Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Europa strävar efter att få vaccinationerna tillbaka på rätt spår efter att ha rensat AstraZeneca-skottet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europa pressade på för att få tillbaka sin COVID-19-vaccination på fredag ​​efter att EU och brittiska tillsynsmyndigheter sade att fördelarna med AstraZenecas skott uppväger alla risker och Världshälsoorganisationen gav sitt stöd till det, skriva Anthony Deutsch, Toby Sterling och Alistair Smout.

AstraZeneca-skott återupptas i Europa men vissa väntar

Slutet på avstängningen av AstraZeneca-skott av mer än ett dussin länder kommer nu att starta ett test av allmänhetens förtroende, både i vaccinet och tillsynsmyndigheter som är under oöverträffad granskning när varianter av koronavirus sprids och det globala antalet dödsfall stiger över 2.8 miljoner .

Minst 13 europeiska länder slutade administrera skottet efter rapporter om ett litet antal blodproblem. Mer än 55 miljoner människor har fått ett vaccin från alla tillverkare i EU och EES, som länkar samman 30 europeiska länder.

Uppehållet med AstraZeneca bromsade en redan hakande inokulationskampanj över hela EU med 27 nationer, som är eftersläpande ex-staten Storbritannien och USA.

Europas ledare säger att de måste påskynda sin vaccination, med dödsfall i EU som överstiger 550,000 10, mindre än en tiondel av blockets befolkning inympade och växande tecken på en överhängande tredje infektionsvåg.

Tyskland, Italien och andra länder, inklusive Indonesien, började på fredag ​​att administrera skotten som de hade avbrutit efter EU: s läkemedelsmyndighets utredning, som omfattade cirka 30 fall av sällsynta hjärnblodproppar av 20 miljoner människor som fick AstraZeneca-skottet i Storbritannien och EU .

Annons

Frankrikes hälsotillsynsmyndighet rekommenderade dock att endast över 55-talet skulle få AstraZeneca-skott på grund av oro för att de yngre hade större risk för blodproppar, medan Litauen skulle låta människor välja sitt vaccin i ett eventuellt lakmustest av känslor.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kom till vad den kallade en tydlig slutsats att fördelarna med vaccinet för att skydda människor från koronavirusrelaterat dödsfall eller sjukhusvård uppväger de möjliga riskerna.

Ändå sa EMA att en länk mellan sällsynta händelser av blodproppar i hjärnan och skottet inte kunde uteslutas definitivt och att den skulle fortsätta sin granskning, liksom British Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

"Detta är ett säkert och effektivt vaccin", berättade EMA-chef Emer Cooke på en briefing på torsdagen. "Om det var jag skulle jag vaccineras imorgon."

På fredag ​​avbröt Finland användningen av vaccinet medan det undersöker två möjliga fall av blodproppar. Den beräknade att utredningen skulle ta minst en vecka.

WHO blev den senaste folkhälsoorganisationen som godkände skottet och sa på fredag ​​att tillgänglig data inte pekar på någon ökning av koagulationsförhållandena. Det sa att det skulle fortsätta att övervaka eventuella negativa effekter.

Det kom efter granskningen av vaccinrådgivande kommittén.

EMA sa på torsdagen att den skulle uppdatera sin vägledning om vaccinet för att inkludera en förklaring för patienter om potentiella risker och information för vårdpersonal för att hjälpa människor att känna igen när de kan behöva medicinsk hjälp.FILFOTO: Flaskor märkta "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccin "och en spruta ses framför en visad AstraZeneca-logotyp, i denna illustrationsfoto taget 14 mars 2021. REUTERS / Dado Ruvic / Illustration

Tyskland återupptog administreringen av vaccinet på fredag ​​morgon efter en tre dagars paus, eftersom landets hälsovårdsminister varnade för att det inte fanns tillräckligt med vacciner i Europa för att innehålla en tredje våg av coronavirusinfektioner. [L8N2LH2T9]

"Vi kan återinföra AstraZeneca men försiktigt med informerade läkare och lämpligt utbildade medborgare", sade hälsovårdsminister Jens Spahn.

I Italien, där premiärministern Mario Draghi sa att landet också återupptog vaccinationer med AstraZenecas skott, hade cirka 200,000 XNUMX vaccinationer ställts in och lämnat regioner som hade kontroll över vaccinationer för att omplanera dem.

"De har redan doserna, det är inte så att vi måste distribuera mer idag", sade en talesman för det italienska hälsovårdsministeriet.

Röda korsets arrangörer vid Roms Termini-vaccinationscenter sa att det fanns en kö av människor som väntade långt innan de bokade mötena när centret öppnade igen på eftermiddagen.

”Situationen här är väldigt livlig ... Detta berättar för oss att människor vill bli vaccinerade och att de fortfarande har tro på detta bra AstraZeneca-vaccin”, säger Röda korsets hälsovårdskoordinator Valerio Mogini.

"Jag hade några tvivel men så snart valideringen av vaccinet bekräftades bestämde vi oss för att göra det, vi litar på dem och vi är lugna", sa Federica, 24, en lärare, i väntan på hennes skott på en inkörning. vaccinationsstopp i Milano.

Spanien kommer att återuppta inokuleringen från onsdag med Nederländerna planerar också att börja använda AstraZeneca-skott igen nästa vecka.

Kanada gav också sitt stöd till vaccinet även om Danmark och Sverige båda sa att de behövde mer tid för att fatta ett beslut.

Den franska premiärministern Jean Castex sa att han skulle få skottet på fredag ​​för att försöka främja allmänhetens acceptans. Ändå återspeglar landets rekommendation att endast ge dem som är 55 år och äldre en långvarig motvilja.

"EMA har identifierat en möjlig ökad risk för (trombos) hos personer under 55 år," sade Frankrikes läkemedelsmyndighet.

Det centralafrikanska landet Kamerun avbröt under tiden AstraZeneca-vaccinet på fredagen och sa att det var ett försiktighetsdrag utan att ge några detaljer.

Mitt i en blandad global bild försökte vissa experter förstärka förtroendet för AstraZenecas vaccin, vilket ses som en viktig tillgång globalt på grund av dess relativt enkla lagrings- och transportbehov och dess låga pris jämfört med mRNA-vacciner tillverkade av Pfizer och Moderna.

”Det vi verkligen borde fokusera på är att det här är otroligt lugnande. Processerna fungerar, säkerhetsövervakningen som vi alla förväntar oss av våra myndigheter pågår, säger Andrew Pollard, som driver Oxford Vaccine Group, till BBC-radio.

"Vi måste fortsätta att övervaka säkerheten, men i slutändan är det viruset vi bekämpar, inte vaccinerna."

Oxford University samarbetade med AstraZeneca för att utveckla vaccinet.

Storbritanniens MHRA undersöker fem fall av den sällsynta blodproppen i hjärnan bland 11 miljoner skott som administreras i landet.

MHRA sa, liksom EMA, att den skulle granska rapporter om blodproppar i hjärnåren - känd som sinusvenstrombos, eller CSVT - som inträffade tillsammans med sänkta blodplättar strax efter vaccination.

Men byrån sa att vaccinet skulle fortsätta att användas och en tjänsteman sa att Storbritanniens utrullning troligen skulle fortsätta även om en länk bevisades.

Läkemedelsproducentens egen recension som täckte mer än 17 miljoner människor som fått sitt skott i EU och Storbritannien fann inga bevis för ökad risk för blodproppar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend