Anslut dig till vårt nätverk!

Hälso

Mental Health Week belyser "gemenskaper"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inför utmaningar som pandemin, klimatångest och ekonomiska farhågor i samband med levnadskostnadsökningarna i Europa, har det blivit viktigt att både ha en solid förståelse för och aktivt främja mental hälsa och välbefinnande.

Det är de grundläggande målen för den pågående europeiska veckan för mental hälsa, som pågår 22-28 maj och leds av den icke-statliga organisationen Mental Health Europe (MHE) för fjärde året i rad.

Veckan för mental hälsa stöder olika teman under veckan, inklusive mental hälsa för alla, mångfald i hälsa, tillgång till vård, förebyggande och kontroll av kroniska sjukdomar och globala nödsituationer och svar på hälsan, där varje dag har specifika partners som European Observatory on Health Systems and Policies, Association of European Cancer Leagues och World Federation of Public Health Associations.

Mental Health Week stöds också av WHO:s regionalkontor för Europa och Europeiska kommissionens hälsoavdelning, GD SANTE.

Årets tema – ”mentalt friska samhällen” – riktar strålkastarljuset på processen att förstå och lära sig om mental hälsa.

En källa från kommissionen sa till denna webbplats: "Vi måste se på mental hälsa som en aspekt av varje mänsklig upplevelse, påverkad av många faktorer".

Genom att göra information tillgänglig "tidigt, inom familjer, nätverk, skolor och arbetsplatser" och genom att integrera samtal om mental hälsa i de många offentliga fora, kan beslutsfattare hoppas kunna främja det som MHE refererar till som "mentalt friska samhällen", vilket gör det möjligt att att vi alla ska "trivas utan rädsla för stigma eller diskriminering", tillade källan.

Annons

Fokus från MHE på "gemenskap" kan vid första anblicken tyckas vara en slentrianmässig nick i riktning mot aktuella trender och modeord – men detta kunde inte vara längre från sanningen. Vetenskapen visar att samhällsaktiviteter och engagemang kan ge en känsla av tillhörighet, stöd och syfte och kan direkt ta itu med frågor om självvärde, ensamhet och ångest genom att vårda ett mer expansivt stödnätverk för medlemmar i samhället. Dessa aktiviteter kan inkludera allt från hobbygrupper, dansgrupper, sällskap, volontärarbete och idrottsklubbar, till specialgjorda stödgrupper för alkoholism, droger, ensamhet eller dödsfall.

Faktum är att en stor australiensisk studie avslöjade att psykisk ångest minskade med 34 % från att spela fritidssport 1-3 gånger i veckan och med 46 % när man spelade 4 gånger i veckan. Avslappnade sociala miljöer är också starkt förknippade med eliminering av stresshormoner. Träning orsakar frisättning av endorfiner som motverkar stresshormonerna kortisol och adrenalin och effekten har visat sig vara högre i gruppidrotter. Utomhussport innebär också att vara ute och i solen, vilket i sig är starkt förknippat med lugn och fokus via frisättningen av signalsubstansen som kallas serotonin.

I hjärtat av veckans mentala hälsas rapport "Kultur för hälsa" är upptäckten att deltagande konstprojekt möjliggjorde samhällets välbefinnande, främjade ledarskapsförmåga och uppmuntrade människor att ta nya roller och ansvar i sina samhällen.

Samhällsstöd kan hjälpa människor att utöva kognitiv beteendeterapi (KBT). KBT är en behandlingsfokuserad teknik för ångest och depression som uppmuntrar människor att känna igen sina negativa eller felaktiga tanke- och beteendemönster. Även om det finns sätt att träna KBT och andra mindfulness-tekniker med en utövare, eller ensam med hjälp av att tugga sockerfritt tuggummi som hjälper till att minska nivåerna för stresshormonet, eller med en stressboll, finns det ytterligare sociala fördelar med samhällsstöd som är svårare att replikera.

Som en del av veckans program, samarbetar parterna för att vara värd för ett 1.5-timmars onlineevenemang, som kommer att lyfta fram de unika former av stöd som samhällen erbjuder för att främja mental hälsa och välbefinnande för människor i alla åldrar. Evenemanget kommer att innehålla en panel av experter som kommer att diskutera olika sätt på hur samhällen tillhandahåller stöd till psykisk hälsa, inklusive informellt socialt stöd, rådgivning, konstaktiviteter och samhällsomfattande antistigmakampanjer. Evenemanget syftar också till att betona vikten av att utforma gemenskapsutrymmen för att stödja mental hälsa och välbefinnande. Dessa kan omfatta lekplatser och rekreationsområden, men också mer vardagliga drag i vår stadsmiljö.

Dessutom kommer evenemanget att ta upp behovet av en omfattande förståelse för de sociala, kulturella och relationella faktorer som påverkar mental hälsa. Som det står i MHE:s policyrekommendationer, "även om det kan vara lättare att agera utifrån individuella färdigheter, är detta inte tillräckligt för att uppnå god mental hälsa för alla". MHE hävdar att strukturella förändringar måste införas för att förbättra skyddsfaktorer och mildra riskfaktorer relaterade till de bredare socioekonomiska och miljömässiga bestämningsfaktorerna för psykisk hälsa. Genom att erkänna och ta itu med dessa faktorer kan ett "gemenskapsbaserat nätverk av formellt och informellt stöd" upprättas, vilket säkerställer att mentalvårdstjänster och resurser är tillgängliga, inkluderande och effektivt tillgodoser de olika behoven hos individer över hela Europa.

Dessutom ska de digitala gemenskapernas roll i att tillhandahålla stöd erkännas lika för alla andra gemenskaper, vilket ger online-samlingar och online-gemenskaper representation och tillgång, i hopp om att online-gemenskaper kan utnyttjas för att lindra den psykiska hälsokrisen. Dessa grupper kan inkludera spelgrupper, fanklubbar online, bloggar eller innehållsskapares onlineföljare. Även om sammankomsten av människor kan vara virtuell, är effekterna på mental hälsa mycket verkliga.

Den spanska socialdemokratiska parlamentsledamoten Estrella Dura, som sitter i utskottet för sysselsättning och sociala frågor i Europaparlamentet, säger att ”tålighet inte kan betraktas endast som en egenskap hos individen; det måste betraktas som en egenskap hos samhället.” Denna känsla, och den politiska tyngdpunkten för evenemanget, lutar verkligen mot mer statligt ingripande inom många politikområden i mental hälsas namn. Till exempel kommer ett sysselsättningsseminarium med European Youth Forum denna fredag ​​(26 maj) att argumentera för att obetalda praktikplatser bör förbjudas, delvis på grund av den upplevda kostnaden för psykisk hälsa.

Det kommer att förbli viktigt att intressenter utanför nätverket av icke-statliga organisationer för mental hälsa inkluderas i dessa viktiga samtal framöver, annars kan evenemang som Mental Health Week kämpa för att få stöd från företag, välgörenhet och andra kraftfulla katalysatorer för positiv förändring.

slutar

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend