Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

EU Digital COVID Certificate: Det är nu upp till EU-länderna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ledamöterna ser EU: s digitala COVID-certifikat som ett verktyg för att återställa friheten och uppmanar EU-länderna att genomföra det senast den 1 juli. Samhället.

Certifikatet syftar till att möjliggöra enklare och säkrare resor genom att bevisa att någon har vaccinerats, fått ett negativt COVID-test eller återhämtat sig från sjukdomen. Infrastrukturen för den är på plats och 23 länder är tekniskt redo, med nio som redan utfärdar och verifierar minst en typ av certifikat.

Återställa rörelsefriheten

Annons

I en plenardebatt den 8 juni Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanien), ledande parlamentsledamot beträffande certifikatet, sa att fri rörlighet är högt uppskattad av EU-medborgare och att förhandlingarna om COVID-certifikatet "har avslutats på rekordtid." Europeiska medborgare att vi gör allt vi kan för att återställa rörelsefriheten. ”

Justitiekommissionär Didier Reynders sa: "Certifikatet, som kommer att vara gratis, kommer att utfärdas av alla medlemsländer och måste accepteras i hela Europa. Det kommer att bidra till en gradvis upphävande av begränsningar."

Medlemsstaterna måste tillämpa reglerna

Annons

COVID-certifikatet är "det första steget mot att bli av med restriktioner och det är goda nyheter för många människor i Europa - människor som reser för arbete, familjer som bor i gränsområden och för turism", säger parlamentsledamoten. Birgit Sippel (S&D, Tyskland). Hon sa att det nu är upp till EU-länderna att harmonisera reglerna för resor.

”Alla medborgare i Europeiska unionen förväntar sig med rätta att kunna använda detta system i början av sommaren och medlemsstaterna måste leverera,” sa jeroen Lenaers (EPP, Nederländerna). Han sa att detta inte bara betyder det tekniska genomförandet av certifikatet utan mycket mer: "Europeiska medborgare vill äntligen ha en viss samordning och förutsägbarhet vid våra inre gränser."

Sophie in 't Veld (Renew, Nederländerna) uppmanade medlemsstaterna att se till att EU öppnar igen. ”Européer vill desperat återfå sin frihet. Jag tycker att det är värt att komma ihåg att det inte är viruset som har tagit bort deras rätt till fri rörlighet i Europa. Det är faktiskt lapptäcke av nationella regler som gör det omöjligt för dem att röra sig. "

Att respektera människors rättigheter

Cornelia Ernst (Vänster, Tyskland) sa att det främst var parlamentet och kommissionen som försvarade människors rättigheter under förhandlingarna med medlemsländerna: ”Vi måste försvara allas friheter - inte bara semesterfirares”, sade hon.

Tineke Strik (Gröna / EFA, Nederländerna) betonade vikten av icke-diskriminering och dataskydd och sade att detta certifikat helt respekterar dessa krav. Medlemsstaterna bör tillämpa och implementera detta nya harmoniserade system och parlamentsledamöterna kommer att övervaka att icke-diskriminering respekteras, sade hon.

Joachim Stanisław Brudziński (ECR, Polen) sa att intyget "ska underlätta fri rörlighet och inte vara ett villkor för det". De människor som inte har vaccinerats skulle fortfarande ha rätt att flytta inom Europa med begränsningar som tester, självisolering eller karantän. Han betonade att "denna förordning inte kan ses som något som gör vacciner obligatoriska".

Christine Anderson (ID, Tyskland) uttryckte tvivel om huruvida certifikatet kunde återställa rörelsefriheten och respektera människors rättigheter. Hon uttryckte oro för att det skulle tvinga människor att vaccineras. Detta kan leda till att du måste ha "ett intyg för att bevisa att du har rättigheter". Detta borde inte vara en bakdörr för att kräva vaccination, sa hon.

Ta reda på hur resa säkert med EU: s Digital COVID-certifikat.

EU Digital COVID-certifikat 

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend