Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

Publicering av vitboken Legacy Book från Europaparlamentets arbetsgrupp för tobak.

DELA MED SIG:

publicerade

on

På World No Tobacco Day 2024, vilket idealiskt tillfälle att lägga ut vår Vitbok Legacy Book on Tobacco på nätet som en påminnelse om den ihärdiga Tobaccogate som involverar Europeiska kommissionen. Medan Qatargate verkar ha stannat, fortsätter Tobaccogate.

Yet none of the revisions to the two tobacco directives has been launched, despite widespread indignation and repeated demands from public health campaigners. The European Union has set itself the goal of a “Tobacco-Free Generation” by 2040. This ambitious goal calls for new and rapid anti-smoking measures.  The European Parliament has been waiting for several years for the Commission to put on the parliamentary agenda the revision of two European directives on tobacco: the 2011 Tobacco Tax Directive (TTD), and the 2014 Tobacco Products Directive (TPD).

Our texts must take into account the emergence of “new tobacco products” such as electronic cigarettes, puffs, heating tobacco and nicotine pouches, as well as the explosion of parallel trade, mostly organized by tobacco manufacturers, and knowledge of the environmental damage caused by tobacco growing, the manufacture of new tobacco products and their consumption.

För att komplettera den politiska diskussionen och definiera de nödvändiga åtgärderna träffades en grupp parlamentsledamöter under ledning av Michèle Rivasi (De gröna/EFA), Anne-Sophie Pelletier (vänstern) och Pierre Larouturou (S&D) mellan 2021 och 2023, med deltagande av folkhälsoföreningarna Smoke Free Partnership (SFP), Alliance Contre le Tabac (ACT), Tobacco Control Research Group (TCRG) vid University of Bath, Corporate Europe Observatory (VD) och oberoende experter.

The themes of parallel trade in tobacco, the “Dentsu Tracking/Jan Hoffmann” scandal, lobbying by tobacco companies and their affiliates, and the environmental damage caused by tobacco were particularly studied. The summary of these roundtables has taken the form of a Legacy Book, which we are making available to you today in a digital version.

Legacy Book visar att Europeiska kommissionen öppnar sina dörrar alltför lätt för tobakslobbyn och är särskilt mottaglig för dess krav, även om dessa strider mot folkhälsan och de offentliga finanserna i de 27 medlemsstaterna, och mot en korrekt förvaltning av våra institutioner. Som en hänvisning till Qatargate kan vi tala om en Tobaccogate som involverar Europeiska kommissionen.

Annons

Vår arvsbok om tobak kommer att distribueras på franska och engelska till de 27 medlemsstaterna, kommissionen, politiska grupper, nuvarande och framtida parlamentsledamöter, icke-statliga organisationer och media, med ambitionen att uppmuntra framväxten av ett tobaksfritt Europa.

Med den digitala publiceringen av deras Legacy Book vill ledamöterna i Europaparlamentets arbetsgrupp för tobak spara en tanke åt Michèle Rivasi, själen i detta kollektiv, vars alltför tidiga död har rört dem djupt. Denna arvsbok är först och främst frukten av hennes engagemang: den måste nu delas så att hennes kamp kan föras vidare mot de värsta lobbyerna och för folkhälsan.

För ytterligare information och för att komma åt Legacy Book och dess bilagor:

Anne-Sophie Pelletier: [e-postskyddad]

Fullständig vitbok: scribd.com/document/741941387/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-310524-Rivasi-Pelletier-Larrouturou-Final-Txt

Bilaga A: scribd.com/document/741941885/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-a-Presentations-Cover

Bilaga B: scribd.com/document/741941885/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-a-Presentations-Cover

Bilaga C: scribd.com/document/741941367/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-C-Dentsu-Tracking-Jan-Hoffmann-RevolvingDoors-Case-Cover

Vitbok plus bilagor paket: scribd.com/document/741941708/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-310524-Rivasi-Pelletier-Larrouturou-Full-Final

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend