Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Ledamöterna uppmanar EU att anta den svenska skademinskningsmodellen

DELA MED SIG:

publicerade

on

På World No Tobacco Day uttryckte Europaparlamentets ledamöter sin oro över EU:s syn på rökavvänjning och betonade behovet av ett förnuftigt, riskbaserat synsätt, i enlighet med den svenska rökfria politiken. Ledamöterna Charlie Weimers och Johan Nissinen efterlyste ett mer öppet förhållningssätt till skademinskning i EU vid presskonferensen i Bryssel, som arrangerades av World Vapers' Alliance.

”Det svenska fallet presenterar den tredje och sista avgörande pelaren i argumentet för skademinskning. Vetenskapen, konsumenternas erfarenhet och nu det svenska exemplet bevisar att skademinskning fungerar för att uppnå ett rökfritt samhälle. Nu har vi ett obestridligt fall att den EU-omfattande förordningen måste vara riskbaserad och evidensstödd”, säger Michael Landl, chef för World Vapers' Alliance.

"Policin bör vara evidensbaserad. WHO kommer snart att klassa Sverige som Europas första rökfria land på grund av skadereducerande policy och utbredd användning av snus. Sverige har ett brett utbud av skadereducerande produkter: vi har snus, nikotinpåsar, vaping, etc. . Människor får ett val!" kommenterade MEP Charlie Weimers. ”Sverige minskar skadorna och det fungerar väldigt bra”, avslutade parlamentsledamoten Weimers.

För att förstärka effekten av den svenska modellen sa MEP Johann Nissinen: "Det är klart att rökning dödar, och vi måste göra allt vi kan för att förhindra dessa onödiga dödsfall. Sverige är det bästa exemplet på hur detta är möjligt, nämligen med ett pragmatiskt skadereducerande synsätt. Det är det enda landet i EU där snus är lagligt och populärt och 18 % av befolkningen använder det. Att äta snus istället för cigaretter räddade många svenska liv. Det är dags att EU-kommissionen förväntar sig denna verklighet och börjar agera därefter.”

”Snus har använts sedan 1800-talet, så vi har mer än tvåhundra år av en fallstudie som visade att tobaksreducering fungerar. Snus är ett utmärkt sätt att fortsätta att konsumera nikotin utan skadliga kemikalier du tar från de traditionella brännbara cigaretterna”, säger Carissa Düring, direktören för de hänsynsfulla tjuvskyttarna. "Många länder i Europa försöker överreglera eller förbjuda alternativa nikotinprodukter. Politiker tror att ett förbud mot något kommer att få dem att försvinna. Vi vet att det inte är sant."

"World No Tobacco Day är en sorglig påminnelse om att det behövs ett nytt tillvägagångssätt i kampen mot rökning. Istället för att bekämpa mindre skadliga alternativ som vaping eller påsar, måste EU börja acceptera verkligheten: skademinskning fungerar! Bara med skademinskningsstrategin som en central del av den nya tobaksproduktförordningen, så att EU kan uppnå sina rökfria mål före målet”, avslutade Landl.

Efter presskonferensen stod World Vapers' Alliance värd för en installation som heter Beat Smoking Like The Swedes, där vikingar tömde den 5 meter höga cigaretten som en symbol för den svenska framgången att nå rökfri status.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend