Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Verkligen aktiv sommar framåt för EU: s hälsopolitik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

God eftermiddag, hälsokollegor, och välkommen till veckans första European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) -uppdatering, där vi diskuterar utbudet av saker inför sommarmånaderna vad gäller EU: s hälsopolitik, så det är en upptagen tid framåt för EAPM, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan. 

In vitro diagnostisk expertpanel

Och det är en hektisk vecka för EAPM, med en expertpanel för in vitro-diagnostik på torsdagen (22 juli). Detta handlar om lagstiftning som kommer att träda i kraft nästa år den 26 maj 2022 - frågan kommer att vara hur kommer denna lagstiftning att påverka att införa innovation i hälso- och sjukvårdssystemen och kunna diagnostisera patienter tidigare? 

Annons

För närvarande levereras en betydande del av prediktiva tester i Europa för att stödja tillgång till onkologi-precisionsläkemedel genom användning av laboratorieutvecklade tester (LDT), med följande konsekvenser under IVDR, och det kommer att finnas ett nytt lagkrav för laboratorier att använda kommersiellt godkända tester (CE-IVD) i stället för deras nuvarande LDT. Om det inte finns något CE-IVD-kommersiellt test tillgängligt kan offentliga laboratorier kunna använda en LDT, med förbehåll för vissa bestämmelser i IVDR. 

Laboratoriet kommer att krävas för att uppfylla alla relevanta krav för säkerhet och prestanda, samtidigt som tillverkningen sker under ett lämpligt kvalitetsstyrningssystem. Som en konsekvens kan många laboratorier stå inför ytterligare upphandlingskostnader för kommersiellt godkända tester och / eller behovet av att förbättra sina säkerhets- och prestandakrav för alla LDT-erbjudanden.

Alla dessa frågor kommer att diskuteras i expertpanelen i torsdags genom olika fallstudier. Ett policydokument kommer att bli resultatet av detta möte, så mer om detta under de kommande månaderna. 

Annons

EU: s hälsounion 

Som diskuterades i tidigare uppdateringar innehåller European Health Union-paket förslag för att stärka Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och en förordning om gränsöverskridande hälsohot. 

Slovenien, som håller EU-ordförandeskapet nu och dess föregångare vid EU: s, Portugals och Tysklands ledning, arbetar för att slutföra förhandlingarna om tre utkast till förordningar som ligger till grund för EU: s hälsounion, har den slovenska hälsovårdsministern Janez Poklukar sagt. 

Önskan är att samordna bestämmelserna i trepartssamtal med andra EU-institutioner så snart som möjligt, tillade ministern i ett uttalande. Kommentarerna kom efter en konferens på hög nivå om implementering av innovativa lösningar för motståndskraftiga hälsosystem som också presenterade Portugals och Tysklands hälsominister, Marta Temida och Jens Spahn. Spahn sa att det gemensamma målet för alla tre länderna var att upprätta en trepartssamtal med Europaparlamentet och kommissionen. 

"Vi vill ha faktiska resultat i praktiken", tillade Spahn. Temida sade att det var viktigt att det tyska och portugisiska ordförandeskapets arbete fortsätter att ge goda resultat och att övergången är smidig. 

Hon sa att antagandet av lagstiftningspaketet skulle markera "en viktig milstolpe i Europas beredskap för extraordinära hälsoevenemang". Health Union-paketet innehåller förslag för att stärka Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) samt en förordning om gränsöverskridande hälsohot.

Forskning och innovation 

Kommissionen har antagit sitt förslag till rådets rekommendation "En pakt för forskning och innovation i Europa" för att stödja genomförandet av den nationella politiken för europeiskt forskningsområde (ERA).

Detta är en fråga som EAPM har följt noggrant. 

Paktförslaget definierar gemensamma prioriterade områden för gemensamma åtgärder till stöd för ERA, anger ambitionen för investeringar och reformer och utgör grunden för en förenklad politisk samordning och övervakningsprocess på EU- och medlemsnivå genom en ERA-plattform där stater kan dela sina reform- och investeringsmetoder för att förbättra utbytet av bästa praxis. Viktigt är att för att säkerställa en effektfull ERA, föreskrivs i pakten engagemang med intressenter för forskning och innovation. 

Ett Europa som passar för Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Pandemin har visat oss vikten av att förena forsknings- och innovationsinsatser som snabbt ger resultat på marknaden. Det har visat oss vikten av att investera i gemensamt överenskomna strategiska prioriteringar mellan medlemsstaterna och EU. 

"Den pakt för forskning och innovation som vi föreslår idag kommer att underlätta bättre samarbete och gå med i våra ansträngningar för att ta itu med forsknings- och innovationsmål som är viktigast för Europa. Och det kommer att göra det möjligt för oss alla att lära av varandra." 

Nya regler om öppen data och återanvändning av information från den offentliga sektorn börjar gälla 

17 juli markerade tidsfristen för medlemsstaterna att införliva det reviderade direktivet om öppna uppgifter och återanvändning av information från den offentliga sektorn i nationell lagstiftning. De uppdaterade reglerna kommer att stimulera utvecklingen av innovativa lösningar som mobilitetsappar, öka transparensen genom att öppna tillgången till offentligt finansierad forskningsinformation och stödja ny teknik, inklusive artificiell intelligens. 

Ett Europa som passar för den digitala tidsåldern Verkställande direktör Margrethe Vestager sa: ”Med vår datastrategi definierar vi en europeisk strategi för att låsa upp fördelarna med data. Det nya direktivet är nyckeln till att göra den stora och värdefulla poolen av resurser som produceras av offentliga organ tillgängliga för återanvändning. Resurser som redan har betalats av skattebetalaren. Så samhället och ekonomin kan dra nytta av mer öppenhet i den offentliga sektorn och innovativa produkter. ” 

Kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton sade: ”Dessa regler om öppen data och återanvändning av information från den offentliga sektorn kommer att göra det möjligt för oss att övervinna de hinder som förhindrar full återanvändning av uppgifter från den offentliga sektorn, särskilt för små och medelstora företag. Det totala direkta ekonomiska värdet av dessa uppgifter förväntas fyrdubblas från 52 miljarder euro 2018 för EU: s medlemsstater och Storbritannien till 194 miljarder euro 2030. Ökade affärsmöjligheter kommer att gynna alla EU-medborgare tack vare nya tjänster. ” 

Kommissionen att lägga fram HERA-förslag den 14 september

Europeiska kommissionen kommer att lägga fram sin Europeiska myndigheten för beredskap och insatser för hälsa (HERA) paket den 14 september. COVID-19-pandemin visade behovet av samordnade åtgärder på EU-nivå för att bemöta nödsituationer. Det avslöjade luckor i framsynten, inklusive efterfrågan / utbudsdimensioner, beredskap och responsverktyg. 

En europeisk HERA är en central del för att stärka Europeiska hälsounionen med bättre EU-beredskap och svar på allvarliga gränsöverskridande hälsorisker genom att möjliggöra snabb tillgänglighet, tillgång och distribution av nödvändiga motåtgärder. Förra året föreslog kommissionen att ändra mandaten för både EU: s byrå för smittsamma sjukdomar och läkemedelsmyndigheter och lade fram ett förslag till en förordning om allvarliga gränsöverskridande hälsohot.

Några goda nyheter att avsluta: COVID-19-antikroppar kvarstår 'minst nio månader efter infektion', konstaterar studien 

Antikroppar hos COVID-19-patienter förblir höga även nio månader efter infektion, enligt en milstolpsstudie som testade nästan hela en liten italiensk stad. Studien, som publicerades i tidskriften Nature Communications, fokuserade på staden Vo som blev centrum för landets koronaviruspandemi i februari 2020 när den registrerade Italiens första död. 

Nu har forskare från University of Padua och Imperial College London testat mer än 85% av stadens 3,000 invånare för antikroppar mot COVID-19. 

Forskarna fann att 98.8% av de människor som hade smittats i den första vågen av pandemin fortfarande visade detekterbara nivåer av antikroppar nio månader senare, oavsett om deras infektion hade varit symptomatisk eller inte. Invånarnas antikroppsnivåer spårades med hjälp av tre olika "analyser" eller test som upptäckte separata typer av antikroppar som svarar på olika delar av viruset.

Det är allt från EAPM för tillfället - se till att du håller dig trygg och frisk och har en utmärkt vecka, vi ses på fredag.

Cancer

EAPM: Rubrikhändelse på toppen av en våg i kampen mot cancer!

publicerade

on

God eftermiddag hälsokollegor och välkommen till uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) - det kommande EAPM -evenemanget är i morgon, 17 september! Det kallas 'Behovet av förändring: Definiera hälso-och sjukvårdens ekosystem för att bestämma värde' och det kommer att äga rum under ESMO-kongressen, detaljer nedan, skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan.

Cancer screening, cancerprioriteringar på politisk nivå

EAPM -evenemanget kommer vid en fördelaktig tid för framsteg med cancer - Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har meddelat ett nytt initiativ för att uppdatera en 17-årig rådsrekommendation om cancerscreening. De nya 2022 -initiativen föreslogs i en avsiktsförklaring som publicerades under presidentens tal om tillståndet i unionen igår (15 september).  

Annons

Dessutom politiska partiet EPP har klargjort sina cancerpolitiska prioriteringar i ett 15-punktsprogram. I policydokumentet beskrivs föreslagna ändringar av cancerutskottets initiativbetänkande. Detta, tillsammans med en reform av det gränsöverskridande sjukvårdsdirektivet - som i teorin gör det möjligt för patienter i ett medlemsland att behandlas i ett annat - och datadelning är nyckeln till att tillämpa artificiell intelligens och maskininlärningsverktyg för forskning och möjliggöra digital förändring av hälso- och sjukvården, har varit frågor som ligger mycket i framkant i EAPM: s senaste arbete, för att ta itu med skillnader i förebyggande av cancer, användning av data, diagnos och behandling runt om i Europa. 

Evenemanget kommer att äga rum från 8h30–16h CET imorgon; här är länk för registrering och här är länk till agendan

Parlamentet godkänner ytterligare två handlingar från Europeiska hälsounionen

Ytterligare två förslag från Europeiska hälsounionen kommer att övergå till trepartsmöten efter att ha passerat parlamentets plenarsammanträde idag (16 september). Förslagen till förordningen om allvarliga gränsöverskridande hälsohot godkändes med 594 röster för, 85 emot och 16 nedlagda röster. Samtidigt godkändes mandatändringen för European Center for Disease Prevention and Council (ECDC) med 598 röster för, 84 emot och 13 nedlagda röster.

Det första förslaget om att öka mandatet för Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) finns redan i triloger. Det andra mötet kommer att hållas senare denna månad.

Annons

Datastyrningslagen

Som förberedelse för ett förslag till en ny datalag som väntas i december 2021 har EU -kommissionen inlett ett offentligt samråd.

Huvudsyftet med detta initiativ är att stödja datadelning inom EU: s ekonomi, i synnerhet från företag till företag och från företag till regering, med en horisontell räckvidd (t.ex. täckning av industriella data, Internet of Things, etc.). 

Den syftar till att komplettera andra datarelaterade filer, till exempel datastyrningslagen, GDPR och ePrivacy-förordningen, konkurrenslagstiftning (t.ex. riktlinjerna för horisontellt samarbete) och lagen om digitala marknader. Som rapporterats i politico kommer detta att hanteras av biträdande ambassadörer i Coreper I den 1 oktober. En EU -tjänsteman som är bekant med processen sa att några länder begärde mindre ändringar av dataförmedlare och internationella dataöverföringar.

'Riskabel' artificiell intelligens 

FN: s chef för mänskliga rättigheter efterlyser ett moratorium för användningen av teknik för artificiell intelligens som utgör en allvarlig risk för mänskliga rättigheter, inklusive ansiktsskanningssystem som spårar människor i det offentliga rummet. Michelle Bachelet, FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter, sade också onsdag att länder uttryckligen bör förbjuda AI -applikationer som inte följer internationell mänsklig rättighet. Tillämpningar som borde vara förbjudna inkluderar statliga ”sociala poäng” -system som bedömer människor utifrån deras beteende och vissa AI-baserade verktyg som kategoriserar människor i kluster som till exempel efter etnicitet eller kön. 

AI-baserad teknik kan vara en kraft för gott, men de kan också "ha negativa, till och med katastrofala, effekter om de används utan tillräcklig hänsyn till hur de påverkar människors mänskliga rättigheter", säger Bachelet i ett uttalande. 

Hennes kommentarer kom tillsammans med en ny FN -rapport som undersöker hur länder och företag har skyndat sig att tillämpa AI -system som påverkar människors liv och försörjning utan att sätta in ordentliga skyddsåtgärder för att förhindra diskriminering och andra skador. "Det här handlar inte om att inte ha AI," Peggy Hicks, berättade rättighetskontorets chef för tematiskt engagemang, för journalister när hon presenterade rapporten i Genève. ”Det handlar om att inse att om AI ska användas inom dessa mänskliga rättigheter - mycket kritiska - funktionsområden, måste det göras på rätt sätt. Och vi har helt enkelt inte infört en ram som säkerställer att det händer. ”

EU: s digitala mål för 2030

Kommissionen har föreslagit en plan för att övervaka hur EU-länder går vidare med blockets digitala mål för 2030. EU kommer att främja sin människocentrerade digitala agenda på den globala scenen och främja anpassning eller konvergens med EU: s normer och standarder. Det kommer också att säkerställa säkerheten och motståndskraften hos sina digitala leveranskedjor och leverera globala lösningar. 

Dessa kommer att uppnås genom att skapa en verktygslåda som kombinerar regleringssamarbete, tar upp kapacitetsuppbyggnad och kompetens, investeringar i internationellt samarbete och forskningspartnerskap, utformar paket för digital ekonomi som finansieras genom initiativ som sammanför EU och kombinerar EU: s interna investeringar och externt samarbete instrument som investerar i förbättrad anslutning till EU: s partner. Kommissionen kommer snart att inleda en omfattande diskussions- och samrådsprocess, inklusive med medborgare, om EU: s vision och de digitala principerna.

EIB stödjer pengar för vacciner 

Europeiska investeringsbankens (EIB) styrelse har godkänt 647 miljoner euro för att hjälpa länder att köpa och distribuera COVID-19-vacciner och andra hälsoprojekt. Vaccindistribution kommer att gynna Argentina, liksom sydasiatiska länder som Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka och Maldiverna. I början av krisen började personal på Europeiska investeringsbanken arbeta med hälsokrisen och den ekonomiska nedgången samtidigt. Banken delade upp sitt stöd till bioteknik och medicinska företag i tre huvudsektorer: vacciner, terapier och diagnostik. Syftet: att spåra infektioner, stoppa spridningen av sjukdomen och ta hand om dem som blir sjuka.

Tidigare i år godkände banken 5 miljarder euro i ny finansiering för att stödja brådskande åtgärder inom områden som sjukvård och medicinsk innovation för COVID-19. Sedan dess har mer än 40 biotekniska eller medicinska företag och projekt godkänts för EIB -finansiering till ett värde av cirka 1.2 miljarder euro. Detta satte banken i framkant i kampen mot COVID-19.

Europeiska investeringsbanken stöder också globala program för att distribuera COVID-19-vacciner, särskilt i utvecklingsländerna. Till exempel godkände banken nyligen ett avtal på 400 miljoner euro med COVAX, ett globalt initiativ som stöds av hundratals länder, den privata sektorn och filantropiska organisationer för att främja lika tillgång till ett vaccin.

Goda nyheter att avsluta - Coronavirus -vacciner minskar risken för lång covid, visar undersökningen 

Att bli helt vaccinerad mot COVID-19 minskar inte bara risken för att få den, utan också att en infektion blir till en lång Covid, föreslår forskning som leds av King's College London. Det visar att i minoriteten av människor som får Covid trots två stötar minskas oddsen för att utveckla symtom som varar längre än fyra veckor med 50%. Detta jämförs med personer som inte är vaccinerade. 

Hittills har 78.9% av över 16-talet i Storbritannien fått två doser av ett Covid-vaccin. Många människor som får Covid återhämtar sig inom fyra veckor men vissa har symtom som fortsätter eller utvecklas i veckor och månader efter den första infektionen - ibland känd som lång Covid. Det kan hända efter att människor upplever till och med milda coronavirus -symptom. Forskarna, vars arbete publicerades i Lancet infektionssjukdomar, säger att det är klart att vaccinationer räddar liv och förebygger allvarliga sjukdomar, men vaccinens inverkan på att utveckla långvarig sjukdom har varit mindre säker.

Det är allt från EAPM för den här veckan - vi ser mycket fram emot evenemanget i morgon och kommer att rapportera om det nästa vecka. Tills dess, var säker, ja, och här är länk för registrering och här är länk till agendan

Fortsätt läsa

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM -uppdatering: Slår cancer med intressenter och data - Registrera nu!

publicerade

on

God eftermiddag hälsokollegor och välkommen till veckans uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) - när dagarna går fort är det nu hög tid att registrera sig för det kommande EAPM -evenemanget den 17 september som kommer att äga rum under ESMO -kongressen, detaljer nedan, skriver EAPM: s verkställande direktör Denis Horgan.

"Cancer i dess många former"

Som nämnts i tidigare uppdateringar har konferensen, EAPM: s nionde årliga evenemang, titeln 'Behovet av förändring-och hur man gör det: Definiera hälso-och sjukvårdens ekosystem för att bestämma värde'. Evenemanget kommer att äga rum fredagen den 17 september kl. 08–30 CET; här är länk för registrering och här är länk till agendan.

Annons

Denna dynamiska serie av rundabord kommer att titta på olika delar av detta genom följande sessioner: 

  • Session I: Vinnande intressenters förtroende för genomisk datadelning och användning av verkliga bevis/data
  • Session II: Att föra in molekylär diagnos till sjukvårdssystem
  • Session III Reglera framtiden - Balans mellan patientsäkerhet och underlätta innovation - IVDR
  • Session IV: Rädda liv genom insamling och användning av hälsodata

Många av de punkter som belyses nedan kommer att diskuteras på konferensen. 

Data pekar långt fram mot att slå cancer

Annons

Parlamentets särskilda kommitté för att slå mot cancer (BECA) sammankallades på torsdagen (9 september) för att fokusera på två viktiga cancervårds- och forskningsfrågor. Först upp på kommitténs dagordning var en diskussion med EU -kommissionen om skapandet av ett europeiskt hälsodatautrymme.

I kommissionens plan för att slå mot cancer planeras elektroniska hälsojournaler som spelar en avgörande roll för förebyggande och vård av cancer och försöker utnyttja potentialen för data och digitalisering optimalt genom sitt initiativ för European Health Data Space för att förbättra cancerbehandling, hälsovård och kvalitet på livets resultat.

BECA-kommitténs ledamöter utbytte också åsikter med kommissionen om framstegen kring genomförandet av den så kallade kemikaliestrategin för innovation, som syftar till att leverera höga hälso- och miljöskydd från kemikalier.

Strategin ses som en annan nyckelkomponent i kommissionens plan för att slå mot cancer eftersom den försöker minska medborgarnas exponering för cancerframkallande ämnen och andra farliga kemikalier.

"COVID-pandemin har återigen visat det faktum att vi kämpar för att använda data för att informera beslutsfattande och beslutsprocesser," sade Ioana Maria Gligor, enhetschef för europeiska referensnätverk och digital hälsa. 

Kommissionen försöker fixa det med ett lagförslag planerat till början av 2022. 

Gligor förklarade att tanken är att låta hälsodata flyta sömlöst till vart det än behövs: mellan sjukhus i ett land, men också mellan länder. 

"Från och med 2022 siktar vi på att stödja patienternas tillgång till sina egna hälsodata på sina smarta enheter", förklarade kommissionens tjänsteman. Saker som genomisk data kan vara ovärderliga för att till exempel diagnostisera sällsynta cancerformer hos patienter. Och massiva lagringar av anonymiserad patientdata kan också användas för att driva sjukdomsforskning med hjälp av maskininlärningsverktyg.

Slovenien flyttar EU: s dataräkning närmare mållinjen

Slovenien har skärpt restriktionerna för de internationella flödena av europeiska industridata i en proposition som ska uppmuntra EU -länder och företag att dela data med varandra.

I portugisiska fotspår klargjorde det slovenska ordförandeskapet i EU reglerna för internationell överföring av industridata och gjorde små justeringar i datastyrningslagen i den femte kompromisstexten som sprids den 7 september.

EU -länderna kommer att diskutera kompromisstexten den 14 september.

Eurobarometer-resultat

Europeiska unionen har arbetat för att begränsa spridningen av coronaviruset, stödja nationella hälsosystem, skydda och rädda liv, samt motverka de socioekonomiska effekterna av pandemin på både nationell och EU-nivå. Åtgärderna kulminerade i kommissionens förslag om en återhämtningsfond och en ändrad flerårig budget för EU, vilket ger en oöverträffad stödnivå för att övervinna krisen.

Tre av fyra respondenter i alla undersökta länder säger att de har hört, sett eller läst om EU: s åtgärder för att bemöta Corona -pandemin; en tredjedel av de tillfrågade (33%) vet också vad dessa åtgärder är. Samtidigt ungefär hälften (52%) av dem som känner till EU -åtgärder i denna kris säger att de inte är nöjda med de åtgärder som vidtagits hittills.

Nästan sju av tio respondenter (69%) vill ha en starkare roll för EU i kampen mot denna kris. Parallellt är nästan sex av tio respondenter missnöjda med solidariteten mellan EU: s medlemsländer under pandemin. Medan 74% av de tillfrågade har hört talas om åtgärder eller åtgärder som EU inlett för att bemöta pandemin, är bara 42% av dem nöjda med dessa åtgärder hittills.

Omkring två tredjedelar av de tillfrågade (69%) håller med om att ”EU borde ha mer kompetens för att hantera kriser som coronaviruspandemin”. Mindre än en fjärdedel av de tillfrågade (22%) håller inte med om detta påstående.

Denna starka uppmaning till fler EU-kompetenser och ett mer robust samordnat EU-svar går hand i hand med det missnöje som en majoritet av respondenterna uttryckt angående solidariteten mellan EU: s medlemsstater i kampen mot coronaviruspandemin: 57% är missnöjda med den nuvarande solidaritet, inklusive 22% som ”inte alls” är nöjda.

Farm to Fork-strategi

Europaparlamentets miljöutskott (ENVI) röstar om sitt gemensamma initiativbetänkande om gården till gaffelstrategin, som beskriver hur EU siktar på att göra livsmedelssystemet ”rättvist, hälsosamt och miljövänligt”. Parlamentsledamöter från båda kommittéerna förväntas godkänna sin gemensamma Farm to Fork Strategy -rapport på fredag ​​och skicka den till kammaren för en slutlig omröstning planerad till början av oktober. 

Och en grupp lagstiftare, ledda av de gröna Martin Häusling, hotar med att blockera den delegerade akten när det gäller Europaparlamentets plenarmöte nästa vecka och hävdar att de villkor den anger inte är tillräckligt skyddande för människors hälsa. Att överanvända antibiotika för att behandla husdjur kommer att förvärra det globala problemet med antimikrobiell resistens (AMR), som har kallats den tysta pandemin.

”Att inte gå vidare med dessa begränsningar kommer att vara en missad möjlighet. Vi har inte tid att slösa med att bekämpa AMR, ” Kyriakides sa i jordbruksnämnden idag.

Den kontroversiella delegerade akten är en del av revideringen av EU: s djurhälsolagar, som börjar gälla från januari 2022.

Goda nyheter att avsluta: Ministrar som hoppas att vaccinvakthunden kommer att stödja massutrullning av boosterjabs 

Brittiska ministrar har pressat på vaccinvakthunden för att godkänna ett storskaligt program för covid-booster-injektioner i tid för vintern, eftersom antalet personer på sjukhus med viruset översteg 8,000 XNUMX för första gången sedan mars. 

På torsdagen (9 september) beviljade Storbritanniens läkemedelsregulator nödgodkännande för Pfizer- och AstraZeneca -vaccinerna som skulle användas som tredje skott för att hantera potentiellt avtagande immunitet, vilket också pressade den gemensamma kommittén för vaccination och immunisering (JCVI) att godkänna en ny jab program. Timmar senare sa hälsosekreteraren Sajid Javid att han var säker på att sådana injektioner skulle börja omedelbart. "Vi är på väg mot vårt förstärkningsprogram", sa han. "Jag är övertygad om att vårt förstärkningsprogram kommer att börja senare denna månad, men jag väntar fortfarande på det sista rådet."

Och det är allt för den här veckan från EAPM - glöm inte, här är länk för registrering för EAPM: s konferens den 17 september, och här är länk till agendan. Tills nästa vecka, var trygg och välkommen och ha en härlig helg!

Fortsätt läsa

Europeiska alliansen för personifierade Medicine

EAPM: Paris - en så vacker horisont för att ta itu med cancer - Registrera dig nu!

publicerade

on

Den 17 september kommer faktiskt ganska snabbt den prestigefyllda ESMO -kongressen i Paris, om än praktiskt taget vid vilken alliansen för nionde gången kommer att vara värd för ett rundabordsmöte under dessa evenemang, skriver European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) Executive Director, Denis Horgan. 

För att perfekt matcha de mindre än perfekta tider vi befinner oss i har konferensen rätt. “Behovet av förändring - och hur man får det att hända: Definiera sjukvårdens ekosystem för att bestämma värdene ”. Registreringen är fortfarande öppen för detta "virtuella" evenemang, som kommer att påbörjas från 8:30 CET till 16 CET. 

Här är länk för registrering och här är länk till agendan.

Annons

Trots att vi inte kan mötas ansikte mot ansikte, tillåter evenemang som detta fortfarande att dra ihop ledande experter på arenan för personlig medicin från patientgrupper, betalare, vårdpersonal plus industri, vetenskap, akademiker och forskningsrepresentanter.

En konferens nyckelroll är att samla experter för att komma överens om politiken genom konsensus och ta våra slutsatser till beslutsfattare. Och den här gången går vi ännu längre in på expertområdet, med tanke på den enorma kris som vi alla står inför.

Det är rättvist att säga att åtminstone på vissa håll har "experter" haft det svårt med det. Det är lite som kritiker som är fast beslutna att slå ett scenspel, eller att en fotbollsvetare plockar på en spelare - ganska ofta säger det mer om kritikern än experten.

Annons

Just nu, med en pandemi på händerna och med ett liv bokstavligen beroende på nästa drag från regeringar och hälsechefer, behöver vi absolut experter från alla slags arenor och försöker ignorera dem, motsäga dem eller till och med riva dem kan, vid åtminstone vara kontraproduktiv och, värre, dödlig.    

Med detta i åtanke kommer EAPM: s senaste konferens att samla många kärnsexperter som kommer att arbeta tillsammans med resten av våra intressenter för att uppmärksamma åtgärder som krävs nu, såväl som nödvändiga när vi går vidare.

Så, vad är några av ämnena på bordet?

Den nuvarande COVID-19-krisen har kastat många europeiska och faktiskt globala hälsofrågor i kraftig lättnad. Det har också väckt viktiga frågor, inte nödvändigtvis nya, utan frågor som har skiftats mer i fokus under pandemin.

En sådan fråga är om EU bör ha en större roll i folkhälsan - och särskilt när det gäller tillhandahållandet av hälsoteknik. Detta skulle naturligtvis påverka den välbevakade medlemsstaternas kompetens inom hälso- och sjukvård, så om det skulle hända, hur skulle det vara?

En annan fråga är hur de nu mycket tydliga klyftorna kan överbryggas för att bättre skydda Europas hälsa inför en annan kris? Vilka är prioriteringarna? Den bredare frågan, som nämnts ovan, är om det är dags att ge EU en större roll i Europas hälsoskydd.

Under tiden, i hjärtat av personlig medicin, är den enormt växande användningen av hälsodata. Detta är ett känsligt ämne. Det finns verkligen ett behov för hälsovetenskapssamhället att prata mer öppet om att använda personlig hälsoinformation i forskning för att förbättra människors hälsa och utrota sjukdomar som cancer, och allmänheten måste stå i centrum för alla diskussioner.

Många nationella och internationella initiativ förlitar sig på omfattande dataanalys för att driva evidensbaserade lösningar för att förbättra hälsoutfallet.

Detta innebär naturligtvis att personlig hälsodata är en oerhört värdefull handelsvara för forskning och endast bör användas på ett ansvarsfullt, etiskt och säkert sätt som är i samhällets intresse.  

Öppenhet om varför och hur vi använder data är avgörande om Europa ska behålla den sociala licensen för datadriven forskning. Tillit är avgörande.

Utöver detta behöver Europas digitala infrastruktur stärkas i allmänhet och för att hantera effekterna av COVID-19 i synnerhet. Och sedan finns det framtida folkhälsokriser att överväga ...

Bättre integration av artificiell intelligens i folkhälsans reaktion bör prioriteras. Analys av stora data som rör medborgarnas rörelse, sjukdomsöverföringsmönster och hälsoövervakning kan användas för att stödja förebyggande åtgärder.

Sessioner inkluderar: 

  • Session I: Vinnande intressenters förtroende för genomisk datadelning och användning av verkliga bevis/data
  • Session II: Att föra in molekylär diagnos i hälso- och sjukvårdssystem
  • Session III Reglera framtiden - Balans mellan patientsäkerhet och underlätta innovation - IVDR
  • Session IV: Rädda liv genom insamling och användning av hälsodata

Ovanstående är bara ett exempel på de enorma ämnena, bland många som ska diskuteras på dagen. Så se till att gå med oss ​​den 17 september!

Här är länk för registrering och här är länk till agendan.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend