Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

Globala hälsoekonomiska experter och policyexperter lyfter fram de allmänna fördelarna med att ersätta cigaretter med bättre alternativ

DELA MED SIG:

publicerade

on

Att uppmuntra rökare att byta från cigaretter till alternativa produkter som e-cigaretter och uppvärmd tobak är inte bara bra för individens hälsa utan sparar ländernas hälsosystem enorma summor pengar. Fördelarna flödar av att dra nytta av verkliga erfarenheter, få rätt budskap och pitcha skatteincitamenten korrekt, enligt några av världens ledande experter, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Brunel First Annual Health Economics and Policy Forum hölls i London, gemensamt organiserat av Brunel University Business School och Nuffield Department of Primary Care Health Services vid Oxford University. I sitt inledande anförande gav professor Francesco Moscone, Brunels ledare inom hälsovårdsledning och välbefinnande, resultaten av sin forskning i både Storbritannien och Italien.

Om hälften av alla cigarettrökare gick över till e-cigaretter och uppvärmd tobak, skulle National Health Service i England spara 500 miljoner pund per år i direkta kostnader, motsvarande siffra i Italien skulle vara 600 miljoner euro. "Du kan minska sjukhusinläggningar, behandlingskostnader och lidande för patienter och deras familjer", sa prof Moscone.

Annons

Att förbättra vården är "inte bara en fråga om att öka antalet läkare och sjuksköterskor", tillade han, "det handlar också om efterfrågesidan". Det skulle bli ytterligare indirekta besparingar även för offentliga kassan, eftersom det skulle bli färre svårt sjuka patienter som inte kan arbeta.

Att sätta upp omöjliga mål och förbjuda gör rökare främmande och gör ingenting för att förbättra hälso- och sjukvårdens hållbarhet, medan pragmatiska och måttliga tillvägagångssätt kommer att göra det. Ytterligare besparingar, såväl som fördelar för folkhälsan, skulle kunna uppnås genom att minska alkoholkonsumtionen och öka den fysiska aktiviteten, vilket kanske kan få den totala direkta besparingen i Italien till 1 miljard euro. Men Prof Moscone varnade "Jag tror inte på att förbjuda någonting".

I en presentation ledd av professor Ae Sun Shin, professor i förebyggande medicin vid Seoul National University, utforskades nackdelarna med förbud och ett tvångssätt. Hon har studerat de potentiella effekterna av att minska riskbeteenden på förekomsten av icke-smittsamma sjukdomar i Sydkorea.

Om all rökning och drickande kunde stoppas över en natt skulle det finnas 116,600 XNUMX färre patienter att behandla det året. Men "vi observerar vad som händer i verkligheten". Världshälsoorganisationen har "mycket strikta, stränga mål, där de vill förbjuda skadliga produkter".

Om ett sådant tillvägagångssätt fungerade skulle det ha "en massiv inverkan men folk kommer inte att följa anvisningarna på det sättet". Ett mer måttfullt tillvägagångssätt – en som faktiskt fungerade – är att uppmuntra människor att byta till mindre skadliga alternativ, som drycker med låg alkoholhalt och alternativa tobaksprodukter som e-cigaretter och uppvärmd tobak. Det skulle lämna det sydkoreanska hälsosystemet med 73,400 XNUMX färre fall att behandla på ett år.

Det är viktigt att komma ihåg att den högre siffran är för ett teoretiskt förbud som helt fungerar. I praktiken skulle sjukhusen behöva ta itu med konsekvenserna av att människor konsumerar olaglig alkohol och cigaretter, som ofta innehåller ytterligare skadliga ingredienser och också undviker beskattning.

De bredare allmänna fördelarna med ett realistiskt tillvägagångssätt är också slående. Över 60 % av dessa fall som kunde förebyggas skulle ha varit bland sydkoreaner i åldern 20–64 – befolkningen i arbetsför ålder som driver landets ekonomiska motor. Med landet som står inför en minskande arbetsstyrka på grund av låga födelsetal och restriktiva invandringspolitik, är det av största vikt att skydda denna demografiska hälsa.

Prof Shins analys belyser det ekonomiska imperativ som ligger till grund för folkhälsopolitiken. Med ett åldrande samhälle och en beräknad minskning av arbetsstyrkan på 350,000 2021 enbart från 2022 till 20, kan en mildring av förebyggbara sjukdomar genom skademinskning bidra till att överbrygga över XNUMX % av denna klyfta.

En viktig utmaning för alla länder är att få rätt skattepolitik, så att människor motiveras att göra förnuftiga val och inte ges perversa incitament att vända sig till brottslingar, som de som smugglar eller förfalskar cigaretter. Prof Catia Nicodemo, professor i hälsoekonomi vid Oxford University, beskrev vändpunkten för så kallade syndskatter som när en rimlig politik blir "paternalistisk överdrift". Om de som sätter sådana skatter inte vill möta "helvetet", som hon uttryckte det, måste de utstå "riskens skärselden", med andra ord utforma ett system med riskproportionell beskattning.

Dr Zafira Kastrinaki, talade från sin erfarenhet som medlem av Council of Economics Experts vid ekonomi- och finansministeriet i Grekland, som redan tillämpar differentierad beskattning till förmån för icke-brännbara tobaksprodukter jämfört med brännbara. "Vi måste komma överens om vad som är de säkrare alternativen till cigaretter", sa hon. Tricket var att hitta "en bra balans i beskattningen för att motverka de negativa effekterna".

Dagens diskussion var anmärkningsvärd för dess öppna, tvärvetenskapliga inställning till de stora utmaningarna som folkhälsan står inför och hanteringen av icke-smittsamma sjukdomar. Det fanns inget av den flockmentalitet som ibland präglar akademiska diskussioner om cigaretter och de säkrare alternativen.

Snarare var det ett rejält fokus på att fastställa vad som faktiskt fungerar och vad som är möjligt. Att hålla forumet på en handelshögskola förde kanske med sig en del av det resultatdrivna tillvägagångssättet som oftare förknippas med frimarknadsföretag, som har gjort så mycket för att utveckla alternativa produkter som ger dramatiskt förbättrade folkhälsoresultat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend