Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

EMA presenterar rekommendationer om "mix and match booster-strategier"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Emer Cooke tog rodret för European Medicines Agency (EMA) som verkställande direktör för drygt ett år sedan, mitt i den största hälsokris som Europeiska unionen någonsin har stått inför. Idag (30 november) uppdaterade hon ledamöterna om byråns arbete. Bland annat meddelade hon att EMA sannolikt kommer att presentera en rekommendation om mix and match booster-strategier inom den nära förestående framtiden, möjligen så tidigt som i slutet av denna vecka. 

Byrån flyttade hela sin verksamhet från London till Amsterdam efter Brexit-beslutet, bara för att ställas inför den största utmaningen som den har behövt möta. Samtidigt som pandemin har drivit deras kapacitet till de yttersta gränserna har de också fortsatt med sin "normala" verksamhet: att godkänna över hundra läkemedel till stor del för människor, men också veterinärmedicinska läkemedel, förbereda för nya regler för kliniska prövningar och en ny veterinärmedicinsk regim, som samt att arbeta med vad Cooke beskrev som "den tysta pandemin" av antimikrobiell resistens. 

"Inom mindre än ett år har över en miljard doser vaccin levererats till europeiska medlemsländer. Och vi, som EU, har exporterat över 1.3 miljarder doser, men nu måste vi arbeta ännu hårdare för att få upp vaccinationsfrekvensen över hela EU, särskilt i de medlemsländer där andelen är farligt låg, säger Cooke. 

Cooke pekade på den höga vaccinationsfrekvensen för 93 % av den vuxna befolkningen i Irland och hur det bara hade inträffat 15 dödsfall per miljon människor under de senaste två veckorna. Sedan jämförde hon detta med två -onamngivna - EU-länder där vaccinationsfrekvensen var runt 50 %, vilket ledde till en dödlighet på över 250 per miljon. 

Annons

Hon sa att även när den nya varianten blev mer utbredd förblev vaccinerna effektiva, men tillade att de avtog med tiden och att människor kommer att behöva utöka skyddet med en booster. 

EMA undersöker för närvarande datumet för en mix and match boosterstrategier, där boostervaccinet skiljer sig från det vaccin som används för primärvaccination. 

"Det finns många studier som tyder på att ett sådant tillvägagångssätt skulle kunna återställa skyddet lika effektivt som en booster med samma vaccin. Vi arbetar på att ta fram en rekommendation om detta som kommer att vara användbar för medlemsländerna, vi hoppas att ha detta mycket inom kort, möjligen till och med i slutet av veckan.” 

Annons

Cooke uppdaterade parlamentsledamöterna om godkännande av vacciner för barn, utveckling och godkännande av läkemedel och "mycket lovande nyheter från kliniska prövningar av orala antivirala medel: "Orala behandlingar är lättare att administrera än injektioner, och de kan därför avsevärt förbättra tillgången till patientvård. Men återigen, vi arbetar snabbt och rigoröst på ett stegvis sätt. Detta inkluderar att tillhandahålla vetenskapliga råd till medlemsstaterna om de villkor under vilka de skulle kunna göra dem tillgängliga.”

Dela den här artikeln:

Annons
Annons

trend