Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Kommissionen godkänner ett litauiskt system på 100 miljoner euro för att stödja företag som drabbas av koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett litauiskt system på 100 miljoner euro som möjliggör uppskjuten betalning av sociala avgifter för företag som drabbas av koronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Systemet kommer att vara öppet för företag som är verksamma inom sektorer som berörs av de nödåtgärder som den litauiska regeringen har beställt för att begränsa spridningen av koronavirus. Syftet med åtgärden är att ta itu med de behöriga företagens likviditetsbehov och hjälpa dem att fortsätta sin verksamhet under och efter utbrottet.

Kommissionen fann att det litauiska systemet är i linje med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet: i) åtgärden hjälper företag som är särskilt drabbade av koronavirusutbrottet och de därmed sammanhängande åtgärderna. (ii) stödet kommer att beviljas före den 30 juni 2021, och (iii) de uppskjutna avgifterna kommer att betalas senast den 31 december 2022. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 (b) EUF-fördraget och villkoren i den tillfälliga ramen.

På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.58885 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

coronavirus

Coronavirus: Kommissionen ska tillhandahålla 200 desinfektionsrobotar till europeiska sjukhus

publicerade

on

Som ett led i sina fortsatta ansträngningar för att ta itu med spridningen av koronavirus och förse medlemsstaterna med nödvändig utrustning lanserade kommissionen inköpet av 200 desinfektionsrobotar som kommer att levereras till sjukhus i hela Europa. Sammantaget finns en särskild budget på upp till 12 miljoner euro tillgänglig från Nödstöd (ESI). Sjukhus från de flesta medlemsstater uttryckte ett behov och intresse av att ta emot dessa robotar, som kan desinficera vanliga patientrum med ultraviolett ljus på så snabbt som 15 minuter och därmed bidra till att förebygga och minska spridningen av viruset. Processen styrs av en operatör, som kommer att lokaliseras utanför det utrymme som ska desinficeras, för att undvika exponering för UV-ljus.

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager sa: ”Utveckling av teknik kan skapa förändringskrafter och vi ser ett bra exempel på detta i desinfektionsrobotarna. Jag välkomnar den här åtgärden för att hjälpa våra sjukhus i Europa att minska risken för infektion - ett viktigt steg för att begränsa spridningen av koronavirus. ” Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, tillade: ”Europa har förblivit motståndskraftigt och solidariskt under den aktuella krisen. Från att återvända till EU-medborgare som är strandsatta utomlands till att öka produktionen av masker och se till att medicinsk utrustning når dem som behöver den inom den inre marknaden, vi agerar för att skydda våra medborgare. Nu använder vi desinfektionsrobotar på sjukhus så att våra medborgare kan dra nytta av denna potentiellt livräddande teknik. ”

Robotarna förväntas levereras under de kommande veckorna.

Fortsätt läsa

coronavirus

Italien rapporterar 28,337 562 nya fall av koronavirus på söndagen, XNUMX dödsfall

publicerade

on

By

Italien hade registrerat 28,337 24 nya koronavirusinfektioner under det föregående dygnet, sade hälsovårdsministeriet på söndagen (22 november), en minskning från 34,767 562 dagen innan. Ministeriet rapporterade också 19 COVID 692-relaterade dödsfall, ned från 699 på lördag och 188,747 på fredag. Det gjordes 237,225 XNUMX koronaviruspinnor under den senaste dagen, sade ministeriet, mot tidigare XNUMX XNUMX.

Italien var det första västerländska landet som drabbades av viruset och har sett 49,823 19 COVID-1.409 dödsfall sedan dess utbrott uppstod i februari, den näst högsta avgiften i Europa efter Storbritanniens. Det har också registrerat XNUMX miljoner ärenden. Medan Italiens dagliga dödsantal har varit det högsta i Europa de senaste dagarna har ökningen av sjukhusintag och intensivvårdsbeläggning avtagit.

Antalet personer på sjukhus med COVID-19 uppgick till 34,279 216 på söndag, en ökning med 106 från dagen innan. Det jämfördes med en daglig ökning med 43 på lördag. Antalet patienter i intensivvård ökade med 10, efter en ökning med bara 21 på lördag (3,801 november) och ligger nu på 1,000 100. När Italiens andra epidemivåg accelererade snabbt, fram till för ungefär en vecka sedan, ökade sjukhusinläggningarna med cirka XNUMX per dag, medan intensivvårdsbeläggningen ökade med cirka XNUMX per dag.

Den nordliga regionen Lombardiet, centrerad om Italiens finansiella huvudstad Milano, förblev det hårdast drabbade området på söndagen och rapporterade 5,094 nya fall. Den södra regionen Campania, som endast har cirka 60% av Lombardiens befolkning, krita upp det näst högsta antalet nya fall, på 3,217 XNUMX.

Fortsätt läsa

Belgien

Kommissionen godkänner 434 miljoner euro i lönesubvention för att stödja belgiska företag som drabbats av koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett belgiskt lönesubventioneringssystem på 434 miljoner euro för att stödja företag som har varit tvungna att avbryta sin verksamhet på grund av nya nödåtgärder som införts av regeringen för att begränsa spridningen av koronavirus. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk.

Systemet kommer att vara öppet för företag inom sektorerna gästfrihet, kultur, rekreation och evenemang, sport, semesterparker och campingplatser, samt resebyråer, researrangörer och turistinformationstjänster. Åtgärden gäller även vissa av deras leverantörer, förutsatt att de har drabbats av en betydande minskning av omsättningen till följd av deras kunders obligatoriska avstängning.

Det offentliga stödet kommer att ske i form av direktbidrag, ett belopp som motsvarar de sociala avgifter som arbetsgivarna ska betala mellan juli och september 2020. Syftet med systemet är att undvika uppsägningar och hjälpa stödmottagarna att återuppta sin affärsverksamhet efter den obligatoriska nedläggningen period.

Kommissionen fann att det belgiska systemet överensstämmer med villkoren i programmet Tillfälligt ramverk. I synnerhet kommer stödet (i) att ges till företag som särskilt drabbas av coronavirusutbrottet; (ii) inte överstiger 80% av den lönande personens bruttolön under den relevanta 3-månadersperioden, och (iii) är föremål för villkoret att arbetsgivarna förbinder sig att inte säga upp relevant personal under de tre månader som följer efter beviljandet av stödet. Kommissionen drog slutsatsen att systemet är nödvändigt, lämpligt och proportionellt för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 bi EUF-fördraget och villkoren i den tillfälliga ramen.

På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.59297 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend