Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Inför EAPM:s tredje konferens 2021 krävde HERA-tillsynen, franska EU-ordförandeskapets prioriteringar – Registrera dig nu!

DELA MED SIG:

publicerade

on

Hälsningar alla! Registreringen för vår kommande höstkonferens för EU-ordförandeskap är fortfarande öppen, som kommer att vara ett "virtuellt" evenemang, som hålls online, onsdagen den 10 november, skriver europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan.

Ordförandeskapets konferens om reglering av hälsa, onsdagen den 10 november
Detta evenemang kommer att vara den tredje ordförandeskapskonferensen som EAPM kommer att hålla under 2021. Alla tre evenemangen återspeglar karaktären av den relativa ordförandeskapets politik på hälso- och sjukvårdsarenan, men fungerar också som stora evenemang under det som kommer att bli det andra hela året av två nya lagstiftande organ - Europaparlamentet och Europeiska kommissionen.

Med en rad regleringsärenden som diskuteras på EU-nivå är konferensen läglig och den har rubriken "Omdefiniering av de otillfredsställda behoven inom hälso- och sjukvården och den regulatoriska utmaningen". Det kommer att äga rum från 08.30 CET – 15.00 CET. Se länken till agendan här. och länken för att registrera dig här.

Viktiga sessioner inkluderar:

  • 08.30 – 09.45 Session 1: EU:s förordning om in vitro diagnostik.
  • 09.45-11.00 Session II: Läkemedelsstrategi
  • 11.00 -12.30 Digital Health Europe - Datautrymme för Genomics
  • 13.30-15.00 EU-plan för att slå cancer – otillfredsställt medicinskt behov 

Deltagarna kommer att dras från nyckelintressenter vars interaktion kommer att skapa ett tvärsektoriellt, mycket relevant och dynamiskt diskussionsforum. Dessa deltagare kommer att inkludera beslutsfattare inom folkhälsan, representanter från Europeiska kommissionen, ledamöter av parlamentet, patientorganisationer och paraplyorganisationer som representerar intressegrupper och föreningar som är aktivt engagerade på området. Varje session kommer också att innehålla paneldiskussioner

Vänligen hitta länken till agendan här. och länken för att registrera dig här.

Ett sunt presidentskap för Frankrike för 2022

Annons

Om knappt två månader tar Frankrike över Europeiska rådets roterande ordförandeskap från Slovenien. 

Frankrike är mycket angelägna om ett starkare hälsoförbund. Den så kallade EU-hälsounionen består för närvarande av flera nyckelelement: en gemensam utvärdering av hälsoteknik för blocket (avskrivna förra ordförandeskapet); ökade befogenheter och närmare arbete för Europeiska läkemedelsmyndigheten och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (för närvarande i triloger); skapandet av Health Emergency Preparedness and Response Authority, HERA (nyligen inrättad); och revidera regler om gränsöverskridande hälsohot (diskuteras fortfarande i parlamentet).

Men Frankrike vill gå längre, med en "europeisk folkhälsopolitik som går utöver hälsotrygghet", står det i dokumenten och vill inrätta en kommitté med experter på hög nivå som ska arbeta med det bredare hälsofacket och komma med förslag.

Och Frankrike är också mycket angelägen om att påskynda översynen av den allmänna läkemedelslagstiftningen, som fastställdes i kommissionens läkemedelsstrategi. Det skulle innebära att förhandlingarna dras framåt avsevärt; Kommissionen hade tidigare meddelat att paketet förväntas ske under fjärde kvartalet 2022. 

Frankrikes hälsoförslag kommer också att diskuteras på EAPM-konferensen den 10 november.

HERA "bör förbli ansvarig inför medborgarna" 

Under det årliga State of the Union-talet den 16 september 2021 höll kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt löfte genom att tillkännage inrättandet av European Health Emergency Preparedness Authority (HERA) vars huvudmål är att säkerställa att vacciner och andra medicinska motåtgärder kan snabbt utvecklas, tillverkas och är lätt tillgängliga för EU-medborgare. HERA har potential att fylla en stor strukturell lucka i EU:s krisberedskaps- och insatsinfrastruktur, men förslaget har gått framåt utan en meningsfull diskussion med Europaparlamentet och det civila samhället. 

EU måste se till att den nya myndigheten arbetar för allmänhetens intresse och att den förblir ansvarig inför sina medborgare. European Public Health Alliance (EPHA) , tillsammans med 18 organisationer som representerar patienter, konsumenter, hälso- och sjukvårdspersonal och civilsamhället, uppmanar rådet och kommissionen att ompröva avgörande aspekter av det nyligen lanserade HERA och dess föreslagna regelverk. 

Undertecknarna efterlyser: En demokratisk och deltagande debatt God förvaltning, transparens och ansvarsskyldighet Involverande av intressenter, inklusive patienter, civilsamhället, vårdpersonal och forskare Skydd av andra folkhälsoprioriteringar Tillgänglighet och överkomlighet för de resultat som HERA kommer att stödja En tydlig global vision för HERA En stödjande icke-vinstdrivande EU-infrastrukturproffs och forskare bör underlättas och krävas åtminstone vid kritiska punkter i HERA:s verksamhet.

Data Watchdog varnar Europa "inte är redo" för AI-driven övervakning 

Mannen som är ansvarig för att se till att EU:s institutioner håller sig till dess dataskyddslagar tror att Europa inte är redo för ansiktsigenkänningsteknik som tittar på människor offentligt. Det europeiska "samhället är inte redo", sa Wojciech Wiewiórowski, Europeiska datatillsynsmannen (EDPS). Tekniken och dess tillämpningar har delat Europa. EU:s föreslagna AI-lagstiftning förbjuder de flesta tillämpningar av biometrisk fjärridentifiering, såsom ansiktsigenkänning, på offentliga platser av brottsbekämpande myndigheter, men gör undantag för att bekämpa "allvarlig" brottslighet, som kan inkludera terrorism. 

Förespråkare för tekniken, som inkluderar brottsbekämpande myndigheter och vissa säkerhetsinriktade regeringar, hävdar att polisen behöver tekniken för att fånga brottslingar. Men integritetsaktivister, några europeiska lagstiftare och Wiewiórowski själv förespråkar ett direkt förbud. Användningen av tekniken skulle "förvandla samhället, förvandla våra medborgare, förvandla platserna vi bor, till platser där vi är permanent igenkännliga ... Jag är inte säker på om vi verkligen som ett samhälle är redo för det." 

COVID-19 Delta-utbrott: WHO varnar för 500,000 XNUMX fler dödsfall i Europa i vinter 

Världshälsoorganisationen har varnat för att Europa står inför en dyster vinter, eftersom fall av covid-19 ökar och vaccinationsfrekvensen stannar precis när de kallare månaderna kommer. Faktum är att situationen nu är så svår att vissa länder står inför sin största Covid-strid hittills. Tyskland har bekräftat sin högsta dagliga ökning av fall den här veckan sedan pandemin började.

Det har redan inträffat 1.4 miljoner Covid-19 dödsfall i Europa under pandemins gång hittills. Han sa att 43 av 53 län i hans region rustade sig för hög eller extrem stress när det kom till sjukhussängar. Enligt en tillförlitlig prognos, om vi håller oss på den här banan, skulle vi kunna se ytterligare en halv miljon dödsfall i Covid-19 i Europa och Centralasien senast den första februari nästa år." För att sätta allvaret i situationen i perspektiv har Europa registrerade 1.8 miljoner nya infektioner och 24,000 XNUMX dödsfall bara den senaste veckan.

Goda nyheter att avsluta - Ny kampanj för att "sluta covid-19" 

En ny kampanj lanseras idag (fredag ​​5 november) över digitala kanaler, radiostationer och tidningar, som visar vikten av enkla ventilationstekniker för att minska riskerna för att få covid-19 i vinter. En förklarande film - som ska användas på NHS och statliga digitala kanaler - har släppts av forskare från universiteten i Cambridge och Leeds, i samarbete med regeringen, som visar den positiva effekten av att minska covid-19-nivåerna inomhus genom att öppna ett fönster för bara 10 minuter varje timme när du umgås med andra. En del av en bredare kampanj, inklusive nationella radio- och pressannonser, kommer att vara nyckelbudskapet att "sluta med covid-19 att hänga runt". 

Och det är allt från EAPM för denna vecka – glöm inte att anmäla dig till nästa onsdags konferens, agendan är här. och länken för att registrera dig här., ha en underbar helg, vi ses nästa vecka!  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend