Anslut dig till vårt nätverk!

Cancer

Skydda människor från cancerframkallande kemikalier på jobbet 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Cancer är kopplat till mer än hälften av alla arbetsrelaterade dödsfall i EU. Lär dig mer om EU:s regler för att skydda människor från cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen, Samhället.

För att ytterligare minska risken för att arbetare blir sjuka röstade parlamentsledamöterna för uppdatering EU:s regler om begränsning av skadliga ämnen på arbetsplatsen den 17 februari 2022. Nya regler kommer att utöka tillämpningsområdet för direktivet om cancerframkallande eller mutagena ämnen i arbetet till att omfatta ämnen som är skadliga för den reproduktiva hälsan.

Reglerna fastställer exponeringsgränser för akrylnitril och nickelföreningar och en lägre exponeringsgräns för befintligt ämne bensen. Parlamentet nådde en överenskommelse med rådet om att inkludera kravet på att vårdpersonal som hanterar farliga produkter är bättre utbildade och har bett EU-kommissionen att ta fram en lista över produkter och riktlinjer för hanteringen av dem senast i slutet av 2022.

Läs mer om hur EU bekämpar cancer.

Under 2017 satte parlamentsledamöterna exponeringsgränser för ytterligare 11 cancerframkallande ämnen under den första revideringen av 2004 års direktiv för att begränsa skadliga ämnen på arbetsplatsen.

Under 2018 antog de ännu strängare regler, inklusive exponeringsgränsvärden för ytterligare åtta cancerframkallande ämnen, vare sig de andas in eller hanteras. Dessa ämnen omfattade dieselångor och använd motorolja. Den kommer också att inkludera hudbeteckningar för dessa ämnen, som används för att varna för de potentiella hälsoeffekter som är förknippade med hudpenetration.

Under 2019 uppdaterades reglerna igen för att lägga till exponeringsgränser för fem kemikalier som används i sektorer som nickel-kadmiumbatteritillverkning, zink- och kopparsmältning, laboratorier, elektronik, begravningar, bygg-, sjukvård, plast och återvinningssektorer.

Annons

Bättre skydd mot asbest

Mellan 30,000 90,000 och 20 2021 människor dör i EU varje år på grund av exponering för asbest. I en resolution som antogs den XNUMX oktober XNUMX kräver parlamentet en Europeisk strategi för avlägsnande av all asbest och förbättring av befintliga regler för att bättre skydda arbetstagare i riskzonen. Ledamöterna vill sänka exponeringsgränsen från 0.1 fibrer/cm3 till 0.001 fibrer/cm3 och införa obligatorisk screening och borttagning av asbest innan renoveringar kan påbörjas. De vill också se till att alla yrkessjukdomar erkänns, så att offer kan få anständig ersättning.

Cancer på arbetsplatsen

Cancer är den främsta orsaken till arbetsrelaterade dödsfall i EU. Varje år 53 % kan kopplas till cancer, 28 % till cirkulationssjukdomar och 6 % till luftvägssjukdomar. De vanligaste typerna av arbetsrelaterade cancerformer är lungcancer, mesoteliom (orsakad av exponering för asbestpartiklar) och cancer i urinblåsan. Enligt Världshälsoorganisationen är en av tio dödsfall i lungcancer nära relaterad till risker på arbetsplatsen.

Sektorer som är särskilt drabbade är byggsektorn, kemikalietillverkare, fordons- och möbelindustri, livsmedelsproducenter, textiltillverkare, träbearbetningsindustrin och hälsovårdssektorn.

Läs mer om hur EU förbättrar arbetstagarnas rättigheter och arbetsvillkor och vad EU gör för folkhälsan.

Upptäck mer om hur parlamentet bekämpar cancer 

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend