Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

En förnuftig strategi för beskattning är avgörande för Europas tobakskontrollinsatser

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frankrike levererade nyligen uppmuntrande nyheter för kampen mot tobaksvanan det vill säga ansvarig för cirka 700,000 XNUMX dödsfall varje år i Europa. Enligt siffror från Droits des Non-Fumeurs-föreningen minskade cigarettförsäljningen i Frankrike med 6.5 % på årsbasis 2021, i linje med en trend som har sett den totala försäljningen sjunka med 25 % bara under de senaste fem åren.

Tillkännagivandet av de lovande siffrorna kommer nästan exakt ett år efter att Frankrikes president Emmanuel Macron lanserade en ny 10-årig strategi som syftar till att minska cancerdödsfall från 150,000 100,000 årligen till 20 XNUMX. Enligt det franska tillvägagångssättet kommer den offentliga finansieringen för cancerforskning att öka med XNUMX % när regeringen ökar medvetenhetskampanjer, cancerscreeningsprogram och stöd till patienter som står inför de långsiktiga effekterna av cancerbehandling. Kampanjer mot tobak kommer att spela en avgörande roll, eftersom tobak är det enskilt största förebyggbar riskfaktor för cancer i Frankrike.

Vid rodret för det roterande ordförandeskapet i Europeiska unionens råd sedan den 1 januari står Frankrike hoppas att anpassa sin nationella tioårsplan till EU:s plan för att slå cancer, upptäcka synergier och stärka samarbetet i frågan. De Att slå cancerplan är en nyckelprioritet för von der Leyen-kommissionen och kommer att kanalisera 4 miljarder euro i finansiering till åtgärder mot cancer, med tonvikt på förebyggande, tidig upptäckt, diagnos och behandling och förbättrad livskvalitet.

Återigen kommer antirökpolitiken att spela en avgörande roll, med utkastet till att slå cancerplanen pantsättning att strikt genomdriva EU:s ramverk för tobakskontroll samt uppdatera viktig europeisk lagstiftning som tobaksproduktdirektivet. Det finns dock en växande rädsla för att viktiga principer för att minska skadorna inte integreras i dessa ambitiösa nya planer.

Beskattning ett användbart verktyg för att kontrollera cigarettanvändning 

Både den nationella franska strategin mot rökning och utkastet till plan för att slå cancer lägger särskild tonvikt på tobaksbeskattning – Europeiska kommissionen anser tobaksbeskattning "ett av de mest effektiva instrumenten för att bekämpa tobakskonsumtion, särskilt för att avskräcka ungdomar från att börja röka". Logiken är sund - enligt en studie i International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH), tobaksbeskattning i form av högre cigarettpriser är en av de mest effektiva befolkningsbaserade strategierna för att minska rökningen.

Tobaksföretagen är naturligtvis emot idén. Branschchefer har framfört olika teorier för att försöka trycka tillbaka mot höjda skatter, argumentera att åtgärden

Annons

lägger en oproportionerlig börda på låginkomströkare och hävdar att en kraftig beskattning av köpkraften hos låginkomströkare inte kommer att hjälpa dem att sluta röka.

Men fakta stöder inte detta argument. IJERPH-studien fann att en prisökning på 10 % på ett cigarettpaket i genomsnitt minskar efterfrågan på cigaretter med ungefär 4 % för den allmänna vuxna befolkningen i höginkomstländer. Detta verkar verkligen vara fallet i Frankrike, där kostnaden för ett paket cigaretter reste sig från 7 euro till mer än 10 euro mellan 2017 och 2021. Det totala antalet sålda cigaretter sjönk från 44.3 miljarder till 35.8 miljarder under samma period – en minskning med 19 % som tycks understryka effektiviteten i att höja tobaksskatterna. Dessutom IJERPH-studien hittade att denna avskräckande effekt är ännu mer uttalad för nyckelgrupper, inklusive unga vuxna och personer med låga inkomster.

Skademinskningens avgörande roll

För att maximera denna avskräckande effekt bör mycket skadliga tobaksprodukter beskattas annorlunda än produkter med reducerad risk som e-cigaretter, för att ge konsumenterna ett ekonomiskt incitament att byta till dessa säkrare produkter. En recension av Public Health England har beräknad att vaping är upp till 95 % säkrare än rökning, och metoden har visat sig hjälpa rökare att överge mer skadliga tobaksprodukter utan att uppleva ångesten, abstinenssymptomen och viktökningen av att sluta med cold turkey. Det minskar redan tobaksanvändningen, och det finns ett obestridligt samband mellan sjunkande cigarettförsäljning och den växande populariteten för vaping.

Faktiskt, som Dr Bertrand Dautzenberg, en fransk lungläkare och anti-tobaksaktivist nyligen hävdat, tillkomsten av e-cigaretten, som nästan uteslutande används av före detta rökare, är också en drivkraft bakom den minskande cigarettförsäljningen i Frankrike. E-cigaretters skademinskande potential har också varit noterade i utkastet till text som antogs av Europaparlamentets särskilda kommitté för att slå cancer (BECA), där BECA-rapporten betonade att "elektroniska cigaretter skulle kunna göra det möjligt för vissa rökare att gradvis sluta röka."

Att hålla elektroniska cigaretter mer ekonomiskt attraktiva än brännbara tobaksprodukter är avgörande för att bevara denna skademinskningspotential. Ett team av forskare finansierat av US National Bureau of Economic Research, som inte är knuten till tobaks- och vapingindustrin, hittade att för varje vapingpatron som inte köps av prisrelaterade skäl köper man istället 6.2 extra paket cigaretter. En utvärdering av Minnesotas rejäla punktskatt på e-cigaretter beräknade samtidigt att en 10-procentig ökning av priserna på e-cigaretter föranledde en 13-procentig ökning av konsumtionen av brännbara cigaretter och fann att ytterligare 32,400 XNUMX vuxna rökare skulle ha slutat med vanan om det inte hade varit för skatten. . Dessa resultat understryker naturligtvis den avgörande betydelsen av att hålla beskattningen proportionell mot risken.

I själva verket, när europeiska beslutsfattare ser över EU:s ram för tobakskontroll i ett försök att åstadkomma en rökfri generation till 2040, att utforma rätt skattepolitik som uppmuntrar rökare att, idealiskt, sluta helt med vanan och som ett minimum byta till produkter med minskad risk kommer att vara avgörande. Förnuftig antitobakspolitik kommer att bli effektivare om man tar hänsyn till skademinskning, med beslutsfattare som skiljer mellan produkter som är kända mördare och sådana som kan minska hälsorisker för rökare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend