Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

EU svarar på att Omicron-varianten stoppar flygningar från södra Afrika

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade i morse (26 november, 8:35) via Twitter att kommissionen kommer att föreslå att nödbromsen aktiveras för att stoppa flygresor från den södra afrikanska regionen till oro över en ny variant av covid-19. i Sydafrika och Botswana. Förbudet omfattar: Botswana, Eswatini, Lesotho, Moçambique, Namibia, Sydafrika, Zimbabwe.

I eftermiddags träffades gruppen för Integrated Political Crisis Response, som samlar kontoret för Europeiska rådets ordförande, Europeiska kommissionen, Europeiska utrikestjänsten (EEAS), berörda medlemsländer och andra relevanta aktörer och enades om att aktivera krisen bryta med att gå med på von der Leyens förslag. Det slovenska ordförandeskapet har kallat upp medlemsländerna för att testa och sätta alla inkommande passagerare i karantän.

Kommissionen har varit i kontakt med Eurocontrol (den europeiska organisationen för flygsäkerhet) och Europeiska byrån för luftfartssäkerhet, som utarbetar en rekommendation till flygplatser och flygbolag. EU:s HERA (European Health Emergency prepareness and Response Authority) expertgrupp om varians träffades också i eftermiddags för att diskutera denna fråga. Von der Leyen har sammankallat sin rådgivande grupp för covid för att diskutera denna fråga och bredare frågor kopplade till pandemins utveckling denna kväll.

För närvarande finns det lite information om viruset, i synnerhet om det kommer att ha en inverkan på effekten av vacciner och andra behandlingar, såsom terapeutiska monoklonala antikroppar. Vad som är känt är att det sprider sig snabbt, även om det ännu inte är klart om det beror på att det är mycket överförbart eller på grund av immunflykt vilket skulle innebära att nuvarande vacciner inte är effektiva.

BioNTech, skaparna av Pfizer-vaccinet, uppgav att de har vidtagit åtgärder för månader sedan för att kunna anpassa mRNA-vaccinet inom sex veckor och skicka initiala batcher inom 100 dagar i händelse av en flyktvariant.

Annons

Ett första fall av den nya varianten har hittats i Belgien.

I ett uttalande i kväll har Vita huset uppmanat länder som samlas nästa vecka för Världshandelsorganisationens ministermöte att avstå från immateriella rättigheter för covid-vacciner, så att dessa vacciner kan tillverkas globalt och att dagens nyheter är viktigt att gå vidare med detta snabbt.

Dela den här artikeln:

Annons
Annons

trend