Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Tyskland beslutar att AstraZeneca COVID-skott kan användas över 60-talet, visar dokumentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tyska federala och statliga hälsovårdsministerier kom överens om att AstraZenecas COVID-19-vaccin från onsdag kan användas för personer över 60 år, efter ytterligare rapporter om en sällsynt hjärnblodsjukdom, visar ett dokument om deras överenskommelse, skriva Patricia Weiss, Caroline Copley, Paul Carrel, Andreas Rinke och Ludwig Burger.

Enligt råd från Tysklands vaccinkommitté, känd som STIKO, enades ministerierna också om att det engelska-svenska företagets vaccin skulle kunna användas för högriskpatienter under 60 år såväl som för högprioriterade grupper som sjukvårdspersonal.

Personer under 60 år som redan har fått ett första AstraZeneca-skott har möjlighet att antingen få sitt andra skott som planerat, om de har hög prioritet, eller att vänta på att STIKO kommer att utfärda sin rekommendation, vilket det förväntas göra i slutet av April.

Tidigare rekommenderade STIKO att skottet endast skulle användas för personer i åldern 60 år "på grundval av tillgängliga data om förekomsten av sällsynta men mycket allvarliga tromboemboliska biverkningar".

STIKO undersöker också möjligheten att administrera ett andra skott med ett annat COVID-vaccin, visar dokumentet.

I ett uttalande som svarade på STIKO-rekommendationen sa AstraZeneca att patientsäkerhet var högsta prioritet och noterade att de europeiska och brittiska läkemedelsmyndigheterna inte hade kunnat fastställa ett orsakssamband mellan skott och koagulering.

"Vi kommer att fortsätta arbeta med tyska myndigheter för att ta itu med eventuella frågor de har", tillade det.

Annons

Mötet med Tysklands federala och statliga hälsovårdsministerier följde ytterligare rapporter från Tysklands vaccinregulator, Paul Ehrlich Institute (PEI), av fall av blodproppar som kallas cerebral sinus venetrombos (CSVT).

PEI sa att det hade registrerat 31 fall av CSVT, vilket resulterade i nio dödsfall, av cirka 2.7 miljoner människor som har fått AstraZeneca-vaccinet. Med undantag för två fall omfattade alla rapporter kvinnor i åldrarna 20 till 63.

Innan STIKO utfärdade sitt uttalande sa flera tyska stater, inklusive Berlin och Brandenburg, liksom staden München, att de skulle sluta ge skottet till personer under 60 år.

Statliga sjukhusgrupper Charite och Vivantes avbröt vaccinationer hos kvinnlig personal under 55 år med hänvisning till ytterligare fall av CSVT.

Eftersom användningen av vaccinet i Tyskland ursprungligen begränsades till personer under 65 år har skottet administrerats bland yngre kvinnor, särskilt medicinsk personal och lärare.

Många europeiska länder slutade kort använda AstraZenecas vaccin tidigare denna månad medan de undersökte sällsynta fall av blodproppar.

Både Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Världshälsoorganisationen sa denna månad att fördelarna med AstraZenecas vaccin överväger riskerna.

En EMA-granskning som täckte 20 miljoner människor som tog AstraZeneca-skottet i Storbritannien och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet fann sju fall av blodproppar i flera blodkärl och 18 fall av CVST.

Miljontals doser av AstraZeneca-vaccinet har säkert administrerats runt om i världen.

Nästan alla länder har sedan återupptagit användningen av vaccinet. Men Frankrike bröt med vägledning från EMA och sa den 19 mars att det bara borde ges till personer i åldern 55 år eller äldre. Frankrike sa att beslutet baserades på bevis för att koaguleringen påverkade yngre människor.

Kanadensiska hälsovårdstjänstemän sa på måndag att de skulle sluta erbjuda AstraZenecas skott till personer under 55 år och kräva en ny analys av skottets fördelar och risker baserat på ålder och kön.

Bayerns premiär Markus Soeder kritiserade ”fram och tillbaka” kring vaccinet och sa att alla rekommendationer visade att risken för allvarlig sjukdom från koronavirus uppväger alla biverkningar kopplade till skottet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend