Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Höga cigarettpriser ökar inköpen på svarta marknaden av franska rökare som är dåligt informerade om säkrare alternativ.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En undersökning av 1,000 XNUMX vuxna i Frankrike och har avslöjat att franska medborgare erkänner den olagliga tobakshandeln som ett hot mot deras säkerhet, säkerhet och folkhälsa, även om de inte är medvetna om dess verkliga storlek och om den verkliga kostnaden för statens inkomster. Resultaten presenterades tidigare denna månad i Paris av William Stewart, president för det globala analysföretaget Povaddo, skriver politisk redaktör Nick Powell.

De senaste åren har priset på ett paket cigaretter i Frankrike stigit dramatiskt, till mer än 10 euro, på grund av höjningar av tobaksskatten. Samtidigt har det skett en oroande ökning av antalet rökare som vänder sig till olagliga cigaretter, som nu uppskattas till 29 % av den totala konsumtionen i Frankrike.

Povaddo-undersökningen omfattade 1,000 13 vuxna i vart och ett av 15 EU-länder, men presentationen fokuserade på resultaten för Frankrike, som har den överlägset största olagliga cigaretthandeln i Europa, som står för mer än XNUMX miljarder cigaretter varje år. Den långsiktiga minskningen av antalet franska rökare tycks ha avstannat, med en liten ökning i kontrast till fallande antal på andra håll.

Mer än tre fjärdedelar (77 %) av de tillfrågade franska vuxna medborgarna är inte bara medvetna om att den olagliga tobakshandeln har drabbat den franska statens skatteintäkter; de anser också att den olagliga handeln med tobak och andra nikotinhaltiga produkter utgör en allvarlig risk för säkerhet, säkerhet och folkhälsa i deras eget land (78 %) och i hela EU (80 %).

72 % av de tillfrågade fransmännen är övertygade om att olaglig tobakshandel undergräver ansträngningarna att minska antalet rökare, och 69 % anser att så länge som olagliga cigaretter finns tillgängliga, är alla försök att kontrollera rökbeteendet omintetgjort. 74 % anser att olaglig tobak skapar en väg för barn att bli rökare, och 67 % ser det också som ett hinder som hindrar vuxna att byta till mindre skadliga alternativ.

Povaddo-undersökningen fann också att en stor majoritet av den tillfrågade franska befolkningen (69 %) anser att kampen mot olaglig tobak och nikotinhaltiga produkter är en viktig del av åtgärderna för tobakskontroll. 56 % anser att den nuvarande franska antitobakspolitiken är ineffektiv och inte stöder vuxna rökare.

76 % instämde i att regeringar måste överväga den oavsiktliga konsekvensen av att öka den illegala tobakshandeln när de bestämmer hur nikotinhaltiga produkter ska regleras och beskattas. 83 % ansåg att alltför höga höjningar av tobaksskatten uppmuntrar olaglig tobakskonsumtion, eftersom den svarta marknaden erbjuder tillgång till billigare tobak och produkter som innehåller nikotin.

Annons

Samtidigt visar Povaddo-undersökningen att en majoritet av de franska respondenterna (56 %) har liten eller ingen kunskap om befintliga rökfria alternativ till cigaretter, som e-cigaretter. Knappt 14 % verkar vara bekanta med uppvärmda tobaksprodukter.

"Resultaten av den här undersökningen visar att den franska allmänheten är öppen för en ny politisk strategi för tobakskontroll, eftersom "sluta eller dö"-metoden mot vuxna rökare som är starkt beroende av höjningar av tobaksskatten inte fungerar och faktiskt, skapa andra negativa konsekvenser”, sa William Stewart.

Han fick sällskap i en diskussion om fransk tobakskontroll av Giorgio Rutelli, som är chefredaktör för den italienska folkhälsotidskriften Formiche, samt av Jean-Daniel Lévy, biträdande direktör för Harris Interactive France.

Giorgio Rutelli tillade att trots alla tobakskontrollåtgärder som tillämpas runt om i världen förblir det globala antalet vuxna rökare stabilt. "Därför tror jag att det är nödvändigt att hitta ett nytt, mer effektivt förhållningssätt till de vuxna rökare som inte är villiga att sluta", sa han. ”Länder måste utvärdera vilken roll teknik och alternativa, mindre skadliga produkter spelar i kampen mot rökning. Vuxna rökare som annars inte skulle sluta bör göras medvetna om tillgängliga rökfria alternativ”.

"Vi bör engagera beslutsfattare, forskarsamhället och civilsamhället i en kontinuerlig debatt om en av vår tids viktigaste folkhälsofrågor", tillade han. Jean-Daniel Lévy observerade att Frankrike saknade en kultur för att utvärdera den offentliga politiken. Han trodde att budskap om att sluta röka hade blivit mindre effektiva än de om kost, motion och miljöskydd eftersom höga skatter sågs som att höja statens intäkter, inte som en folkhälsoåtgärd.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend