Anslut dig till vårt nätverk!

Hälso

Kommissionen välkomnar en överenskommelse om starkare globala hälsosäkerhetsregler

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har välkomnat överenskommelsen om de reviderade internationella hälsoföreskrifterna, som nåddes vid Världshälsoförsamlingen i Genève den 1 juni. Världshälsoförsamlingen samlade över 190 länder, inklusive alla EU:s medlemsstater, som tillsammans antog ett ambitiöst paket med ändringar av de internationella hälsoföreskrifterna, efter två år av intensiva förhandlingar.


De internationella hälsoföreskrifterna är en juridiskt bindande uppsättning internationella regler för att hantera globala hälsokriser, som man kom överens om för nästan 20 år sedan. Covid-19-pandemin avslöjade det akuta behovet av att förstärka detta ramverk för moderna verkligheter. Dagens avtal markerar ett betydande framsteg i hur länder runt om i världen arbetar tillsammans för att förbereda sig för och reagera på stora hälsohot.

Stella Kyriakides, kommissionsledamot med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, sade att hon varmt välkomnade avtalet, som uppfyller ett av huvudmålen i EU:s globala hälsostrategi och avsevärt stärker den externa dimensionen av Europeiska hälsounionen. "Detta är en signal om att internationell solidaritet och samarbete i viktiga hälsofrågor förblir stark", sa hon.

"Som vi alla har sett under de senaste åren, respekterar de stora hälsoutmaningarna som vi står inför idag inte gränser, och multilaterala lösningar är det enda sättet att möta dem. Vi måste bygga vidare på dagens framgångsrika resultat och fortsätta att stärka den globala hälsoarkitekturen, för att skydda människor över hela världen”.

Genom att stärka reglerna är målet att förbättra hanteringen av folkhälsokriser av internationellt intresse och att bättre skydda alla medborgare från allvarliga gränsöverskridande hälsohot – en nyckelprioritering i EU:s globala hälsostrategi. Den reviderade IHR kommer att hjälpa länder att förebygga och reagera på akuta folkhälsorisker och förbättra den globala hälsosäkerhetsarkitekturen.


Kommissionen har också välkomnat Världshälsoförsamlingens överenskommelse om att fortsätta förhandlingarna om pandemiavtalet med målet att nå konsensus vid nästa världshälsoförsamling i maj 2025. EU förblir engagerat i förhandlingarna, som kommer att bygga på de påtagliga framstegen. gjort under de senaste två åren, och kommer att fortsätta arbeta med alla partners och intressenter i syfte att skapa en starkare, mer motståndskraftig och mer rättvis global hälsoarkitektur för framtiden, där besluten styrs av stater som är parter i avtalet.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend