Anslut dig till vårt nätverk!

Hälso

Samarbete under lupp som läkemedelsstrategin, AI och TRIPS diskuteras på politisk nivå

DELA MED SIG:

publicerade

on

God eftermiddag, hälsokollegor, och välkommen till den europeiska alliansen för Personalized Medicine (EAPM) uppdatering. En rapport om EAPM:s nyligen genomförda ordförandeskapskonferens i Bryssel med titeln "Redefiniing the Unmet Needs in Health Care and the Regulatory Challenge" finns tillgänglig här., för alla som missade det, och EAPM engagerar sig nu aktivt med alla europeiska institutioner i alla akuta hälso- och sjukvårdsfrågor, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan.


Europaparlamentets läkemedelsbetänkande röstades igenom

Rapporten om läkemedelsstrategin som författats av föredraganden Dolors Montserrat röstades igenom vid en middagssession i parlamentet onsdagen (24 november) med 527 röstar för och 92 mot.  

Initiativbetänkandet har ingen bindande befogenhet, men det presenterar parlamentets ståndpunkt om narkotikareformplanen och kommer att hjälpa kommissionen när den lägger fram sitt konkreta lagstiftningsförslag nästa år, en fråga som EAPM har ägnat sig mycket åt och samarbetar med sina medlemmar såväl som med Europaparlamentet. 

Montserrat, som kommer från den mer affärsvänliga mitten-högern Europeiska folkpartiets grupp, var tvungen att få stöd från de mer läkemedelsskeptiska ledamöterna i mitten-vänstern som föredrog mer fokus på tillgångs- och prisfrågor. 

Hon sa: "Det är en text som sätter patienten i centrum och skapar en balans mellan ökad tillgång till läkemedel, mer förutsägbara uppdaterade regelverk, främjande av innovation och forskning för att stödja en konkurrenskraftig europeisk industri, och hållbarheten hos vår nationella hälsosystem.” 

TRIPS dispens får stöd från parlamentet

Annons

Ändringen från de gröna som fullt stöd för ett TRIPS-undantag antogs också på onsdagen med en handfull röster över. Ändringen mottogs 333 röstar för, 328 emot och 26 nedlagda. Parlamentets politiska grupper var splittrade angående resolutionen inför WTO:s ministerkonferens, särskilt om huruvida man skulle avstå från patent på vaccin. 

Parlamentets arbete med AI-lagen står inför ytterligare en försening

Europaparlamentets lagstiftare kommer inte att fatta ett beslut om vilken kommitté som ska leda förhandlingarna om AI-lagen före början av december, enligt två EU-parlamentstjänstemän.

Vid ett möte torsdagen (25 november) beslutade parlamentets talmanskonferens, dess högsta beslutande grupp, att skjuta upp beslutet till den 1 december.

Beslutet om vilket utskott som leder propositionen har skjutits upp tre gånger.

Parlamentet har varit indraget i en bitter kompetenskamp i månader. Lagförslaget tilldelades till en början kommittén för den inre marknaden, med socialdemokraten Brando Benifei (S&D, Italien) i spetsen.

Tyskland "fokuserade alltmer" på användningen av hälsodata

Den nya tyska koalitionen som kommer att styra Tyskland skisserar en föreslagen lag om användning av hälsodata som den säger kommer att säkerställa den vetenskapliga användningen av hälsodata i enlighet med General Data Protection Regulation (GDPR), EU:s regelbok för integritetsskydd. Den nya regeringen planerar också en kontroll av gällande lagstiftning om plattformsarbete för att se om den behöver en revidering. Därmed kommer de att kunna luta sig mot EU:s initiativ om arbetsvillkoren för plattformsarbete, preliminärt planerat till den 8 december.

När det gäller global hälsa stöder koalitionen reformer av (och förstärkning av) WHO. Mer överhängande vill koalitionen stärka COVAX-projektet, bland annat genom snabb leverans av vacciner till mottagarländerna. 

Europeiska unionen har också inlett en ny roll som ägarandelar i teknikföretag som får tillskott av offentliga medel i ett steg mot riskkapitalism för Bryssel.

Förändringen kommer att presenteras i EU:s huvudstad av den digitala tsaren Margrethe Vestager och innovationskommissionären Mariya Gabriel, och markerar ett brott med tidigare praxis att ge ut bidrag eller stödja privata investerare.

EU behöver företag som kan skala, säger Vestager

Europa är i behov av fler företag som kan skala efter startfasen, sa kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager vid invigningen av EIC-toppmötet, EU:s första innovationsmöte någonsin, på onsdagen. "Liten kan vara väldigt vacker, men om du vill ta ledningen Antalet nystartade företag per capita av befolkningen är detsamma i Europa och USA, sa Vestager. Men när det kommer till skalning har USA fördelen: fyra gånger så många uppskalningsföretag som Europa. "Att hitta finansiering för att skala är inte en lätt sak," sa Vestager, särskilt för företag som arbetar med avancerad teknik, kallad "djupa tekniska uppskalningar." EU planerar att gå in. 

Etiska regler för AI

193 länder är på väg att anta världens första rekommendation om AI-etik. 

Den över 50 sidor långa rekommendationen har några röda linjer, som en uppmaning att förbjuda social poängsättning och användning av AI för massövervakning. Rekommendationen föreslår också att AI-utvecklare bör genomföra etiska konsekvensbedömningar och att regeringar inför "starka verkställighetsmekanismer och korrigerande åtgärder för att säkerställa att mänskliga rättigheter och grundläggande friheter och rättsstatsprincipen respekteras i den digitala världen och i den fysiska värld."

Det finns också några efterlysningar för specifika teman som genus, utbildning, kultur och miljö. Länder bör till exempel avsätta offentliga medel för att främja mångfald inom teknik, skydda ursprungsbefolkningen och övervaka koldioxidavtrycket från AI-tekniker, såsom stora språkmodeller.

Rekommendationen är "koden för att förändra [AI-sektorns] affärsmodell, mer än något annat", sa Ramos. "Det är dags för regeringarna att återupprätta sin roll för att ha regler av god kvalitet och uppmuntra till bra användning av AI och minska den dåliga användningen", tillade hon.

UNESCO-rekommendationen har också ett budskap till EU, som just nu arbetar med världens första AI-proposition. "När du inte är säker på att utvecklingen av vissa teknologier kommer att ha en negativ inverkan, men du antar att de kan - gör det inte. Så enkelt är det, säger Ramos. Hon förväntar sig att rekommendationen – som kommer att godkännas av alla EU:s medlemsländer – kommer att påverka förhandlingarna även i Bryssel. Många av UNESCO:s rekommendationer, som att ha röda linjer och att införa rättelsemekanismer, är något som Europaparlamentet redan aktivt driver.

Det återstår att se om Unescos rekommendation kommer att ha mycket bett. USA, hem för världens största AI-företag, är inte en del av UNESCO och inte undertecknat. Samtidigt kommer Kina, skaparen av det mycket fruktade sociala poängsystemet, i eftermiddag skriva under på en rekommendation som kräver ett slut på ett sådant poängsystem och av AI-driven massövervakning. (Jag antar att det hjälper att rekommendationen är frivillig.) 

Beviset på puddingen kommer att finnas i ätandet, sa Ramos och tillade att det faktum att Ryssland och Kina vill engagera sig är ett gott tecken. "I slutet måste vi [hållas] ansvariga. Och ibland är det till och med svårt att undersöka ansvar och ansvar i den digitala världen”, sa Ramos.

Von der Leyen: Kommissionen kommer att föreslå att södra Afrika stängs av för resor på grund av en ny variant av coronaviruset

Forskare i Sydafrika identifierade på torsdagen (25 november) en oroande ny variant av coronavirus med mutationer som en forskare sa markerade ett "stort hopp i evolutionen", vilket fick flera länder att snabbt begränsa resor från regionen. Inom några timmar hade Storbritannien, Israel och Singapore begränsat resor från Sydafrika och några grannländer, med hänvisning till hotet från den nya varianten. På fredagen var marknaderna nere i Japan som svar på upptäckten, och tjänstemän i Australien och i Nya Zeeland sa att de övervakade den nya varianten noga. 

Europeiska kommissionen kommer också att föreslå att flygresor till blocket från södra Afrika begränsas baserat på oro över varianten, sa Ursula von der Leyen, kommissionens ordförande, i ett Twitter-inlägg idag (26 november). Hon hänvisade till det med sitt vetenskapliga namn, B.1.1.529. 

Och det är allt från EAPM för den här veckan – glöm inte att du kan kolla den senaste konferensen här. – håll dig säker, ha en bra helg, vi ses nästa vecka.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend