Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

Bytet från cigaretter: hur kampen för att bli rökfri vinner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den enda cigaretttillverkaren som tydligt har förbundit sig att lämna sin traditionella produkt bakom sig har meddelat att nästa år kommer merparten av dess intäkter att komma från produktion av rökfria alternativ. PMI har nu en ny ambition att göra cigaretter till källan till inte mer än en tredjedel av sina intäkter i slutet av decenniet, skriver Nick Powell.

Den strategiska ambitionen att göra PMI till ett rökfritt företag går tillbaka till 2008, då företaget insåg att det hade både en plikt och en förmåga att hjälpa rökare att sluta. Produkter som tillfredsställer rökares sug efter nikotin men eliminerar röken som orsakar de flesta cigarettrelaterade sjukdomar är det i särklass mest effektiva sättet att ta itu med folkhälsoutmaningen med tobak.

Ett nytt sortiment av produkter lanserades av PMI 2016, med ett löfte att så småningom helt lämna cigarettproduktionen. Det var givetvis intäkter från cigaretter som finansierade forskningen och utvecklingen av de nya alternativen. Rökare skulle helt enkelt ha bytt till andra märken av cigaretter om PMI hade stoppat sin produktion omedelbart.

Tillvägagångssättet var att erkänna cigaretters hälsoeffekter och att, som med många sociala problem, har företag en viktig roll som en del av lösningen. Det var inte en välgörenhetshandling utan snarare ett fall där ett företag erkänner sina skyldigheter gentemot alla sina intressenter, .

Faktum är att det är ett etos som sträcker sig till effekten av hur företaget producerar sina produkter såväl som effekten av vad det producerar. 30 % av chefernas ersättning bestäms av PMI:s hållbarhetsprestanda.

Vid en presentation i Paris av sin integrerade rapport om dess resultat förra året, påpekade Miguel Coleta, PMI:s Global Director Sustainability, att det är ett EU-krav för ett företag att bedöma sin påverkan på samhället.

I Europa har det inneburit åtgärder som sträcker sig från återtagningsprogram för rökfria produkter i slutet av livet, och 100 % ekodesigncertifiering till positiva steg för att öka antalet kvinnor i ledande roller till mer än en tredjedel av det totala antalet. .

Annons

Globalt ligger det en betoning på att förbättra livskvaliteten för människor i försörjningskedjan. Sedan 10 har 2018 konsekvensbedömningar av mänskliga rättigheter genomförts, där resultaten har behandlats. PMI kräver noll användning av barnarbete av sina kontrakterade tobaksbönder - och att 100 % av bönderna får en inkomst att leva på.

Att minska koldioxidutsläppen till noll är också en prioritet, liksom att minska vattenförbrukningen hos tobaksodlingar. 100 % av den inköpta tobaken medför ingen risk för avskogning av skött naturlig skog och ingen omvandling av naturliga ekosystem. 

Miguel Coleta var dock tydlig med att PMI inte tvivlar på att företagets största externa effekt är hälsoeffekten av dess produkter, vilket blir allt mer positivt.

Tommaso Di Giovanni, PMI:s Vice President International Communications, har varit med i företaget i mer än 20 år och involverad i dess omvandling från början. Han berättade för mig att med målet att cigaretter ska bli källan till mindre än hälften av sina intäkter nästa år, "vi tittar till och med bortom 2025 redan, in i 2030, eftersom vi når dit snabbt.

”Vi ser att vi avancerar enligt vår plan, så vi har beslutat att flytta målstolparna så att vi 2030 vill ha två tredjedelar av våra intäkter, inte 50 % utan två tredjedelar av våra intäkter, som kommer från rök- gratis produkter. Och vi vill ha minst 60 marknader där intäkterna från dessa produkter representerar minst 50 %”.

Massiva investeringar i produktionsutveckling och marknadsföring har varit avgörande, förklarade han. ”För oss har den största och banbrytande investeringen sedan starten varit Iqos, vår uppvärmda tobaksprodukt. Vi har nyligen lanserat den senaste iterationen, den bästa någonsin, Iqos Iluma, med ny teknik som tillåter uppvärmning från utsidan av tobakspinnen, som vi kallar Terea, snarare än från insidan. Produktens nya design, som tar hänsyn till konsumenternas synpunkter, förbättrar den övergripande konsumentupplevelsen, vilket vi anser är avgörande för att förhindra uppvärmda tobaksanvändare från att återgå till att röka.

"Med Iqos är vi redan vid den punkt där 28 miljoner rökare har anammat det och 73% av dem har övergett cigaretter, så framstegen är stora. Men nyligen har vi lagt till ytterligare två rökfria produkter till vår portfölj när vi förvärvade Swedish Match. 

"Vi hade redan e-cigaretter och nu har vi snus och påsar. Påsar, särskilt med en ledande produkt som heter Zyn, går extremt bra i USA. Zyn representerar 60 % av nikotinmarknaden, påsmarknaden, i USA och Swedish Match 60 % av den globala marknaden.

Tommaso Di Giovanni betonade vikten av att rikta produkterna rakt mot cigarettrökare för att göra det möjligt för dem att sluta och inte som ett sätt att introducera unga människor för nikotin. Han pekade på resultaten från den amerikanska folkhälsomyndigheten, Centers for Disease Control and Prevention.

"En sak som verkligen uppmuntrar oss också är att se de senaste uppgifterna från CDC i USA, som indikerar att andelen ungdomsanvändning är så låg som cirka 1.5 %, eftersom vi inte vill att ungdomar ska röka eller att använda tobak överhuvudtaget”.

Även om PMI:s expansionsplaner främst är baserade på Iqos och Zyn, siktar företaget på att ha en komplett portfölj på den rökfria arenan. Det är viktigt att erbjuda konsumenterna en varierad väg bort från cigaretter, så att rökare kan välja den som fungerar för dem. Jag frågade Tommaso Di Giovanni om vaping, vilket inte har varit ett stort investeringsområde för PMI. 

"Det är inte en lika stor investering ... men det är en del av vår agenda. Vi tror på e-cigaretter eftersom e-cigaretter är ett bättre alternativ än cigaretter och det finns konsumenter runt om i världen som föredrar e-cigaretter framför andra produkter.

"I Storbritannien har den stora majoriteten av dem som har övergett cigaretter gjort det tack vare e-cigaretter eftersom det finns en preferens i det landet för e-cigaretter. Så tydligt erbjuder vi e-cigaretter till dessa rökare om du vill övertyga dem att sluta cigaretter”.

Det är givetvis en marknad som påverkas av folkhälsoreglering. I vissa EU-länder har det funnits en extrem uppfattning att alla rökfria alternativ bör förbjudas, eller att deras regelverk ska likställas med cigaretters. Andra länder är beroende av höga skatter för att tvinga rökare att sluta cigaretter, även om ett sådant tillvägagångssätt i praktiken säkerligen kommer att skapa en blomstrande svart marknad för olagliga cigaretter.

Tommaso Di Giovanni förutser inte att Europeiska kommissionen går in på den vägen. "Jag hoppas inte eftersom det skulle vara ett misstag, eftersom dessa alternativ är mycket bättre än cigaretter för hälsan hos människor som röker. 

"De europeiska myndigheterna har faktiskt skapat ett positivt, banbrytande prejudikat med TPD2-direktivet ... för att reglera e-cigaretter och nya tobaksprodukter, som de kallar dem, till och med tillåta medlemsländerna att fastställa ett tillståndsförfarande.

"Jag hoppas att de kommer att bygga på den goda grunden i direktivet från 2014 och att vi kan utnyttja folkhälsopotentialen hos de nya produkterna för folkhälsa bland de cirka 100 miljoner europeiska vuxna som röker i medlemsländerna. Samtidigt måste vi fortsätta att säkerställa att icke-rökare har begränsad tillgång till dessa produkter eftersom de inte borde använda dem”.

Han är övertygad om att PMI vinner argumentet om hur man ska gå mot det slutgiltiga målet med en värld utan cigaretter. ”Den där gruppen människor, som baserat på ideologi, baserad på skepsis, inte går i dialog minskar med tiden. Om jag ser tillbaka på början av vår resa, innan vi inledde våra rökfria ambitioner, skulle den stora majoriteten av folkhälsan helt enkelt inte engagera sig med oss.

"Just nu skulle jag säga att världen åtminstone är splittrad. Det finns ett växande antal folkhälsoförespråkare, folkhälsoexperter, medlemmar av beslutsprocessen, som faktiskt engagerar sig med oss ​​eftersom de ser värdet av det vi gör. 

"Det här är en trend som går i rätt riktning, helt enkelt genom att titta på de länder som har upphävt gammal lagstiftning och implementerat nya lagar för att uppmuntra användningen av dessa produkter. Vi började med i princip ett, USA, nu kan jag nog nämna tjugo länder som har ändrat sin lagstiftning i progressiv riktning. 

"Det är en trend som kommer att fortsätta av en enkel anledning, de alternativen är klart bättre och i slutändan måste förnuftet råda."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend