Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Svar från Coronavirus: 32 miljoner euro för att hjälpa små och medelstora företag och hälsosektorn i Lubuskie-provinsen i Polen

publicerade

on

Europeiska kommissionen omdirigerar 32 miljoner euro av sammanhållningspolitiska medel för att hjälpa Polen att ta itu med effekterna av koronaviruskrisen genom en ändring av det regionala operativa programmet för Lubuskie. Sammanhållnings- och reformkommissionären Elisa Ferreira sa: ”Jag är glad att Lubuszprovinsen tillhandahåller välbehövliga resurser för att bekämpa krisen med hjälp av EU. Medan vi väntar på utplacering av ett vaccin måste vi göra vårt bästa för att stödja de som drabbas mest av koronaviruset och underlätta ekonomins återhämtning. ” 

10 miljoner euro kommer att ägnas åt genomförandet av Lubuskie Support Voucher-projektet riktat till små och medelstora företag som särskilt påverkas av de negativa konsekvenserna av koronavirus. Ytterligare 10 miljoner euro kommer att användas för att köpa ventilatorer och medicinsk utrustning. Resten kommer att ägnas åt sjukhus, enheter som arbetar inom socialvården och subventioner till anställdas löner och sociala avgifter. Ändringarna är möjliga tack vare den exceptionella flexibiliteten under Coronavirus Response Investment Initiative (CRII) och Coronavirus Response Investment Initiative Plus (CRII +) som gör det möjligt för medlemsstaterna att använda finansiering från sammanhållningspolitiken för att stödja de mest drabbade sektorerna av pandemin, såsom sjukvård, små och medelstora företag och arbetsmarknader. Mer information om CRII-paketen på det dedikerade Coronavirus Dashboard.

cancer

EAPM: Håll koll på lungcancer och kommissionens läkemedelsstrategi

publicerade

on

God dag, och välkomna, hälsokollegor, till veckans första uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Vi har fler nyheter om det kommande EAPM-rundbordet om lungcancer, liksom alla vanliga hälso-och sjukvårdsuppdateringar, skriver European Alliance for Personalized Medicine, verkställande direktör Denis Horgan.

Screening av lungcancer och europeisk slagcancerplan

Ja, vi är alla medvetna om att det absolut bästa sättet att minska antalet lungcancerpatienter är att övertala rökare att sluta. Även om inte alla drabbade är eller någonsin har varit rökare. Högriskgrupper finns naturligtvis och tidig diagnos är avgörande. För närvarande ligger fem års överlevnadsnivå på bara 13% i Europa och 16% i Amerika. Detta kommer att diskuteras i vårt kommande evenemang den 10 december. 

Det är den vanligaste cancercancer hos män och lungcancer hos kvinnor representeras av en ”oroande uppgång” enligt Världshälsoorganisationen. Cirka en miljard människor på planeten är vanliga rökare. Och siffror visar att lungcancer orsakar nästan 1.6 miljoner dödsfall varje år över hela världen, vilket motsvarar nästan en femtedel av alla dödsfall i cancer. 

European Respiratory Society och European Society of Radiology (också en anhängare av evenemanget, liksom European Cancer Patient Coalition - ECPC), har föreningarna rekommenderat screening för lungcancer under följande omständigheter: ”I omfattande, kvalitetssäkrad, longitudinella program inom en klinisk prövning eller i rutinmässig klinisk praxis vid certifierade tvärvetenskapliga medicinska centra. ”

NELSON och seger?

NELSON-studien på CT-screening av lungcancer visade att sådan screening minskar lungcancerdödligheten av 26% hos högrisk-asymptomatiska män.  Resultaten visade också att resultaten med screening kunde bli ännu bättre hos kvinnor.

För att screening ska bli kostnadseffektiv måste den tillämpas på den riskpopulation. För lungcancer är detta inte bara baserat på ålder och kön, eftersom det är i majoriteten av screening av bröst- eller koloncancer. Europa måste involvera alla nyckelgrupper i att utveckla rekommendationer och riktlinjer för genomförande, anpassade efter hälso- och sjukvårdsområdet i enskilda länder. 

Olika medlemsländer har redan visat en vilja att gå vidare i screening av lungcancer och företrädare för flera länder kommer att delta i evenemanget.

Alliansen och dess intressenter inser att bland annat vad som krävs i Europa är: kontinuerlig screeningövervakning med regelbundna rapporter; säkerställd konsistens och förbättrad kvalitet på kommenterade data för screeningrapporterna; referensstandarder för kvalitets- och processindikatorer bör utvecklas och antas. 

Allt ovanstående kommer att diskuteras vid lungcancerundersökningsevenemanget och det planeras att en samordnad plan kommer att dyka upp som kommer att ta sig till kommissionens och parlamentets politiska beslutsfattare och medlemsstaternas chefer för hälsosystemet.

Du kan kolla in dagordningen för konferensen den 10 december häroch registrera här.

EU: s läkemedelsstrategi i horisonten 

Prisvärdhet, tillgänglighet och hållbarhet är de viktigaste fokuspunkterna i EU: s nya läkemedelsstrategi, som kommer att publiceras i morgon (25 november). Kommer i kölvattnet av COVID-19-pandemin syftar EU: s läkemedelsstrategi till att "framtidssäkra" den europeiska hälsovårdssektorn. Den nya strategin, som kommer att presenteras på onsdagen, är utformad för att förbättra och påskynda patienternas tillgång till säkra och prisvärda läkemedel samtidigt som det stöder innovation inom EU: s läkemedelsindustri. 

Hälsokommissionär Stella Kyriakides har tidigare beskrivit strategin som en ”hörnsten” i hälsopolitiken under de närmaste fem åren. Det anses vara en nyckelpelare i kommissionens vision att bygga en starkare hälsounion, som president von der Leyen redogjorde för i sitt anförande om tillståndet i unionen 2020. Det kommer också att informera det nyligen föreslagna EU4Health-programmet och anpassa sig till Horizon Europe-programmet för forskning och innovation, samt bidra till Europas plan för att slå cancer. 

Och Europeiska kommissionen har presenterat de första byggstenarna i ett bredare hälsopaket som syftar till att öka utbudet av beredskapsverktyg för att svara på framtida gränsöverskridande hälsorisker. Patientorienterat tillvägagångssätt En första del av strategin understryker att ”forskningsprioriteringar bör anpassas till patienternas och hälsosystemens behov.” 

Därför bör hela EU-systemet med läkemedelsincitament omorienteras för att stimulera innovation inom områden med oförutsedda medicinska behov, såsom neurodegenerativa och sällsynta sjukdomar samt barncancer. Ett exempel på ouppfyllda medicinska behov som nämns i dokumentet är antimikrobiell resistens (AMR), vilket minskar en läkares förmåga att behandla infektionssjukdomar och utföra rutinoperationer. Fram till 2022 kommer kommissionen att undersöka nya typer av incitament för innovativa antimikrobiella medel samt åtgärder för att begränsa och optimera användningen av antimikrobiella läkemedel.

COVID 'mabs'

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA (Food and Drug Administration) har just utfärdat ett tillstånd för akut användning (EUA) för behandling av mild till måttlig intensitet COVID-19 hos vuxna och barn som de inte har varit på sjukhus. Terapin, som fortfarande undersöks, baseras på monoklonala antikroppar och går under namnet bamlanivimab. Detta terapeutiska medel, utvecklat av läkemedelsföretaget Eli Lilly, är en monoklonal antikropp (mab) som liknar de som ingick i cocktailen av läkemedel för COVID-19 som administrerades till Donald Trump. 

Börjar EU: s hälsounion

Europeiska kommissionen börjar bygga den nya europeiska hälsounionen för att stärka EU: s ram för hälsosäkerhet och för att stärka krisberedskapen och insatsrollen för viktiga EU-organ. Inrättandet av Europeiska hälsounionen tillkännagavs av Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i hennes tal om unionsstaten. Kommissionen lägger fram en uppsättning förslag för att stärka Europas hälsoram, eftersom mer samordning behövs på EU-nivå för att öka kampen mot COVID-19-pandemin och framtida hälsokriser. 

Skydd av de europeiska medborgarnas hälsa

Förslagen fokuserar på att modernisera den befintliga rättsliga ramen för allvarliga gränsöverskridande hot mot hälsan samt stärka krisberedskapen och insatsrollen för viktiga EU-organ såsom Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, sade: ”Vårt mål är att skydda alla europeiska medborgares hälsa. 

Coronaviruspandemin har framhävt behovet av mer samordning inom EU, mer motståndskraftiga hälsosystem och bättre förberedelser inför framtida kriser. Vi förändrar vårt sätt att hantera gränsöverskridande hälsohot. Idag börjar vi bygga en europeisk hälsounion för att skydda medborgare med högkvalitativ vård i en kris och utrusta unionen och dess medlemsstater för att förebygga och hantera hälsokriser som påverkar hela Europa. ” 

Von der Leyen uppmanar till gradvis upphävande av låsning av koronavirus

Europeiska regeringar bör gradvis upphäva blockeringar av koronavirus och andra sociala begränsningar för att förhindra en tredje infektionsvåg, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Europa har kämpat med en andra kraftig ökning av Covid-19-infektioner sedan september, vilket har lett till återinförande av låsning i vissa länder och en övergripande förstärkning av restriktionerna i hela regionen. 

Trots en nedgång i fall i vissa länder de senaste dagarna är siffrorna fortfarande höga och visar ännu inga tydliga tecken på en krönning. Under tiden funderar européer på om de kommer att kunna samlas med sina familjer under semestern.

Vaccinhopp

Nyheter om att AstraZeneca / Oxford-vaccinet är effektivt och kan ha upp till 90% effekt möttes med stor glädje på måndagen (23 november). "Vi förväntar oss att COVID-19-vacciner utvecklas till en betydande marknad när nya produkter får godkännande och börjar möta den höga efterfrågan på skydd mot sjukdomen", enligt en kort analys av Fitch Solutions. Den noterar att med fler produkter som sannolikt kommer att klara regleringshinder, ”kommer dessa produkter att hjälpa till att utveckla COVID-19-vacciner till en kommersiell möjlighet på flera miljarder dollar”. 

"Priserna förväntas stiga på kort sikt när länderna ser till att säkra åtkomst i ljuset av positiva fas 3-försöksresultat, men på lång sikt förväntas de falla tillbaka när nya produkter kommer in på marknaden, tillägger briefingen. "Företagen kommer snart att kunna dra nytta av framgång i fas III-studier genom att beordra höga priser för vacciner", säger analysen.

Extra plenarsession mellan jul och nyårsafton

Europaparlamentet förbereder sig för en extra plenarsession mellan jul och nyårsafton för att ge sitt samtycke till ett eventuellt handelsavtal efter Storbritannien efter Storbritannien, enligt flera EU-tjänstemän och diplomater. Det kommer sannolikt att hållas den 28 december för att ge EU-regeringarna möjlighet att få det sista ordet, som blockets förfaranden förutsätter, innan slutet av Storbritanniens Brexit-övergångsperiod den 31 december.

Privata grekiska sjukhus tvingades ta COVID-19-patienter

Den grekiska regeringen tog över två privata sjukhus i Thessaloniki den 19 november där överföring av koronavirus har varit särskilt utbredd. Beslutet nåddes efter att de privata klinikerna inte frivilligt tillhandahöll 200 sängar för COVID-19-patienter trots överklaganden från hälsovårdsministeriet. Offentliga sjukhus i Thessaloniki och andra delar av norra Grekland har kämpat för att klara inflödet av coronaviruspatienter, lagt till sängar från andra avdelningar och upprättat isoleringstält efter att ha nått sin officiella kapacitet. .

Och det är allt från EAPM för tillfället, håll ögonen öppna under veckan för ytterligare uppdateringar om alla hälsorelaterade frågor, håll dig säker och kom ihåg att kolla in agendan för EAPM: s rundabord om lungcancer den 10 december häroch registrera här.

Fortsätt läsa

coronavirus

Tyska stater föredrar att COVID-19 låses ut för att öka julutsikterna

publicerade

on

By

Många av Tysklands 16 federala stater förespråkar förlängning av en partiell avstängning som syftar till att bromsa spridningen av COVID-19-pandemin och möjliggöra familjesammankomster under jul, sade två statspremier på måndagen (23 november). Tyskland, som styrs av en konservativ-socialdemokratisk koalition, införde en månadslång "lockdown-lite" från den 2 november. Infektionsantalet har ökat sedan men inte minskat, skriva Christian Goetz, Thomas Seythal och Kirsti Knolle.

"Avstängningen i november har medfört något, siffrorna (infektionen) är dämpade men de förblir höga", berättade Manuela Schwesig, premiärminister i norra delstaten Mecklenburg-Vorpommern, Deutschlandfunk (DLF) radio.

"Av denna anledning tror många stater att avstängningen i november måste fortsätta, särskilt inom riskområdena", sade socialdemokraten. Sachsen-Anhalt statsminister Reiner Haseloff, medlem av förbundskansler Angela Merkels konservativa, berättade på en presskonferens att det fanns en allmän överenskommelse om att de nuvarande begränsningarna borde förlängas med cirka tre veckor. Statliga premiärer och Merkel kommer att diskutera åtgärderna på onsdag.

De kunde förlänga dem till 20 december, enligt utkast till förslag från kristdemokraterna och socialdemokraterna som Reuters fått. Barer och restauranger är stängda under låsningen i november men skolor och butiker förblir öppna. Privata sammankomster är begränsade till högst 10 personer från två hushåll. Antalet bekräftade fall av koronavirus ökade med 10,864 till 929,133 under det senaste dygnet, 24 fler än motsvarande ökning från föregående söndag förra veckan, visar uppgifter från Robert Koch Institute (RKI) för infektionssjukdomar på måndagen (40 november).

Det rapporterade antalet dödsfall ökade med 90 till 14,112 i Tyskland, ett land på 83 miljoner med Europas största ekonomi. Ekonomiskt stöd till företag kunde förlängas till december, citerades ekonomiminister Peter Altmaier på DLF. Förberedelserna för COVID-19-vaccinationer bör vara färdiga i mitten av december för att omedelbart kunna starta vaccinationer om vacciner blir tillgängliga före slutet av året, berättade hälsovårdsminister Jens Spahn till journalister. Sådana förhoppningar har stärkts av Pfizers och BioNTechs amerikanska ansökan om tillstånd för akut användning av deras COVID-19-vaccin.

Fortsätt läsa

coronavirus

AstraZeneca säger att COVID-19 "vaccin för världen" kan vara 90% effektivt

publicerade

on

By

AstraZeneca sa på måndagen (23 november) att dess COVID-19-vaccin kan vara cirka 90% effektivt, vilket ger världens kamp mot den globala pandemin ett nytt vapen, billigare att göra, lättare att distribuera och snabbare att skala upp än rivaler, skriver Kate Holton, Josephine Mason och Kate Kelland.

Den brittiska läkemedelsproducenten sa att den kommer att ha så många som 200 miljoner doser i slutet av 2020, ungefär fyra gånger så många som den amerikanska konkurrenten Pfizer. Sju hundra miljoner doser kan vara klara globalt så snart slutet av första kvartalet 2021. ”Det betyder att vi har ett vaccin för världen”, säger Andrew Pollard, chef för Oxford University-vaccingruppen som utvecklade läkemedlet. Vaccinet var 90% effektivt för att förebygga COVID-19 när det administrerades som en halv dos följt av en full dos minst en månad senare, enligt uppgifter från försök i sena skeden i Storbritannien och Brasilien. Inga allvarliga säkerhetshändelser bekräftades, säger företaget.

Vaccinens kostnad för regeringar beräknas på bara några dollar per skott, en bråkdel av priset på skott från Pfizer och Moderna, som använder en mer okonventionell teknik. Den kan också transporteras och lagras vid normala kyltemperaturer, vilket förespråkarna säger skulle göra det lättare att distribuera, särskilt i fattiga länder, än Pfizers, som måste transporteras och lagras vid -70 ° C. Den snabbare utrullningen innebär att både rika och fattiga länder som hade utarbetat planer för att ransonera vacciner kan distribuera dem bredare, vilket så småningom hjälper till att stoppa den massiva sociala och ekonomiska störningen av en pandemi som har dödat 1.4 miljoner människor.

”Huvuddelen av utrullningsprogrammet för vacciner kommer att finnas i januari, februari, mars. Och vi hoppas att saker någon gång efter påsk kommer att kunna börja återgå till det normala, säger Matt Hancock, Storbritanniens hälsosekreterare som har förbeställt 100 miljoner doser till sina 67 miljoner människor.

Vissa tecken på att AstraZeneca-vaccinens hållbarhet kan vara ett år - chefsutredare Oxford COVID-19-vaccineffektivitet skulle se högre ut om försöket testades för svårt virus Se fler berättelser I fattiga länder, där logistiken för distribution av rivaliserande vacciner utgjorde en större utmaning, effekten av billigare och enklare alternativ kan vara ännu mer uttalat. Zahid Maleque, hälsovårdsminister i Bangladesh, som köper in 30 miljoner doser av AstraZeneca-vaccinet i Indien, kallade resultaten "riktigt goda nyheter".

"Den stora fördelen med att ha vaccinet är att det kan lagras, transporteras och hanteras vid 2-8 grader Celsius, och vi har den lagringsanläggningen", sa han. “

Resultaten visade att effektiviteten av AstraZenecas vaccin berodde på doseringen och föll till bara 62% när den gavs som två fulla doser snarare än en halv dos först. Forskare varnade emellertid mot att se detta som bevis för att det skulle vara mindre användbart än rivaler. Vacciner från Pfizer och Moderna förebyggde vardera cirka 95% av fallen enligt interimistiska data från deras försök i sent skede. Forskarna sa inte hur stor andel av de 131 fallen av COVID-19 i studien som fick den mindre initiala dosen. "Jag tycker att det är ett riktigt dåligt ärende att börja försöka välja dessa tre (Pfizer / Moderna / Astra) ifrån varandra på basis av utdrag av fas 3-data från pressmeddelanden", säger Danny Altmann, professor i immunologi vid Imperial College London. "För en större bild är min misstanke att när vi är ett år senare kommer vi att använda alla tre vaccinerna med cirka 90% skydd - och vi kommer att bli mycket lyckligare."

Forskare vet inte den exakta anledningen till att en mindre första dos visade sig vara mer effektiv. "Det finns några exempel där det kan leda till ett bättre svar på att ändra hur du primerar immunförsvaret", säger Pollard. Pascal Soriot, Astras verkställande direktör, sa att det var goda nyheter, eftersom fler människor kunde vaccineras snabbare med ett begränsat utbud. Aktierna och oljepriserna steg med förhoppningar om att en annan vaccinkandidat skulle återuppliva den globala ekonomin med amerikanska aktieterminshändelser högre och STOXX-indexet för Europas 600 största aktier fick 0.5% till det högsta sedan februari. AstraZenecas egna aktier föll med 1.8% då handlare upplevde effektivitetsdata som en besvikelse jämfört med konkurrenter.

Pfizer och Moderna satte ribban för framgång skyhögt. US Food and Drug Administration har sagt att varje skott skulle behöva förhindra sjukdom eller minska svårighetsgraden hos minst 50% av de vaccinerade. AstraZeneca-vaccinet använder en modifierad version av ett förkylningsvirus för schimpans för att leverera instruktioner till celler för att bekämpa målviruset, en traditionell metod för vaccinutveckling och skiljer sig från den väg som Pfizer och Moderna har tagit, som är beroende av ny teknik som kallas messenger RNA (mRNA). AstraZeneca, ett av Storbritanniens mest värdefulla börsnoterade företag, kommer nu omedelbart att förbereda myndighetsöverlämnande av uppgifter till myndigheter runt om i världen som har en ram för villkorligt eller tidigt godkännande.

Det kommer också att söka en nödsituation från Världshälsoorganisationen för att påskynda tillgängligheten i låginkomstländer. Parallellt lämnas den fullständiga analysen av delårsresultaten för publicering i en peer-reviewed journal. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten kommer sannolikt att godkänna distributionen av vaccinet från Pfizer i mitten av december, enligt en topptjänsteman i den amerikanska regeringens vaccinutvecklingsarbete.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend