Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

Ledare från politiska och civila samhället går samman för att motverka Big Tobacco-lobbying

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mot bakgrund av ökande granskning av inflytande i de europeiska institutionerna efter Qatargate och Europas varaktiga kamp för att slå ner på den blomstrande illegala tobakshandeln, har en arbetsgrupp i Europaparlamentet för översynen av EU:s Direktivet om tobaksprodukter håller ett rundabordssamtal den 19 april för att ta upp de Bryssel-baserade lobbyinsatserna för Big Tobacco – en industri som länge fueled den svarta marknaden och undergrävde försöken att tygla den.

Arrangeras av de franska parlamentsledamöterna Michèle Rivasi och Anne-Sophie Pelletier, evenemanget, med titeln "Tobakslobbyns inflytandestrategier inom europeiska institutioner", förväntas innehålla representanter från ledande icke-statliga tobakskontrollkoalitioner samt forskare från University of Baths välkända Forskningsgruppen för tobakskontroll (TCRG). Deltagarna kommer att diskutera de olika verktygen för lobbyverksamhet och "mjuk makt" i branschens arsenal av inflytande som den aggressivt har utövat de senaste åren.

EU:s lobbyoffensiver avslöjas

År 2020 publicerade TCRG en studera avslöjar Big Tobaccos omfattande lobbyinsatser under samrådsfaserna av EU:s spårningssystem, som Europeiska kommissionen lanserade i maj 2019 som en del av sin kamp mot den olagliga tobakshandeln. Medan Världshälsoorganisationen (WHO) Ramkonvention om tobakskontroll (FCTC) kräver att track-and-trace-system är branschoberoende, enligt studiens forskare hittade att industriöversikter hade resulterat i att EU gav "tobakstillverkarna avsevärt inflytande över viktiga delar av systemet."

Ett projekt för rapportering av organiserad brottslighet och korruption (OCCRP) Undersökningen från 2020 avslöjade allvarliga brister i track and trace-systemet som antagits av EU, till följd av dessa år av Big Tobaccos trojanska hästtaktik. Från att ärva delar av Philip Morris International-utvecklade Codentify OCCRP drar slutsatsen att EU:s tillslag mot den illegala tobakshandeln tydligt har formats av industrins intressen. På senare tid har även parlamentsledamöter inklusive Michèle Rivasi gjort det höjda frågor över en potentiell intressekonflikt som involverar tidigare kommissionstjänsteman Jan Hoffman acceptera en tjänst på Dentsu – som äger ett företag, Blue Infinity, att hjälpte till att utvecklas Codentify – efter att ha spelat en roll i valet som nyckeloperatör för EU:s spår- och spårsystem. 

Men hur uppstod denna situation? Enligt Corporate Europe Observatory (VD) och European Public Health Alliance (EPHA), tobaksindustrin sysselsätter en omfattande lobbybok, som inkluderar att skjuta upp och protestera mot Brysselbestämmelser, utnyttja klyftor mellan medlemsländer och till och med sprida uppenbart falska påståenden om effekterna av tobakskontrollpolitiken. Utöver spår och spår har dessa metoder infiltrerat policyutvecklingsprocessen för tobaksskatter och folkhälsa, med VD och EPHA betona svag transparens inom EU-institutionerna som en nyckelfaktor för Big Tobacco-maktspel.

Och angående, som anti-tobak online-plattform Génération Sans Tabac har markerad, har industrin accelererat sina inflytandeansträngningar under Covid-19-pandemin och utnyttjat det faktum att belägrade regeringar sänkte sina vakter till dess lobbyangrepp – en verklighet som skulle kunna vändas efter Qatargate transparensreformer sådana som Europaparlamentet föreslagit.

Annons

Globala tobakskontrollinsatser

Tobaksindustrins inflytandeinsatser är verkligen inte begränsade till Europa, med tobaksmajorerna aktivt lobbyverksamhet regeringar i Afrika och Asien – världens nya hotspots för rökning – för att forma spår och spåra system till sina kommersiella intressen.

Som en del av den globala folkhälsoresponsen sammankallar WHO de ledande tobakskontrollorganisationerna till den tionde sessionen av partskonferensen (COP10) till FCTC och den tredje sessionen av partsmötet (MOP3) till protokollet att eliminera illegal handel med tobaksprodukter, som båda kommer att vara värd i Panama i november 2023. Dagordningen kommer att innehålla en särskild tonvikt på att isolera tobakskontrollinsatser från Big Tobaccos inflytandestrategier – till stor del ses som det viktigaste hotet mot ett framgångsrikt genomförande av WHO FCTC – samt att ta itu med de bredare sociala, ekonomiska och miljömässiga effekterna av tobakskonsumtion.

De franska icke-statliga organisationerna mot tobak Alliance Contre le Tabac (ACT) och Nationella kommittén mot rökning (CNCT) är bland de organisationer som står upp mot industrimanövrering. Genom offentliga utbildningsinitiativ om de vidsträckta skadorna av tobakskonsumtion och opinionsbildningskampanjer riktade till beslutsfattare, speglar deras arbete agerandet av en växande global koalition av icke-statliga organisationer och politiker som försöker motverka Big Tobaccos vilseledande berättelser och växande inflytande i maktens salar, på så sätt säkerställa att den offentliga politiken sätter medborgarnas hälsa och välbefinnande över industrins vinster.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend