Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Fullt schema framför EAPM inom hälsopolitik på EU- och landsnivå

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Hälsningar hälsokollegor, och välkommen till uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) – det har verkligen varit upptaget för EAPM den senaste tiden, med fokus på att organisera olika interna EU-expertpaneler angående genomförandet av EU:s plan för att slå cancer samt EU:s hälsodatautrymme och om lagstiftningsämnen som implementeringen av förordningen om in vitro-diagnostik och den kommande revideringen av läkemedelslagstiftningen, som det kommer att bli mer av efter påsklovet, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan. 

Ledamöterna höjer ridån för utkast till AI-regler 

Två av Europaparlamentets medföredragande slutförde utkastet till artificiell intelligens (AI) i måndags (11 april), som beskriver var de har hittat en gemensam grund. De mest kontroversiella frågorna har skjutits längre fram. 

Liberalen Dragoș Tudorache och socialdemokraten Brando Benifei har varit spetsen för diskussionen om AI-lagen för EU-parlamentets kommittéer för medborgerliga rättigheter respektive konsumentskydd. 

"Det finns saker som vi redan kommit överens om, och de kommer att finnas i utkastet till betänkande, och saker som vi tror att vi kommer överens om, men eftersom vi inte har hittat den gemensamma nämnaren just nu, lade vi inte in dem i rapporten ", sa Tudorache. "Vårt tillvägagångssätt har varit att göra denna förordning verkligt människocentrerad," sa Benifei. "Vi har inte kommit överens om allt, men vi har tagit ett viktigt steg framåt." 

De två lagstiftarna ser inte öga mot öga på överensstämmelsebedömningen, processen som kommer att leda till att nya AI-system lanseras på marknaden. 

Det ursprungliga förslaget förlitar sig till stor del på att företag gör sina självutvärderingar, men Benifei anser att det kan vara för riskabelt ur ett konsumentskydds- och perspektiv av grundläggande rättigheter. Utkastet till betänkande är planerat till diskussion i de två riksdagsutskotten den 11 maj. Planen är att utskotten ska rösta om den slutliga texten den 26 eller 27 oktober, bekräftad genom en omröstning i kammaren den 9 november.

Annons

"Rätten att bli glömd" på tidigare cancerdiagnoser 

En tidigare cancerdiagnos kan till exempel påverka tillgången till försäkring på det utestående saldot på ett bolån. Belgiens "rätt att bli bortglömd"-lag tillåter människor som botas från cancer, med vissa villkor, att få tillgång till denna försäkring utan att betala ytterligare premier på grund av sin sjukdomshistoria. När det gäller vissa typer av bröstcancer, föreslår forskare vid Belgian Health Care Knowledge Centre att man förkortar förseningarna för att få tillgång till sådan försäkring. 

Cancerforskning

Ungefär 405 miljoner euro i finansiering för cancerforskning, såväl som förnybar energi och klimatförändringar, kommer att frigöras inom programmet Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), meddelade kommissionen på måndagen. Pengarna ska finansiera mer än 1,500 2021 doktorander inom områden som cancer, Alzheimers och glaukom. En utlysning utlystes först 12 och mottagarna är nu beslutade. De första projekten ska starta i augusti. Samtidigt kommer kommissionen att tillkännage ytterligare en ansökningsomgång den XNUMX maj.

Demensgener 

Forskare har identifierat 42 gener associerade med en högre risk att utveckla Alzheimers sjukdom, den vanligaste typen av demens. För att göra det jämförde forskare genomet för mer än 100,000 600,000 personer med Alzheimers med det för mer än XNUMX XNUMX personer utan det. 

Forskarna fann att vissa delar av immunsystemet är involverade i utvecklingen av Alzheimers sjukdom. "Till exempel är immunceller i hjärnan som kallas mikroglia ansvariga för att rensa ut skadad vävnad, men hos vissa människor kan det vara mindre effektiva vilket kan påskynda sjukdomen", säger professor Julie Williams, medförfattare till studien och centerchef. vid UK Dementia Research Institute vid Cardiff University och ledare för konsortiet Genetic and Environmental Risk for Alzheimers disease.

Digital Markets Act: Kommissionen välkomnar politisk överenskommelse 

Kommissionen har välkomnat den snabba politiska överenskommelse som nåddes i går mellan Europaparlamentet och EU:s medlemsstater om Digital Markets Act (DMA). Förordningen, som antogs drygt ett år efter att den lades fram, är bland de första initiativen i sitt slag för att heltäckande reglera de största digitala företagens gatekeepermakt. 

A Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: "Vad vi vill är enkelt: Rättvisa marknader även inom digitala. Vi tar nu ett stort steg framåt för att nå dit - att marknaderna är rättvisa, öppna och omtvistade. Stora grindvaktsplattformar har hindrat företag och konsumenter från fördelarna med konkurrenskraftiga digitala marknader. 

Grindvakterna kommer nu att behöva följa en väldefinierad uppsättning skyldigheter och förbud. Denna förordning, tillsammans med en stark konkurrenslagstiftning, kommer att ge konsumenter och företag rättvisare villkor för många digitala tjänster i hela EU.” 

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sa: "Detta avtal förseglar det ekonomiska benet för vår ambitiösa omorganisation av vårt digitala utrymme på EU:s inre marknad. Vi kommer snabbt att arbeta med att utse grindvakter utifrån objektiva kriterier. Inom sex månader efter att de utsetts måste de uppfylla sina nya skyldigheter. 

Genom effektiv tillämpning kommer de nya reglerna att ge ökad konkurrensbarhet och rättvisare villkor för konsumenter och företagsanvändare, vilket kommer att möjliggöra mer innovation och valmöjligheter på marknaden. Vi menar allvar med denna gemensamma strävan: inget företag i världen kan blunda för möjligheten att få böter på upp till 20 % av sin globala omsättning om de upprepade gånger bryter mot reglerna.” 

Organdonationer – oroande nedgång i Tyskland

Den tyska stiftelsen för organtransplantation är "djupt oroad" över en betydande minskning av organdonationer i år. Stiftelsen sa att nedgången var oväntad och kommer trots långa väntelistor på cirka 8,500 XNUMX personer. En av anledningarna till minskningen är personalbrist på intensivvårdsavdelningar, samt patienter som ställer upp för en organdonation och är infekterade med coronavirus, trots att de inte har några symtom. 

Rådet godkänner regler om läkemedelsförsörjning till Nordirland

EU:s råd har antagit lagstiftning som möjliggör en stabil försörjning av läkemedel från Storbritannien till Nordirland, har det meddelat.

Detta är det sista steget innan reglerna kan publiceras i EU:s officiella tidning och bli lag. Lagstiftningen syftar till att säkra läkemedelsförsörjningen till Nordirland genom att undanta företag från EU-regler som annars skulle göra det för betungande för dem att marknadsföra sina produkter i landet.

EU-parlamentet gav sin nick till reglerna förra veckan efter att kommissionen lagt fram ett förslag i ämnet i december.

WHO ger grönt ljus för endos HPV-vaccinschema

En enstaka dos av humant papillomvirus (HPV)-vaccin erbjuder jämförbart skydd med det nuvarande tvådosschemat, enligt en recension från WHO:s strategiska rådgivande expertgrupp för immunisering (SAGE) som släpptes denna vecka. 

Sammankomsten av WHO:s strategiska rådgivande expertgrupp för immunisering (SAGE) den 4-7 april utvärderade bevisen som har dykt upp under de senaste åren för att endosscheman ger jämförbar effekt med två- eller tredosregimerna.

SAGEs granskning drog slutsatsen att ett endosvaccin för humant papillomvirus (HPV) ger ett stabilt skydd mot HPV, viruset som orsakar livmoderhalscancer, som är jämförbart med scheman för två doser. Detta kan vara en spelomvandlare för att förebygga sjukdomen; att se fler doser av den livräddande stöten nå fler tjejer.

Ofta kallad "den tysta mördaren" och nästan helt kan förebyggas, livmoderhalscancer är en sjukdom med ojämlik tillgång; den nya SAGE-rekommendationen stöds av oro över det långsamma införandet av HPV-vaccinet i immuniseringsprogram och överlag låg befolkningstäckning, särskilt i fattigare länder.

Mer än 95 % av livmoderhalscancern orsakas av sexuellt överförd HPV, vilket är den fjärde vanligaste cancerformen hos kvinnor globalt, med 90 % av dessa kvinnor som bor i låg- och medelinkomstländer.

Och det är allt från EAPM för nu – vi vill bara tacka våra partners och medarbetare för alla deras ansträngningar under de senaste veckorna, och önska er en riktigt glad påsk. Håll dig säker och må bra.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend