Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM - Bilateralt vaccin handlar med skarpt fokus, miljarder spenderas på vacciner

publicerade

on

Hej, hälsokollegor, och välkommen till veckans första uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM), den första av många, under de många veckorna framöver 2021, vilket jag är säker på att vi alla hoppas kommer att bli ett mycket bättre år än sin föregångare. Hälso- och hälsopolitiken väntar inte, så vidare med showen, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan.

EU: s vaccinförhandlare förnekar bilaterala leveransavtal

EU: s främsta vaccinförhandlare har sagt att kommissionen inte känner till någon enskild medlemsstat som undertecknar bilaterala affärer för Covid-19-jabs. Sandra Gallina, chef för GD SANTE och ledande vaccinförhandlare för kommissionen, berättade i dag (12 januari) för parlamentsledamöter att Bryssel trots mediarapporter varken har sett eller hört talas om några länder som undertecknar "parallella avtal" för vaccinet utöver kommissionens egna order . "Dessa parallella kontrakt har varit mycket ryktade. Jag har inte sett ännu ett. 

Och jag tror inte att jag någonsin kommer att se en. Det är något som enligt min mening inte existerar ", säger Gallina, som tillade att kommissionen hade" god intelligens "om vad som pågick i dess medlemsstater.

Bryssel tecknade avancerade upphandlingsavtal med viktiga vaccinutvecklare förra året och har säkrat 300 miljoner doser av Pfizer / BioNTech-jab, med ytterligare 300 miljoner kommande. Moderna jab har också rensats av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Vaccinerna distribueras till medlemsstaterna baserat på befolkningens storlek.

Gallina i het sittplats

Och Gallina kommer att vara under skott i hälsokommittén idag, efter kritik över EU: s vaccinationer.

Kommissionen har i vissa kvartal fått skulden för att inte ha köpt tillräckligt med vacciner, men trots att ha säkrat ytterligare 300 miljoner doser av BioNTech / Pfizer-vaccinet förra veckan var kommissionen då under eld för att ha tagit så mycket av de tysk-amerikanska företagens 2021-vaccin tillförsel. Gallina, som är känd för sin nonsens attityd, kommer säkert att få sitt arbete att klippa ut, det finns en bonus - parlamentsledamöterna kan se CureVac-kontraktet idag, vilket hälsokommissionär Stella Kyriakides tillkännagav måndag (11 januari). 

Alla parlamentsledamöter är berättigade att se CureVac-avtalet, men det är upp till hälsokommittén att ordna tillgång för de 705 parlamentsledamöterna. ”Frågan är hur man producerar den, hur snabbt man producerar den. Och om du hade beställt mer kunde det inte ha producerats snabbare, säger Hanno Kautz, talesman för hälsovårdsministeriet. "Bristen kommer från bristen på produktionskapacitet." 

Frankrike också i ledamöterna

Franska dagligen Le Monde visar hur vissa sjukhus i Frankrike inte har tillräckligt med vaccin och hur nålleveranser överskrids med doser av vaccinet. I Frankrike argumenterar oppositionen faktiskt för att strategin är för långsam och försiktig jämfört med sina europeiska grannar. 

Och frågor om bilaterala överenskommelser finns fortfarande mycket i nyheterna, med en talesman från kommissionen som sa den 11 januari att hälsokommissionär Stella Kyriakides skulle skicka ett brev till alla hälsovårdsministrar "och bad dem att ge oss all nödvändig öppenhet på vägen in som de följer bestämmelserna i vår vaccinstrategi när det gäller kontakter eller brist på kontakter snarare med de läkemedelsföretag som vi har varit eller förhandlar med ”. 

Storbritanniens utgifter för COVID-vacciner uppgår till nästan 12 miljarder pund

Storbritanniens strävan att säkra och administrera hundratals miljoner doser av coronavirusvacciner beräknas hittills ha kostat upp till 11.7 miljarder pund, enligt den offentliga utgiftsvakten. Regeringen har tecknat avtal om fem vacciner som ger upp till 267 miljoner doser till en förväntad kostnad på 2.9 miljarder pund, med icke-bindande avtal med två andra företag som kommer att ge totala doser till 357 miljoner doser, sa Riksrevisionen.

Ytterligare kostnader inklusive de som är förknippade med sponsring av försök, distribution och administrering av vaccinerna höjde de totala utgifterna till £ 11.7 miljarder. I förhandlingarna med EU följde läkemedelsproducenterna en liknande strategi. Både Storbritannien och EU avslog begäranden om fullständig immunitet. 

Kommissionen att publicera cancerplan

Kommissionens plan för att slå cancer i Europa är planerad till 4 februari, vilket är världscancerdagen, sade GD SANTE: s chef för folkhälsa, John Ryan, till parlamentets cancerutskott. 

Varje år diagnostiseras 3.5 miljoner personer med cancer i Europeiska unionen. Det är en allvarlig hälsofråga som direkt kommer att drabba 40% av EU-medborgarna med betydande effekter på de europeiska hälso- och sjukvårdssystemen. Men upp till 40% av cancerfallen tillskrivs orsaker som kan förebyggas är handlingsutrymmet och potentialen att minska antalet fall i EU enormt. 

Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande, sade: ”Alla har en vän, en kollega eller en släkting som har gått igenom detta. Alla har upplevt samma känsla av sorg och hjälplöshet. Men det finns något vi kan göra - individuellt och kollektivt. På medlemsstatsnivå och genom vår Europeiska union. Naturligtvis börjar vi inte från grunden. Men det finns mycket mer vi kan göra än vad vi gör för närvarande. ”

Att främja vår europeiska livsstil Vice ordförande Margaritis Schinas sa: ”Kräftan berör oss alla på ett eller annat sätt. Att främja vårt europeiska livsstil handlar också om värderingar, värdighet och synergier. det är vad någon politik för cancer bör bygga på. Europas slående cancerplan är ett nytt stort försök att få detta att ske genom att öppna en ny era inom förebyggande och vård av cancer. Tillsammans ska vi utforma en patientcentrerad Beating Cancer Plan som ger hopp och livsmöjligheter för alla patienter, deras familjer och deras vänner i Europa. Vi kan vinna den här striden! ” 

'Vaccinpass' ger upphov till diskussioner om 'risk'

Efter indikationer från lagstiftare och åtminstone ett flygbolag om att vaccinering mot koronavirus kan bli ett krav för internationella resor, sade World Travel and Tourism Council (WTTC) på måndagen (11 januari) att mandatinmpning skulle vara diskriminerande. 

I en Reuters-paneldiskussion där hälsoexperter också uttryckte en lång väg mot global flockimmunitet krävde organisationens chef global prioritering av "utsatta grupper" och uppmanade dem som talar om potentiella vaccinkrav för att återvända till resan. "Vi borde aldrig kräva vaccination för att få jobb eller för att resa", säger WTTC: s verkställande direktör Gloria Guevara i Reuters videopanel. "Om du behöver vaccinera före resan tar det oss diskriminering."

 Belgien är för ett ”verifierbart COVID-19-vaccinationsintyg” på EU-nivå eller till och med global nivå. Och under de senaste veckorna uppgav den spanska regeringen att den skulle genomföra ett inverterat slags vaccinpass genom att registrera dem som vägrade vaccinet och dela uppgifterna med andra europeiska partner. Frankrike har en liknande plan, men med begränsningar för hur länge uppgifterna lagras och specificerar vilka myndigheter som kan komma åt den, anser dess dataskyddsregulator att de kan följa sekretessreglerna.

Länder går med i rescEU

Belgien, Nederländerna och Slovenien har alla blivit värdländer för rescEU - anslutning till Danmark, Tyskland, Grekland, Rumänien, Ungern och Sverige. RescEU-leveranser inkluderar över 65 miljoner medicinska masker och 280 miljoner par medicinska handskar. I ett tillkännagivande den 11 januari sa kommissionen att Tyskland också hade lagt till en andra medicinsk reserv. 

Och allt från EAPM för tillfället, ha en utmärkt vecka, håll dig trygg och väl, vi ses snart.

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Stor plan för att slå cancer för stor lansering, koronavirusbegränsningar skärpas

publicerade

on

God morgon, hälsokollegor, och välkommen till veckans första uppdatering från European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Det är en stor vecka för hälsan i allmänhet nästa vecka, från och med den 3 februari kommer Europeiska kommissionen officiellt att publicera sin EU-slagcancerplan och det finns fortfarande frågor om EU: s slagcancerplan kommer att behandla screening av lungcancer tillräckligt. skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan.

Lungcancer - transformation i lokalt och land med stöd av EU: s politik som behövs.  

I Europa är lungcancer (LC) långt före som den främsta dödsorsaken på grund av sjukdomen och orsakar mer än 266,000 21 dödsfall varje år - XNUMX% av alla cancerrelaterade dödsfall. 

Det är inte lika högt som COVIDs dödsfrekvens 2020, men dessa lungcancerdödsfall är inte en engångskris som har provocerat en aldrig tidigare skådad mobilisering för att få den under kontroll. EAPM driver mycket hårt för ett ökat fokus på lungcancer (LC), som behöver förändras i nationella vårdvägar såväl som lokala och landspolitiska åtgärder. LC-vården får hög prioritet inom endast några få nationella hälsostrategier. 

Men det är i stor utsträckning upp till medlemsstaterna - uppmuntrade av Europeiska unionen - att erkänna att omorganisation och omfördelning av hälso- och sjukvårdsresurser är motiverade av de nuvarande enorma kostnaderna för individer och samhället för den växande förekomsten av denna typ av cancer. Dessa är nyckelfrågor som bör tas med i beräkningen som framhävs av det engagemang som flera intressenter har genomfört av EAPM. 

 Screening är den mest uppenbara vägen för att stoppa denna förstörelse av livet och är en fråga om att leta efter cancer innan en person har några symtom. Detta kan hjälpa till att hitta cancer i ett tidigt skede. När onormal vävnad eller cancer hittas tidigt kan det vara lättare att behandla. När symtomen uppträder kan cancer ha börjat spridas.  

Detsamma gäller lungcancer.

Under de senaste två decennierna har bevisen blivit överväldigande att screening kan förändra ödet för lungcanceroffer. Oroväckande tvekar emellertid EU-länderna fortfarande över antagandet, och det är fortfarande lågt på politiska prioriteringar nationellt och på EU-nivå. Följaktligen förblir finansieringen och återbetalningen av screeningtjänster ojämn och otillräcklig och den är ännu inte integrerad tillfredsställande i sjukvården.

Verktygen finns för att förbättra situationen. Som EAPM har framhållit med sina medlemmar till beslutsfattare: "Effektivitet är bevisat. Slösa inte mer tid! Nu har vi alla bevis som vi kan skylla på för att vi inte gjort någonting." 

EU: s slående cancerplan bör ta itu med denna ouppfyllda fråga. 

EMA-expert imponerad av EU: s COVID-försök

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har inrättat särskilda arbetsgrupper för att hantera de vetenskapliga, regleringsmässiga och operativa utmaningar som skapats av COVID-19-pandemin och initierat sin kontinuitetsplan. Syftet med dessa åtgärder är att skydda byråns kärnverksamhet i samband med utvärdering och tillsyn av läkemedel under pandemin och till resurser för COVID-19.

Emellertid har EMA: s seniorläkare Hans-Georg Eichler varit otrevlig i sin bedömning av EU: s meritlista för kliniska prövningar under koronaviruspandemin: ”Jämfört med andra regioner var EU inte särskilt framgångsrikt med att genomföra stora meningsfulla ... prövningar för COVID-19-läkemedlen. ” 

"Om du tittar på vad vi har när det gäller meningsfulla försöksresultat, kommer de mest från länder utanför EU," tillade han. 

Om Europa vill förbättra, sade Eichler, behöver det infrastruktur och styrning samt finansiering för stora, EU-rättegångar. Det behöver också verkliga hälso- och sjukvårdsdata som kan hjälpa till att svara på frågor, till exempel om långsiktiga vacciner och behandlingar. 

Europeiska rådets ordförande uttrycker tvivel om att vaccinera 70% på sommaren 

Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet, uttalade sig när EU står inför granskning över sin långsamma utbyggnad av coronavirusvacciner, veckor efter att Storbritannien satt bollen. Tala på söndagen (24 januari) sa Michel till Europe1 radio: "Det finns svårigheter i produktionslinjerna under de närmaste veckorna och det kommer att göra processen mer komplex. Men om vi lyckas mobilisera produktionslinjerna kan vi kanske lyckas .Det kommer att bli svårt. ” EU har ännu inte gett klartecken till vaccinet Oxford / AstraZeneca.

'Mer dödlig' UK-variant påstående spelas ned av forskare 

Forskare säger att tecken på att en ny coronavirusvariant är mer dödlig än den tidigare versionen inte borde vara en "spelväxlare" i Storbritanniens svar på pandemin. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att det finns "vissa bevis" att varianten kan förknippas med "en högre grad av dödlighet". Men medförfattaren till studien som PM hänvisade till sa att variantens dödlighet förblev en "öppen fråga". En annan rådgivare sa att han var förvånad att Johnson hade delat resultaten när uppgifterna var "inte särskilt starka". En tredje toppläkare sa att det var "för tidigt" att vara "helt klart".

Den brasilianska varianten väcker oro 

Paul Hunter, professor i medicin vid University of East Anglia, sa att han trodde att det är troligt att den brasilianska varianten också kommer att visa ökad resistens mot antikroppar. "Vi kommer sannolikt att se gradvis ackumulering av varianter som mer och mer kan undkomma vaccininducerad immunitet och faktiskt naturligt inducerad immunitet," sa Hunter. 

Kommissionen föreslår strängare restriktioner för koronavirus 

EU-kommissionen har föreslagit att de koronavirusbegränsningar som helst för resenärer inom blocket och de som kommer från tredjeländer ökas. På måndag sade justitiekommissionär Didier Reynders: "Det finns ett akut behov av att minska risken för reserelaterade infektioner för att minska bördan för överbelastade hälsosystem."  

Monoklonala antikroppar 

En studie på amerikanska vårdhem har för första gången visat att monoklonala antikroppar, massproducerade i ett laboratorium, kan skydda människor från att utveckla symtomatisk COVID-19. Deras tillverkare, Eli Lilly, hoppas att dessa antikroppar kommer att ge ytterligare ett sätt att skydda människor som riskerar allvarlig sjukdom från det pandemiska koronaviruset. Men med tanke på framgången med COVID-19-vacciner och deras ökande tillgänglighet är det inte klart att det dyra och något besvärliga ingreppet kommer att användas i stor utsträckning. 

Både Eli Lillys monoklonala antikropp och en liknande två-antikroppscocktail från Regeneron Pharmaceuticals - känd för att behandla USA: s tidigare president Donald Trump i oktober 2020 - har redan fått tillstånd för akutanvändning (EUA) som ett läkemedel för dem som har smittats och är på hög risk att utveckla allvarlig COVID-19. Hittills används de inte i stor utsträckning eftersom de måste ges tidigt i infektionen och infunderas på ett sjukhus eller klinik. Men nu när de verkar effektiva för att förhindra till och med mild sjukdom planerar Eli Lilly att be US Food and Drug Administration att utvidga EUA för att inkludera användning som ett förebyggande medel.

Och det är allt från EAPM för tillfället - ha en trevlig, säker vecka, håll dig bra och ses på fredag ​​för fler uppdateringar.

Fortsätt läsa

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Blodet är livets viktigaste arbete med blodcancer som behövs med avseende på den kommande europeiska slagcancerplanen

publicerade

on

God eftermiddag och välkommen till den andra uppdateringen av veckan från European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Med den kommande Europas slående cancerplan (planerad till dess formella lansering den 3 eller 4 februari, beroende på om GD SANTE eller kommissionen har rätt i sina förutsägelser) kommer hälsodiskussioner oundvikligen att vända sig till hur kampanjens ädla mål sannolikt kommer att uppnås, och EAPM verkställande direktör Dr. Denis Horgan riktar sin särskilda uppmärksamhet mot blodcancer. 

Slår blodcancer

Under åren har EAPM arbetat mycket med sina medlemmar, särskilt European Hematology Association samt relevanta patientorganisationer fokuserar på behovet av kontinuerligt arbete för att minska och bekämpa förekomsten av blodcancer. Sådana cancerformer (hematologiska maligniteter (HM)) ge dem deras rätta moniker) förbises ofta och efter de senaste diskussionerna är det underförstått att detta kanske inte täcks så framträdande som de borde vara.  

HM är en heterogen grupp av sjukdomar med olika incidens och prognos, och jämförelse av HM-incidens över regioner och över tid kompliceras av förekomsten av olika sjukdomsklassificeringssystem. Självklart är incidensen ett av de största och bästa måtten på bördan i en befolkning, som fungerar som en viktig vägledning för fördelningen av resurser.

Statistik tyder på att hälso- och sjukvårdskostnaderna för varje patient med blodcancer når två gånger siffran jämfört med genomsnittliga cancerkostnader. Den totala kostnaden för blodproblem för den europeiska ekonomin var 23 miljarder euro 2012 och ökar bara.

Blodcancer är bland de tio främsta av de vanligaste formerna av cancer och ansvarar för cirka 100,000 XNUMX dödsfall i Europa varje år. Några av de mest kritiska cancerformerna är multipelt myelom, akut myeloid leukemi, akut lymfoblastisk leukemi, kronisk lymfocytisk leukemi, icke-Hodgkins lymfom, myelodysplastiskt syndrom och hematologiska maligniteter hos barn.

Dessa cancerformer utgör en allvarlig medicinsk och ekonomisk utmaning och står för cirka 40% av cancerfallen hos barn och en tredjedel av den totala cancerdödsfallet. Det har dock föreslagits att den kommande Europas slagcancerplan ännu inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt blodcancer som den borde.

EAPM och dess viktigaste intressenter anser att detta är en klyfta som man snarast bör ta itu med i den kommande EU-slagcancerplanen, eftersom blodsjukdomar inte bara är en börda för patienter utan också för samhället som helhet, med cirka 80 miljoner människor som har antingen maligna eller icke-maligna hematologiska störningar. Vi måste snarast intensifiera hur Europa tar itu med detta och den europeiska slår cancerplanen kan stödja denna gemensamma EU-insats.

Omvandla lungcancer vård

Europas tillvägagångssätt för lungcancer (LC) behöver förändras i nationella vårdvägar såväl som lokal politik och landspolitik. LC-vården får hög prioritet inom endast några få nationella hälsostrategier. Men det är i stor utsträckning upp till medlemsstaterna - uppmuntrade av Europeiska unionen - att erkänna att omorganisation och omfördelning av hälso- och sjukvårdsresurser är motiverade av de nuvarande enorma kostnaderna för individer och samhället för den växande förekomsten av denna typ av cancer.

Förbättringar av resultaten är inom räckhåll men beror starkt på: 

  • En mer enhetlig metod för nationella riskbaserade screeningprogram för att identifiera patienter tidigt och minska andelen patienter som diagnostiserats i avancerade / metastaserande stadier.

  • tidig tillgång till omfattande genomisk profilering;

  • identifiering av mest lämpliga behandlingsvägar baserat på patientens tumörgenetik genom tvärvetenskapliga molekylära tumörtavlor;

  • snabb och bred tillgång till mest fördelaktiga behandlingsalternativ;

  • adekvat övervakning av patienter inklusive patientrapporterade resultat som möjliggör riktade insatser, och

  • integrering av patientdata för att få ytterligare insikter för forskning, validitet av kliniska behandlingsvägar och kostnadseffektivitet för omfattande diagnostik och riktade läkemedel.

Dessa är nyckelfrågor som bör tas med i beräkningen som framhävs av det engagemang från flera intressenter som EAPM har gjort. 

Sluta peka över vaccinationen och börja arbeta, säger kommissionen

"Vi tävlar mot tiden, inte mot varandra, säger hälsokommissionär Stella Kyriakides på tisdagen (19 januari). ”Tvärtom är det ett lopp som vi i EU kör tillsammans, som ett team och i enhet. Som ett team är det viktigt att sätta tydliga och ambitiösa mål. ”

Och kommissionen har fastställt vaccinationsmål för mars och sommaren och stöttat ett vaccinintyg med bara ben. Vice president Margaritis Schinas lämnade dörren öppen för att senare använda dem för resor.

Ledare överväger reseförbud och snabbare utrullning av vacciner 

Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel avslutade ett virtuellt möte med EU-ledare på torsdagen (21 januari). Europeiska ledare, som kämpade med en långsam vaccinationsinsats och var rädda för att mycket smittsamma koronavirusvarianter snabbt skulle kunna överväldiga deras medicinska system, började återinföra gränsrestriktioner och påskynda distributionen av vacciner - även de som ännu inte är godkända för användning.

"Vi är alltmer oroade över olika varianter av viruset, sade von der Leyen till journalister efter ett virtuellt toppmöte med EU-ledare och sade att även om blocket avser att hålla gränserna öppna för handel kan det begränsa icke-väsentliga resor. Ledarna höll tillbaka från att stödja en specifik gränsplan.

Men Tyskland - som som den rikaste och folkrikaste EU-medlem ofta driver sina diskussioner - föreslog stränga, tillfälliga förbud mot resor till EU från länder där muterade former av koronavirus redan förekommer, inklusive Storbritannien. Förslaget skulle hindra EU-medborgare från att återvända till sina hemländer om de för närvarande befinner sig i ett drabbat land och skulle därför vara strängare än tidigare gränsåtgärder. 

Coronavirus-situationen försämras så illa i vissa medlemsstater att EU-ledare har kommit överens om att skapa en ny "mörkröd" zon som indikerar att viruset sprider sig på en "mycket hög nivå", meddelade kommissionsordförande Ursula von der Leyen torsdag kväll (21 januari) ). Personer som reser från en mörkröd till en annan zon kan behöva testas innan de lämnar och kan behöva karantän vid ankomsten. 

Frankrike att införa COVID-testning på EU-resenärer

Frankrikes president Emmanuel Macron har tillkännagivit nya regler för koronavirus för resenärer från EU, där landet kräver att europeiska besökare såväl som de utanför blocket ska utföra ett negativt Covid-19-test mindre än tre dagar innan de kommer in i landet. 

De nya restriktiva åtgärderna, som träder i kraft från söndag morgon (24 januari), tillkännagavs av Elysée-palatset sent på torsdagen och följer ett EU-toppmöte genom videokonferens där ledare diskuterade åtgärder för att kontrollera pandemin med fortsatta vaccinationsprogram och kontroller av fri rörelse. Hittills hade Macron försökt upprätthålla den fria rörligheten inom Europa, men trycket på sjukhus och spridningen av nya, mer smittsamma varianter av viruset har övertygat honom om behovet av att utvidga testningen till nästan alla som passerar nationella gränser. 

Ungern först i EU att godkänna ryssvaccin

Ungern har blivit det första landet i Europeiska unionen som ger preliminärt godkännande av det ryska koronavirusvaccinet, Sputnik V. På torsdag bekräftade premiärminister Viktor Orbans stabschef både ryska jab och vaccin mot Oxford-AstraZeneca hade fått grönt ljus av hälsovårdsmyndigheterna. Utrikesminister Peter Szijjarto reser till Moskva för ytterligare samtal, där han förväntas diskutera en leverans- och distributionsavtal.  

Och allt från EAPM för den här veckan - ha en utmärkt, säker helg, stanna bra och se dig nästa vecka.

Fortsätt läsa

coronavirus

EAPM fokuserar första gången 2021 på lungcancer

publicerade

on

Välkommen, kära hälsokollegor, till veckans första uppdatering från European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Med offentliggörandet av EU: s Beating Cancer Plan förestående (4 februari) har EAPM fullt fokus på lungcancer som äger rum denna vecka med sina medlemmar, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan.

Screening - mest effektiva sättet att bekämpa den största cancerdödaren

Även om det mycket väl kan finnas ett antal värdiga planer och taktik i Europa för att bekämpa den fruktansvärda skada som orsakats av cancer, försummas en av de mest lovande metoderna för lungcancer - och många européer dör i onödan som en följd.

Lungcancer, den största cancerdödaren, är fortfarande på lös, i stort sett okontrollerad, och den mest effektiva metoden för att bekämpa den - screening - avbryts. Med tanke på att screening är mycket viktigt vid behandling av lungcancer eftersom de flesta fall upptäcks för sent för ett effektivt ingripande, kommer detta att vara nyckelfrågan i hjärtat av EAPM: s engagemang den här veckan. Screening är användningen av tester eller undersökningar för att hitta en sjukdom hos personer som inte har symtom.

Regelbundna röntgenstrålar på bröstet har studerats för screening av lungcancer, men de hjälpte inte de flesta att leva längre. Under de senaste åren har ett test som kallas en lågdos CAT-skanning eller CT-skanning (LDCT) studerats hos personer med högre risk att få lungcancer. LDCT-skanningar kan hjälpa till att hitta onormala områden i lungorna som kan vara cancer.

Forskning har visat att användning av LDCT-skanningar för att screena personer med högre risk för lungcancer räddade fler liv jämfört med röntgenstrålar. För personer med högre risk, att få årliga LDCT-skanningar innan symtom börjar, minskar risken för att dö av lungcancer.

70% av patienterna diagnostiseras i ett avancerat obotligt stadium, vilket resulterar i att en tredjedel av patienterna dör inom tre månader. I England diagnostiseras 35% av lungcancer efter akutpresentation och 90% av dessa 90% är steg III eller IV. Men att upptäcka sjukdom långt innan symtom uppträder tillåter behandling som förhindrar metastaser, vilket drastiskt förbättrar resultaten, med botemedel över 80%. Med tanke på potentialen för ett så stort antal liv att bli positivt påverkad av en snabb diagnos av tidigt behandlingsbar sjukdom, initiering av dessa program bör ges högsta prioritet av vårdinstitutioner och leverantörer.

EU: s nya cancerscreeningssystem som planeras i BCP bör ha sin vision utöver screening för bröst-, livmoderhalscancer och kolorektal cancer till lungcancer. Kommissionens förslag att se över rådets rekommendation om cancerscreening bör äntligen erkänna LC-screening. EU: s slående cancerplan, som fastställer Europeiska unionens strategi för cancervård, kommer att lanseras den 4 februari. EAPM kommer att publicera ett antal publikationer under de kommande veckorna för att sammanfalla med kommissionens publikation.

Europeiska revisionsrätten bedömer COVID-19-svaret

Europeiska revisionsrätten har granskat EU: s första reaktion på COVID-19-krisen och uppmärksammar vissa utmaningar som EU står inför i sitt stöd till medlemsstaternas folkhälsoåtgärder. 

Dessa inkluderar att skapa en lämplig ram för gränsöverskridande hälsohot, underlätta tillhandahållandet av lämpliga leveranser i en kris och stödja utvecklingen av vacciner. EU: s folkhälsokompetens är begränsad.   Det stöder främst samordningen av medlemsstaternas åtgärder (genom Health Security Committee), underlättar upphandling av medicinsk utrustning (genom att skapa gemensamma ramavtal för upphandling) och samlar in information / bedömer risker (genom Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar - ECDC). 

Sedan COVID-19-pandemin började vidtog EU ytterligare åtgärder för att ta itu med brådskande frågor, vilket underlättar leveransen av medicinsk utrustning och informationsutbyte mellan medlemsstaterna, samt främjar testning, behandling och vaccinforskning. 

Det tilldelade 3% av sin årliga budget senast den 30 juni 2020 för att stödja folkhälsorelaterade åtgärder. ”Det var en utmaning för EU att snabbt komplettera de åtgärder som vidtagits inom dess formella ansvarsområde och stödja folkhälsoresponsen mot COVID-19-krisen. ”Säger Joëlle Elvinger, ECA-medlem som ansvarar för granskningen. "Det är för tidigt att granska pågående åtgärder eller bedöma effekterna av COVID-19-relaterade EU-initiativ för folkhälsa, men dessa erfarenheter kan ge lärdomar för framtida reformer av EU: s kompetens inom detta område."

Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att "öka" vaccinationsambitionerna

Europeiska kommissionen uppmanar idag (19 januari) medlemsstaterna att öka sin ambition i kampen mot pandemin genom att sätta ett mål att vaccinera minst 70% av EU: s befolkning på sommaren. Enligt utkastet till de senaste rekommendationerna som vi har sett kommer gruppens verkställande också att stödja Greklands förslag till ett ”vaccinationsintyg” som gör det möjligt för dem som får jab att resa. För resten av oss bör alla icke-väsentliga resor vara utanför gränserna under överskådlig framtid, kommer kommissionen att säga. Utöver detta är "kommunikationen" fylld med vaga löften för att öka vaccinproduktionskapaciteten och ber medlemsstaterna att göra mer genomsekvensering för att spåra potentiellt farliga mutationer. Användbara som sådana löften och mål kan vara, kan de inte övervinna regeringens ineffektivitet vid administrering av vacciner. 

Förfarandet som världen använder för att förklara nödsituationer ”måste föras in i den digitala tidsåldern”, sade den oberoende panelen för beredskap och svar på pandemi i en rapport på måndagen (18 januari): ”Ett system med distribuerad information, matas av människor i lokala kliniker och laboratorier, och stöds av verktyg för datainsamling och beslutsfattande i realtid, är nödvändiga för att möjliggöra reaktion i den hastighet som krävs - vilket är dagar, inte veckor - för att möta epidemisk risk. ” Användningen och uppskalningen av digitala hälsolösningar kan revolutionera hur människor världen över uppnår högre hälsostandarder och få tillgång till tjänster för att främja och skydda deras hälsa och välbefinnande. 

Digital hälsa ger möjligheter att påskynda våra framsteg när det gäller att uppnå hälso- och välmående relaterade hållbara utvecklingsmål (SDG), särskilt SDG 3, och uppnå tre miljarder mål för 2023, såsom det anges i sitt trettonde allmänna arbetsprogram (GPW13). Syftet med en global strategi för digital hälsa är att främja hälsosamma liv och välbefinnande för alla, överallt, i alla åldrar. För att uppnå sin potential måste nationella eller regionala digitala hälsoinitiativ styras av en robust strategi som integrerar ekonomiska, organisatoriska, mänskliga och tekniska resurser.

Vaccinationsintyg

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stöder idén om ett gemensamt vaccinationsintyg, som kan upprättas av EU, och utfärdas av medlemsstaterna till varje person som vaccineras mot COVID-19. I en intervju för portugisiska medier frågades Von der Leyen om förslaget från den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis att införa ett gemensamt dokument som skulle utfärdas till EU-medborgare som får vaccinet mot COVID-19.

 "Det är ett medicinskt krav att ha ett intyg som bevisar att du har vaccinerats, "von der Leyen sade och välkomnade förslaget från premiärminister Mitsotakis om ett ömsesidigt erkänt vaccinationsintyg. För en vecka sedan skickade den grekiska premiärministern ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där han uppmanade Europeiska kommissionen att införa ett Coronavirus-vaccinationsintyg för att underlätta resan mellan blocket.

Belgisk minister kräver böter för resenärer som vägrar koronavirustest

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne har krävt att böter åläggs resenärer som vägrar att göra obligatoriska koronavirustester. Från och med tidigare denna månad kräver Belgien att personer som stannar i en så kallad "röd zon" i mer än 48 timmar att ta ett test vid ankomsten till landet och ett andra test efter sju dagar. Om resenärer inte följer dem bör de åläggas böter på 250 euro, säger Van Quickenborne. "Den som återvänder till Belgien idag måste fylla i formuläret för passagerarplats ... varje resenär får en kod som berättigar till två tester," sa Van Quickenborne. "Våra system vet vem som inte använder dessa koder."

Coronavirus-varianten från Storbritannien "får inte gå ur hand" varnar EU

Bekymmer delades också under det virtuella mötet mellan EU: s hälsovårdsministrar om en "betydande underrapportering" av den nya varianten av medlemsstaterna, där kommissionen uppmanade hälsovårdsministerierna att göra det lättare att upptäcka mutationen. Tysklands hälsovårdsminister Jens Spahn citerade den UK-detekterade varianten när han betonade behovet av att människor ytterligare skulle minska sin kontakt med andra och sade att landet inte skulle kunna lyfta alla åtgärder som syftar till att begränsa pandemin i slutet av månaden.

Och det är allt från EAPM för tillfället - njut av en säker start på din vecka, vi ses senare i veckan.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend