Anslut dig till vårt nätverk!

Funktionshinder

EESK välkomnar EU: s strategi för handikapprättigheter men identifierar svagheter som bör åtgärdas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) hyllar den nya EU-strategin för funktionshindrade som ett steg framåt i genomförandet av FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (UNCRPD). Strategin har tagit med många av de förslag som föreslagits av EESK, den europeiska handikapprörelsen och det civila samhället. Förslagen inkluderar fullständig harmonisering av den nya agendan och förstärkt tillsyn på EU-nivå av dess tillämpning. EESK är emellertid bekymrad över urholkningen av de bindande åtgärderna och den hårda lagstiftningen som genomför strategin.

Vid sin plenarsession den 7 juli antog EESK yttrandet Strategi för personer med funktionsnedsättning, där den tog sitt tag på Europeiska kommissionens nya strategi, som skulle förbättra livet för cirka 100 miljoner européer med funktionsnedsättning under det kommande decenniet.

Trots att den nya strategin beskrevs som prisvärt och mer ambitiöst än sin föregångare, var EESK orolig för utsikterna till dess sunda genomförande. Det beklagade också avsaknaden av konkreta och specifika åtgärder för att stoppa diskriminering av kvinnor och flickor med funktionsnedsättning.

Annons

"Handikappstrategins strategi kan främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning i EU och har potential att uppnå verklig förändring, men detta beror helt på hur väl den genomförs och hur ambitiös de enskilda åtgärderna är. Den har tagit med sig förslag från EESK och handikapprörelsen. Det saknar dock ambition i bindande lagstiftning, "sade föredraganden för yttrandet, Ioannis Vardakastanis.

"Vi måste förvandla ord till handlingar. Om Europeiska kommissionen och medlemsstaterna inte är ambitiösa i att driva på åtgärder som utmanar status quo, kan strategin mycket väl vara mindre än förväntningarna hos cirka 100 miljoner personer med funktionsnedsättning inom EU. "varnade han.

EU: s återhämtnings- och motståndskraftsfacilitet (RRF) bör vara starkt kopplad till EU: s handikappstrategi och hjälpa personer med funktionsnedsättning att återhämta sig från pandemins effekter, eftersom de var bland de mest drabbade. Kopplingen till genomförandet och övervakningen av handlingsplanen för EU: s pelare för sociala rättigheter bör också säkerställas och maximeras, sade EESK i yttrandet.

Annons

Tillräckliga mänskliga och ekonomiska resurser bör tillhandahållas för det nuvarande övervakningssystemet för EU: s åtgärder som rör UNCRPD. EESK rekommenderade starkt att Europeiska kommissionen tittar på hur EU-institutioner och medlemsstater kan samarbeta för att bättre inkludera funktionshindrade genom att granska den befintliga kompetensförklaringen och ratificera det valfria protokollet till UNCRPD. Dessa steg kommer att ge EU ett mer avgörande yttrande i medlemsstaternas efterlevnad av UNCRPD-bestämmelserna. Kommissionen måste också vara beslutsam i att motsätta sig planer för investeringar som strider mot UNCRPD, såsom investeringar i institutionella vårdmiljöer.

EESK efterlyste särskilda åtgärder för att tillgodose behoven hos kvinnor och flickor med funktionsnedsättning genom ett flaggskeppsinitiativ under andra hälften av EU: s strategi för handikapprättigheter för att säkerställa att könsdimensionen inkluderades. Fokus på kvinnor bör inkludera en dimension av könsvåld och kvinnor som informella vårdgivare av släktingar med funktionsnedsättning.

EESK var nöjd med att se förslaget till ett resurscenter som heter AccessibleEU, ett av flaggskeppsinitiativen i den nya strategin, även om det inte motsvarade EESK: s begäran om en EU-styrelse med bredare befogenheter. Målet med AccessibleEU skulle vara att samla nationella myndigheter som ansvarar för att genomföra och tillämpa tillgänglighetsregler och tillgänglighetsexperter och yrkesverksamma och övervaka genomförandet av EU-lagar som ger tillgänglighet. Kommissionen måste vara tydlig och transparent om hur den planerar att finansiera och bemanna byrån och hur den kommer att se till att personer med funktionsnedsättning är representerade, betonade EESK.

EESK stöder starkt flaggskeppsinitiativet om EU: s handikappkort och anser att det har potential att främja stora förändringar. Det beklagar dock att det ännu inte finns något åtagande om hur man kan säkerställa att det erkänns av medlemsstaterna. Kommittén betonar behovet av att handikappkortet genomförs genom en förordning som gör det direkt tillämpligt och verkställbart i hela EU.

Människor med funktionsnedsättning bör ges möjlighet att spela en fullständig roll i det politiska livet i sina samhällen. EESK stöder planen för en vägledning om god valpraxis som behandlar personer med funktionsnedsättningar i valprocessen för att garantera deras politiska rättigheter.

Det är avgörande att fokusera på jobb av god kvalitet för personer med funktionsnedsättning, särskilt mot bakgrund av COVID-19-pandemin. EESK betonar att det huvudsakliga målet inte bara är högre sysselsättningsgrad, utan också kvalitetsarbeten som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att förbättra sina sociala förhållanden genom arbete. EESK föreslår att indikatorer för sysselsättningskvaliteten för personer med funktionsnedsättning tas med.

EESK uppmanar också handikapprörelsen att vara proaktiv och att driva på att varje åtgärd i denna strategi ska uppfylla vad den lovar. Arbetsmarknadens parter och det civila samhällets organisationer bör fullt ut stödja genomförandet av den nya strategin. Det är inte själva strategin som kommer att ge verkliga förändringar för personer med funktionsnedsättning, utan snarare styrkan för var och en av dess komponenter under det kommande decenniet, avslutade EESK.

Funktionshinder

Jämställdhet: 12: e upplagan av EU Access City Award öppen för ansökningar

publicerade

on

Den 12th Access City Award konkurrens är nu öppen för ansökningar. Priset belönar städer som har gjort särskilda ansträngningar för att vara tillgängliga och inkluderande för personer med funktionsnedsättning. EU-städer med mer än 50,000 8 invånare kan ansöka fram till den 2021 september 1. Vinnarna på 2: a, 3: a och 150,000: e plats får priser på 120,000 80,000 €, 2021 XNUMX € respektive XNUMX XNUMX €. Eftersom XNUMX är Europeiska järnvägsåretkommer kommissionen att särskilt nämna en stad som har gjort enastående ansträngningar för att göra sina tågstationer tillgängliga för alla.

Jämställdhetskommissionär Helena Dalli sa: ”Flera städer i EU leder vägen för att skapa mer tillgängliga utrymmen. Med EU Access City Award belönar vi dessa ansträngningar och gör dem mer synliga. Vi har alla ett ansvar att göra Europa fullt tillgängligt. Det är därför tillgänglighet är en av prioriteringarna i EU: s nya strategi för personer med funktionsnedsättning, som presenterades i mars. ”

Förra årets vinnare av Access City Award var Jönköping i Sverige. Prisvinnarna tillkännages vid konferensen European Day of Persons with Disabilities den 3 december 2021. För mer information om priset och hur man ansöker, besök Access City Award 2022 webbsida.

Annons

Fortsätt läsa

Funktionshinder

En ny ambitiös EU-handikappstrategi för 2021-2030

publicerade

on

Efter parlamentets rekommendationer antog Europeiska kommissionen en ambitiös funktionshindringsstrategi efter 2020. Upptäck dess prioriteringar. Samhället 

Europaparlamentet efterlyste ett inkluderande samhälle där rättigheterna för personer med funktionsnedsättning skyddas och där det inte finns någon diskriminering.

I juni 2020 började parlamentet sina prioriteringar för en ny EU-handikappstrategi efter 2020, bygger på Europeiska handikappstrategin för 2010-2020.

Annons

I mars 2021 kom kommissionen antog strategin för personer med funktionsnedsättning 2021-2030 omfattar parlamentets viktigaste rekommendationer:

 • Integreringen av rättigheterna för alla människor med funktionsnedsättning i alla politikområden och områden.
 • Återhämtnings- och mildrande åtgärder för att undvika att personer med funktionsnedsättning påverkas oproportionerligt av hälsokriser som Covid-19.
 • Lika tillgång för personer med funktionsnedsättning till hälsovård, sysselsättning, kollektivtrafik, bostäder.
 • Implementering och vidareutveckling av EU-handikappskort pilotprojekt, som möjliggör ömsesidigt erkännande av funktionshinder i vissa EU-länder.
 • Människor med funktionsnedsättning, deras familjer och organisationer deltog i dialogen och kommer att vara en del av genomförandeprocessen.

Människor som lever med funktionshinder i Europa: fakta och siffror  

 • Det finns uppskattningsvis 87 miljoner människor med funktionsnedsättningar i EU.
 • Sysselsättningsgraden för personer med funktionsnedsättning (20-64 år) är 50.8%, jämfört med 75% för personer utan funktionshinder. 
 • 28.4% av personer med funktionsnedsättning inom EU riskerar fattigdom eller social utestängning, jämfört med 17.8% av befolkningen i allmänhet.  
En annorlunda man som arbetar i en amputerad butik för produktion av delar av protes extremiteter. © Hedgehog94 / AdobeStock
En man som arbetar i en amputerad butik för att producera delar av protes extremiteter. © Hedgehog94 / AdobeStock  

EU: s handikappåtgärder hittills

Den europeiska handikappstrategin infördes för att genomföra FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning 

Annons
 • Ett internationellt rättsligt bindande avtal om mänskliga rättigheter som fastställer minimistandarder för att skydda funktionshindrades rättigheter 
 • EU och alla medlemsstater har ratificerat det 
 • Både EU och medlemsstaterna är skyldiga att genomföra skyldigheterna enligt deras kompetenser 

Bland de konkreta initiativ som inletts tack vare den europeiska handikappstrategin är Europeiska tillgänglighetslag, vilket säkerställer att fler produkter och tjänster som smartphones, surfplattor, bankomater eller e-böcker är tillgängliga för personer med funktionshinder.

Du har nu möjlighet direktiv om webbtillgänglighet betyder att personer med funktionsnedsättningar har enklare tillgång till onlinedata och tjänster online eftersom webbplatser och appar som drivs av offentliga institutioner, som sjukhus, domstolar eller universitet, måste vara tillgängliga.

Du har nu möjlighet Erasmus + studentutbytesprogram främjar rörligheten för deltagare med funktionsnedsättningar.

EU: s regler säkerställer också förbättrad tillgång till transport och bättre passagerarrättigheter för personer som lever med funktionshinder.

Ta reda på mer om EU: s politik för ett mer socialt Europa.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Funktionshinder

Union of Equality: Europeiska kommissionen presenterar en strategi för personer med funktionsnedsättning 2021-2030

publicerade

on

Den 3 mars presenterade Europeiska kommissionen en ambitiös Strategi för personer med funktionsnedsättning 2021-2030 för att säkerställa deras fulla deltagande i samhället på lika villkor med andra i EU och därefter, i linje med fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, som skapar jämlikhet och icke-diskriminering som hörnstenar i EU: s politik. Personer med funktionsnedsättning har rätt att delta i alla delar av livet, precis som alla andra. Trots att de senaste decennierna lett till framsteg när det gäller tillgång till hälso- och sjukvård, utbildning, sysselsättning, rekreationsaktiviteter och deltagande i det politiska livet, återstår många hinder. Det är dags att öka den europeiska åtgärden.

Den nya strategin bygger på sin föregångare Europeiska handikappstrategi 2010-2020, och bidrar till genomförandet av programmet Europeiska pelare för sociala rättigheter för vilken en handlingsplan kommer att antas av kommissionen den här veckan, som fungerar som en kompass för sysselsättning och socialpolitik i Europa. Strategin stöder genomförandet av EU och dess medlemsstater av FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning på både EU och nationell nivå.

Värden och öppenhet Vice president Vera Jourová sade: ”Skyddet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning måste stå i centrum för våra ansträngningar, även i vårt svar på koronaviruset. Människor med funktionsnedsättning har varit bland dem som drabbats hårdast av COVID-19-krisen. Vi måste sträva efter att människor med funktionsnedsättning livskvalitet förbättras och deras rättigheter garanteras! ”

Annons

”Sedan starten, fokuserade det europeiska projektet på att undanröja hinder, i linje med sin vision om en union i mångfald. Men många personer med funktionshinder fortsätter att möta hinder, till exempel när de söker jobb eller använder kollektivtrafik, säger jämställdhetskommissionär Helena Dalli. Hon tillade: ”Människor med funktionsnedsättning bör kunna delta lika i alla livets områden. Att leva självständigt, lära sig i en inkluderande miljö och arbeta under lämpliga standarder är förutsättningar som vi måste säkerställa för alla medborgare för att göra det möjligt för dem att blomstra och leva livet fullt ut. ”

Förbättra lika deltagande och icke-diskriminering

Den tioåriga strategin innehåller viktiga initiativ runt tre huvudteman:

Annons
 • EU-rättigheter: Personer med funktionsnedsättning har samma rätt som andra EU-medborgare att flytta till ett annat land eller att delta i det politiska livet. Med utgångspunkt i erfarenheterna av pilotprojektet som pågår i åtta länder kommer Europeiska kommissionen i slutet av 2023 att föreslå ett europeiskt handikappkort för alla EU-länder som underlättar ömsesidigt erkännande av funktionshinderstatus mellan medlemsstaterna och hjälper funktionshindrade att njuta av deras rätt till fri rörelse. Kommissionen kommer också att arbeta nära med medlemsstaterna för att säkerställa deltagande av personer med funktionsnedsättning i valprocessen 2023.
 • Oberoende boende och autonomi: Personer med funktionsnedsättning har rätt att leva självständigt och välja var och med vem de vill bo. För att stödja självständigt boende och inkludering i samhället kommer kommissionen att utveckla vägledning och starta ett initiativ för att förbättra sociala tjänster för personer med funktionsnedsättning.
 • Icke-diskriminering och lika möjligheter: Strategin syftar till att skydda personer med funktionsnedsättning från någon form av diskriminering och våld. Det syftar till att säkerställa lika möjligheter och tillgång till rättvisa, utbildning, kultur, sport och turism. Likvärdig tillgång måste också garanteras alla vårdtjänster och anställningar.

Det är omöjligt att delta i samhället på lika villkor med andra när din miljö - fysisk eller virtuell - inte är tillgänglig. Tack vare en solid EU-rättslig ram (t.ex. Europeiska tillgänglighetslagDirektivet om tillgänglighet på webbenPassagerares rättigheter) tillgången har förbättrats, men många områden omfattas fortfarande inte av EU-reglerna, och det finns skillnader i tillgängligheten till byggnader, allmänna utrymmen och vissa transportsätt. Därför kommer Europeiska kommissionen att lansera ett europeiskt resurscenter 'AccessibleEU' 2022 för att bygga en kunskapsbas med information och god praxis för tillgänglighet mellan sektorer.  

Att leverera strategin: nära samarbete med EU-länder och integrering i intern och extern politik

För att uppfylla strategins ambitioner krävs ett starkt engagemang från alla medlemsstater. EU-länder är viktiga aktörer i genomförandet av FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Kommissionen kommer att inrätta handikappplattformen, som samlar nationella myndigheter som ansvarar för genomförandet av konventionen, organisationer för personer med funktionsnedsättning och kommissionen för att stödja genomförandet av strategin och för att stärka samarbetet och utbytet om genomförandet av konventionen. Plattformen kommer att ha en omfattande online-närvaro och säkerställa kontinuitet i aktiviteter under hela året. Personer med funktionsnedsättning kommer att vara en del av dialogen och en del av processen för genomförandet av strategin för personer med funktionsnedsättning 2021-2030.

Kommissionen kommer att integrera handikappfrågor i all EU-politik och större initiativ. Eftersom rättigheterna för personer med funktionshinder inte upphör vid Europas gränser kommer kommissionen att främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning globalt. Med denna strategi kommer EU att stärka sin roll som förespråkare för personer med funktionsnedsättning. EU kommer att använda instrument som tekniskt bistånd och finansiella program, stöd via EU-delegation, politiska dialoger och arbeta i multilaterala forum för att stödja partnerländer i deras strävan att genomföra FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och ge vägledning för att genomföra SDG på ett inkluderande sätt.

Bakgrund

Som tillkännagavs av president von der Leyen, Strategi för personer med funktionsnedsättning 2021-2030 bidrar till att bygga upp jämställdhetsunionen, tillsammans med LGBTIQ-jämställdhetsstrategi 2020-2025, den EU: s handlingsplan mot rasism 2020--2025, den Jämställdhetsstrategi 2020-2025 och EU: s strategiska ram för romer.

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (UNCRPD), som antogs av FN 2006, var ett genombrott för personer med funktionsnedsättning: alla medlemsstater är parter i det, och det är den första konventionen om mänskliga rättigheter som också ingicks av EU. Konventionens parter är skyldiga att främja, skydda och uppfylla mänskliga rättigheter för alla personer med funktionsnedsättning och säkerställa deras jämlikhet enligt lagen. Med denna strategi tillhandahåller kommissionen ramen för EU: s och medlemsstaternas åtgärder för att genomföra UNCRPD.

Du har nu möjlighet  Europeiska handikappstrategi 2010-2020 banade vägen till ett hinderfritt Europa, till exempel med direktiv som Europeiska tillgänglighetslag, som kräver att viktiga produkter och tjänster som telefoner, datorer, e-böcker, banktjänster och elektronisk kommunikation ska vara tillgängliga och användbara för personer med olika funktionshinder. EU: s passagerarrättigheter säkerställer att personer med funktionsnedsättning har tillgång till väg-, flyg-, järnvägs- eller sjötresor. Genom politik för internationellt samarbete har EU också lett vägen globalt för att främja inkludering och fullt deltagande av personer med funktionsnedsättning.

Mer

Meddelande: Union of Equality: Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030

Lättläst version: Strategi för personer med funktionsnedsättning 2021-2030

Frågor och svar: Strategi för personer med funktionsnedsättning 2021-2030

Faktablad: Strategi för personer med funktionsnedsättning 2021-2030

Nyheter i lättläst: Europeiska kommissionen lägger ut en ny strategi för att skydda personer med funktionshinder

Mer information om EU-initiativ för personer med funktionsnedsättning

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend