Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Tyskland beslutar att AstraZeneca COVID-shot kan användas för personer över 60, visar dokument

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tyska federala och statliga hälsoministerier enades om att AstraZenecas COVID-19-vaccin från onsdag kan användas för personer i åldern 60 år och uppåt, efter ytterligare rapporter om en sällsynt blodsjukdom i hjärnan, visade ett dokument om deras avtal, skriva Patricia Weiss, Caroline Copley, Paul Carrel, Andreas Rinke och Ludwig Burger.

Efter råd från Tysklands vaccinkommitté, känd som STIKO, kom ministerierna också överens om att det engelsk-svenska företagets vaccin skulle kunna användas för högriskpatienter under 60 år samt för högprioriterade grupper som medicinsk personal.

Personer under 60 år som redan har fått ett första AstraZeneca-skott har möjlighet att antingen få sitt andra skott som planerat, om de har hög prioritet, eller att vänta på att STIKO utfärdar sin rekommendation, vilket man förväntas göra i slutet av april.

Tidigare rekommenderade STIKO att sprutan endast skulle användas till personer i åldern 60 år och äldre "på grundval av tillgängliga data om förekomsten av sällsynta men mycket allvarliga tromboemboliska biverkningar".

STIKO undersöker också möjligheten att ge ett andra skott med ett annat COVID-vaccin, visade dokumentet.

I ett uttalande som svar på STIKO-rekommendationen sa AstraZeneca att patientsäkerheten var dess högsta prioritet och noterade att de europeiska och brittiska medicinska myndigheterna inte hade kunnat fastställa ett orsakssamband mellan skottet och koagulering.

"Vi kommer att fortsätta att arbeta med tyska myndigheter för att ta itu med alla frågor de kan ha", tillade det.

Annons

Mötet mellan Tysklands federala och statliga hälsoministerier följde på ytterligare rapporter från Tysklands vaccinregulator, Paul Ehrlich Institute (PEI), om fall av blodproppar som kallas cerebral sinus venetrombos (CSVT).

PEI sa att de hade registrerat 31 fall av CSVT, vilket resulterade i nio dödsfall, av cirka 2.7 miljoner människor som har fått AstraZeneca-vaccinet. Med undantag för två fall gällde alla anmälningar kvinnor mellan 20 och 63 år.

Innan STIKO lämnade sitt uttalande sa flera tyska delstater, inklusive Berlin och Brandenburg, samt staden München, att de skulle sluta ge skottet till personer under 60 år.

Statliga sjukhusgrupper Charite och Vivantes stoppade vaccinationerna hos kvinnlig personal under 55 år, med hänvisning till ytterligare fall av CSVT.

Eftersom användningen av vaccinet i Tyskland från början var begränsad till personer under 65 år, har sprutan administrerats bland yngre kvinnor, särskilt medicinsk personal och lärare.

Många europeiska länder slutade för en kort stund att använda AstraZenecas vaccin tidigare denna månad medan de undersökte sällsynta fall av blodproppar.

Både Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Världshälsoorganisationen sa denna månad att fördelarna med AstraZenecas vaccin uppväger riskerna.

En EMA-granskning som täckte 20 miljoner människor som tog AstraZeneca-sprutan i Storbritannien och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet fann sju fall av blodproppar i flera blodkärl och 18 fall av CVST.

Miljontals doser av AstraZeneca-vaccinet har säkert administrerats runt om i världen.

Nästan alla länder har sedan dess återupptagit användningen av vaccinet. Men Frankrike bröt mot vägledningen från EMA och sa den 19 mars att den endast skulle ges till personer som är 55 år eller äldre. Frankrike sa att beslutet var baserat på bevis för att koaguleringen påverkade yngre människor.

Kanadensiska hälsomyndigheter sa på måndagen att de skulle sluta erbjuda AstraZenecas spruta till personer under 55 och kräva en ny analys av sprutans fördelar och risker baserat på ålder och kön.

Bayerns premiärminister Markus Soeder kritiserade "fram och tillbaka" kring vaccinet och sa att alla rekommendationer visade att risken för allvarlig sjukdom från coronavirus uppvägde alla biverkningar kopplade till sprutan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend