Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

En ny värld för hälsodata?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

God morgon, hälsokollegor, och välkommen till uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) – under de kommande veckorna, månaderna och åren kommer EAPM att lägga mycket fokus på de frågor som uppstår från EU:s lagstiftningsförslag om hälsodatautrymme, som lanserades under de senaste dagarna, fram till slutet av detta lagstiftningsmandat, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan.

Förslaget om European Health Data Space har äntligen landat. Även om texten som beskriver planen har utvecklats avsevärt sedan den först läcktes i mars, är själva förslaget i stort sett detsamma. Enligt planen vill kommissionen ta ett "kvantsprång framåt" i hur hälsovård ges till européer.

Som diskuterats i olika EAPM-expertmöten med flera intressenter samt med Europaparlamentet kan data vara gränssnittet mellan en enskild patient och ett professionaliserat och reglerat system, och är i första hand en koppling mellan privata och allmänna intressen. 

Och som ett stort område för ständig forskning och teknisk utveckling producerar det en konstant ström av innovationer – och blir följaktligen en klassisk slagfält där motstridiga åsikter om innovationens fördelar utspelas. 

Det specifika området för medicinsk innovation kopplat till data erbjuder en rik visning av sådana konflikter – med kontroverser om högprofilerade frågor som forskningens inriktning och hur man kan stimulera den, moralen i prissättningssystem och praxis för medicin, de ständigt multiplicerande alternativen för insamling och utnyttjande av hälsorelaterade data, eller lämpligheten av tillsynskontroller.  

I förslaget vill kommissionen utveckla en inre marknad för digitala hälsotjänster och produkter. I praktiken betyder det att expandera [e-postskyddad] så att alla EU-länder kan dela e-recept och patientsammanfattningar samt andra former av hälsodata såsom labbrapporter. Det innebär också att det kommer att finnas en ny decentraliserad EU-infrastruktur som kallas [e-postskyddad] som kommer att möjliggöra gränsöverskridande delning av hälsodata för forskning, reglering och beslutsfattande.

Individuell byrå

Annons

Individens engagemang är också en punkt för potentiell oenighet, eftersom innovationer ska få effekt måste de accepteras. 

Som sådant kan systemet vara på plats, och samhället kan uppmuntra medborgaren att ta vara på en möjlighet, men i slutändan måste medborgaren ta ansvaret. Kontroversen som sveper över Europa om rättigheter och skyldigheter när det gäller vaccination är ett övertygande exempel: många föräldrar, som inte är övertygade om fördelarna med att vaccinera sitt barn, vägrar tillstånd för genomförandet av vaccinationsförfaranden. Här är också kontrasten mellan privata och allmänna intressen tydlig, eftersom en individs insisterande på att vägra vaccination krockar med allmännyttan av flockskydd som vaccination ger.

Betydande skakning

European Health Data Space-förslaget anger kommissionens vision för hur blockets hälsodata ska hanteras, delas och användas. Förslaget banar väg för en betydande omvälvning på ett område där framstegen i hela EU inte är konsekventa. I vissa länder är papper fortfarande kung, medan i andra har tillgång till elektroniska recept varit normen i flera år. 

De som värdesätter innovation som en potentiell välgörare av samhället – eller som värderar den i mer personliga termer som ett uttryck för mänsklig ihärdighet och fantasi – söker naturligtvis maximal frihet att fullfölja den. De som är försiktiga med det på grund av de möjliga faror eller praktiska problem det kan orsaka försöker naturligtvis övervaka dess framsteg och hävda kontroller och införa begränsningar. 

MEN mellan dessa två tendenser är det nödvändigt att hitta en balans i politikvärlden som gör det möjligt för innovation att äga rum samtidigt som det ger lämpliga försäkran till skeptiker. 

Det kan bara göras optimalt om de oundvikliga debatterna är informerade av kvalitet på reflektion och sunda bevis – på båda sidor. Om endera sidan anser sig kunna argumentera på grundval av någon förmodad auktoritet utan att ta vederbörlig hänsyn till frågorna eller utan att ta hänsyn till andra synpunkter, kommer resultatet att bli mycket suboptimalt.

Så i diskussioner om innovation i samband med hälsodata behövs noggrann navigering för att kartlägga den bästa vägen genom en mängd variabler för att säkerställa allmänhetens förtroende och för att hålla det personliga inom personlig sjukvård som EAPM har förespråkat. 

Och mitt i all efterföljande diskussion om tekniken och dess implikationer bör det centrala elementet vara – i linje med ämnets logik – personen. Mer än bara en patient, mer än en medlem av en kategori eller en stratifierad grupp. Personen, medborgaren, som förtjänar uppmärksamhet som sådan och det är deras hälsodata. 

En potentiell patient, naturligtvis, som vi alla är ödesbestämda att vara i ett eller annat skede. Och i den mån alltså personen, medborgaren i allmänhet – det vill säga alla personer, alla medborgare. Oavsett någon annan definition eller kriterium eller kvalitet eller egenskap är det vad vi alla är. En person, människor. Ingen mängd efterföljande kategorisering förändras som: på samma sätt som du inte kan salta salt för att göra det saltare, gör inga ytterligare epitet en person till något annat än vad han eller hon i grunden är - en person. Och det är vad diskussionerna bör kretsa kring och som EAPM kommer att sätta fokus på i EU Health Data Space.

Patienter, medborgare, allmänhetens förtroende

Mer involvering av patienten, personen, medborgaren, tillåter också en ny dimension för bedömning av terapier.  

Den individ som får behandling har bäst förutsättningar att veta om en viss behandling fungerar eller inte. Personen förstår sin kropp och kan därför arbeta med vårdpersonal för att utforma anpassningar till behandlingscykler. Det växande utbudet av appar kommer också att göra det lättare för individen att i ett tidigare skede förstå om en behandling behövs eller inte, vilket också ökar möjligheterna till kostnadsbesparingar på onödiga behandlingar – och kommer också att ge en psykologisk boost för individen , en försäkran om att han eller hon behåller viss kontroll över sina egna liv.

Utbildning spelar en viktig roll här liksom ledningsstrukturerna. Detta kommer att spara tid när det gäller att hantera oro över många av de frågor som uppstår nu med lågt deltagande i kliniska prövningar, oro angående samtycke, delning av vävnadsprover för vidare forskning, screening och så vidare. Planerna för ett hälsodatautrymme kommer också att ge födelse till en ny typ av datavakthund — så kallade hälsodatatillgångsorgan. Dessa myndigheter kommer att bli nyckelspelare för att se till att hälsodata kan återanvändas i forskning och politik.

Vissa länder har redan inrättat något som liknar en sådan myndighet för tillgång till hälsodata, sade kommissionen i sitt frågeformulär – med hänvisning till finska Findata, det franska hälsodatacentret och det tyska Forshungsdatenzentrum. Några av dessa myndigheter ingick i ett konsortium som lanserade ett anbud i början av mars för att bygga en testversion av hälsodatautrymmet för återanvändning av data för forskning och politik.

För EAPM kommer de centrala frågorna under de kommande veckorna, månaderna och åren givetvis att handla om allmänhetens förtroende och att hålla medborgaren/patienten i centrum av processen – och naturligtvis kommer EAPM att lägga mycket fokus på hälsodatautrymmet fram till slutet av detta lagstiftningsmandat.

Frågan blir därför hur man bäst möjliggör och stärker personen, medborgaren med avseende på deras data, så att individens identitet och roll står i centrum för vården. 

Det är här personlig vård och precisionsmedicin får sin plats i dessa debatter.

Framstegen inom medicinsk innovation och IKT-verktyg kan sedan göra det möjligt för personen att ha en konstruktiv interaktion med sjukvården – under förutsättning att sjukvården anpassas därefter. 

Och vidare till icke-datarelaterade ämnen..

Ojämlikhet i behandling

I kommentarer som påminner om mitten av 2021 när det globala svaret på coronaviruset kännetecknades av stark vaccinojämlikhet, talade Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på onsdagen (4 maj) om att människor i fattigare länder inte kan komma åt livräddande COVID-19-verktyg. Förutom den här gången, istället för att vaccin är utom räckhåll, är det behandlingar. 

"Låg tillgänglighet och höga priser" har fått vissa länder att utesluta att köpa mycket effektiva antivirala medel, sa Tedros. "Det är helt enkelt inte acceptabelt att innovativa behandlingar som kan rädda liv i den värsta pandemin på ett århundrade inte når de som behöver dem." 

WHO förbereder sig för nästa pandemi

Pandemier och storskaliga utbrott kan kräva miljontals liv, störa samhällen och förstöra ekonomier. WHO:s Health Emergencies Program (WHE) arbetar med medlemsländerna för att hjälpa länder att förbereda sig för storskaliga utbrott och pandemier. Genom Asien-Stillahavsstrategin för nya sjukdomar och nödsituationer för folkhälsa (APSED III), utvecklas kärnkapaciteter som krävs enligt International Health Regulations (2005), eller IHR, vilket ger en viktig grund för pandemiberedskap. 

Detta kompletteras med insatser för att stärka sjukdomsspecifika system och kapacitet, inklusive för vacciner, läkemedel och andra folkhälsoinsatser. Länder uppmuntras också att engagera hela samhället för effektiv beredskap och insatser mot pandemi. Eftersom nästa pandemi med största sannolikhet kommer att orsakas av influensa, fortsätter sjukdomen att vara det prioriterade folkhälsohotet i regionen. 

Fetma - Europas andra hälsokris

Den nya WHO European Regional Obesity Report 2022, publicerad den 3 maj av WHO:s regionalkontor för Europa, avslöjar att övervikt och fetma har nått epidemiska proportioner i hela regionen och fortfarande eskalerar, med ingen av de 53 medlemsstaterna i regionen för närvarande på väg att nå WHO:s mål för globala icke-smittsamma sjukdomar (NCD) om att stoppa ökningen av fetma till 2025. Rapporten visar att 59 % av de vuxna och nästan 1 av 3 barn (29 % av pojkarna och 27 % av den europeiska regionen flickor) är överviktiga eller lever med fetma. Fetmaprevalensen för vuxna i den europeiska regionen är högre än i någon annan WHO-region utom Amerika. 

Övervikt och fetma är bland de främsta orsakerna till dödsfall och funktionshinder i den europeiska regionen, med nya uppskattningar som tyder på att de orsakar mer än 1.2 miljoner dödsfall årligen, vilket motsvarar mer än 13 % av den totala dödligheten i regionen. 

Fetma ökar risken för många NCDs, inklusive cancer, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes mellitus och kroniska luftvägssjukdomar. Till exempel anses fetma vara en orsak till minst 13 olika typer av cancer, och kommer sannolikt att vara direkt ansvarig för minst 200,000 7 nya cancerfall årligen i regionen, med denna siffra som kommer att öka ytterligare under de kommande åren. Övervikt och fetma är också den ledande riskfaktorn för funktionshinder, vilket gör att 19 % av de totala åren levde med funktionsnedsättning i regionen. Överviktiga människor och de som lever med fetma har drabbats oproportionerligt mycket av konsekvenserna av covid-XNUMX-pandemin. 

Och det är allt från EAPM för nu. Ha det bra och njut av helgen när den kommer...

kommer äntligen

Förslaget om European Health Data Space har äntligen landat. Även om texten som beskriver planen har utvecklats avsevärt sedan den först läcktes i mars, är själva förslaget i stort sett detsamma. Enligt planen vill kommissionen ta ett "kvantsprång framåt" i hur hälsovård ges till européer.

Som diskuterats i olika EAPM-expertmöten med flera intressenter samt med Europaparlamentet kan data vara gränssnittet mellan en enskild patient och ett professionaliserat och reglerat system, och är i första hand en koppling mellan privata och allmänna intressen. 

Och som ett stort område för ständig forskning och teknisk utveckling producerar det en konstant ström av innovationer – och blir följaktligen en klassisk slagfält där motstridiga åsikter om innovationens fördelar utspelas. 

Det specifika området för medicinsk innovation kopplat till data erbjuder en rik visning av sådana konflikter – med kontroverser om högprofilerade frågor som forskningens inriktning och hur man kan stimulera den, moralen i prissättningssystem och praxis för medicin, de ständigt multiplicerande alternativen för insamling och utnyttjande av hälsorelaterade data, eller lämpligheten av tillsynskontroller.  

I förslaget vill kommissionen utveckla en inre marknad för digitala hälsotjänster och produkter. I praktiken betyder det att expandera [e-postskyddad] så att alla EU-länder kan dela e-recept och patientsammanfattningar samt andra former av hälsodata såsom labbrapporter. Det innebär också att det kommer att finnas en ny decentraliserad EU-infrastruktur som kallas [e-postskyddad] som kommer att möjliggöra gränsöverskridande delning av hälsodata för forskning, reglering och beslutsfattande.

Individuell byrå

Individens engagemang är också en punkt för potentiell oenighet, eftersom innovationer ska få effekt måste de accepteras. 

Som sådant kan systemet vara på plats, och samhället kan uppmuntra medborgaren att ta vara på en möjlighet, men i slutändan måste medborgaren ta ansvaret. Kontroversen som sveper över Europa om rättigheter och skyldigheter när det gäller vaccination är ett övertygande exempel: många föräldrar, som inte är övertygade om fördelarna med att vaccinera sitt barn, vägrar tillstånd för genomförandet av vaccinationsförfaranden. Här är också kontrasten mellan privata och allmänna intressen tydlig, eftersom en individs insisterande på att vägra vaccination krockar med allmännyttan av flockskydd som vaccination ger.

Betydande skakning

European Health Data Space-förslaget anger kommissionens vision för hur blockets hälsodata ska hanteras, delas och användas. Förslaget banar väg för en betydande omvälvning på ett område där framstegen i hela EU inte är konsekventa. I vissa länder är papper fortfarande kung, medan i andra har tillgång till elektroniska recept varit normen i flera år. 

De som värdesätter innovation som en potentiell välgörare av samhället – eller som värderar den i mer personliga termer som ett uttryck för mänsklig ihärdighet och fantasi – söker naturligtvis maximal frihet att fullfölja den. De som är försiktiga med det på grund av de möjliga faror eller praktiska problem det kan orsaka försöker naturligtvis övervaka dess framsteg och hävda kontroller och införa begränsningar. 

MEN mellan dessa två tendenser är det nödvändigt att hitta en balans i politikvärlden som gör det möjligt för innovation att äga rum samtidigt som det ger lämpliga försäkran till skeptiker. 

Det kan bara göras optimalt om de oundvikliga debatterna är informerade av kvalitet på reflektion och sunda bevis – på båda sidor. Om endera sidan anser sig kunna argumentera på grundval av någon förmodad auktoritet utan att ta vederbörlig hänsyn till frågorna eller utan att ta hänsyn till andra synpunkter, kommer resultatet att bli mycket suboptimalt.

Så i diskussioner om innovation i samband med hälsodata behövs noggrann navigering för att kartlägga den bästa vägen genom en mängd variabler för att säkerställa allmänhetens förtroende och för att hålla det personliga inom personlig sjukvård som EAPM har förespråkat. 

Och mitt i all efterföljande diskussion om tekniken och dess implikationer bör det centrala elementet vara – i linje med ämnets logik – personen. Mer än bara en patient, mer än en medlem av en kategori eller en stratifierad grupp. Personen, medborgaren, som förtjänar uppmärksamhet som sådan och det är deras hälsodata. 

En potentiell patient, naturligtvis, som vi alla är ödesbestämda att vara i ett eller annat skede. Och i den mån alltså personen, medborgaren i allmänhet – det vill säga alla personer, alla medborgare. Oavsett någon annan definition eller kriterium eller kvalitet eller egenskap är det vad vi alla är. En person, människor. Ingen mängd efterföljande kategorisering förändras som: på samma sätt som du inte kan salta salt för att göra det saltare, gör inga ytterligare epitet en person till något annat än vad han eller hon i grunden är - en person. Och det är vad diskussionerna bör kretsa kring och som EAPM kommer att sätta fokus på i EU Health Data Space.

Patienter, medborgare, allmänhetens förtroende

Mer involvering av patienten, personen, medborgaren, tillåter också en ny dimension för bedömning av terapier.  

Den individ som får behandling har bäst förutsättningar att veta om en viss behandling fungerar eller inte. Personen förstår sin kropp och kan därför arbeta med vårdpersonal för att utforma anpassningar till behandlingscykler. Det växande utbudet av appar kommer också att göra det lättare för individen att i ett tidigare skede förstå om en behandling behövs eller inte, vilket också ökar möjligheterna till kostnadsbesparingar på onödiga behandlingar – och kommer också att ge en psykologisk boost för individen , en försäkran om att han eller hon behåller viss kontroll över sina egna liv.

Utbildning spelar en viktig roll här liksom ledningsstrukturerna. Detta kommer att spara tid när det gäller att hantera oro över många av de frågor som uppstår nu med lågt deltagande i kliniska prövningar, oro angående samtycke, delning av vävnadsprover för vidare forskning, screening och så vidare. Planerna för ett hälsodatautrymme kommer också att ge födelse till en ny typ av datavakthund — så kallade hälsodatatillgångsorgan. Dessa myndigheter kommer att bli nyckelspelare för att se till att hälsodata kan återanvändas i forskning och politik.

Vissa länder har redan inrättat något som liknar en sådan myndighet för tillgång till hälsodata, sade kommissionen i sitt frågeformulär – med hänvisning till finska Findata, det franska hälsodatacentret och det tyska Forshungsdatenzentrum. Några av dessa myndigheter ingick i ett konsortium som lanserade ett anbud i början av mars för att bygga en testversion av hälsodatautrymmet för återanvändning av data för forskning och politik.

För EAPM kommer de centrala frågorna under de kommande veckorna, månaderna och åren givetvis att handla om allmänhetens förtroende och att hålla medborgaren/patienten i centrum av processen – och naturligtvis kommer EAPM att lägga mycket fokus på hälsodatautrymmet fram till slutet av detta lagstiftningsmandat.

Frågan blir därför hur man bäst möjliggör och stärker personen, medborgaren med avseende på deras data, så att individens identitet och roll står i centrum för vården. 

Det är här personlig vård och precisionsmedicin får sin plats i dessa debatter.

Framstegen inom medicinsk innovation och IKT-verktyg kan sedan göra det möjligt för personen att ha en konstruktiv interaktion med sjukvården – under förutsättning att sjukvården anpassas därefter. 

Och vidare till icke-datarelaterade ämnen..

Ojämlikhet i behandling

I kommentarer som påminner om mitten av 2021 när det globala svaret på coronaviruset kännetecknades av stark vaccinojämlikhet, talade Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på onsdagen (4 maj) om att människor i fattigare länder inte kan komma åt livräddande COVID-19-verktyg. Förutom den här gången, istället för att vaccin är utom räckhåll, är det behandlingar. 

"Låg tillgänglighet och höga priser" har fått vissa länder att utesluta att köpa mycket effektiva antivirala medel, sa Tedros. "Det är helt enkelt inte acceptabelt att innovativa behandlingar som kan rädda liv i den värsta pandemin på ett århundrade inte når de som behöver dem." 

WHO förbereder sig för nästa pandemi

Pandemier och storskaliga utbrott kan kräva miljontals liv, störa samhällen och förstöra ekonomier. WHO:s Health Emergencies Program (WHE) arbetar med medlemsländerna för att hjälpa länder att förbereda sig för storskaliga utbrott och pandemier. Genom Asien-Stillahavsstrategin för nya sjukdomar och nödsituationer för folkhälsa (APSED III), utvecklas kärnkapaciteter som krävs enligt International Health Regulations (2005), eller IHR, vilket ger en viktig grund för pandemiberedskap. 

Detta kompletteras med insatser för att stärka sjukdomsspecifika system och kapacitet, inklusive för vacciner, läkemedel och andra folkhälsoinsatser. Länder uppmuntras också att engagera hela samhället för effektiv beredskap och insatser mot pandemi. Eftersom nästa pandemi med största sannolikhet kommer att orsakas av influensa, fortsätter sjukdomen att vara det prioriterade folkhälsohotet i regionen. 

Fetma - Europas andra hälsokris

Den nya WHO European Regional Obesity Report 2022, publicerad den 3 maj av WHO:s regionalkontor för Europa, avslöjar att övervikt och fetma har nått epidemiska proportioner i hela regionen och fortfarande eskalerar, med ingen av de 53 medlemsstaterna i regionen för närvarande på väg att nå WHO:s mål för globala icke-smittsamma sjukdomar (NCD) om att stoppa ökningen av fetma till 2025. Rapporten visar att 59 % av de vuxna och nästan 1 av 3 barn (29 % av pojkarna och 27 % av den europeiska regionen flickor) är överviktiga eller lever med fetma. Fetmaprevalensen för vuxna i den europeiska regionen är högre än i någon annan WHO-region utom Amerika. 

Övervikt och fetma är bland de främsta orsakerna till dödsfall och funktionshinder i den europeiska regionen, med nya uppskattningar som tyder på att de orsakar mer än 1.2 miljoner dödsfall årligen, vilket motsvarar mer än 13 % av den totala dödligheten i regionen. 

Fetma ökar risken för många NCDs, inklusive cancer, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes mellitus och kroniska luftvägssjukdomar. Till exempel anses fetma vara en orsak till minst 13 olika typer av cancer, och kommer sannolikt att vara direkt ansvarig för minst 200,000 7 nya cancerfall årligen i regionen, med denna siffra som kommer att öka ytterligare under de kommande åren. Övervikt och fetma är också den ledande riskfaktorn för funktionshinder, vilket gör att 19 % av de totala åren levde med funktionsnedsättning i regionen. Överviktiga människor och de som lever med fetma har drabbats oproportionerligt mycket av konsekvenserna av covid-XNUMX-pandemin. 

Och det är allt från EAPM för nu. Ha det bra och njut av helgen när den kommer...

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend