Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Forskare undersöker nya teorier om huruvida AstraZeneca sköt kopplat till blodproppar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Forskare undersöker flera möjligheter som kan förklara minst 18 rapporter om extremt sällsynta blodproppar i hjärnan som inträffade hos individer under dagarna och veckorna efter att de fått AstraZeneca COVID-19-vaccinet, skriver Julie Steenhuysen.

Europeiska utredare har lagt fram en teori om att vaccinet i vissa sällsynta fall utlöser en ovanlig antikropp. andra försöker förstå om fallen är kopplade till p-piller.

Men många forskare säger att det inte finns några definitiva bevis och det är inte klart om eller varför AstraZenecas vaccin skulle orsaka en fråga som inte delas av andra vacciner som riktar sig mot en liknande del av coronavirus.

De flesta av de sällsynta blodpropparna har setts hos kvinnor och de flesta fall har rapporterats i Europa. Två fall har rapporterats i Indien.

Europeiska läkemedelsmyndigheten sa att en preliminär granskning tyder på att vaccinet inte är associerat med en ökning av den totala risken för blodproppar. Men det uteslöt inte ett samband med sällsynta fall av blodproppar i kärl som dränerar blodet från hjärnan som kallas cerebral venös sinus trombos (CVST).

Forskare i Tyskland och Norge, där några av fallen har rapporterats, antog denna vecka att vaccinet kunde utlösa ett immunsvar där kroppen producerar antikroppar som kan leda till blodproppar.

Professor Paal Andre Holme vid Norges universitetssjukhus i Oslo, som behandlade tre sjukvårdspersonal med allvarliga blodproppar efter att de fått AstraZeneca-vaccinet, berättade på en presskonferens på torsdagen att "vi har gjort upptäckter" som kan "förklara den kliniska utvecklingen hos våra patienter .”

Annons

Holme varnade för att fynden var preliminära. "Detta är bara början på all forskning som görs," sa han. Han släppte inga uppgifter som stöder hans hypotes.

Ett team av tyska forskare vid Greifswald University Clinic på fredagen sa att de kom till en liknande slutsats. Om det bevisas korrekt, kan det finnas ett sätt att behandla tillståndet, sa forskarna.

EMA-forskare sa på torsdagen att de genomför flera undersökningar för att avgöra om de sällsynta blodpropparna kan vara kopplade till vaccinet eller uppstå av en slump. De noterade att många av händelserna inträffade hos yngre kvinnor.

CVST, även om det är sällsynt, har associerats med graviditet och användning av orala preventivmedel. "Det är en av de saker som vi kommer att undersöka ytterligare inom en snar framtid", säger Sabine Straus, ordförande för EMA:s säkerhetskommitté.

EMA avser också att undersöka om de som utvecklade tillståndet tidigare eller vid tidpunkten för vaccinet var infekterade med covid-19, vilket kan orsaka blodproppar.

Flera amerikanska vaccinexperter är fortfarande försiktiga med antikroppshypotesen och sa att den höga publiciteten av händelserna kan få fler läkare att rapportera tillståndet än normalt, vilket skulle få det att se ut som om händelserna är relaterade till vaccinet.

AstraZenecas vaccin har fått nödtillstånd i 70 länder, men det har ännu inte godkänts i USA.

De amerikanska experterna ifrågasätter också varför sådana händelser bara skulle inträffa i ökad takt med AstraZeneca-vaccinet och inte vaccinerna från Pfizer Inc och BioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson och Rysslands Sputnik V-vaccin - som alla är avsedda att producera antikroppar som är riktade vid "spike"-delen av coronaviruset som det använder för att komma in i celler.

Liksom J&J och Sputnik-vaccinet använder AstraZenecas ett icke-replikerande förkylningsvirus känt som ett adenovirus för att leverera spikproteiner till celler och producera ett immunsvar.

"Vi måste se när (tyska och norska forskare) skickar in en referentgranskad publikation och forskarvärlden kan granska den", säger Dr. Peter Hotez, en vaccinforskare vid Baylor College of Medicine i Houston. "Det finns ingen anledning till varför AstraZeneca-vaccinet skulle göra detta medan de andra, inklusive de adenovirusbaserade COVID-19-vaccinerna, inte skulle göra det."

Rapportering av Julie Steenhuysen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend