Anslut dig till vårt nätverk!

Tillsammans med

EU:s konsumenter kommer att få möjlighet att göra hälsosammare frukostval

DELA MED SIG:

publicerade

on

I går kväll nådde EU-parlamentet och EU-rådet en överenskommelse om de reviderade "frukostdirektiven". Revideringen kommer att ge de europeiska konsumenterna tydligare märkning av honung, fruktjuicer och sylt.

En nyckelprestation för S&D-gruppen i dessa förhandlingar är upprättandet av ett spårbarhetssystem i honungsförsörjningskedjan. Detta system kommer att göra det möjligt för konsumenter att övervaka honungsprodukters ursprung genom öppen information och märkning. Det kommer också att bidra till större ansvarsskyldighet på honungsmarknaden genom att begränsa bedrägerier och illegal handel.

Dessutom, som svar på konsumenternas växande preferens för minskad sockerhalt i fruktjuicer, kommer de reviderade direktiven nu att föreskriva märkning av socker som finns naturligt i frukt genom att undvika vilseledande marknadsföringsbudskap, eftersom vissa juicer kan vara mycket söta trots frånvaron av tillsatt socker. S&D har också vidtagit åtgärder för att säkerställa att nya tekniker, som tar bort naturligt förekommande sockerarter i fruktjuicer, sylt, gelé eller mjölk, inte ska leda till användning av potentiellt cancerframkallande sötningsmedel som aspartam.

Sidl Günther, S&D-förhandlare om översynen av "frukostdirektiven", sa:

”Konsumenter förtjänar att ha tydlig och korrekt information om de produkter de konsumerar. Spårbarhetssystemet i honungsförsörjningskedjan och obligatorisk märkning av sockerinnehåll kommer att ge europeiska konsumenter möjlighet att fatta välgrundade beslut för en hälsosammare livsstil.

"Jag tror att resultatet av dessa förhandlingar inte bara kommer att gynna konsumenterna, utan också kommer att skapa en mer stödjande miljö för EU:s biodlare. Idag har konsumenterna liten eller ingen kunskap om ursprungslandet för honungen de äter. Med dessa omarbetade direktiv kommer detta inte längre att vara fallet. Att säkerställa honungsspårbarhet är också ett effektivt sätt att bekämpa bedrägerier och illegal handel.

"På uppdrag av S&D-gruppen tog vi också upp frågan om aspartam och dess nya klassificering som potentiellt cancerframkallande för människor. Vi har bett Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet att göra en omprövning av effekterna av aspartam på människors hälsa i slutet av detta år."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend