Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

European Health Union: HERA lanserar den första arbetsplanen med 1.3 miljarder euro för beredskap och svar på hälsonödsituationer 2022

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den nya European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) presenterar idag sin första årliga arbetsplan, som kommer att ha en budget på 1.3 miljarder euro 2022 för att förebygga, förbereda och snabbt reagera på gränsöverskridande hälsonödsituationer. Efter antagandet av 2022 års arbetsprogram av HERA-styrelsen kan HERA nu börja implementera åtgärder för att stärka beredskaps- och insatsförmågan inom EU, ta itu med sårbarheter och strategiska beroenden och bidra till att stärka den globala arkitekturen för hälsonödsituationer.

Tillkännage antagandet av arbetsplanen vid det informella EPSCO-rådet i Grenoble, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides (avbildad) sa: "Två år in i pandemin vet vi att förmågan att reagera beslutsamt på gränsöverskridande hälsonödsituationer måste vara kärnan i en stark europeisk hälsounion. HERA är redan i drift och arbetar för att säkerställa att medicinska motåtgärder finns tillgängliga för närvarande, men också för att säkerställa att rätt verktyg finns tillgängliga för eventuella framtida hälsohot. Antagandet av HERA:s första arbetsplan kommer att göra det möjligt för den att påbörja sitt kritiska uppdrag, genom att bli EU:s hälsosäkerhetsvakttorn för framtida hälsohot, samt en nyckelspelare för beredskap för hälsokriser på global nivå.”

Som en nyckelpelare i en stark europeisk hälsounion har HERA lagt fram ett antal ambitiösa resultat för 2022, både i samband med det pågående covid-19-svaret och för beredskap för potentiella framtida hälsohot. A pressmeddelande och faktablad finns här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend