Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Forskare undersöker nya teorier om huruvida AstraZeneca sköt kopplat till blodproppar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Forskare undersöker flera möjligheter som kan förklara minst 18 rapporter om extremt sällsynta blodproppar i hjärnan som inträffade hos individer under dagarna och veckorna efter att ha fått AstraZeneca COVID-19-vaccinet. skriver Julie Steenhuysen.

Europeiska utredare har lagt fram en teori om att vaccinet i vissa sällsynta fall utlöser en ovanlig antikropp. andra försöker förstå om fallen är kopplade till p-piller.

Men många forskare säger att det inte finns några definitiva bevis och det är inte klart om eller varför AstraZenecas vaccin skulle orsaka en fråga som inte delas av andra vacciner som riktar sig mot en liknande del av coronavirus.

De flesta av de sällsynta blodpropparna har sett hos kvinnor och de flesta fall har rapporterats i Europa. Två fall har rapporterats i Indien.

Europeiska läkemedelsmyndigheten sade att en preliminär granskning antyder att vaccinet inte är förknippat med en ökning av den totala risken för blodproppar. Men det utesluter inte en förening med sällsynta fall av blodproppar i kärl som dränerar blodet från hjärnan, känd som cerebral venös sinustrombos (CVST).

Forskare i Tyskland och Norge, där några av fallen har rapporterats, antog den här veckan att vaccinet skulle kunna utlösa ett immunsvar där kroppen producerar antikroppar som kan leda till blodproppar.

Professor Paal Andre Holme från Norges Oslo universitetssjukhus, som behandlade tre sjukvårdspersonal med svåra blodproppar efter att de fick AstraZeneca-vaccinet, berättade på en presskonferens på torsdag att "vi har gjort upptäckter" som skulle kunna "förklara den kliniska utvecklingen av våra patienter . ”

Annons

Holme varnade för att resultaten var preliminära. "Detta är bara början på all forskning som görs", sa han. Han släppte inga data som stöder hans hypotes.

Ett team av tyska forskare vid Greifswald University Clinic på fredag ​​sa att de kom till en liknande slutsats. Om det bevisas korrekt kan det finnas ett sätt att behandla tillståndet, sa forskarna.

EMA-forskare sa på torsdag att de genomför flera undersökningar för att avgöra om de sällsynta blodproppar kan vara kopplade till vaccinet eller inträffa av en slump. De noterade att många av händelserna inträffade hos yngre kvinnor.

Även om det är sällsynt har CVST förknippats med graviditet och användning av orala preventivmedel. "Det är en av de saker som vi kommer att undersöka ytterligare inom en snar framtid", säger Sabine Straus, ordförande för EMA: s säkerhetskommitté.

EMA avser också att undersöka om de som utvecklat tillståndet hade infekterats tidigare eller vid tidpunkten för vaccinet med COVID-19, vilket kan orsaka blodproppar.

Flera amerikanska vaccinexperter är fortfarande försiktiga med antikroppshypotesen och säger att den höga publicitetsnivån för händelserna kan orsaka att fler kliniker rapporterar tillståndet än normalt, vilket skulle få det att se ut som om händelserna är relaterade till vaccinet.

AstraZenecas vaccin har fått tillstånd för akut användning i 70 länder, men det har ännu inte godkänts i USA.

De amerikanska experterna ifrågasätter också varför sådana händelser bara skulle inträffa i högre takt med AstraZeneca-vaccinet och inte vaccinerna från Pfizer Inc och BioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson och Rysslands Sputnik V-vaccin - som alla är avsedda att producera antikroppar riktade vid "spik" -delen av coronavirus som den använder för att komma in i celler.

Liksom J&J och Sputnik-vaccinet använder AstraZeneca ett icke-replikerande förkylningsvirus som kallas ett adenovirus för att leverera spikproteiner i celler och producera ett immunsvar.

"Vi måste se när (tyska och norska forskare) lämnar in en peer-reviewed publikation och det vetenskapliga samfundet kan granska det", säger Dr. Peter Hotez, en vaccinforskare vid Baylor College of Medicine i Houston. "Det finns ingen anledning till varför AstraZeneca-vaccinet skulle göra detta medan de andra, inklusive adenovirusbaserade COVID-19-vacciner, inte skulle göra det."

Rapportering av Julie Steenhuysen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend