Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

Varför det inte bör finnas några harmoniserade punktskatter på nikotinfria e-cigaretter i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Sedan 2016 har Europeiska kommissionen arbetat med en översyn av tobakspunktsdirektivet, "TED", den rättsliga ramen som säkerställer att punktskatter tillämpas på samma sätt och på samma produkter på hela den inre marknaden. skriver Donato Raponi, hedersprofessor i europeisk skatterätt, tidigare chef för punktskatteenheten, konsult inom skatterätt.

Medlemsstaterna, genom EU: s råd, bad nyligen om att en rad nya produkter skulle ingå i TED. Det inkluderar e-cigaretter som inte innehåller tobak men som innehåller nikotin. Det finns dock också e-cigaretter utan nikotin i dem och deras öde är oklart.

Men varför skulle ett direktiv som hittills bara varit för tobak utvidgas till att omfatta produkter som innehåller varken tobak inte heller nikotin? Är det inte ett steg för långt?

Annons

EU: s konstitution, nedskriven i Europeiska unionens fördrag, är mycket tydlig innan den föreslår vilken som helst lagstiftningsinitiativ måste några viktiga frågor tas upp.

EU reglerar1 förklara mycket tydligt att produkter endast bör ingå i TED för att säkerställa att den inre marknaden fungerar väl och för att undvika snedvridning av konkurrensen.

Det är inte klart att en harmoniserad punktskattebehandling av nikotinfria produkter, såsom nikotinfria e-vätskor, över hela Europa kommer att bidra till att lindra sådana snedvridningar.

Annons

Det finns mycket begränsade bevis för i vilken utsträckning konsumenterna ser e-vätskor utan nikotin som en livskraftig ersättning för e-vätskor med nikotin i dem. Europeiska kommissionen har nyligen publicerats Eurobarometer undersökning av européernas attityder till tobak och elektroniska cigaretter har inget att säga om denna fråga. Och bevisen från tillgängliga marknadsundersökningsexperter är i bästa fall begränsade.

Det är följaktligen praktiskt taget omöjligt att veta hur många konsumenter - om det verkligen är någon - skulle byta till e-vätskor utan nikotin om bara nikotin som innehåller e-vätskor omfattas av en punktskatt på EU-nivå.

Vad vi dock vet är att nästan alla som konsumerar tobaksprodukter som redan omfattas av TED inte ser nikotinfria e-cigaretter som livskraftiga ersättare för dem. Och det är därför de flesta cigarettrökare som byter till alternativa produkter letar efter andra produkter innehållande nikotin.

Det kan finnas paralleller mellan detta och punktskattebehandling av alkoholfritt öl, som inte omfattas av EU: s alkoholdirektiv. Även om den är utformad för att vara en alternativ produkt betyder det inte att alkoholfri öl ses som en stark ersättning av de flesta människor som dricker alkoholhaltig öl. Medlemsstaterna har inte tillämpat en harmoniserad punktskatt på alkoholfritt öl och hittills har den inre marknadens effektiva funktion inte skadats.

Även om avsaknaden av en harmoniserad punktskatt på nikotinfria e-cigaretter skulle snedvrida konkurrensen, måste den vara tillräckligt materiell för att motivera alla ingripanden på EU-nivå. Rättspraxis från EU-domstolen bekräftar hur snedvridning av konkurrensen måste vara "märkbar" för att motivera alla ändringar i EU-lagstiftningen.

Enkelt uttryckt, om det bara finns begränsad påverkan, finns det ingen anledning till EU-ingripande.

Marknaden för e-cigaretter utan nikotin är för närvarande mycket liten. Euromonitor-data visar att nikotinfria e-vätskor för öppna system endast representerade 0.15% av all EU-tobak och nikotinproduktförsäljning 2019. Eurobarometer avslöjar att medan nästan hälften av Europas e-cigarettkonsumenter använder e-cigaretter med nikotin varje dag, bara 10% av dem använder e-cigaretter utan nikotin dagligen.

Utan tydliga bevis för någon väsentlig konkurrens mellan nikotinfria e-cigaretter och de produkter som redan omfattas av TED, tillsammans med den låga försäljningen av nikotinfria produkter, är testet att det inte finns en "märkbar" snedvridning av konkurrensen - åtminstone just nu - uppenbarligen uppfylls.

Även om det inte finns något fall för nya lagstiftningsåtgärder på EU-nivå för nikotinfria e-cigaretter hindrar detta inte enskilda medlemsstater från att ta ut en nationell punktskatt på sådana produkter. Detta har redan varit praxis i medlemsstaterna hittills.

Tyskland behöver till exempel inte ett EU-direktiv för att ta ut sin inhemska punktskatt på kaffe, medan Frankrike, Ungern, Irland och Portugal tar ut en skatt på sockerhaltiga drycker utan att något EU-sodavattendirektiv finns på plats.

Fallet med icke-nikotin e-vätskor är inte annorlunda.

Det finns inget som hindrar någon medlemsstat från att beskatta icke-nikotin-e-vätskor i sin egen takt utan EU: s onödiga ingripande.

1 Artikel 113 i fördraget om upprättandet av Europeiska unionen

Cigaretter

Vaping smakförbud bevisar eget mål för folkhälsoförespråkare

publicerade

on

Den kanadensiska federala regeringen nyligen publicerade utkast till förordningar för att förbjuda nästan alla e-cigarettar över hela landet, med endast tobak och mynta / mentolsmak kvar. I förslaget skulle också de flesta smakämnen, inklusive allt socker och sötningsmedel, förbjudas att användas i vapningsprodukter., skriver Louis Auge.

Räkningen är avsedd Syftet är att skydda folkhälsan genom att göra vaping mindre tilltalande för unga människor. De tillgängliga bevisen tyder emellertid på att åtgärden inte bara kan vara mindre än märket, utan att den faktiskt kan orsaka fler problem än den löser, vilket fick både ungdomar och vuxna börja röka konventionella cigaretter, en mycket mer skadlig metod än vaping. I själva verket en ny studera av Yale School of Public Health (YSPH) föreslog att, efter en omröstning i San Francisco förbjudna smaksatta vätskevätskor 2018, ökade rökningsgraden i stadens skoldistrikt efter år med stadig nedgång.

Även efter att ha anpassat sig för annan tobakspolicy fann studien att gymnasiestudenterna i San Francisco för att röka konventionella cigaretter fördubblades i kölvattnet av förbudet mot smaksatta vapen. Andra studier har emellertid illustrerat hur smaker är viktiga för att uppmuntra vuxna användare att överge konventionella cigaretter - en 2020 studera fann att vuxna som använde smaksatta e-cigaretter var mer benägna att sluta röka än de som använde smaksatta (eller tobaksmaksatta) e-cigaretter.

Annons

Ännu mer häpnadsväckande är det faktum att Kanadas egen bedömningen av det föreslagna förbudet mot smaker av e-cigaretter medger att åtgärden sannolikt skulle få vissa vuxna att röka mer. Vissa konsumenter i åldern 20 år och äldre som för närvarande använder smaksatta vapingprodukter, Health Canada medgav, skulle inte ersätta de smaker de föredrar med tobaks- eller myntsmakade e-cigaretter, utan skulle istället välja att köpa mer konventionella cigaretter.

Det häpnadsväckande antagandet från kanadensiska myndigheter väcker verkligen det faktum att smakförbud nästan säkert kommer att leda till att en andel användare överger sina vapningsanordningar för att ta upp konventionella cigaretter istället - med potentiellt förödande folkhälsokonsekvenser. Det borde vara en skarp varning för länder över Atlanten, med tanke på att flera europeiska regeringar, Inklusive Finland och Estland har redan gjort det förbjudits vaping smaker - eller arbetar rasande för att driva igenom liknande lagstiftning.

Nederländerna är ett sådant exempel, där hälsosekreteraren Paul Blokhuis meddelade förra sommaren planerade han att förbjuda alla icke-tobak-vape-smaker i landet. Ett offentligt samråd om frågan drew i ett rekordantal svar och gav ett nästan enhälligt samförstånd: överväldigande 98% av de tillfrågade var emot förbudet. Ändå skulle Blokhuis åtgärder kunna träda i kraft så tidigt som nästa år.

Annons

Flytten är en paradox i början för det annars liberala landet, där Nederländerna samtidigt driver stora kampanjer för att sluta röka som STOPP oktober för att få tobaksanvändare att släcka sina cigaretter för gott. Genom att förbjuda smaksatta e-cigaretter riskerar Nederländerna

äventyra dessa framsteg och skicka rökare bort från vaping - en metod som enligt forskning beställd av Public Health England ungefär 95% mindre skadligt än att röka brännbar tobak.

Att dessa smakförbud hotar att driva rökare tillbaka till brännbara tobaksprodukter kan stava katastrof för EU: s ansträngningar att tobaksfri generation 2040. Trots betydande ansträngningar från folkhälsovårds sida har framsteg mot detta mål varit mindre än lovande: 23% av den totala befolkningen fortfarande användning konventionella cigaretter, och nästan en tredjedel av unga européer röker. Europa har nu mindre än 20 år för att hjälpa nästan 90 miljoner rökare att avstå från vanan.

Om detta mål inte uppnås kan det få allvarliga konsekvenser för folkhälsan. Över hela Europa mer än 700,000 XNUMX dödsfall årligen och en fjärdedel av alla cancerformer tillskrivs för närvarande rökning; Inte överraskande är blocket angeläget om att eliminera ”den enskilt största undvikbara hälsorisken” med alla möjliga medel. Som sådan, Direktivet om tobaksprodukter har varit aktiv i ett halvt decennium och använder en rad verktyg för att avskräcka rökare, inklusive hälsovarningar, ett spårningssystem och utbildningskampanjer.

Alla dessa åtgärder har emellertid inte sänkt rökningsgraden tillräckligt, och de bästa europeiska tjänstemännen har medgav att betydande ytterligare åtgärder kommer att vara nödvändiga för att uppnå drömmen om en rökfri generation. Som studier har visat och Health Canada nu har erkänt, förbjuder de mycket smaker som göra e-cigaretter ett attraktivt alternativ för rökare som försöker minska sina hälsorisker men ändå inte vill eller inte kan sluta med nikotin skulle sannolikt tvinga många konsumenter att köpa fler cigaretter. Om detta stoppade - eller till och med vred - nedgången i rökningstakten i hela Europa, skulle smakförbuden kunna visa sig vara ett dramatiskt eget mål för folkhälsan och sätta EU: s ansträngningar för att begränsa rök tillbaka i flera år.

Fortsätt läsa

Cigaretter

Vanliga förpackningar som inte de politiska beslutsfattarna har letat efter

publicerade

on

En ny studera av forskare från LUISS Business School och Deloitte i Rom analyserar effektiviteten av vanlig förpackning för tobaksprodukter i Storbritannien och Frankrike och drar en nykterande slutsats.

EU-Reporter ville ta reda på mer och satte sig ner med forskarna.


EU-reporter: Tack för att du godkänner den här intervjun. Detta är den andra analysen av din grupp om effektiviteten i vanlig förpackning. Första gången du tittade på Australien. Den här gången fokuserade du på Storbritannien och Frankrike, två länder som implementerade vanlig förpackning för att begränsa cigarettkonsumtionen för tre år sedan. Kan du sammanfatta hur du närmade dig analysen och den metod som användes för rapporten?

Annons

Professor Oriani: Tack för att jag fick komma. Vår analys är baserad på cigarettförbrukningsstatistik som sträcker sig över mer än tre års fullständig implementering av vanliga förpackningar i Storbritannien och Frankrike. Hittills är vår enda studie som vi känner till som har använt data från en så lång tidsperiod.

Vi använde tre metoder för att bedöma om införandet av vanlig förpackning hade en betydande inverkan på cigarettkonsumtionen i båda länderna.

För det första utförde vi en strukturell brytanalys för att testa om införandet av vanlig förpackning ledde till en förändring av cigarettkonsumtionstrenden.

Annons

Vi utförde sedan en strukturell modelluppskattning för att bekräfta om vanlig förpackning kan associeras med en minskning av cigarettkonsumtionen efter att alternativa påverkande faktorer, såsom pris, kontrolleras för.

Slutligen uppskattade vi en skillnad i skillnad regressionsekvation för cigarettkonsumtion som gjorde det möjligt för oss att bedöma den differentiella effekten av vanlig förpackning i Frankrike och Storbritannien i förhållande till jämförbara länder som inte har infört vanlig förpackning.

EU-reporter: Vilka var de viktigaste resultaten av forskningen?

Professor Oriani: Vi fann att införandet av vanlig förpackning inte hade någon inverkan på cigarettkonsumtionstrenderna i Storbritannien eller Frankrike.

Uppskattningen av strukturmodellen visade att efter att ha kontrollerat alternativa påverkansfaktorer har vanlig förpackning inte haft någon statistiskt signifikant inverkan på cigarettkonsumtion i båda länderna. Slutligen visar skillnaden i skillnad regression att vanliga förpackningar har haft noll effekt i Storbritannien, medan det är förknippat med en statistiskt signifikant ökning av cigarettkonsumtion per capita på 5% i Frankrike, vilket strider mot de avsedda målen för regler.

EU-reporter: Det är väldigt intressant. Så bevisen tyder inte på att vanlig förpackning minskar cigarettkonsumtionen?

Professor Oriani: Sammantaget visar data att det inte finns några bevis för att vanlig förpackning minskar cigarettkonsumtionen på några nivåer. Ingen av de olika modellerna som användes visade att konsumtionen av cigaretter minskade på grund av vanliga förpackningar i Storbritannien och Frankrike.

Och faktiskt fann vår forskning några bevis på en ökning av cigarettkonsumtionen i Frankrike, vilket tyder på att vanliga förpackningar kan ha haft en kontraproduktiv effekt på röknivån.

Vi måste också komma ihåg de rökare som bytte till alternativa produkter, såsom e-cigaretter eller uppvärmda tobaksprodukter. Vår analys inkluderar dem inte. Det faktum att vi upptäckte att vanliga förpackningar inte hade någon effekt även utan att ta hänsyn till övergången till alternativa nikotinprodukter, förstärker våra resultat att vanlig förpackning är ineffektiv.

EU-reporter: Jag nämnde din första studie tidigare. Kan du jämföra resultaten från den australiska studien på vanlig förpackning med resultaten från de brittiska och franska studierna? Vilka slutsatser kan vi dra av en sådan jämförelse?

Professor Oriani: Resultaten i denna rapport överensstämmer med de som presenterades i vår tidigare studie om effekten av vanlig förpackning på cigarettkonsumtionen i Australien. Vi använde samma metod och drog slutsatsen i en av våra modeller att vanlig förpackning också är förknippad med en statistiskt signifikant ökning av cigarettkonsumtionen.

Detta visar att det inte finns någon indikation på att vanlig förpackning minskar cigarettkonsumtionen. Det finns också bevis för att vanlig förpackning kan leda till högre röknivåer, vilket vi bör försöka undvika.

EU-reporter: Som expert, hur rekommenderar du europeiska beslutsfattare att ta itu med ämnet vanligt förpackning?

Professor Oriani: Som den hittills mest djupgående och omfattande studien om vanliga förpackningar i Storbritannien och Frankrike kan vår forskning hjälpa till att informera europeiska beslutsfattare när de överväger vilka typer av tobakskontrollåtgärder som ska införas. Detta och våra tidigare studier bekräftar inte hypotesen att vanlig förpackning är en effektiv policyåtgärd för att minska cigarettkonsumtionen. Europeiska beslutsfattare som utvärderar vanlig förpackning bör överväga detta för att säkerställa att de får en fullständig bild av den potentiellt kontraproduktiva effekten och kostnaderna för vanlig förpackning.

Studien kan nås här

Fortsätt läsa

Cigaretter

World No Tobacco Day 2021:

publicerade

on

”Tobaksbruk är den enskilt största undvikbara hälsorisken. Det är den främsta orsaken till cancer som kan förebyggas, med 27% av alla cancerformer som tillskrivs tobak. Med Europas slående cancerplan föreslår vi djärva och ambitiösa åtgärder för att förebygga för att minska användningen av tobak. Vi har satt oss ett mycket tydligt mål - att skapa en rökfri generation i Europa, där mindre än 5% av människorna använder tobak år 2040. Detta skulle vara en betydande förändring jämfört med de cirka 25% idag. Och att minska användningen av tobak är avgörande för att nå detta mål. Utan tobaksbruk kunde nio av tio fall av lungcancer undvikas.

"Många, om inte majoriteten, av rökare har försökt att sluta någon gång i sina liv. Den senaste Eurobarometern[1] siffror talar för sig själva: om vi lyckas stödja rökare som försöker sluta följa detta framgångsrikt, kan vi redan halvera rökprevalensen. Å andra sidan använde tre av fyra rökare som slutade, eller försökte sluta, ingen hjälp.

"COVID-19-krisen har lyftt fram sårbarheten hos rökare, som har upp till 50% högre risk att utveckla allvarlig sjukdom och dödsfall på grund av viruset, ett faktum som har fått miljontals av dem att vilja sluta tobak. Vi kan göra mer för att hjälpa till, och det är precis vad årets världsdag för tobak handlar om - att förbinda sig att sluta.

Annons

"Vi måste öka motivationen att lämna rökning. Att sluta röka är en vinn-vinn-situation i alla åldrar, alltid. Vi måste öka vårt spel och se till att EU: s tobakslagstiftning tillämpas striktare, särskilt när det gäller försäljning till minderåriga. och kampanjer för att sluta röka. Det måste också hålla jämna steg med den nya utvecklingen, vara tillräckligt uppdaterad för att ta itu med det oändliga flödet av nya tobaksprodukter som kommer in på marknaden. Detta är särskilt viktigt för att skydda yngre människor.

"Mitt budskap är enkelt: att sluta rädda ditt liv: varje ögonblick är bra att sluta, även om du har rökt för alltid."

[1] Eurobarometer 506. Européernas attityder till tobak och elektroniska cigaretter. 2021

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend