Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

EU räknar med att få mer än en miljard COVID-19-skott i september

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen förväntar sig att ha mottagit mer än en miljard doser av COVID-19-vacciner i slutet av september från fyra läkemedelsproducenter, enligt ett dokument som presenterades för EU-ledarna på tisdagen (25 maj). skriver Francesco Guarascio och Sabine Siebold.

Dokumentet, sett av Reuters och utarbetat av EU-kommissionen, visar att EU är övertygat om att ha tillräckligt med vacciner för att immunisera hela sin berättigade befolkning vid det datumet, långt bortom det ursprungliga målet att inokulera 70% av den vuxna befolkningen i slutet av sommar.

"Vi är på väg att nå vårt mål", sade chefen för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, på en presskonferens efter mötet med EU-ledare. "Om vi ​​fortsätter så här har vi förtroende för att vi säkert kommer att kunna öppna våra samhällen på ett säkert sätt."

Annons

EU räknar med att få 413 miljoner doser under andra kvartalet och ytterligare 529 miljoner under det tredje, enligt EU-dokumentet. Det fick 106 miljoner under första kvartalet.

I slutet av året förutspår EU att det kommer att få ytterligare 452 miljoner doser, totalt 1.5 miljarder.

Uppskattningarna tar endast hänsyn till vacciner från Pfizer / BionTech (PFE.N) (22UAy.DE), Johnson & Johnson (JNJ.N), AstraZeneca (AZN.L) och Moderna (MRNA.O).

Annons

De utesluter doser från tysk bioteknik CureVac (5CV.DE) och den franska läkemedelsproducenten Sanofi (SASY.PA), som har tecknat avtal med EU för hundratals miljoner doser men kämpar för att utveckla sina vacciner och få dem godkända av EU: s tillsynsmyndigheter.

Siffrorna är i linje med offentliga åtaganden och tidigare tillkännagivanden, men inkluderar även tidigare okända mål för andra halvåret.

EU har också sagt att man planerar att dela minst 100 miljoner doser i år med fattigare länder utanför blocket. Läs mer .

EU-ledarnas möte på tisdag bekräftade detta åtagande i ett gemensamt dokument, men gjorde det inte mer ambitiöst. Vissa vacciner kan också användas för en tredje boosterskott eller mot varianter.

Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus tackade EU för sitt engagemang, men tillade: "Vi behöver hundratals miljoner fler doser."

Han har också uppmanat rika länder att ompröva planerna på att vaccinera tonåringar eftersom dessa vacciner skulle vara mer användbara i fattigare länder.

Trots Tedros samtal sa von der Leyen på tisdag att hon hoppades att Pfizer / BioNTech-vaccinet snabbt kunde godkännas av EU: s läkemedelsmyndighet för tonåringar mellan 12 och 15 år och noterade att ett beslut väntades mot slutet av månaden.

COVAX-programmet för distribution av vacciner runt om i världen, med stöd av WHO och Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI), har hittills endast skickat cirka 70 miljoner vaccindoser av de 2 miljarder som planerats i år, som rika länder har reserverat de flesta av de tillgängliga.

LEJON DELAR

Pfizer och BioNTechs vaccin står för mer än hälften av leveranserna under andra kvartalet i år och för nästan 40% av de totala leveranserna under tredje kvartalet.

Dokumentet visar att de två företagen kommer att leverera 200 miljoner doser under perioden juli-september, vilket nästan fullbordar sitt avtalade åtagande att leverera 600 miljoner doser.

De två läkemedelsproducenterna förväntas leverera ungefär 200 miljoner doser mer under fjärde kvartalet, varav huvuddelen kommer från ett tredje kontrakt för upp till 1.8 miljarder doser som undertecknades i maj, som löper fram till 2023.

En Pfizer-talesmann vägrade att kommentera de siffror som citeras i EU-dokumentet.

Leveranser under andra halvåret inkluderar också flera miljoner från AstraZeneca, trots att det hade varit nödvändigt att leverera alla sina 300 miljoner kontrakterade doser i slutet av juni.

Företaget sa i mars att man kunde hoppas kunna leverera endast 100 miljoner doser till EU i slutet av juni på grund av produktionsproblem och exportrestriktioner.

EU-dokumentet baseras på företagets uppskattningar snarare än på EU: s begäran om att leverera 120 miljoner doser i slutet av andra kvartalet.

Denna begäran gjordes av EU-advokater i en domstol i Bryssel den här månaden. Ett beslut förväntas nästa månad. Läs mer

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend