Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Vaccinera världen: 'Team Europe' att dela mer än 200 miljoner doser COVID-19-vacciner med låg- och medelinkomstländer i slutet av 2021

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Att säkerställa tillgång till säkra och prisvärda COVID-19-vacciner runt om i världen, särskilt för låg- och medelinkomstländer, är en prioritet för Europeiska unionen.

Vid Globalt hälsotoppmöte i Rom den 21 maj 2021 tillkännagav president von der Leyen att 'Team Europe' skulle dela med 100 miljoner doser med låg- och medelinkomstländer i slutet av 2021, främst via COVAX, vår partner för att vaccinera världen.

Team Europe (EU, dess institutioner och alla 27 medlemsländer) är på väg att överskrida detta ursprungliga mål, med 200 miljoner doser COVID-19-vaccin som planeras delas med de länder som behöver dem mest, i slutet av 2021.

Annons

President von der Leyen sa: ”Team Europe tar sitt ansvar för att hjälpa världen att bekämpa viruset, överallt. Vaccination är nyckeln - det är därför det är viktigt att säkerställa tillgång till COVID-19-vaccin till länder över hela världen. Vi kommer att dela mer än 200 miljoner doser av COVID-19-vacciner med låg- och medelinkomstländer i slutet av detta år. ”

De mer än 200 miljoner doserna av COVID-19-vacciner som har begåtts av Team Europe kommer att nå sina destinationsländer, främst genom COVAX, i slutet av detta år.

COVAX har hittills levererat 122 miljoner doser till 136 länder.

Annons

Parallellt har Team Europe lanserat ett initiativ om tillverkning och tillgång till vacciner, läkemedel och hälsoteknik i Afrika.

Initiativet kommer att bidra till att skapa rätt förutsättningar för lokal vaccintillverkning i Afrika, med stöd av 1 miljard euro från EU-budgeten och de europeiska utvecklingsfinansieringsinstitutionerna som Europeiska investeringsbanken (EIB).

Den 9 juli enades Team Europe om att stödja stora investeringar i vaccinproduktion av Institut Pasteur i Dakar, tillsammans med andra stödåtgärder. Den nya tillverkningsanläggningen kommer att minska Afrikas 99% beroende av vaccinimport och stärka framtida pandemisk motståndskraft på kontinenten.

Bakgrund

EU har varit drivkraften bakom Coronavirus globala svar och skapandet av ACT-Accelerator, världens anläggning för tillgång till COVID-19-vacciner, diagnostik och behandlingar.

Eftersom de flesta låg- och medelinkomstländer behöver tid och investeringar för att bygga sin egen tillverkningskapacitet är det omedelbara och mest effektiva svaret fortfarande att dela vaccin.

Globalt hälsotoppmötet sammankallades av presidenten von der leyen och Italiens premiärminister Mario Draghi den 21 maj 2021. Detta allra första G20-toppmöte om hälsa markerade början på ett nytt kapitel i den globala hälsopolitiken.

Världsledare har åtagit sig multilateralism, globalt hälsosamarbete och att öka kapaciteten för vaccintillverkning över hela världen för att göra denna pandemi till den sista pandemin.

Mer

Coronavirus globala svar

Globalt hälsotoppmöte

Afrika-initiativ

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend