Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

Ukrainas långa marsch mot olaglig tobakshandel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Enligt Transparency Internationals Corruption Perception Index 2022, en icke-statlig organisation som arbetar i över 100 länder för att få slut på orättvisorna med korruption, är Ukraina ett av de få länder som spårats som blev mindre korrupta förra året – skriver Tetiana Koshchuk, Ph. D. (Economics) ), expert på beskattning vid Growford Institute.

För första gången skördar Kiev frukterna av sin kamp mot endemisk korruption. Jämfört med för tio år sedan får Ukraina nu 8 poäng mer. Det ger totalt 33, en historisk höjdpunkt för ett land som utkämpar ett försvarskrig.

Landet har en lång tradition och dålig korruption. Korruptionsmetoder och organiserad brottslighet är djupt rotade i det ukrainska samhället, där oligarkerna har ansvaret. Brottsbekämpande myndigheter har ett notoriskt dåligt rykte. Landets gräns mot Europeiska unionen som sträcker sig över 1 500 kilometer har traditionellt sett varit ett grönt fält för olaglig handel, med cigaretter – som toppar listan över varor både vad gäller lönsamhet och lätthet att transportera. Saker och ting förändras snabbt idag. 

Sedan 2019 har president Zelenskys regering arbetat hårt för att slå ner den olagliga tobakshandeln. Under de senaste åren har lovvärda och samtidigt ambitiösa steg tagits för att ta itu med dessa metoder. 

Zelenskys reformagenda lämnar inga tvivel om hans avsikt att utrota olagliga metoder och intensifiera kampen mot korruption. Den ukrainske presidenten sparkade nyligen ett dussin rådgivare, biträdande ministrar, åklagare och regionala administratörer som var involverade i olika skandaler. 

Sedan Zelensky tillträdde har han betonat för det internationella samfundet att han kommer att göra kampen mot korruption i sitt land till en viktig politisk prioritet. En väsentlig del av Zelenskys anti-korruptionspolitik är kampen mot den olagliga tobakshandeln på grund av dess nära kopplingar till kriminell verksamhet, organiserad brottslighet och svartmarknadshandel.  

Stängningar av illegala tobaksfabriker och konfiskering av deras utrustning och produkter, arresteringar av korrupta tjänstemän, visar att kampen mot korruption inte bara är en fråga om fönsterputsning, det är vanligt. 

Annons

För att tackla den kampen åtnjuter Zelensky mycket kredit bland sitt folk. Hans popularitet steg till 84 procent i slutet av förra året. 

Zelensky vet att hans anti-korruptionspolitik är avgörande för landets fortsatta internationella stöd. Detta återspeglades i hans tal den 24 januari, som till stor del ägnades åt denna fråga. 

Hans tal missade inte dess effekt, eftersom både Tyskland och USA nästan omedelbart meddelade att de skulle skicka stridsvagnar till Ukraina. 

Ukraina hade länge varit det ledande transitlandet för illegala cigaretter till Europa. Men de senaste åren har den olagliga produktionen för hemmamarknaden ökat dramatiskt. Som ett resultat har den olagliga tobakshandeln nått sin högsta andel sedan landet blev självständigt 1991.

Man skulle kunna tro att den ryska invasionen sätter paus i anti-korruptionspolitiken. Icke desto mindre spelar kampen mot korruption, organiserad brottslighet och olaglig tobakshandel en roll för att lösa det pågående kriget. Det avgör också med vilken hastighet Ukraina kan få en biljett till EU-medlemskap.

Införandet 2018 av Kievs sjuårsplan, som inkluderade att höja punktskatterna på tobak med 20 procent årligen fram till 2025 – för att nå den lägsta punktskattesats som råder i EU – har onekligen påskyndat Ukrainas olagliga cigaretthandel till en aldrig tidigare skådad hög .  

Under avtalets första år ökade punktskatterna omedelbart med 30 procent. Som ett resultat av detta nådde marknadsandelen för den illegala tobakshandeln 2021 procent 20.4. Det var det dubbla jämfört med året innan. 

Under 2017 stod den illegala tobaken för endast 2 procent av den totala tobakskonsumtionen. År 2022 steg denna andel ytterligare till 21.9 procent. 

Det finns ett obestridligt samband mellan uppsvinget i den illegala handeln och den stadiga ökningen av punktskatter. Historiskt sett hade Ukraina alltid låga tobakspriser, vilket gjorde att den illegala handeln inte hade en chans. Under 2016 uppskattades den illegala cigarettmarknaden till endast 1.1 procent.

Det skulle vara en tragedi om Ukraina tvingas utstå det ekonomiska tapp som samma dåliga tankeåtgärder har gett upphov till till exempel i Frankrike, där efter en accelererad och överdriven tobaksskattehöjning nästan tredubblades den olagliga marknadsandelen med, enligt KPMG-siffror, innebära en total förlust på 6 miljarder € för den franska staten.

Efter krigsutbrottet i februari 2022 förvärrades situationen och den illegala tobakshandeln nådde nya rekordhöjder. Bland annat drev den försämrade ekonomiska situationen, störningar av logistiska kanaler, lägre köpkraft på grund av inflation (nästan 24 procent i augusti 2022) och en samtidig höjning av punktskatterna på tobaksvaror fler och fler människor i jakten på billigare alternativ, i armarna på illegala tobaksproducenter.

Effekten på Ukrainas statskassan var uppenbar. Kiev förlorade mer än 375 miljoner euro i omvandlade skatteintäkter 2021 på grund av den illegala cigaretthandeln. År 2022 beräknades intäktsbortfallet uppgå till nästan en halv miljard euro. Inkomster som landet desperat behöver för att finansiera kriget mot Ryssland. 

Införandet av punktskattehöjningarna gav inte mer intäkter till statskassan, utan något mindre, och den illegala tobakshandeln blev mer attraktiv i takt med att priserna på den vanliga tobaksmarknaden stiger. 

Zelenskys administration har inte varit en passiv åskådare och sett den illegala handeln växa. Tvärtom. Administrationen pressade brottsbekämpande myndigheter att slå ner minst sex platser där cigaretter avsedda för inhemska och internationella marknader tillverkades. Och om du visualiserar en "garage handrolling" - du har fel! Dessa var välutrustade företag med anständigt maskineri. Enligt uppgift stod tjänstemän och till och med lokala brottsbekämpande myndigheter bakom för att skydda dem från stängning.

Att stänga produktionsanläggningarna är ett viktigt första steg. Om vi ​​går längre, om Ukraina vill vända den situationen och vinna kriget mot den blomstrande olagliga handeln, måste landet fortsätta och intensifiera sina ansträngningar. Att finna att balansen mellan tobaksskatten ökar å ena sidan - och kampen mot den illegala cigaretthandeln å andra sidan är en utmanande och komplex övning som kräver nödvändiga åtgärder och ansträngningar. 

Till exempel central samordning på högsta administrativa nivå, intensifierat samarbete med EU:s medlemsländer, förstärkning av regionalt och internationellt samarbete, granskning av statsförvaltningen, kontroll av tull- och gränsinspektörer, förstärkning av polisstyrkor och lagstiftning, upplysningskampanjer m.m. 

Som ett resultat av kriget och den försämrade ekonomiska situationen, i kombination med en årlig höjning av punktskatten på cigaretter, skapar Zelenskys anti-korruptionspolitik scenen för en lång och uthållig marsch i kampen mot den olagliga tobakshandeln.

Tetiana Koshchuk, Ph. D. (ekonomi), är expert på beskattning vid Growford Institute

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend