europa är: kontinuerlig screeningövervakning med regelbundna rapporter; säkerställd konsistens och förbättrad kvalitet på kommenterade data för screeningrapporterna; referensstandarder för kvalitets- och processindikatorer bör utvecklas och antas. 

Allt ovanstående kommer att diskuteras vid lungcancerundersökningsevenemanget och det planeras att en samordnad plan kommer att dyka upp som kommer att ta sig till kommissionens och parlamentets politiska beslutsfattare och medlemsstaternas chefer för hälsosystemet.

Du kan kolla in dagordningen för konferensen den 10 december häroch registrera här.

EU: s läkemedelsstrategi i horisonten 

Prisvärdhet, tillgänglighet och hållbarhet är de viktigaste fokuspunkterna i EU: s nya läkemedelsstrategi, som kommer att publiceras i morgon (25 november). Kommer i kölvattnet av COVID-19-pandemin syftar EU: s läkemedelsstrategi till att "framtidssäkra" den europeiska hälsovårdssektorn. Den nya strategin, som kommer att presenteras på onsdagen, är utformad för att förbättra och påskynda patienternas tillgång till säkra och prisvärda läkemedel samtidigt som det stöder innovation inom EU: s läkemedelsindustri. 

Hälsokommissionär Stella Kyriakides har tidigare beskrivit strategin som en ”hörnsten” i hälsopolitiken under de närmaste fem åren. Det anses vara en nyckelpelare i kommissionens vision att bygga en starkare hälsounion, som president von der Leyen redogjorde för i sitt anförande om tillståndet i unionen 2020. Det kommer också att informera det nyligen föreslagna EU4Health-programmet och anpassa sig till Horizon Europe-programmet för forskning och innovation, samt bidra till Europas plan för att slå cancer. 

Och Europeiska kommissionen har presenterat de första byggstenarna i ett bredare hälsopaket som syftar till att öka utbudet av beredskapsverktyg för att svara på framtida gränsöverskridande hälsorisker. Patientorienterat tillvägagångssätt En första del av strategin understryker att ”forskningsprioriteringar bör anpassas till patienternas och hälsosystemens behov.” 

Därför bör hela EU-systemet med läkemedelsincitament omorienteras för att stimulera innovation inom områden med oförutsedda medicinska behov, såsom neurodegenerativa och sällsynta sjukdomar samt barncancer. Ett exempel på ouppfyllda medicinska behov som nämns i dokumentet är antimikrobiell resistens (AMR), vilket minskar en läkares förmåga att behandla infektionssjukdomar och utföra rutinoperationer. Fram till 2022 kommer kommissionen att undersöka nya typer av incitament för innovativa antimikrobiella medel samt åtgärder för att begränsa och optimera användningen av antimikrobiella läkemedel.

COVID 'mabs'

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA (Food and Drug Administration) har just utfärdat ett tillstånd för akut användning (EUA) för behandling av mild till måttlig intensitet COVID-19 hos vuxna och barn som de inte har varit på sjukhus. Terapin, som fortfarande undersöks, baseras på monoklonala antikroppar och går under namnet bamlanivimab. Detta terapeutiska medel, utvecklat av läkemedelsföretaget Eli Lilly, är en monoklonal antikropp (mab) som liknar de som ingick i cocktailen av läkemedel för COVID-19 som administrerades till Donald Trump. 

Börjar EU: s hälsounion

Europeiska kommissionen börjar bygga den nya europeiska hälsounionen för att stärka EU: s ram för hälsosäkerhet och för att stärka krisberedskapen och insatsrollen för viktiga EU-organ. Inrättandet av Europeiska hälsounionen tillkännagavs av Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i hennes tal om unionsstaten. Kommissionen lägger fram en uppsättning förslag för att stärka Europas hälsoram, eftersom mer samordning behövs på EU-nivå för att öka kampen mot COVID-19-pandemin och framtida hälsokriser. 

Skydd av de europeiska medborgarnas hälsa

Förslagen fokuserar på att modernisera den befintliga rättsliga ramen för allvarliga gränsöverskridande hot mot hälsan samt stärka krisberedskapen och insatsrollen för viktiga EU-organ såsom Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, sade: ”Vårt mål är att skydda alla europeiska medborgares hälsa.

Coronaviruspandemin har framhävt behovet av mer samordning inom EU, mer motståndskraftiga hälsosystem och bättre förberedelser inför framtida kriser. Vi förändrar vårt sätt att hantera gränsöverskridande hälsohot. Idag börjar vi bygga en europeisk hälsounion för att skydda medborgare med högkvalitativ vård i en kris och utrusta unionen och dess medlemsstater för att förebygga och hantera hälsokriser som påverkar hela Europa. ” 

Von der Leyen uppmanar till gradvis upphävande av låsning av koronavirus

Europeiska regeringar bör gradvis upphäva blockeringar av koronavirus och andra sociala begränsningar för att förhindra en tredje infektionsvåg, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Europa har kämpat med en andra kraftig ökning av Covid-19-infektioner sedan september, vilket har lett till återinförande av låsning i vissa länder och en övergripande förstärkning av restriktionerna i hela regionen. 

Trots en nedgång i fall i vissa länder de senaste dagarna är siffrorna fortfarande höga och visar ännu inga tydliga tecken på en krönning. Under tiden funderar européer på om de kommer att kunna samlas med sina familjer under semestern.

Vaccinhopp

Nyheter om att AstraZeneca / Oxford-vaccinet är effektivt och kan ha upp till 90% effekt möttes med stor glädje på måndagen (23 november). "Vi förväntar oss att COVID-19-vacciner utvecklas till en betydande marknad när nya produkter får godkännande och börjar möta den höga efterfrågan på skydd mot sjukdomen", enligt en kort analys av Fitch Solutions. Den noterar att med fler produkter som sannolikt kommer att klara regleringshinder, ”kommer dessa produkter att hjälpa till att utveckla COVID-19-vacciner till en kommersiell möjlighet på flera miljarder dollar”. 

"Priserna förväntas stiga på kort sikt när länderna ser till att säkra åtkomst i ljuset av positiva fas 3-försöksresultat, men på lång sikt förväntas de falla tillbaka när nya produkter kommer in på marknaden, tillägger briefingen. "Företagen kommer snart att kunna dra nytta av framgång i fas III-studier genom att beordra höga priser för vacciner", säger analysen.

Extra plenarsession mellan jul och nyårsafton

Europaparlamentet förbereder sig för en extra plenarsession mellan jul och nyårsafton för att ge sitt samtycke till ett eventuellt handelsavtal efter Storbritannien efter Storbritannien, enligt flera EU-tjänstemän och diplomater. Det kommer sannolikt att hållas den 28 december för att ge EU-regeringarna möjlighet att få det sista ordet, som blockets förfaranden förutsätter, innan slutet av Storbritanniens Brexit-övergångsperiod den 31 december.

Privata grekiska sjukhus tvingades ta COVID-19-patienter

Den grekiska regeringen tog över två privata sjukhus i Thessaloniki den 19 november där överföring av koronavirus har varit särskilt utbredd. Beslutet nåddes efter att de privata klinikerna inte lyckades tillhandahålla 200 sängar för COVID-19-patienter trots överklaganden från hälsovårdsministeriet. Offentliga sjukhus i Thessaloniki och andra delar av norra Grekland har kämpat för att klara inflödet av coronaviruspatienter, lagt till sängar från andra avdelningar och upprättat isoleringstält efter att ha nått sin officiella kapacitet.

Och det är allt från EAPM för tillfället, håll ögonen öppna under veckan för ytterligare uppdateringar om alla hälsorelaterade frågor, håll dig säker och kom ihåg att kolla in agendan för EAPM: s rundabord om lungcancer den 10 december häroch registrera här.

Fortsätt läsa

cancer

Kvalitet, kvantitet och frågan om politik - EAPM Lung Cancer Screening-evenemang, 10 december

publicerade

on

Good dag, hälsokollegor, och välkommen till veckans andra European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) uppdatering. Trots koronavirusproblemen och oro över vad som kommer att hända vid jul i år, finns det fortfarande massor av positiva nyheter på hälsoarenan, skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan. 

Screening av lungcancer

Med lanseringen av European Beating Cancer kommer EAPM att anordna ett rundabord om screening av lungcancer i samarbete med European Respiratory Society, European Radiology Society samt European Cancer Patient Coalition. Rundbordet har titeln 'Lungcancer och tidig diagnos: Evidensen finns för riktlinjer för lungundersökning i EU', och idén är att presentera ett fall för ett samordnat genomförande av lungcancerundersökning i hela EU-regionen.

Brexit och julfirande kan fortfarande vara osäkra. Värdet av screening av lungcancer är dock inte. 

Ett av målen med konferensen är att lägga fram en handlingsplan för genomförande för att underlätta upprättandet av EU: s riktlinjer för screening av lungcancer. Omfattande screeningprogram har funnits under en längre tid med avseende på flera andra cancerformer, men inte så lungcancer, den största mördaren av alla, medan riktlinjer och bästa praxis som delas mellan medlemsstaterna krävs omedelbart.

Vad nästa? 

En scenförskjutning relaterad till screening av lungcancer gör det möjligt för EU-länderna att sänka kostnaden för behandling med tanke på att behandling av tidigt stadium av lungcancer har hälften av behandlingskostnaderna i ett avancerat stadium. Alliansen och dess intressenter inser att bland annat vad som krävs i Europa är: kontinuerlig screeningövervakning med regelbundna rapporter; säkerställd konsistens och förbättrad kvalitet på kommenterade data för screeningrapporterna; referensstandarder för kvalitets- och processindikatorer bör utvecklas och antas, 

För att screening ska bli kostnadseffektiv måste den tillämpas på den riskpopulation. För lungcancer är detta inte bara baserat på ålder och kön, eftersom det är i majoriteten av screening av bröst- eller koloncancer. Europa måste involvera alla nyckelgrupper i att utveckla rekommendationer och riktlinjer för genomförande, anpassade efter hälso- och sjukvårdsområdet i enskilda länder. 

Allt ovanstående kommer att diskuteras vid screeningcentret för lungcancer den 10 december, och man planerar att en samordnad plan kommer att dyka upp, som kommer att ta sig till kommissionens och parlamentets politiska beslutsfattare och medlemsstaternas hälsovårdssystemchefer. Du kan kolla in konferensen häroch registrera här.

WHO sändebud: 'Försiktigt optimistisk, extremt bekymrad'

Världshälsoorganisationen (WHO) på måndagen (16 november) sa att det var "försiktigt optimistiskt" om uppmuntrande nyheter om coronavirusvaccinet. Det tillade emellertid att det var "extremt bekymrat" över stigande fall i Europa och Amerika där hälsoarbetare och system pressas till "brytpunkten". 

"Det här är inte tiden för självbelåtenhet", sade WHO: s generaldirektör Tedros Ghebreyesus på en presskonferens från organisationens huvudkontor för första gången på två veckor sedan han självkarantän efter att ha tagit kontakt med en person som testade positivt för COVID-19. . 

"Medan vi fortsätter att få uppmuntrande nyheter om COVID-19-vacciner och förblir försiktigt optimistiska om potentialen för nya verktyg att börja anlända under de närmaste månaderna, just nu är vi mycket oroade över den kraftiga ökningen i de fall vi ser i vissa länder, särskilt i Europa och Amerika, hälsoarbetare och hälso- och sjukvårdssystem skjuts till brytpunkten, "varnade Tedros, som sa att han inte hade testat sig själv för viruset under karantänen.

Ser till framtiden för Europeiska hälsounionen

GD SANTE generaldirektör Sandra Gallina gjorde en kort framträdande vid ett OECD-webinar som avslöjade dess Hälsa överblick: Europa 2020 på torsdagen (19 november) och säger att hon hoppas att det kommer att finnas nya kapitel nästa år efter att Europeiska hälsounionen blir verklighet.

Gallina lyfte fram olika EU-framgångar under pandemin, inklusive upphandling av olika föremål och skapandet av ett clearinghus för medicinska varor. Men hon varnade också där "det finns fortfarande ett stort utrymme för att öka vår effektivitet ... inte alla saker gick bra". 

Tyskland ser på utvecklingen av hälsodata 

Tyskland har gått med på att spendera 3 miljarder euro för att digitalisera sina sjukhus. Detta har "diskuterats i flera år", säger Thomas Renner, chef för direktorat, digitalisering och innovation vid det tyska hälsovårdsministeriet. Landet har också utvecklat en enda datatillsynsmyndighet.

Interoperabla coronavirusappar utvecklades inom några månader. "Detta är ett mycket bra exempel på att om vi vill uppnå något kan vi, säger Renner.

EU kan godkänna två COVID-19-vacciner i december, säger von der Leyen 

Europeiska kommissionen har kommit överens om avtal med flera läkemedelsföretag om att köpa miljontals doser av vacciner på uppdrag av EU-länderna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt att två COVID-19-vacciner kan få villkorligt marknadsgodkännande redan under andra halvan av december. 

Efter ett möte med EU-ledare sade von der Leyen att vaccinerna som utvecklats av Moderna och Pfizer, som skapade sitt serum med den tyska läkemedelsproducenten BioNTech, skulle kunna godkännas i slutet av året av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) "om allt fortsätter nu utan problem ”. Hon tillade: "Det här är det allra första steget för att kunna vara på marknaden."

WHO säger att låsning inte skulle behövas om maskanvändningen nådde 95%

Världshälsoorganisationens Europadirektör Hans Kluge har sagt att om 95% av människorna hade masker, skulle det inte behövas låsning. På en informationsmöte sa Kluge att maskanvändningen för närvarande ligger på cirka 60% eller mindre i Europa och att låsning bör vara "sista utväg". Men han sa också att maskanvändning inte är ett universalmedel och måste göras i kombination med andra åtgärder.

Storbritanniens ledare i samtal om "fyra nationers strategi" till COVID-regler för jul

Hälsosekreterare Matt Hancock har sagt att regeringen hoppas kunna genomföra ”brittiska” åtgärder för att göra det möjligt för människor att se några familjemedlemmar från olika hushåll under jul “men ändå hålla viruset under kontroll”.

Hancock sa att regeringen var i samtal med ledare i Skottland, Wales och Nordirland för att komma överens om en enhetsfront som skulle möjliggöra festliga gränsöverskridande resor inom Storbritannien. Wales första minister, Mark Drakeford, sade att han hade hållit diskussioner med ministerrådet Michael Gove och de andra första ministrarna i de utplånade förvaltningarna på onsdagen (18 november) om en brittisk strategi för julrestriktioner, med ytterligare ett planerat möte. nästa vecka. 

Han berättade för BBC Radio 4 I dag program: "Vi kom överens om några breda parametrar på onsdagen (18 november) och överlämnade tjänstemän från alla fyra förvaltningarna att arbeta nu med detaljerna, så jag är fortfarande hoppfull om att det kommer att vara möjligt att nå en fyra-nationell strategi för jul.

Drakeford sa att ett avtal om att tillåta resor över Storbritannien under julperioden var "högst upp på listan över saker som man kan komma överens om", även om ett bredare avtal inte var möjligt. Hancock tillade: ”Jag tycker att det är viktigt att vi har en överenskommen uppsättning regler under jul. Det är den viktigaste semestern för människor i detta land. 

"Det vi försöker göra under julen är att se till att vi har en uppsättning regler i hela Storbritannien så det pågår samtal med de övergivna myndigheterna för att försöka komma överens om en gemensam uppsättning regler under jul. Jag tror att folk skulle välkomna den där."

Och det är allt för den här veckan - glöm inte att anmäla dig till EAPM: s rundabordssjukdom för lungcancer den 10 december här, läs dagordningen här, och ha en säker och lycklig helg.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend