Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Coronavirus: Kommissionen föreslår att samordningen av säkra resor i EU ska stärkas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har föreslagit att uppdatera reglerna för samordning av säker och fri rörlighet i EU, som infördes som svar på covid-19-pandemin.

Sedan sommaren har vaccinupptaget ökat avsevärt och EU:s digitala covid-certifikat har rullats ut framgångsrikt, med mer än 650 miljoner certifikat utfärdade hittills. Samtidigt fortsätter den epidemiologiska situationen i EU att utvecklas och vissa medlemsstater vidtar ytterligare folkhälsoåtgärder, inklusive administrering av boostervacciner. Med hänsyn till alla dessa faktorer föreslår kommissionen ett starkare fokus på en ”personbaserad” strategi för reseåtgärder och en standardperiod för godkännande av vaccinationsintyg på 9 månader sedan den primära vaccinationsserien. 9-månadersperioden tar hänsyn till vägledningen från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) om administrering av boosterdoser från och med 6 månader, och föreskriver en ytterligare period på 3 månader för att säkerställa att nationella vaccinationskampanjer kan anpassas och medborgare kan få tillgång till boosters.

Kommissionen föreslår också uppdateringar av EU:s trafikljuskarta. samt ett förenklat förfarande för nödbroms. 

Kommissionen föreslår också i dag att uppdatera reglerna om externa resor till EU [pressmeddelande tillgängligt från 14:15].

Didier Reynders, kommissionsledamot med ansvar för justitiefrågor, sade: "Sedan pandemins början har kommissionen varit fullt aktiv för att hitta lösningar för att garantera säker fri rörlighet för människor på ett samordnat sätt. Mot bakgrund av den senaste utvecklingen och vetenskapliga bevis föreslår vi en ny rekommendation som ska antas av rådet. Baserat på vårt gemensamma verktyg, EU Digital COVID-Certificate, som har blivit en riktig standard, går vi över till ett "personbaserat" tillvägagångssätt. Vårt huvudmål är att undvika divergerande åtgärder inom EU. Detta gäller även frågan om boosters, som kommer att vara avgörande för att bekämpa viruset. Bland andra åtgärder föreslår vi idag att rådet kommer överens om en standardgiltig giltighetstid för vaccinationsintyg som utfärdas efter primärserien. Att komma överens om detta förslag kommer att vara avgörande för de kommande månaderna och skyddet av den säkra fria rörligheten för medborgarna.”

Stella Kyriakides, kommissionsledamot med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet lade till:  "EU:s digitala covid-certifikat och vår samordnade strategi för reseåtgärder har i hög grad bidragit till säker fri rörlighet, med skyddet av folkhälsan som vår prioritet. Vi har vaccinerat över 65 % av EU:s totala befolkning, men det räcker inte. Det finns fortfarande för många människor som inte är skyddade. För att alla ska kunna resa och leva så säkert som möjligt måste vi nå betydligt högre vaccinationsfrekvenser – omgående. Vi behöver också stärka vår immunitet med boostervacciner. Med hänsyn till vägledningen från ECDC, och för att tillåta medlemsstaterna att anpassa sina vaccinationskampanjer och för att medborgarna ska få tillgång till boosters, föreslår vi en standardperiod för godkännande av vaccinationsintyg. Samtidigt måste vi fortsätta att starkt uppmuntra alla att fortsätta att respektera folkhälsoåtgärder. Våra masker måste sitta kvar."

Viktiga uppdateringar till den gemensamma strategi för reseåtgärder inom EU som kommissionen föreslagit är:

Annons
  • Fokusera på ett "personbaserat förhållningssätt": en person som har ett giltigt EU Digital Covid-certifikat ska i princip inte vara föremål för ytterligare restriktioner, såsom tester eller karantän, oavsett avreseort i EU. Personer utan ett digitalt EU-covid-certifikat kan behöva genomgå ett test som utförs före eller efter ankomst.
  • Standardgiltighet för vaccinationsintyg: För att undvika divergerande och störande tillvägagångssätt föreslår kommissionen en standardperiod för godkännande på nio månader för vaccinationsintyg som utfärdas efter att den primära vaccinationsserien har slutförts. 9-månadersperioden tar hänsyn till vägledningen från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) om administrering av boosterdoser från och med 6 månader, och föreskriver en ytterligare period på 3 månader för att säkerställa att nationella vaccinationskampanjer kan anpassas och medborgare kan få tillgång till boosters. Detta innebär att medlemsstaterna i samband med resor inte bör vägra ett vaccinationsintyg som har utfärdats mindre än 9 månader efter administreringen av den sista dosen av primärvaccinationen. Medlemsstaterna bör omedelbart vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa tillgång till vaccination för de befolkningsgrupper vars tidigare utfärdade vaccinationsintyg närmar sig gränsen på nio månader.
  • Booster skott: Än så länge finns det inga studier som uttryckligen behandlar effektiviteten av boosters vid överföring av covid-19 och därför är det inte möjligt att fastställa en acceptperiod för boosters. Med tanke på de nya uppgifterna kan det dock förväntas att skyddet från boostervaccinationer kan vara längre än det som följer av den primära vaccinationsserien. Kommissionen kommer noga att övervaka nya vetenskapliga bevis i denna fråga. På grundval av sådana bevis kan kommissionen vid behov föreslå en lämplig godkännandeperiod även för vaccinationsintyg som utfärdas efter en booster.
  • EU-trafikljuskartan är anpassad: kombinera nya fall med en regions vaccinupptagning. Kartan skulle främst vara i informationssyfte, men skulle också tjäna till att samordna åtgärder för områden med särskilt låg ('grön') eller särskilt hög nivå ('mörkröd') av virusets cirkulation. För dessa områden skulle särskilda regler gälla med undantag från den ”personbaserade metoden”. För resenärer från "gröna" områden bör inga restriktioner tillämpas. Resor till och från "mörkröda" områden bör avskräckas, med tanke på det höga antalet nya infektioner där, och personer som varken är vaccinerade eller har återhämtat sig från viruset bör behöva genomgå ett test före avresan och karantän efter ankomst (med särskilda regler för viktiga resenärer och barn under 12 år).
  • Undantag från vissa reseåtgärder: bör gälla för gränspendlare, barn under 12 år och nödvändiga resenärer. Listan över nödvändiga resenärer bör minskas eftersom många resenärer som ingår i den aktuella listan har haft möjlighet att vaccineras under tiden.
  • Förenklat förfarande för nödbroms: det nödförfarande som är avsett att fördröja spridningen av eventuella nya covid-19-varianter eller åtgärda särskilt allvarliga situationer bör förenklas och mer operativt. Den skulle innefatta en anmälan från medlemsstaterna till kommissionen och rådet och ett rundabordssamtal vid rådets integrerade politiska krishantering (IPCR).

För att ge tillräckligt med tid för att det samordnade tillvägagångssättet ska genomföras, föreslår kommissionen att dessa uppdateringar ska tillämpas från och med den 10 januari 2022.

Bakgrund

Den 3 september 2020 gjorde kommissionen ett förslag till rådets rekommendation att se till att alla åtgärder som vidtas av medlemsstaterna och som begränsar den fria rörligheten på grund av coronavirus-pandemin samordnas och tydligt kommuniceras på EU-nivå.

Den 13 oktober 2020 åtog sig EU:s medlemsstater att säkerställa mer samordning och bättre informationsutbyte genom att anta rådets rekommendation.

Den 1 februari 2021 antog rådet a första uppdateringen till rådets rekommendation, som införde en ny färg, "mörkröd", för kartläggning av riskområden och fastställde strängare åtgärder som tillämpas på resenärer från högriskområden.

Den 20 maj 2021 ändrade rådet rådets rekommendation att tillåta icke-nödvändiga resor för fullt vaccinerade personer, samt att stärka åtgärderna för att begränsa spridningen av varianter av oro.

Den 14 juni 2021 antog parlamentet och rådet förordningen om upprättande av EU Digital COVID-certifikat ramverk. För att på bästa sätt kunna använda EU:s digitala covid-certifikat antog rådet samma dag en andra uppdateringen till rådets rekommendation om undantag från reserestriktioner för helt vaccinerade och tillfrisknade personer.

Sedan juni 2021 har utbyggnaden av EU:s digitala covid-certifikat fortskridit i snabb takt. På 18 oktober 2021, utfärdade kommissionen den första rapporten om EU Digital COVID-certifikat system, ett allmänt tillgängligt och tillförlitligt accepterat verktyg för att underlätta fri rörlighet under covid-19-pandemin.

Mot bakgrund av denna utveckling, den gemensamma strategi som fastställdes i rådet Rekommendation (EU) 2020/1475 bör anpassas ytterligare, vilket också var en begäran från Europeiska rådet i sin slutsatser av den 22 oktober 2021.

Parallellt, som gjort för EU DCC-förordningen, kom kommissionen antog idag ett förslag som även omfattar tredjelandsmedborgare som lagligen vistas i EU och tredjelandsmedborgare som lagligen har rest in på en medlemsstats territorium, som får röra sig fritt inom alla andra medlemsstaters territorier under högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod. Den senaste informationen om reseregler som meddelats av medlemsstaterna finns tillgänglig på Öppna EU-webbplatsen igen.

Mer information

Frågor och svar om kommissionens nya förslag till rådets rekommendation för att underlätta säker fri rörlighet under covid-19-pandemin

Faktablad om kommissionens nya förslag för att säkerställa samordning av säkra resor i EU

Faktablad COVID-19: Resor och hälsoåtgärder i EU

Förslag till a Rådets rekommendation om en samordnad strategi för att underlätta säker fri rörlighet under covid-19-pandemin och som ersätter rekommendation (EU) 2020/1475

EU:s digitala covid-certifikat: en global standard med mer än 591 miljoner certifikat

Öppna EU igen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend