Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

EPP efterlyser säkrare, snabbare och effektivare godkännande av vacciner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EPP-gruppen vill att Europeiska unionen ska bli en sann hälsounion med fler hälsobefogenheter. För detta ändamål kommer EPP-gruppen i dag att rösta för mer resurser till Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för att förhindra brist på kritiska läkemedel och medicintekniska produkter. Dessutom kommer kliniska prövningar att göras mer transparenta, så att EMA kommer att kunna godkänna läkemedel, inklusive vacciner, snabbare, utan att hindra deras säkerhet.

"Covid-pandemin visade oss att även något så komplicerat som att utveckla och godkänna ett vaccin är möjligt på relativt kort tid, om våra forskare lämnas att arbeta till fullo. Det är därför EPP-gruppen drivit på för den så kallade rullande granskning, en process för att granska data när de blir tillgängliga från pågående studier, för att bli ett standardarbetsverktyg inom EMA. Vi måste dra nytta av en positiv erfarenhet från covid-pandemin, när detta sätt att arbeta har visat sig vara framgångsrikt. Vi vill ha EMA att samordna kliniska prövningar bättre i framtiden", sa Cristian Silviu Bușoi, ledamot av Europaparlamentet, EPP-gruppens förhandlare av den nya lagen.

"Vi kan inte gå tillbaka till saker som de var förr. EMA måste få befogenheter och finansiering för att tillämpa denna arbetsmetod för alla läkemedel i framtiden, även när det inte finns någon hälsonödsituation", tillade han.

"Vi måste också se till att europeiska sjukhus aldrig står inför ett medicinskt stillastående eftersom de får slut på livräddande mediciner som antibiotika på grund av brist på avgörande ingredienser som produceras i Indien eller Kina. De europeiska medborgarnas hälsa måste alltid vara vår första prioritet. Det Det är därför vi behöver en starkare och bättre förberedd EMA", säger Peter Liese MEP, EPP-gruppens talesman för hälsa.

Europaparlamentet förväntas bekräfta en överenskommelse i eftermiddag som nåddes mellan medlemsstaterna och Europaparlamentet om lagen i oktober förra året.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend