Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Von der Leyen säger att det behövs diskussioner om obligatoriska åtgärder för att vaccinera

DELA MED SIG:

publicerade

on

I dag (1 december) höjer EU-kommissionen föresatsen på ett brett spektrum av åtgärder för att möta ökningen av fall av allvarlig sjukdom kopplad till coronaviruset. Den höga infektionsförekomsten sätter en enorm press på sjukhus och vårdpersonal. Ökningen går före den nya Omicron-varianten, men ökar nationella problem, särskilt de med låg vaccinationsfrekvens. 

Vissa länder tittar nu på möjligheten att göra vaccination obligatorisk, på något sätt. På frågan om obligatoriska åtgärder sa EU-kommissionens ordförande att det var en diskussion som behövdes. 

Von der Leyens svar var som svar på en fråga från en grekisk journalist om var kommissionen stod angående obligatorisk covid-vaccination. Grekland har beslutat att utdöma en återkommande månadsböter på 100 € för personer som är över 60 år och som inte är vaccinerade, detta kommer att gälla från och med den 16 januari och framåt. Även om det inte är helt obligatoriskt, innebär det höga böter för dem som har valt att inte vaccinera sig. 

Ordföranden var snabb med att säga att detta var en "ren statlig kompetens" och därför kunde hon inte ge en rekommendation, hon sa dock att det enligt hennes åsikt var förståeligt och lämpligt att leda en diskussion för att titta på hur EU skulle kunna uppmuntra och eventuellt tänka på obligatorisk vaccination inom Europeiska unionen.

Annons

"Om man tittar på siffrorna har vi nu 77 % av de vuxna i EU vaccinerade, eller om man tar hela befolkningen, så är det 66 %. Och det betyder att 1/3 av den europeiska befolkningen inte är vaccinerad. Det är 150 miljoner människor. Det här är mycket och alla kan inte vaccineras, men de allra flesta kan vara det, och därför tycker jag att det är förståeligt och lämpligt att leda den här diskussionen nu."

Storbritanniens nationella hälsovård har gjort vaccination obligatoriskt för majoriteten av sin personal, Österrike funderar också på att införa höga böter för dem som vägrar vaccination. 

Förra veckan lade European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) chefen Andrea Ammon en varning till idén om obligatoriska vacciner, och antydde att om det infördes skulle det visa sig kontraproduktivt. Den tillträdande tyske förbundskanslern, Olaf Scholz, anses också ha en positiv syn på ett mer obligatoriskt tillvägagångssätt.

Annons

Dela den här artikeln:

Annons
Annons

trend