Anslut dig till vårt nätverk!

Mat

Inför ökande spänningar måste EU hitta snabba svar på splittrade jordbruks- och livsmedelsfrågor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 5 september, spanska bönder från den södra Andalusiska regionen kallas för en massiv protest i Córdoba för att uttrycka sin frustration över EU:s stränga klimatpolitik. Redan brottas med två straffande år med skyhög inflation, produktionskostnader och förluster orsakade av klimatförändringar, har iberiska bönder nyligen fördömt Bryssels gröna jordbruksstrategi som "helt utan kontakt” med verkligheten på plats.

Sammanfaller med a möte av blockets jordbruksministrar i samma stad är det osannolikt att deras demonstration faller för döva öron. Dessutom är detta andalusiska uppror det senaste i en serie av protester som har svept över blocket de senaste månaderna, med politiskt följdriktiga bönder i Nederländerna, Polen, Och den bredare CEE-region reser sig mot EU:s och inrikespolitiska misslyckanden.

Inför tuffa årsslutsbeslut på flera polariserande jordbruksfronter måste Bryssel hitta snabba kompromisser som fungerar för både sina bönder och miljön samtidigt som man odlar en bredare blockövergripande enhet.

Grönt jordbruk undantag gör vågor

Över sommaren hållbart jordbruk undantag har framstått som en mycket känslig stridspunkt. Medan EU-kommissionen gav jordbrukare tillfällig flexibilitet i vissa miljöbestämmelser 2022 och 2023 mitt i kriget i Ukraina och rädsla för livsmedelssäkerhet, hänger framtiden för dessa undantag nu i en balansgång.

En lettisk ledd koalition av medlemsländer inklusive Litauen, Tjeckien, Estland, Finland, Ungern och Polen lanserade en lobbyverksamhet försök i slutet av juni att driva på för en förlängning 2024, särskilt i ljuset av "anmärkningsvärda skördeförluster” till följd av klimatförändringsdriven torka.

Men EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski har andra idéer, tala Europaparlamentets ledamöter den 31 augusti att kommissionen "inte har funderat på att förlänga eftersom situationen på marknaden har förändrats." Med tanke på sommarens extremväder samt Rysslands juli avsluta från Svarta havets spannmålsaffär och drönar mål på ukrainska spannmålshamnar är Bryssels till synes optimistiska utsikter förbryllande.

Som en tjänsteman vid kommissionen har erkänt, "fönstret stängs för att fatta beslut," innan den avgörande vinterplanteringssäsongen. Med ett slutgiltigt beslut förväntat under de kommande veckorna måste EU göra rätt val för livsmedelsförsörjning och jordbrukarnas livskraft.

Annons

Blockövergripande livsmedelsetikett som träffar väggen

Utöver förlängningen av gröna undantag, tickar klockan också för kommissionens blockövergripande näringsämne Front-of-Package (FOP) etikett. Ursprungligen planerat till slutet av 2022, var EU:s verkställande myndighets förslag försenad till 2023 i brist på samförstånd mellan medlemsstaterna.

Den Frankrike-stödda Nutri Poäng har varit den mest kontroversiella och mött starkt motstånd från en grupp inklusive Tjeckien, Grekland och Ungern, medan nationella konkurrensmyndigheter i Rumänien samt Italien har förbjudit märket. Polen kan snart följa efter; i slutet av augusti, ordförande för den polska jordbrukets branschorganisation Jacek Zarzecki, formellt begärts en konkurrensutredning om Nutri-Scores påverkan på konsumenter och lokala produkter.

Kärnan i debatten är Nutri-Scores algoritm, som graderar livsmedels- och dryckesprodukter på en "grön A" till "röd E"-skala baserat på socker-, salt- och fetthalt, vilket lämnar många traditionella europeiska mejeri- och köttprodukter med orättvist negativa poäng. Zarzecki har helt rätt markerad att algoritmen misslyckas med att "ta hänsyn till" dessa naturliga, eningrediensprodukters bredare makronäringsämnen och kostfördelar, samtidigt som den främjar "ultrabearbetade livsmedel" som "grönt A" choca bild flingor.

Den 1 september, mitt i allt fler vetenskapliga bevis om hälsoriskerna med ultrabearbetad mat, föreslog forskargruppen bakom Nutri-Score en ny design med en varning för "ultra bearbetad mat". Ändå misslyckas detta kosmetiska tillägg att lösa algoritmens grundläggande brister – om en produkt märkt "ultrabearbetad" fortfarande får ett "A" eller "B" medan naturliga produkter får "D" och "E" poäng, hur ska konsumenterna göra välinformerade val?

Med sina jordbrukares ekonomiska bärkraft och medborgarnas hälsa på spel får Bryssel inte låta det växande trycket att släppa sitt FOP-förslag spela till Nutri-Scores fördel.

Ukrainsk spannmålssaga blossar upp

Samtidigt ökar trycket på kommissionen för att lösa jordbrukets konflikt mellan Ukraina och EU:s gränsländer.

I maj gick Bryssel med på tillfälliga förbud på ukrainsk spannmål i Polen, Ungern, Slovakien, Rumänien och Bulgarien, efter att dessa länder ensidigt hade blockerat strömmarna av Kievs billiga jordbruksexport som strömmar in i blocket via EU:s tullfria ”solidaritetsbanor” på grund av deras förödande inverkan på de lokala priserna. Förbuden har redan förlängts i juni och kommer nu att löpa ut den 15 september, vilket kommissionen insisterar på är den definitiva utfasningspunkten.

Ändå är de central- och östeuropeiska (CEE) länderna driver hårt för en förlängning vid årets slut för att skydda sina belägrade bönder från den sannolika förestående ökningen av ukrainsk spannmålsexport efter det kollapsade Svartahavsavtalet – ett perspektiv som Kiev har häftigt förkastas. Leriga vattnet har EU:s tungviktare Tyskland och Frankrike uttryckt den inre marknadens oro över eventuella förlängningar av förbudet i CEE, medan jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski – en polsk medborgare – avvek från kommissionens officiella linje den 31 augusti och gjorde en skurk Ring för förlängningen vid årsskiftet.

Det avgörande är att kommissionen måste lösa denna jordbrukssaga på ett sätt som ger omedelbar lättnad till dess frontlinjemedlemsstater samtidigt som solidariteten med ukrainska bönder bibehålls.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend