Anslut dig till vårt nätverk!

Hälso

Framtidens arbete vs psykisk hälsa och jobbkvalitet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Digitaliseringen gör arbetstiden mer "atomiserad" och "punkterad", varnar ny studie

ny forskning – genomförd av ETUI för EU27 och med hjälp av European Job Quality Index – kastar nytt ljus över riskerna för arbetarnas hälsa och välbefinnande i samband med digitaliseringen av deras arbetsplatser. Analysen visar att de datoriserade systemens inverkan på arbetet inkluderar mer oförutsägbara, hektiska och intensiva arbetsrytmer, såväl som intrång av betalt arbete utanför dess gränser, längre arbetstider och en sämre balans mellan arbete och privatliv. Den utforskar också skillnaderna i fråga om jobbkrav och resurser mellan digitaliserade och icke-digitaliserade arbetsmiljöer i liknande jobb.

Digitalisering är en av de främsta drivkrafterna för förändringar på dagens arbetsmarknader i utvecklade samhällen, eftersom digital teknik i allt högre grad genomsyrar jobb över hela spektrumet av sektorer och yrken. Det finns en växande konsensus om dess omvandlande effekter på sysselsättningsstrukturen. Men vilken inverkan har digitaliseringen haft på kvaliteten på jobben och arbetstagarnas upplevelser på jobbet? Den digitala revolutionen tenderar att förknippas med olika positiva processer, som att uppgradera arbetarnas kompetens eller att befria dem från vardagliga, farliga eller obehagliga uppgifter, ändå visar denna nyligen publicerade forskning ett annat ansikte av revolutionen.

"Resultaten avslöjar digitaliseringens störande inverkan på många delar av arbetsorganisationen, framför allt på arbetstiden", förklarar Agnieszka Piasna, seniorforskare vid ETUI och författare till studien. "I takt med att datoriserade system i allt högre grad påverkar vad människor gör på jobbet, blir arbetstiden mer "atomiserad" och "avbruten", vilket innebär att den är mer oförutsägbar, hektisk och intensiv. Detta gör det möjligt för arbetsgivare att minska antalet betalda arbetade timmar och nära koppla arbetsbelastningen till personalnivån, vilket allt driver ner arbetarnas löner. Arbetare står i linje och säkerställer tillförlitligheten i arbetskraftsutbudet genom att utöka deras tillgänglighet. Med andra ord, arbetare ägnar mer tid åt att arbeta än vad de får betalt för.'

Resultaten utmanar uppfattningen att digitalisering generellt leder till större autonomi för arbetare och visar att varje ökning av arbetarnas handlingsfrihet är resultatet av sammansättningsfaktorer snarare än teknikens direkta inverkan på deras arbete. Det är särskilt oroande att frilansare, som anses vara en relativt sårbar grupp när det gäller att ha få skydd och begränsad tillgång till arbetstagarnas rättigheter, och som är särskilt utsatta för att arbeta med ny teknik, faktiskt lider förlust av autonomi till följd av digitaliseringen. . Detta resonerar med vad som observeras i plattformsekonomin och onlinespelningsarbete.

Studien visar också på ett komplext samband mellan penetrationen av datoriserade system på arbetsplatsen och arbetarnas resurser och förhandlingsstyrka. Digitalisering är till exempel förknippat med större inkomsttrygghet (mätt som förutsägbarheten av inkomster) och bättre karriärmöjligheter men samtidigt med mindre anställningstrygghet.

Bakgrund

Annons

Denna nya ETUI-studie är baserad på jämförande data över gränserna för alla EU27-medlemsstater (från European Working Conditions Telephone Survey, EWCTS) för att identifiera och mäta digitaliseringens inverkan på arbetstid, arbetsintensitet och jobbkrav och resurser.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend