Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

EMA har börjat utvärdera Pfizer COVID-19-vaccinet för barn i åldrarna 5 till 11 år

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EMA har börjat utvärdera en ansökan om att utöka användningen av BioNTech/Pfizers COVID-19-vaccin, Comirnaty, till barn i åldrarna 5 till 11 idag (18 oktober).

Comirnaty är för närvarande godkänd för användning av personer som är 12 år och äldre. Ett budbärar-RNA (mRNA) kommer in i cellen och producerar ett protein, känt som spikeproteinet, som finns naturligt i SARS-CoV-2, viruset som orsakar COVID-19. Pfizer verkar vara effektivt under en längre tid än AstraZeneca-vaccinet, särskilt hos yngre människor.

Men flytten är inte okontroversiell, med en världsomspännande brist på vacciner ifrågasätter vissa prioritet som ges till barn när den vuxna befolkningen redan till stor del är vaccinerad. På det hela taget har barn visat sig motståndskraftiga och sannolikt inte att utveckla de allvarligaste manifestationerna av sjukdomen. 

Tillkännagivandet kommer samma dag som EU-kommissionen gjorde ett uttalande om sin ambition tillsammans med den amerikanska Biden-administrationen att sikta på en global vaccinationsgrad på 70 % till nästa år. 

Bakgrund

EMA:s humanmedicinska kommitté (CHMP) kommer att granska data om vaccinet, inklusive resultat från en pågående klinisk studie som involverar barn i åldrarna 5 till 11, för att avgöra om man ska rekommendera en utökad användning. De CHMPYttrandet kommer sedan att vidarebefordras till Europeiska kommissionen, som kommer att fatta ett slutgiltigt beslut.

EMA kommer att kommunicera om resultatet av sin utvärdering, som förväntas inom ett par månader om inte kompletterande information behövs.

Annons

Comirnaty godkändes för första gången i EU i december 2020. Mer information om vaccinet finns tillgänglig på EMAs webbplats.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend