Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

Representerar # COVID-19 ett dödligt hot mot # tobaksektorn?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

SARS-CoV-2-pandemin har stavat dåliga nyheter i stort för rökare och industrin som levererar dem. Den senaste utvecklingen inkluderar avslöja av forskning som antyder att rökare är förmodligen mindre mottagliga för viruset - åtföljt av uppenbarelser som i själva verket vanan förvärrar effekterna av sjukdomen - såväl som ett offentligt rökförbud i Galicien som har nu sprids över hela Spanien.

Med över en miljon rökare i Storbritannien enligt uppgift sparkade vanan sedan början av COVID-19, hur stort hot representerar den nuvarande krisen för branschen som tjänar på deras beroende? Allmänhetens medvetenhet om farorna med rökning har aldrig varit högre, vilket innebär att tiden är mogen för myndigheter i Europa och på andra håll att införa åtgärder som syftar till att begränsa den dödliga praxisen - men de måste vara försiktiga med störningar och förvärv från den ständigt ihärdiga tobaksindustrin själv .

"Big Tobacco" hotas

I början av koronavirusutbrottet kan rökare från början ha blivit jublade för att höra resultatet av en studie från Kina, där de var oproportionerligt underrepresenterade bland de drabbade av Covid-19. Efterföljande forskning har inte gett nästan så positiva nyheter; mer än en peer-review papper har visat att rökare är ungefär dubbelt så troliga att uppleva coronavirus symtom som icke-rökare. Detta överensstämmer med andra studier, som visade att det var rökare med viruset dubbelt så sannolikt att läggas in på sjukhus och 1.8 gånger mer troligt att dö än deras icke-rökare motsvarigheter.

Beroendet skadar inte bara dem som innehar cigaretten. Med barmottagare manade för att hålla sina röster nere och till och med temaparkers varnade för att skrika av rädsla för att överföra viruset oralt, kan de enorma rökmoln som släpps ut av tobaksentusiaster vara en omgivande epidemi som väntar på att hända. Medveten om faran tog Sydafrika omedelbart åtgärder för att förbjuda tobaksförsäljning i slutet av mars, även om det sedan har granskat dessa begränsningar. På senare tid meddelade den spanska regionen Galicien och skärgården på Kanarieöarna båda att rökning skulle förbjudas, med resten av landet med tanke på följande färg.

Pandemin har inte bara fått ett svar från lagstiftare - rökare överväger också sin relation med tobak mot bakgrund av farorna som den mycket smittsamma och dödliga andningssjukdomen. I Storbritannien har över en miljon rökare slutat under de senaste sex månaderna, med 41% av dem som hävdar rädsla för coronavirus var deras främsta motivation för att göra det. Samtidigt University College London hittade att fler har gett upp rökning under året fram till juni 2020 än i något annat fönster på 12 månader sedan poster började för över ett decennium sedan.

Underhanded taktik vid spel

Annons

Aldrig någon att ta sådana bakslag liggande, Big Tobacco har tytt till sin beprövade taktiska playbook. Bland andra bearbetningar inbegriper spelboken dumma och påverka vetenskapen av finansiering gynnsamma studier om ämnet coronavirus och rökning, fördröjande anti-tobaksförordningar och hävdar att branschen utgör en ”väsentlig verksamhet” för att undvika låsningsåtgärder på så många olika ställen Italien, Pakistan och Brasilien.

Samtidigt har stora tobaksföretag varit det den anklagade av kris-tvätt. Philip Morris International (PMI) donerade en rapporterad $ 1 miljon till det rumänska Röda korset och 50 ventilatorer till ett grekiskt sjukhus samt uppskattningsvis 350,000 XNUMX euro till en ukrainsk välgörenhet, med andra stora spelare enligt uppgift att ha gjort detsamma. Kritiker hävdar att dessa uppenbarligen altruistiska bidrag inte är något annat än opportunistiska PR-stunts som utnyttjar en global tragedi för att måla Big Tobacco i ett positivt ljus - något som branschen själv avvisar hårt.

Oavsett avsikten bakom donationerna finns det tunga misstankar om att de kan ha strider mot ramkonventionen om tobakskontroll (FCTC) -protokollet, som specifikt förbjuder regeringar eller myndigheter att ta pengar från tobaksindustrin. Det är inte överraskande att den här typen av chikanerier är inget nytt för Big Tobacco, som har plogat en liknande fåra i årtionden. Tyvärr är det en som fortsätter att ge fördelar för de som står bakom oket, trots ansträngningarna att begränsa deras inflytande.

Ineptitude och ineffektivitet i EU

EU: s beslutsfattare har, nedslående, visat sig vara särskilt mottagliga för tobaksindustrins maligna inflytande. Som detaljerad av OCCRP har EU faktiskt överlämnat stora delar av sitt track and trace-system (T&T) för olaglig tobak till företag med nära band till industrin. Systemet, som FCTC har markerat som ett integrerat steg för att klämma fast på en svart marknad som kostnader blocket med mer än 10 miljarder euro per år i förlorade offentliga intäkter, är avsett att övervaka ett pakets framsteg i varje steg i leveranskedjan via en unik identifierare och därmed eliminera alla möjligheter till felaktigheter.

En central del av alla framgångsrika T & T-system, som definieras av Illicit Trade Protocol (ITP), är dess fullständiga oberoende från industrin själv. OCCRP-undersökningen har dock avslöjat hur nyckelföretag som utvecklar T&T-programvara och hanterar processen har anknytning till tobaksindustrin, inklusive sju av åtta av de företag som har till uppgift att lagra alla viktiga cigarettdata. Samtidigt verkar ett av huvudföretagen som övervakar hundratals leveranslinjer till EU - Inexto - åtminstone delvis finansieras av Big Tobacco, medan den mjukvara som den använder för att fullgöra sina skyldigheter köptes av PMI själva mot en ryktad avgift bara en schweizisk franc.

Hela processen är så full av ineffektivitet att nio månader efter dess genomförande har insiders sagt att de inte har någon aning om hur effektivt det har varit att begränsa den olagliga handeln, medan en tjänsteman från Storbritanniens handelsnormkontor har kallat det "helt värdelöst ”. Icke desto mindre har EU-tjänstemän rest världen för att beräkna fördelarna med deras system och flera länder har redan köpt in myten, med Inexto hittills kontrakt från Mexiko, Pakistan, Ryssland och regeringar i Västafrika hittills. Det pakistanska kontraktet har åtminstone varit sedan dess ogiltigförklaras genom domstolsbeslut.

Ett vaccin mot industrins inflytande

I en tid när Covid-19-krisen har kastat hälsoproblem i kraftig lättnad, bör regeringar och hälsogrupper ta en sida ur fetma debatten boka och generera fart för att sänka rökfrekvensen i deras territorier. Även om detta momentum verkar vinna mark, tycks det tyvärr inte ha undgått det genomgripande och skadliga inflytandet från branschen själv, vilket undergräver hela processen.

Big Tobaccos stratagem är allmänt dokumenterad och väl förstått - men denna kunskap verkar inte kunna förhindra deras framgång likadant. Förutom ett vaccin mot detta dödliga nya coronavirus verkar det som om immunitet mot industrin ingriper också på EU: s prioriteringslista.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend