Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EC Pharma Strategy: De första stegen mot en mer hållbar industri?

publicerade

on

Onsdagen den 25 november publicerade Europeiska kommissionen sin läkemedelsstrategi, ett första steg mot strategiska sårbarheter som riskerar Europas förmåga att försäkra patienter med viktiga läkemedel, inklusive sådana som är grundläggande och väsentliga som paracetamol. Förutsägbar och hållbar tillgång till läkemedel av hög kvalitet ligger i hjärtat av Europas hälsoagenda och en patients förtroende för att det som finns i deras medicinskåp idag kommer att finnas där imorgon. Den strategi som Europeiska kommissionen släppte representerar en gång i generationens möjlighet att göra leveranskedjan i Europa mer motståndskraftig och tillhandahålla läkemedel till patienter när och var de behöver dem om genomförandet görs på rätt sätt. skriver Richard Daniell, som leder Teva i Europa.

Positivt och för första gången erkänner en europeisk strategi komplexiteten och värdet av att säkra hela värdekedjan för läkemedel, från produktion till distribution till patienter samt de drivkrafter som hindrar försörjningssäkerheten. För länge har kombinationen av betungande regleringsvillkor och ohållbara marknadsförhållanden drivit en ”race-to-the-bottom” på viktiga läkemedelspriser, vilket skadat europeiska investeringar i tillverkning och konsolidering av försörjningskedjan och skapat sårbarheter som har blivit utsatta under COVID-19-kris.

Under det senaste decenniet har Europa blivit alltför beroende av så kallade 'tredjeländer' - länder utanför EU - för att leverera kritiska aktiva läkemedelsingredienser (API: er) och essentiella läkemedel. År 2000 innehade Europa mer än hälften av licenserna för att tillverka API: er som de behövde för att möta sin efterfrågan, medan Asien utgjorde ungefär en tredjedel.

Nu har situationen vänt, och under de senaste 20 åren har API-förhållandet förändrats helt, med en av sex API: er som behövs i Europa, exklusivt producerade i Kina. Den geografiska koncentrationen av Asiens API-tillverkningsindustri - i specifika regioner i Kina och Indien - innebär nu att den europeiska kontinentens försörjningskedja är starkt utsatt för geografiska, miljömässiga och politiska problem i dessa områden. Det var därför avgörande att strategin gjorde en djupdykning i de grundläggande orsakerna som driver investeringar ur Europa och orsakar brist och föreslog konkreta lösningar för att hantera dem. Om europeiska lagstiftare menar allvar med att ta itu med dessa risker måste de ta itu med de finansiella och reglerande faktorer som har drivit industrin bort. Så det är uppmuntrande att se att kommissionen har lagt fram några förslag för att ta itu med några av de grundläggande orsakerna som påverkar försörjningstryggheten.

Att vända den trenden kommer emellertid att kräva ett öppet och uppriktigt samtal om hur vi värdesätter produktionen av essentiella läkemedel i Europa, status quo - där ett läkemedels värde endast bestäms av dess pris och där Europas regelverk effektivt spelar mot Europas tillverkningshållbarhet och försörjningstrygghet - är helt enkelt inte lämpligt för ändamålet.

Så som vi har sagt måste vi börja titta inte bara på kostnaden utan också på det värde som ett hållbart tillverkningsnätverk och fotavtryck i Europa ger. Vi kommer inte att kunna göra allt i Europa. Vi säger inte det. Diversifiering av försörjningskedjan kommer att förbli viktig, men vi måste säkerställa att systemiska och hållbara politiska reformer kommer att ligga till grund för en sådan ambition.

Teva Pharmaceuticals Europe välkomnar att kommissionen har erkänt några av de sårbarheter som hindrar kontinentens läkemedelsframställning och försörjningskedjor och dess miljontals bidrag till europeiska hälso- och sjukvårdssystem och ekonomier.

Av särskild vikt är en språngbräda för att bygga en modern, digitaliserad miljö som stöder ekonomisk och miljömässig hållbarhet samt ger möjlighet till en uppriktig diskussion om behovet av att utforma smarta och innovativa upphandlingsförfaranden.

Det finns emellertid fortfarande större möjligheter att förbättra, och strategin kan komma att sakna - om några av dess förslag saknas för att säkerställa ett levande och konkurrenskraftigt europeiskt tillverkningsavtryck.

Men vi uppmuntras att vissa åtgärder indikerar en tydlig vilja från EG att djupt dyka in i de grundläggande orsakerna som utsätter europeiska patienter för att få sina läkemedel där de behöver det, när de behöver det. Men när vi går framåt kommer vi att vara tydliga med avseende på implementeringen av strategin. Det står för mycket på spel för att få fel.

Som en av världens största läkemedelsproducenter, som sysselsätter 20,000 60 personer i Europa (varav cirka 26% tillverkas) och motsvarar ett bidrag på cirka 12 miljarder dollar till BNP i XNUMX EU-länder, ser Teva fram emot ett fortsatt partnerskap med Europeiska kommissionen, och andra berörda intressenter, för att säkerställa att läkemedel av hög kvalitet är tillgängliga för alla. Och att denna strategiskt viktiga industri förblir en konkurrensfördel för Europa, särskilt i en tid då ekonomisk återhämtning och folkhälsa är sammanflätade.

coronavirus

COVID-19-vacciner: EU måste reagera med enhet och solidaritet 

publicerade

on

Ledamöterna uttryckte brett stöd för den gemensamma EU-strategin för att bekämpa pandemin och krävde fullständig insyn när det gäller kontrakt och utplacering av COVID-19-vacciner.

I plenumsdebatten tisdagen (19 januari) utbytte parlamentsledamöter åsikter med Ana Paula Zacarias, portugisiska statssekreteraren för europeiska frågor, och Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet.

En stor majoritet av parlamentsledamöterna visade sitt stöd för den enade EU-metoden, som säkerställde att vacciner utvecklades snabbt och säkerställde tillgången till vaccin för alla europeiska medborgare. Samtidigt beklagade de ”hälsonationalism”, inklusive påstådda parallella avtal som undertecknats av medlemsstaterna eller försök att konkurrera ut mot varandra. För att upprätthålla den europeiska framgångshistorien måste EU reagera med enhet och solidaritet, med alla regeringsnivåer som arbetar tillsammans, säger ledamöter.

Medlemmarna krävde att villkoren för kontrakt mellan EU och läkemedelsföretag som involverar offentliga medel ska vara helt transparenta. Kommissionens senaste ansträngningar att låta parlamentsledamöter konsultera ett ofullständigt kontrakt ansågs vara otillräckliga. Ledamöterna upprepade att endast fullständig öppenhet kan hjälpa till att bekämpa desinformation och skapa förtroende för vaccinationskampanjer över hela Europa.

Talare erkände också den globala dimensionen av COVID-19-pandemin, som kräver globala lösningar. EU har ett ansvar att använda sin styrka för att stödja sina mest utsatta grannar och partners. Pandemin kan övervinnas endast när alla människor har lika tillgång till vacciner, inte bara i rika länder, tillade ledamöterna.

Debatten berörde också andra frågor, såsom behovet av jämförbara nationella uppgifter och ömsesidigt erkännande av vaccinationer, behovet av att undvika förseningar och öka vaccinationshastigheten, liksom den okonstruktiva karaktären av att skylla EU eller läkemedelsindustrin för alla misslyckanden.

Se videoupptagning av debatten här. Klicka på namnen nedan för enskilda uttalanden.

Ana Paula Zacarias, Portugisiska ordförandeskapet

Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Förnya Europa, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Gröna / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Vänster, BE

Sammanhang

Kommissionen offentliggjorde ett ytterligare meddelande om EU: s COVID-19-strategi den 19 januari. EU: s ledare kommer att diskutera läget för pandemin under Europeiska rådets möte den 21 januari.

Bakgrund

Den 22 september 2020 höll parlamentet en offentlig utfrågning om ”Hur man säkerställer EU-medborgares tillgång till COVID-19-vaccin: kliniska prövningar, produktions- och distributionsutmaningar”. Under plenarsessionen i december 2020 uttryckte parlamentet stöd för snabbt godkännande av säkra vacciner och den 12 januari 2021 ledamöter skyllde bristen på öppenhet för att stimulera osäkerhet och desinformation angående COVID-19-vaccination i Europa.

Mer 

Fortsätt läsa

Brexit

'Brexit-blodbad': Skaldjurslastbilar protesterar i London över exportförseningar

publicerade

on

By

Mer än 20 skaldjurslastbilar parkerade på vägar nära det brittiska parlamentet och premiärminister Boris Johnsons bostad på Downing Street på måndag för att protestera mot byråkratin efter Brexit som har stört exporten till Europeiska unionen. skriva och

Många fiskare har inte kunnat exportera till EU sedan fångstcertifikat, hälsokontroller och tulldeklarationer infördes i början av året, vilket försenade leveranserna och uppmanade europeiska köpare att avvisa dem.

Lastbilar med slagord som ”Brexit-blodbad” och ”inkompetent regering som förstör skaldjursindustrin” parkerade meter från Johnsons 10 Downing Street-kontor i centrala London. Polisen bad lastbilsförarna om detaljer.

"Vi känner starkt att systemet potentiellt kan kollapsa", säger Gary Hodgson, chef för Venture Seafoods, som exporterar levande och bearbetade krabbor och hummer till EU.

”Premiärminister Boris Johnson måste vara ärlig mot oss, med sig själv och med den brittiska allmänheten om problemen för industrin,” sa han till Reuters. En operatör, sade han, behövde 400 sidor med exportdokumentation förra veckan för att komma in i Europa.

David Rosie på DR Collin & Son, som har 200 anställda, skickade en eller två lastbilar per natt till Frankrike med levande krabba, hummer och langoustine till ett värde av cirka 150,000 203,000 pund (XNUMX XNUMX dollar). Han sa att han inte hade exporterat en enda låda i år.

Fiskare, sa han, "förlorade sitt försörjning med en klocka" när Storbritannien lämnade EU: s omlopp på nyårsafton.

Enligt en överenskommelse som uppnåddes förra månaden är den brittiska handeln med EU fortfarande fri från tullar och kvoter. Men skapandet av en fullständig tullgräns innebär att varor måste kontrolleras och pappersarbete fylls i, vilket sönderdelar expressleveranssystem.

Brittisk köttindustri varnar för gränskaos eftersom förseningar stoppar exporten

Johnson använde en fras som har upprört många företagare och beskrev förändringarna som ”tandproblem” och sa att de hade förvärrats av COVID-19-pandemin.

Johnson sa att ytterligare en fond på 23 miljoner pund (31.24 miljoner dollar) hade skapats för att kompensera företag som "utan eget fel har upplevt byråkratiska förseningar, svårigheter att få sina varor genom där det finns en äkta köpare på andra sidan kanalen" .

Regeringen sa att dessa extra pengar var på toppen av en investering på 100 miljoner pund i branschen under de närmaste åren och nästan 200 miljoner pund gavs till den skotska regeringen för att minimera störningar.

Storbritanniens avdelning för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor (Defra) sa att det, förutom ekonomiskt stöd, samarbetade med industrin och EU för att ta itu med dokumentationsfrågor.

"Vår prioritet är att säkerställa att varor kan fortsätta att flyta smidigt till marknaden", sade en regeringsordförande i ett mejlmeddelande.

Fiske enbart bidrar med 0.1% av Storbritanniens BNP om bearbetning ingår, men för kustsamhällen är det en livlina och ett traditionellt sätt att leva.

Skottlands mat- och dryckesförening säger att exportörer kan tappa mer än 1 miljon pund i försäljning om dagen.

Många i kustsamhällen röstade för Brexit men sa att de inte hade förväntat sig denna påverkan.

Allan Miller, ägare av AM Shellfish i Aberdeen, Skottland, sade att tiderna för sina leveranser av levande brun krabba, hummer och räkor hade fördubblats från 24 timmar. Detta betyder lägre priser och en del av produkten överlevde inte, sa han.

”Du pratar 48 timmar till 50 timmar. Det är galet, sa han.

Fortsätt läsa

EU

Kommissionen vidtar ytterligare steg för att främja öppenheten, styrkan och motståndskraften i Europas ekonomiska och finansiella system

publicerade

on

 

Europeiska kommissionen presenterade idag (19 januari) en ny strategi att stimulera öppenhet, styrka och motståndskraft i EU: s ekonomiska och finansiella system under de kommande åren. Denna strategi syftar till att bättre göra det möjligt för Europa att spela en ledande roll i global ekonomisk styrning, samtidigt som EU skyddas från orättvisa och kränkande metoder. Detta går hand i hand med EU: s åtagande för en mer motståndskraftig och öppen global ekonomi, väl fungerande internationella finansmarknader och det reglerbaserade multilaterala systemet. Denna strategi är i linje med President von der Leyens ambition för en geopolitisk kommission och följer kommissionens meddelande från maj 2020 Europas ögonblick: Reparera och förbered dig på nästa generation.

Detta föreslagna tillvägagångssätt bygger på tre ömsesidigt förstärkande pelare:

  1. Främja en starkare internationell roll för euron genom att nå ut till tredjelandspartner för att främja dess användning, stödja utvecklingen av eurodominerade instrument och riktmärken och främja dess status som en internationell referensvaluta inom energi- och råvarusektorerna, inklusive för begynnande energibärare såsom väte. Emissionen av högkvalitativa euroobligationer under NextGenerationEU kommer att ge betydande djup och likviditet till EU: s kapitalmarknader under de kommande åren och kommer att göra dem och euron mer attraktiva för investerare. Att främja hållbar finansiering är också ett tillfälle att utveckla EU: s finansmarknader till ett globalt "grönt finanscentrum", vilket stärker euron som standardvaluta för hållbara finansiella produkter. I detta sammanhang kommer kommissionen att arbeta för att främja användningen av gröna obligationer som verktyg för finansiering av energiinvesteringar som är nödvändiga för att nå energi- och klimatmålen 2030. Kommissionen kommer att emittera 30% av de totala obligationerna under NextGenerationEU i form av gröna obligationer. Kommissionen kommer också att leta efter möjligheter att utvidga EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) för att maximera sitt miljömässiga resultat och för att stödja ETS-handelsaktivitet i EU. Utöver allt detta kommer kommissionen också att fortsätta att stödja Europeiska centralbankens (ECB) arbete med ett eventuellt införande av en digital euro, som ett komplement till kontanter.
  2. Ytterligare utveckling av EU: s finansmarknadsinfrastrukturer och förbättring av deras motståndskraft, bland annat mot extraterritoriell tillämpning av sanktioner från tredjeländer. Kommissionen kommer i samarbete med ECB och de europeiska tillsynsmyndigheterna att samarbeta med infrastrukturföretag på finansmarknaderna för att göra en grundlig analys av deras sårbarheter när det gäller olaglig extraterritoriell tillämpning av unilaterala åtgärder från tredjeländer och vidta åtgärder för att hantera sådana sårbarheter. Kommissionen kommer också att inrätta en arbetsgrupp för att bedöma möjliga tekniska frågor i samband med överföring av finansiella kontrakt i euro eller andra EU-valutor som clearas utanför EU till centrala motparter i EU. Utöver detta kommer kommissionen att undersöka sätt att säkerställa ett oavbrutet flöde av väsentliga finansiella tjänster, inklusive betalningar, med EU-enheter eller personer som är utsatta för den extraterritoriella tillämpningen av ensidiga sanktioner från tredje land.
  3. Ytterligare främja ett enhetligt genomförande och verkställighet av EU: s egna sanktioner. I år kommer kommissionen att utveckla en databas - Sanctions Information Exchange Repository - för att säkerställa effektiv rapportering och informationsutbyte mellan medlemsstaterna och kommissionen om genomförande och verkställighet av sanktioner. Kommissionen kommer att samarbeta med medlemsstaterna för att inrätta en enda kontaktpunkt för frågor om verkställighet och genomförande med gränsöverskridande dimensioner. Kommissionen kommer också att se till att EU-medel som tillhandahålls tredjeländer och internationella organisationer inte används i strid med EU: s sanktioner. Med tanke på vikten av att övervaka det harmoniserade genomförandet av EU-sanktioner kommer kommissionen att inrätta ett särskilt system som möjliggör anonym rapportering av sanktionsundandragande, inklusive visselblåsning.

Dagens strategi bygger på 2018 års meddelande om den internationella rollen för euron, som hade ett starkt fokus på att stärka och fördjupa den ekonomiska och monetära unionen (EMU). En motståndskraftig ekonomisk och monetär union är kärnan i en stabil valuta. Strategin erkänner också den aldrig tidigare skådade återhämtningsplanen 'Nästa generations EU '' som EU antog för att ta itu med COVID-19-pandemin och för att hjälpa Europas ekonomier att återhämta sig och anamma de gröna och digitala omvandlingarna.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”EU är en förkämpe för multilateralism och är fast besluten att arbeta nära sina partner. Samtidigt bör EU befästa sin internationella ställning ekonomiskt och finansiellt. Denna strategi anger viktiga sätt att göra detta, särskilt genom att öka den globala användningen av EU: s gemensamma valuta - euron. Det tittar också på sätt att förstärka infrastrukturen som ligger till grund för vårt finansiella system och att sträva efter globalt ledarskap inom grön och digital finansiering. Vid utformningen av en mer motståndskraftig ekonomi måste EU också bättre försvara sig mot orättvisa och olagliga metoder från andra håll. När dessa inträffar bör vi agera beslutsamt och kraftfullt, varför det trovärdiga genomförandet av EU-sanktioner är så viktigt. ”

Kommissionär för kapitalmarknadsunionen Mairead McGuinness sa: ”EU: s ekonomi och finansmarknad måste fortsätta att vara attraktiv för internationella investerare. Betydande framsteg sedan den senaste globala finanskrisen har bidragit till att förbättra EU: s institutionella och lagstiftande ram. Dessutom kommer EU: s ambitiösa återhämtningsplan som svar på COVID-19-krisen att stödja ekonomin, främja innovation, bredda investeringsmöjligheter och öka utbudet av högkvalitativa euro-obligationer. För att fortsätta dessa ansträngningar - och ta hänsyn till nya geopolitiska utmaningar - föreslår vi ett antal ytterligare åtgärder för att öka motståndskraften i EU: s ekonomi och dess finansiella marknadsinfrastrukturer, främja eurons status som en internationell referensvaluta och stärka genomförandet och verkställighet av EU-sanktioner. ”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Att stärka den internationella rollen för euron kan skydda vår ekonomi och vårt finansiella system från valutaskador, minska beroende av andra valutor och säkerställa lägre transaktions-, säkrings- och finansieringskostnader för EU-företag. Med vår nya långsiktiga budget och NextGenerationEU har vi verktygen för att stödja återhämtningen och förändra våra ekonomier - i processen gör euron ännu mer attraktiv för globala investerare. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”En stark euro är viktig för energisektorn. På EU: s energimarknader har eurons roll ökat avsevärt de senaste åren. För naturgaskontrakt har vi sett dess andel öka från 38% till 64%. Vi måste se till att denna trend fortsätter till framväxande marknader, till exempel för väte, liksom strategiska marknader för förnybara energikällor, där EU är världsledande. Vi vill också stärka eurons roll i finansieringen av hållbara investeringar, särskilt som valuta för gröna obligationer. ”

Bakgrund

Kommissionens meddelande från december 2018 om att stärka eurons internationella roll redogjorde för några viktiga åtgärder för att förbättra eurons status. Det meddelandet åtföljdes av en Rekommendation om euroens internationella roll i energi och följt av fem sektoriella samråd om eurons roll på valutamarknaderna, inom energisektorn, på råvarumarknaderna, inom handeln med jordbruk och livsmedelsvaror och inom transportsektorn.

Mer

Kommissionens meddelande

Meddelande från december 2018 "Mot en starkare internationell roll för euron"

Rekommendation om euroens internationella roll i energi

Sektorsrådgivning om eurons roll på valutamarknaderna, inom energisektorn, på råvarumarknaderna, inom handeln med jordbruk och livsmedelsråvaror och inom transportsektorn

Uppdaterad blockeringsstadga till stöd för Irans kärnkraftsavtal träder i kraft

Q & A

 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend