Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Republiken Senegal och Team Europe är överens om att bygga en tillverkningsanläggning för att producera vacciner mot COVID-19 och andra endemiska sjukdomar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Senegal Team Europe Pasteur-logotyper
  • Republiken Senegals president, hans excellens Macky Sall, välkomnar stödet från Team Europe och andra partners, inklusive USA och Världsbankens grupp, i byggandet av en anläggning för tillverkning av vacciner mot COVID-19 och andra endemiska ämnen i Senegal. sjukdomar
  • Republiken Senegals president, Europeiska kommissionären för den inre marknaden, Europeiska investeringsbankens direktör och USA undertecknar bidragsavtal för att inrätta ett storskaligt projekt för vaccinproduktion
  • En del av Team Europe-initiativet för tillverkning och tillgång till vacciner, läkemedel och hälsoteknik i Afrika, som ska minska Afrikas beroende av 99% importerade vacciner och stärka produktionen i Afrika
  • Projektet kommer att öka Afrikas medicinska kapacitet och vaccinproduktionskapacitet avsevärt och minska dess beroende av import, som står för 99% av dess vaccinbehov
  • Institut Pasteur de Dakar är värd för regionalt tillverkningscentrum
  • Senegals regering och internationella finansieringspartner för att stödja systemet

Att producera COVID-19-vacciner i Afrika kom ett steg närmare efter att Team Europe formellt gick med på att stödja stora investeringar i vaccinproduktion av Institut Pasteur i Dakar, tillsammans med andra stödåtgärder. Den nya tillverkningsanläggningen bör minska Afrikas 99% beroende av vaccinimport och stärka framtida pandemisk motståndskraft på kontinenten.

Avtalet är en del av ett stort investeringspaket i vaccin- och läkemedelsproduktion i Afrika som lanserades av Team Europe i maj, som sammanför EU-kommissionen, EU: s medlemsstater och Europeiska investeringsbanken och andra finansiella institutioner, i linje med EU: s strategi med Afrika och strategin för Africa Centers for Disease Control and Prevention (Africa CDC) och Partnerships for African Vaccine Manufacturing (PAVM).

Team Europe har tillsammans med andra internationella partner åtagit sig att ge ett betydande paket med stöd för projektets hållbarhet på medellång till lång sikt. Detta inkluderar: 

Annons

Tysklands federala ministerium för ekonomiskt samarbete och utveckling (BMZ) stöder tillverkningsnavet i Senegal med ett bidrag på 20 miljoner euro genom KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), den tyska utvecklingsbanken.

Frankrike har genom Agence Française de Développement (AFD) redan beviljat två initiala finansieringspaket på totalt 1.8 miljoner euro till MADIBA-projektet (Manufacturing in Africa for Disease Immunization and Building Autonomy) vid Pasteur Institute i Dakar för genomförbarhetsstudier och initiala investeringar . AFD-gruppen och dess privata dotterbolag, Proparco, arbetar också inom gruppen tekniska och finansiella partner för att strukturera projektet för att nå ekonomiskt stöd i större skala.

Belgien kommer att stödja Senegal i att strukturera initiativ för att producera vacciner och läkemedel, såsom Pharmapolis Pharma Hub. Belgien välkomnar också det faktum att ett belgiskt bioteknikföretag inom nya biotillverkningsplattformar, med stöd av Wallonia, bygger ett partnerskap med Institut Pasteur i Dakar, som en nyckelpartner för kapacitetsuppbyggnad och överföring av teknik.

Annons

Europeiska kommissionen diskuterar med de senegalesiska myndigheterna möjligheten att mobilisera ytterligare ekonomiskt stöd i slutet av 2021 enligt det nya NDICI / Global Europe-instrumentet för att stödja detta projekt. Detta är en del av Team Europe-initiativet på 1 miljard euro för att öka tillverkningen av och tillgången till vacciner, läkemedel och hälsoteknik i Afrika, vilket EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav i maj 2021.

Vid en ceremoni vid presidentpalatset i Dakar, Republiken Senegals president, His Excellence Macky Sall, EU-kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton och företrädare för Tyskland, Frankrike, Belgien, Europeiska investeringsbanken och andra utvecklingsfinansieringsinstitutioner, inklusive IFC, bekräftade idag detaljer om Team Europe-stöd för att påskynda projektförberedelser, utöka tillverkningskapacitet och genomföra tekniskt genomförbarhetsarbete. Dessa kommer att vara avgörande för att låsa upp stora investeringar i den nya anläggningen. Detta kommer att byggas under de närmaste 18 månaderna och kommer att förse den afrikanska kontinenten med en toppmodern anläggning för produktion av auktoriserade COVID-19-vacciner.

Idag tillhandahåller Team Europe 6.75 miljoner euro i bidrag för att möjliggöra tekniska genomförbarhetsstudier och projektförberedelse för den nya anläggningen vid Institut Pasteur i Dakar. Detta belopp inkluderar 4.75 miljoner euro från Europeiska kommissionen och Europeiska investeringsbanken, 200,000 1.8 euro från Tyskland och 25 miljoner euro från Frankrike. Detta gör det också möjligt att definiera och komma överens om den totala investeringskostnaden och de finansiella strukturerna med senegalesiska och internationella partner. Byggandet av den nya anläggningen förväntas starta senare i år, med 2022 miljoner vaccindoser som produceras varje månad i slutet av XNUMX.

Senegals ekonomiminister Amadou Hott tillkännagav kontrakten: ”För att stärka kampen mot pandemier i Afrika har Senegals regering åtagit sig att möjliggöra produktion av COVID-19-vaccin vid Institut Pasteur i Dakar. Detta projekt är en del av visionen för hans excellens Macky Sall, president för republiken Senegal, att lägga grunden för landets - och kontinentens - farmaceutiska och medicinska suveränitet. Det stöds starkt av mina kollegor med ansvar för ekonomi och hälsa som ser det som ett annat sätt att hantera COVID-19-pandemin mer effektivt. Inledande finansiering och expertis från Team Europe och andra partners, såsom USA, Världsbankgruppen och regionala givare, kommer att påskynda byggandet av den nya produktionsanläggningen, öka tillgången till prisvärda vacciner i Afrika och göra det möjligt för vaccinproduktionen att snabbt svara till nya pandemier. ”

”Afrika importerar för närvarande 99% av sina vacciner. Men med dagens avtal hjälper Team Europe Senegal att flytta ett viktigt steg närmare att producera sina egna vacciner och skydda afrikaner från COVID-19 och andra sjukdomar. Och mer kommer att komma. Detta är bara den första delen av ett mycket bredare Team Europe-initiativ för att stödja produktionen av läkemedel och vacciner i hela Afrika, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Att skala upp lokal produktion av COVID-19-vacciner är avgörande för att ta itu med pandemin. Som en del av Team Europe välkomnar Europeiska investeringsbanken dagens avtal som kommer att låsa upp stora investeringar vid Institut Pasteur i Dakar för att tillverka vacciner i Senegal och förbättra hälsan över hela Afrika. Europeiska investeringsbanken ser fram emot ännu närmare tekniskt och ekonomiskt samarbete med senegalesiska och internationella partner för att leverera detta visionära projekt. Detta är en viktig milstolpe i EIB: s globala ansträngning för att hantera COVID-19s hälso- och ekonomiska utmaningar och bygga en bättre framtid, ” sa Europeiska investeringsbankens ordförande Werner Hoyer.

”Team Europe är stolt över att stödja regeringen i Senegals visionära ambition att möjliggöra licensierad COVID-19-vaccinproduktion vid Institut Pasteur i Dakar. Initiativet kommer inte bara att stödja Afrikas autonomi i produktionen av livräddande vacciner utan också fungera som en viktig byggsten i Senegals framväxande hälsoindustriella ekosystem, säger Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, ledande Europeiska kommissionens arbetsgrupp för den industriella ökningen av vaccinproduktionen.

”Team Europe mobiliseras för att stödja afrikanska partners under hela COVID-19-krisen, i linje med prioriteringarna i vår Afrikastrategi. Att öka den lokala tillverkningen av vacciner, läkemedel och hälsoteknik är en av pandemins viktigaste lärdomar. Vi drar nytta av vår kombinerade ekonomiska eldkraft och expertis för att följa Senegal och Institut Pasteur i Dakar när de producerar vacciner för att få pandemin att upphöra. Det är avgörande att ta en integrerad 360-graders strategi genom att ytterligare investera med våra afrikanska partner i områden som möjliggörande miljö, förstärkning av regler, incitament för den privata sektorn, forskning och utveckling, utbildning och innovativa jobb, säger International Partnerskapskommissionär Jutta Urpilainen.

”Som en del av Team Europe är Europeiska investeringsbanken nöjd med att stödja tekniska genomförbarhets- och projektförberedelsestudier för Afrikas första vaccinframställningsanläggning COVID-19 vid Institut Pasteur i Dakar. Under de kommande månaderna kommer vi att intensifiera samarbetet med regeringen i Senegal och internationell finansiering, tekniska och läkemedelspartners för att låsa upp storskalig finansiering för att realisera afrikansk vaccinproduktion och minska Afrikas beroende av importerade vacciner, säger Europeiska investeringsbankens vice ordförande Ambroise Fayolle.

”COVID-19 utgör ett växande hot i Afrika. Så Afrika behöver en vaccinkampanj - med hjälp av afrikanska producerade vacciner. För första gången har kontinenten nu en realistisk chans att etablera egna tillverkningsanläggningar. Senegals Institut Pasteur har presenterat en handlingsbar strategi för lansering av licensierad COVID-19-vaccinproduktion i Afrika. De 20 miljoner euro som vi tillhandahåller i finansiering av utsäde kommer att vara viktiga för att hjälpa projektet att komma igång. Tyskland stöder det mål som Senegal och det internationella samfundet delar, vilket är att vi ska komma starkare ut ur denna pandemi, säger Tysklands utvecklingsminister Gerd Müller.

”Att ta itu med vaccinproduktionskapaciteten är en nyckelaspekt i vår strategi för att stoppa pandemin, som republikens president har sagt. Genom att stödja vaccinproduktion i Afrika med ett europeiskt tillvägagångssätt, hjälper vi till att bygga upp våra partners förmåga att autonomt tillhandahålla vaccin till sina medborgare. Så det gläder mig att se detta vaccinanläggningsprojekt ta form, ett projekt som är resultatet av samarbete mellan Pasteur-institutet i Dakar, Senegal och Team Europe, säger franska Europa och utrikesminister Jean-Yves le Drian.

”Vi går helt med i Team Europe. Vaccinjämställdhet är nyckeln till min politik och en stor global utmaning. Afrika behöver tillgång till prisvärda, kvalitetssäkrade hälsoprodukter. Belgiens ansträngningar går utöver att öka kapaciteten för tillverkning av vacciner. De ska prioritera folkhälsan, förstärka epidemisk beredskap och stärka lokala hälsosystem. Vi kommer att stödja våra senegalesiska partners med struktureringen av deras läkemedelsindustri och lanseringen av ett läkemedelsproduktionscentrum, säger Belgiens utvecklingssamarbete och minister för storstadspolitik Meryame Kitir.

Bakgrund

Team Europe har varit i spetsen för svaret på COVID-19 i Afrika, som en av de ledande givarna till COVAX-anläggningen, det globala initiativet för att säkerställa rättvis och rättvis tillgång till COVID-19-vacciner i låg- och medelinkomstländer.

Institut Pasteur de Dakar nyckelpartner för vaccinproduktion i Afrika

Institut Pasteur i Dakar producerar redan godkända vacciner från Världshälsoorganisationen och har identifierats av regeringen i Senegal och Africa Centers for Disease Control and Protection som en potentiell värd för den nya vaccinproduktionsanläggningen. Den nya anläggningen förväntas byggas på mark intill befintliga forskningsanläggningar.

Efter signaturceremonin vid presidentpalatset idag besökte en delegation Institut Pasteur de Dakar för att diskutera planerna för vaccinproduktion med Amadou Sall, generaladministratör för Institut Pasteur de Dakar. Europeiska investeringsbanken och Tysklands utvecklingsbank KfW samarbetar redan med Institut Pasteur de Dakar för att öka produktionen av snabba diagnostiska testpaket för användning av frontlinjehälsoarbetare över hela Afrika.

Frankrike är en långvarig partner för nätverket av Pasteur Institutes och särskilt Pasteur Foundation i Dakar som det stöder i sina ansträngningar att öka sin produktionskapacitet för vaccin. AFD har samfinansierat Africamaril-projektet för byggandet av en ny produktionsanläggning för gula febern i den nya staden Diamniadio i över fem år. Denna anläggning kommer att komplettera de historiska anläggningarna för Pasteur Foundation i Dakar som har producerat dessa vacciner sedan 1937. Utrustad med omfattande erfarenhet och på grund av detta långvariga förhållande stöder Frankrike nu Pasteur Institute of Dakar i denna nya fas i kampen mot COVID-19, vars erfarenhet kommer att vara nödvändig för att möta den nuvarande utmaningen att öka den lokala produktionskapaciteten i Afrika.

Minska Afrikas beroende av vaccinimport

Afrika, en kontinent med 54 länder och 1.2 miljarder människor, producerar för närvarande endast 1% av de vacciner som det administrerar. De återstående 99% importeras.

COVID-19-pandemin har ytterligare utsatt Afrikas sårbarheter när det gäller att säkerställa prisvärd tillgång till vitala läkemedel, vacciner och hälsoteknologi. Att öka den lokala produktionen kommer att rädda liv, öka folkhälso- och hälsosystemen och stärka afrikanska ekonomier, inklusive att stödja lokala arbetstillfällen och förbättra delningen av viktig teknik.

Afrikanskt, europeiskt och internationellt stöd för nya anläggningar

Den första fasen av den nya vaccinproduktionsanläggningen förväntas finansieras av Senegals regering och internationella partner inklusive Europeiska kommissionen, genom Europeiska investeringsbanken, Agence Française de Développement, Tysklands federala ministerium för ekonomiskt samarbete och utveckling (BMZ), International Finance Corporation (IFC) och US Development Finance Corporation (DFC). Ledande läkemedels- och tekniska partners arbetar redan med Institut Pasteur de Dakar för att möjliggöra att befintlig vaccinproduktion, specialförpackning och distributionsteknik kan användas vid den nya anläggningen. Europeiska kommissionen finansierar för närvarande två projekt för att stödja Institut Pasteur de Dakar.

Bredare Team Europe-stöd för hälsotålighet i Afrika

Som Team Europe tar Europeiska kommissionen, Europeiska investeringsbanken och europeiska partner för utvecklingsfinansiering upp Afrikas behov av att öka den lokala tillverkningskapaciteten för att producera vacciner för att stärka Afrikas hälsosäkerhet.

Genom det nya systemet för hållbar hälsa för motståndskraft i Afrika (SHIRA) tillhandahåller EIB finansiering och tekniskt stöd för att ta itu med hinder för regional produktion.

Mer

Faktablad: Team Europe Initiative om tillverkning och tillgång till vacciner, läkemedel och hälsoteknik i Afrika

Pressmeddelande om Team Europe-initiativet på 1 miljard euro för att öka tillverkningen och tillgången till vacciner, läkemedel och hälsoteknik i Afrika  

Pressmeddelande om ny hållbar hälsoindustri för motståndskraft i Afrika (SHIRA)

Pressmeddelande på NDICI-globalt Europa: Europeiska kommissionen välkomnar det slutliga antagandet av EU: s nya långsiktiga budget för externa åtgärder för 2021-2027

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend