Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Psykisk hälsa, Ukraina och Afghanistan i hjärtat av World Education Day 2023

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Internationella utbildningsdagen markeras globalt för att öka medvetenheten om utbildningens betydelse och för att uppmuntra lika tillgång till utbildning för alla. I år uppmärksammades den internationella utbildningsdagen den 24 januari och hade särskilt fokus på afghanska kvinnor och flickor.

Europeiska kommissionen och vice ordförande Josep Borrell gjorde ett uttalande inför den internationella utbildningsdagen och erkände att tillgång till utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Europeiska unionen är fortfarande fast besluten att påskynda framstegen mot hållbar utvecklingsmål 4 (SDG 4) om utbildning av hög kvalitet, som den erkänner som en av de mest kraftfulla investeringar som samhällen kan göra i sin framtid.

Men trots ansträngningar från EU har de globala framstegen mot SDG 4 avstannat, och attackerna mot utbildning har ökat över hela världen. I många länder nekas fortfarande flickor, minoriteter, fördrivna barn och flyktingbarn sin rätt till utbildning på grund av systematiska hinder och könsbaserad diskriminering. EU har fördömt alla sådana attacker och har åtagit sig att investera i konkreta, transformativa åtgärder för utbildning, inklusive att öka sina externa investeringar och stödja den FN-sponsrade ungdomsdeklarationen om omvandling av utbildning.

Borell tillade: "Rysslands oprovocerade och omotiverade militära aggression mot Ukraina har resulterat i att minst 3,045 24 utbildningsanläggningar utsatts för bombningar eller beskjutning sedan den 2022 februari XNUMX." Sådana siffror kommer att vara otroligt svåra att ersätta och kommer sannolikt att leda till skadliga långsiktiga effekter på ukrainska barns akademiska och sociala prestationer.

EU gör också betydande ansträngningar för att göra utbildningssystemen anpassade för den digitala tidsåldern och den gröna omvandlingen genom program som Erasmus+ och Horizon Europe. EU investerar också i lärare eftersom de är centrala för att förbättra kvaliteten på lärandet och säkerställa motståndskraftiga utbildningssystem. Fokus måste dock också riktas mot den växande psykiska hälsokrisen både i Europa och i länder som drabbats av krig utomlands.

Förutom EU har UNICEF betonat vikten av att prioritera utbildning för att investera i barn. År 2023 markerar mittpunkten i FN:s 2030-agenda för människor, planet och välstånd, och den internationella utbildningsdagen kräver att man upprätthåller en stark politisk mobilisering kring utbildning och omsätter globala åtaganden till handling.

En central pusselbit för att bygga ett mer motståndskraftigt och effektivt utbildningssystem är att se till att barn har rätt mental sinnesstämning för att lära sig. Psykiska problem kan vara svårare att diagnostisera hos barn, och många går förlorade i systemet. Dessutom är frågor som ångest, depression och PTSD förknippade med krigszoner och fattigdom, vilket innebär att de som har minst tillgång till utbildning och psykisk vård sannolikt är de som har störst behov av det. Trots EU:s åtagande att investera minst 10 % av den totala finansieringen av Global Europe och av dess budget för humanitärt bistånd till utbildning, är finansieringen fortfarande knapp och ytterligare nationella resurser kommer sannolikt inte att gå till utomlands bistånd i den politiska miljön av åtstramningar och inflation på hemmaplan .

Annons

Det finns inte heller några självklara alternativ när det gäller att säkerställa att rätten till utbildning respekteras i fientliga regimer som i Afghanistan, eller i fullt krigsmobiliserade länder som Ukraina.

Som sådan måste man lita på billigare, kortsiktiga lösningar under överskådlig framtid. Att uppmuntra barn och elever att träna regelbundet är avgörande – fysisk aktivitet hjälper till att minska stress och ångest och förbättra humöret. Att träna mindfulness-tekniker som djupandning och meditation kan hjälpa barn att hantera sina känslor och känslor. Även den till synes enkla handlingen att tugga sockerfritt tuggummi kan hjälpa till med mindfulness-meditation genom att fokusera på tuggans verkan och genom att ge stimuli som smak och konsistens att finslipa på.

Att få kontakt med kamrater, ha stödjande vänner och delta i sociala aktiviteter kan hjälpa barn att känna sig sammankopplade och minska känslor av ensamhet och isolering. Medan många föräldrar blir oroliga om deras barn avvisas av sina kamrater, är andra föräldrar ofta sympatiska och villiga att hjälpa till att integrera dem i en ny vängrupp.

Att hitta fritidsaktiviteter som de tycker om och delta i skolklubbar eller lag kan öka självkänslan och ge en känsla av syfte. Forskare har funnit att förbättringen av ångest och depression från sådana aktiviteter är mest djupgående hos pojkar.

Således, även om det är beundransvärt för våra stora institutioner att fokusera på långsiktiga strategier och internationella biståndsfrågor i sina meddelanden, utan medel för att backa upp det, kan man inte låta bli att känna att tanken är något bortkastad. Kanske är det dags för enklare, mer handlingskraftiga meddelanden om mental hälsa som varje barn kan integrera i sina liv.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend