Anslut dig till vårt nätverk!

Hälso

Att ignorera bevisen: Hindrar "konventionell visdom" kampen mot rökning?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är en fråga som Europeiska kommissionen inte verkar kunna svara på. Hålls kampanjen för att stoppa människor från att röka cigaretter av en impuls att förbjuda alla tobaksprodukter? Bevisen tyder på att nikotinbaserade alternativ till rökning, som e-cigaretter, har en viktig roll att spela, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det stora argumentet om cigarettrökning är i själva verket över. Ingen antyder fortfarande att rökning inte är en extremt skadlig aktivitet och alla är överens om att alla som fortfarande röker ska sluta. Människor som aldrig har rökt ska absolut inte börja och det gäller särskilt ungdomar, som inte ska få smak för nikotin från e-cigaretter och andra substitut.

Tyvärr finns det en frestelse på vissa håll att göra ett språng från den konsensus och föra ett argument som går ut på att säga "allt dåligt, så låt oss förbjuda det" eller åtminstone göra det enormt dyrt genom beskattning. Det skapar en affärsmöjlighet för tobakssmugglare, särskilt om rökare inte ens erbjuds chansen att byta till mycket säkrare substitut.

Men brigaden "förbjud allt" har blivit mycket inflytelserik. European Health and Digital Executive Agency har nyligen kommit överens om ett kontrakt på 3 miljoner euro för att stödja att minst 95 % av befolkningen slutar tobak till 2040. Det enda anbudet kom från ett konsortium som inkluderar, i en rådgivande roll, European Network for Smoking Prevention (ENSP), som är emot alternativa produkter.

ENSP förnekar all intressekonflikt när det gäller att tillhandahålla teknisk och vetenskaplig expertis till konsortiet. Den svenska parlamentsledamoten Sara Skyttedal ställde dock en fråga till EU-kommissionen och frågade om den såg någon risk för intressekonflikter genom att involvera ENSP. Hon uppgav att den "lobbyr på kommissionen om tobakspolitik och förespråkar ett totalt förbud mot säkrare nikotinprodukter".

Det var en prioriterad fråga som kommissionen förväntas svara inom tre veckor. Den lämnades in den 17 april men utan att något svar publicerades i slutet av maj. Kommissionen kan naturligtvis peka på sitt krav på att alla intressekonflikter ska deklareras och på sina regler om insyn och öppenhet.

Sverige är det enda medlemslandet där cigarettrökning har sjunkit under 5 %, en prestation som tillskrivs tillgången på det traditionella svenska alternativet snus. Det är en tobaksprodukt som inte röks utan placeras under överläppen och som medför en mycket lägre risk för cancer, inklusive muncancer.

Annons

En annan svensk parlamentsledamot, Jessica Polfjard, har krävt att snus och andra orala produkter ska finnas tillgängliga i hela EU, eftersom de är i Sverige. Hon sa att de skulle "spela en viktig roll i att tillhandahålla substitut för vanliga cigaretter och andra mer skadliga produkter".

I ett tal nyligen bekräftade VD:n för Philip Morris International (PMI), Jacek Olczak, sitt engagemang för att få ut sitt företag från cigarettbranschen men påpekade att "ju snabbare jag går, desto fler människor skriker på mig". Han sa att PMI:s uppdrag var tydligt, "att minska rökning genom att ersätta cigaretter med mindre skadliga alternativ", och tillade att "cigaretter hör hemma på museer".

Olczak sa att det inte borde vara några misstag i det faktum att människor som aldrig har använt tobak eller nikotin, särskilt minderåriga, inte bör använda alternativ till cigaretter. "Och det råder ingen tvekan om att sluta helt; eller ännu bättre, att aldrig börja, är det bästa valet.”

Men han hävdade att det var dags att titta på verkliga exempel, som Sverige. Man uppskattade att 350,000 XNUMX rökningsrelaterade dödsfall bland män varje år hade kunnat undvikas i resten av EU om det hade matchat Sveriges tobaksrelaterade dödlighet.

Efter att liknande uppvärmda tobaksprodukter som svenskt snus introducerades i Japan 2014, skedde en aldrig tidigare skådad minskning av vuxna som röker cigaretter under de kommande fem åren. I Singapore, där rökfria alternativ är förbjudna, har försäljningen av cigaretter ökat. "Att inte fatta ett evidensbaserat beslut om rökfria produkter idag är ett beslut med konsekvenser", avslutade Olczak.

Jancek Olczak höll sitt tal i London, där den brittiska regeringen har fastställt en "Swap to Stop"-policy som syftar till att uppnå ett rökfritt England till 2030. Ministern för primärvård och folkhälsa, Neil O'Brien, har satt ut en strategi som riktar sig till rökare genom att främja vaping men också syftar till att stoppa e-cigaretter som används av barn.

En arbetsgrupp för handelsstandarder kommer att slå ner på olaglig vapeförsäljning, särskilt till de under 18 år, med 3 miljoner pund för att finansiera en "flygande trupp" som kommer att upprätthålla lagen. Det kommer att finnas en efterlysning av bevis för att ta itu med ungdomsvaping. Det kommer också att hållas en konsultation om att tvinga cigaretttillverkare att ge råd om att sluta inuti förpackningar.

Samtidigt kommer en miljon vaping-startkit att erbjudas till vuxna rökare som får tillgång till National Health Services system för rökavvänjning. Fokus kommer att ligga på de mest eftersatta samhällena. Gravida kvinnor kommer att få ett ekonomiskt incitament att sluta röka, i form av shoppingkuponger värda upp till 400 pund.

Ministern sa att den brittiska regeringen skulle "se på var vi kan gå utöver vad EU:s tobaksdirektiv tillåter". Han uteslöt också ett fullständigt rökförbud för alla födda efter ett visst datum, och föredrar ett tillvägagångssätt baserat på "personligt val och erbjudande om hjälp".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend